UN POSIBIL MODUS OPERANDI CARE AR EXPLICA INEXPLICABILUL Puciurile la SIF-uri devin legale, cu binecuvântarea autorităţilor

Mihai Antonescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 mai 2019

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

Statul pesedist manipulează o piaţă pe care nu o înţelege

O lege temporară dată în dauna tuturor şi în folosul a nu se ştie cui

Mihai Antonescu

Ştim cu toţii ce se întîmplă zilele astea. Cel mai important eveniment după Paşti, Pesah, Paştele Ortodox, Comemorarea Holocaustului, Ziua Libertăţii Presei şi începutul Ramadanului, toate aglomerate într-un pic peste o săptămână, vine - Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor SIF Oltenia, bomboana pe coliva primului sezon de puci la SIF-uri, anul ăsta.

SIF 1- SIF 4, cu Bogdan Drăgoi la timonă şi Najib Lakis prăvălit de pe catarg, de unde privea vultureşte în zare, vor merge la AGA, la Craiova, pentru a schimba actul constitutiv al societăţii.

În primă fază.

Cutez a prognoza că va schimba şi conducerea acesteia într-un orizont oarecare de timp, nu prea îndepărtat.

Cele două SIF-uri au organizat un grup de vot, pe care SIF 5 l-a prezumat concertat, sesizând în acest sens Autoritatea de Supraveghere Financiară. ASF a luat notă că numitul grup deţine 28,56% din SIF Oltenia dar a refuzat concertarea invocând textul legii.

Grupul coordonat dar "neconcertat" va reuşi, evident, să treacă prin adunare toate măsurile propuse.

E interesant că oamenii ăştia vor să preia ostil o societate pe bani, cu bani.

Cu banii lor.

Atentatele de la SIF-uri ne obişnuiseră cu fel şi fel de inginerii, cu manevre militare, cu exchibiţii care să permită obţinerea controlului şi a unui mare beneficiu la limita licitului, fără prea mare cheltuială.

Acum, în speţă, cele 28,56 puncte procentuale din capitalul social al SIF Oltenia înseamnă:

- 16.568.557,20 lei - valoarea nominală a acţiunilor deţinute (raportat la capitalul social);

- 342.969.134,04 lei - valoarea de piaţă în acest moment (raportat la capitalizare);

- 547.209.738,64 lei - valoarea estimată (raportat la activul net al SIF Oltenia).

Ele au fost cumpărate legal, trans­parent, cu bani peşin, nu ştim câţi, dar, care, la momentul dobândirii, au reprezentat un preţ corect.

Într-o economie capitalistă, liberală, fără praguri şi fără SIF-uri, asta nu e o manevră reprobabilă, nici măcar preluare ostilă nu se poate numi, e o afacere legitimă, în care votul ponderal este corelat cu valoarea unei investiţii lichide.

Atunci care mai e şmecheria? Cu bani, vorba evreului, poate oricine!

De ce mai vorbim de "puci"?!

Păi, înafara sistemului neaoş româ­nesc, legilor autohtone şi profilului SIF-urilor, ar trebui să identificăm un folos material ilegal, necuvenit sau măcar neprocedural...

Cât de spectaculos va fi profitul dobândit în urma unui asemenea efort financiar şi cât de mare distanţa în timp până la marcarea acestuia?

SIF 5 merge bine. A câştigat din înstrăinarea participaţiei la BCR, a investit în cel mai potrivit moment, printr-o fabuloasă coincidenţă, apoi a profitat din nou de piaţă, prin altă uluitoare coincidenţă.

Dacă n-ar fi fost aceste coincidenţe, nu era acelaşi lucru... Dar aşa, a meritat şi pentru SIF 5 să aştepte, să negocieze, să vândă la momentul optim iar apoi să cumpere, profitând de conjunc­tura legală şi s-o mai pună de un alt profit, şi pentru SIF 1-4, cu sateliţi şi aliaţi, să acumuleze şi să imobilizeze un capital mai vârtos, şi pentru brokerii care au intermediat niscai tranzacţii să pună osul la treabă...

Nu sunt singurul căruia i se pare că s-a urzit o manipulare

Florin Cîţu îi acuză pe Dragnea, Vâlcov şi Teodorovici că au dat OUG 114 pentru a beneficia de manipularea pieţei de capital:

"Dragnea, Vâlcov şi Teodorovici au dat OUG 114 pentru a beneficia personal din manipularea pieţei de capital?

Imediat după aprobarea OUG 114 am cerut ASF, deşi ştiu că este controlată direct de Dragnea, o investigaţie pentru a vedea dacă există oameni din anturajul lui Dragnea/Vâlcov/Teodorovici care au beneficiat de pe urma mişcărilor pe piaţa de capital.

Nu s-a întâmplat nimic.

Acum, mi se spune că există dovezi clare în acest sens. Voi intra în posesia acestor dovezi în următoarele zile şi le voi face publice.

O dovadă este aceasta şi ASF trebuia URGENT să reacţioneze: «Ar fi o greşeală ca ordonanţa să nu se dea. Dacă ordonanţa nu se dă, abia atunci ar putea fi acuzat Guvernul de manipularea bursei. (...) Probabil a fost o reacţie emoţională, probabil şi o presiune pe guvern: atenţie că se prăbuşeşte bursa. Nu se prăbuşeşte bursa, acţiunile îşi vor reveni, apropo, cred că e un foarte bun moment de investiţii în acţiunile care au scăzut. E o fluctuaţie normală» - Darius Vâlcov, consilier premier, 19.12.2018. " (pagina Facebook a lui Florin Cîţu, 4 mai 2019).

Cîţu spune că nu are dovezi dar că va avea.

Nu m-am raliat niciodată la părerile lui Cîţu, cu atât mai mult cu cât distinsul analist e animat de un ţel politic, dar, mărturisesc că şi mie mi-a trecut prin cap. Ba şi unei largi sume de interlocutori respectabili ai mei.

Chiar între anunţarea ordonanţei ca iminentă şi emiterea ei, au existat voci care au acuzat o manipulare a pieţei de capital la nivel înalt, oficial.

Darius Vâlcov a afirmat atunci, în decembrie 2018:

"Ar fi o greşeală ca OUG 114 fiscală să nu fie adoptată deoarece în caz contrar Guvernul ar putea fi acuzat că manipulează bursa."

Trecând peste exprimare... cum adică, ce-a vrut Vâlcov să spună? Că o măsură care trezeşte vii suspiciuni de manipulare a pieţei ar fi cauzat alte suspiciuni, mai îndreptăţite, dacă n-ar mai fi fost adoptată? Adică dacă n-ar mai fi fost adoptată după ce a fost anunţată...

Bine, dar cum să manipuleze Executivul bursa, cu ce instrumente şi în folosul cui să se comită, practic, fizic, material, actul infracţional?

Dragnea nu înţelege piaţa de capital, n-are cum, nu are pregătirea necesară, practica sau interesul manifest.

Nici Vâlcov, nici Teodorovici nu sunt nişte genii. Nu sunt novici-novici dar, pentru a evalua consecinţele directe şi indirecte ale unei asemenea norme e nevoie de mult mai multă experienţă şi de o viziune superioară.

Ei singuri n-au avut cum concepe textul ordonanţei, tehnic vorbind, oricât de proastă ar fi aceasta. Ca să desenezi un cal urât ai nevoie de o mare parte din talentul şi tehnica necesare pentru a desena un cal frumos...

Cineva a gândit cumva, a colaborat cu cineva care ştie câte ceva, în fiecare branşă sau sector, a înarmat un dispozitiv care să manipuleze şi să profite cumva.

Coincidenţe scrise cu roşu în calendar

Fapt:

SIF 5 a vândut participaţia la BCR către Erste după următorul calendar:

25 iunie 2018 - este anunţată încheierea acordului preliminar de vânzare a acţiunilor.

16 august 2018 - este semnat contractul de vânzare-cumpărare sub rezerva aprobării de către AGEA, pentru SIF 5, şi de către Banca Centrală Europeană, pentru Erste.

4 octombrie 2018 - AGEA aprobă.

9 octombrie 2018 - este finalizată vânzarea.

Sunt transferaţi 140.000.000 euro în contul SIF 5.

Celebra ordonanţă de urgenţă "a lăcomiei", "taxa Teodorovici", OUG 114 din 28 decembrie 2018, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 1116, în data de 29 decembrie 2018, după ce a fost vestită princeps în 19 decembrie.

Ordonanţa a fost modificată în 29 martie 2019 (OUG nr. 19/2019).

În trei luni a făcut ravagii pe piaţă.

Bursa a scăzut apoi a crescut, cum chiar Darius Vâlcov anticipa ("Aceste scăderi sunt temporare";"Să vă aşteptaţi ca aceste scăderi să fie recuperate în 2-3 săptămâni" (N.A. Au fost recuperate. Profitul n-a fost neapărat al celor care au păgubit în primă fază.)

După trei luni, ordonanţa a fost modificată, din cauza protestelor constante, previzibile, ale BNR, ale sectorului bancar dar şi ale partenerilor externi. Agenţiile de rating, de exemplu, au avertizat Guvernul României că se va ajunge la scăderea perspectivei ţării.

Dar, BNR a contribuit şi ea la panica declanşată de Executiv...

O scrisoare transmisă Ministerului Finanţelor, semnată de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, arăta că sistemul bancar urma să piardă 680 de milioane de lei în primul an şi, atenţie, 3,4 miliarde în al doilea an!

Nu e de mirare că acţiunile principalelor bănci listate s-au prăbuşit.

SIF Oltenia a profitat de scăderile de pe BVB şi a cumpărat masiv.

La sfârşitul lunii februarie a anului 2019 cheltuise banii primiţi de la Erste.

SIF Oltenia a cumpărat acţiuni BT, BRD, Transgaz, Antibiotice.

La BRD, de exemplu, profitând de o depreciere de 19 %, într-o lună, SIF 5 şi-a crescut deţinerea de la 2,36 la 3,79 la sută.

La Banca Transilvania, după o scădere a pieţei cu 24%, SIF 5 a crescut participaţia de la 1,17 la 3,49 la sută.

Ciurezu a recunoscut că momentul a fost ideal şi că a fost perfect şi faptul că SIF-ul avea conturile doldora.

Pentru că scăderea pieţei era previzibilă, au intuit-o sau observat-o şi alţii, nu trebuie să fii Eistein sau Hawking ca să ştii că e bine să cumperi când preţul e jos...

Problema e să ai şi cu ce să cumperi. Dacă nu dispui de cash, e mai complicat.

Un om informat face cât doi

Ei, să zicem că Ciurezu a ştiut de existenţa OUG 114 înainte ca aceasta să existe.

Poate n-a ştiut.

Poate e doar un om foarte intuitiv sau extrem de norocos.

Dar, trebuie să recunoaşteţi, nici posibilitatea că ar fi ştiut nu poate fi cu totul şi cu totul exclusă!

Şi ce? Nu-i păcat, un om informat face cât doi, în afaceri, ca şi în pariurile sportive, informaţia face o grămadă de bani. Un preşedinte de societate de investiţii e obligat prin fişa postului să fie informat.

Dar cine să-i fi spus? Poate cineva legat deopotrivă de PSD, de Craiova şi de piaţa de capital...

Proiectul OUG nu s-a elaborat peste noapte. Textul a fost redactat în luni.

ASF a avut un consultant la Ministerul de Finanţe. E firesc, logic şi adevărat. Actul legislativ are un conţinut legat de competenţele organelor de supraveghere şi control. Au lucrat o mulţime de oameni acolo, din mai multe instituţii.

Ca să fie gata legea în decembrie, ideea trebuie să fi apărut prin primăvară, odată cu răsărirea primelor îngrijorări bugetare ale anului 2018.

Astfel ca un om informat, care ar fi amânat cât a putut vânzarea unei participaţii la o mare bancă, să-şi schimbe strategia şi să se grăbească, să nu afle şi alţii şi să scadă preţul.

Ordonanţa e bine să te prindă cu bani lichizi.

Pe Ciurezu aşa l-a prins.

Când s-a ieftinit totul, el a putut cumpăra cu banii obţinuţi de pe când totul era scump.

Prin cine a cumpărat?

Printr-un broker cu care era înţeles în prealabil.

La MF, în echipa de consultanţi care a avut un aport remarcabil la redactarea OUG 114 au fost prezenţi, se aude prin târg, şi experţii unei mari firme de brokeraj.

Care e cea mai mare firmă de resort din România, premiată şi de BVB, în 2018, pe cifre, nu pe vorbe?

Swiss Capital.

În brokeraj nu trebuie să ai clienţi mulţi, ci mari...

În anul 2018, Swiss Capital a intermediat tranzacţii totale de 6.316.793.696 de lei şi 96 bani. 27,55% din totalul tranzacţiilor efectuate pe BVB. Un milliard trei sute optzeci de mii de euro. Mult!

Ei, dar din cele 6 miliarde de lei, două s-au făcut în decembrie.

2.016.141.035, 65 lei, jumătate din cifra totală a bursei.

O mare parte a sumei rezultă din intermedierea unei vânzări a 34% din capitalul ALRO Slatina. Restul - din tranzacţii cu acţiunile unor bănci sau companii din energie.

Proiectul taxei pe lăcomie fusese anunţat în premieră în 19 decembrie.

Ordonanţa a intrat în vigoare în 29 decembrie.

În ianuarie 2019, Swiss Capital a avut iarăşi o lună foarte bună. A realizat tranzacţii de 775.901.852,13 lei. 38,93% din intermedieri. După care afacerile au scăzut, uşurel, în februarie, martie şi aprilie.

Maurul şi-a făcut datoria...

Ce ţi-e şi cu norocul omului, cât de schimbător poate fi!

Pe Ciurezu l-a ajutat Dumnezeu.

Bine, poate l-au ajutat şi alţii, dar Dumnezeu sigur l-a ajutat.

Mi-amintesc ce fericit era la Marriott, când l-a premiat Asociaţia Brokerilor...

Apoi Dumnezeu nu l-a mai ajutat.

A vândut, a câştigat, a cumpărat, a câştigat, acum pare să i se ia prăvălia cu câştig cu tot... Dacă, după asemenea performanţe financiare, nu mai eşti preşedinte director general e frustrant, e o nedreptate...

Juravle e ca omul ăla care a îngrăşat o vacă pe banii ţăranului, apoi a vândut-o unora care au dat pe ea cât valora cât era slabă.

Mi-amintesc că, în 2012, Bogdan Juravle a fost artizanul unui alt puci finanţat din banii altuia, în speţă, atunci, fiind vorba de SIF Muntenia şi de banii lui Gheorghe Iaciu.

Conflictul declanşat în 2012 s-a soluţionat prin trecerea controlului SIF 4 la SIF 1. Cu care Juravle e în relaţii bune şi astăzi. Ba chiar sunt concertaţi pe ici, pe alocuri, consideră unii...

Cum e legea, cum o interpretează ASF şi ce rămâne de făcut...

SIF 5 Oltenia a transmis o adresă către ASF, în data de 15 aprilie, prin care arăta că grupul format din SIF 1 Banat-Crişana, SIF 4 Muntenia, Radu-Răzvan Străuţ şi un număr de treisprezece fonduri de investiţii se prezumă a acţiona concertat, deţinând cumulat un procent de 28,56 din capitalul social al SIF 5.

Fondurile în chestiune sunt: Active Plus, FIA Certinvest Acţiuni, FBI Certinvest XT Index, FDI Certinvest BET FI Index, Star Value, FIT Multicapital Invest, FDI Star Focus, FDI Star Next, Optim Invest, FIT BET-FI Index Invest, FBI Prosper Invest, FIA Roumanian Strategy Fund AA/Vaduz, Opus Chartered.

(Ca să fim drepţi, trebuie arătat că numai SIF 1 şi SIF 4 furnizează datele care au permis urmărirea concertărilor, date a căror publicare nu este, de fapt, obligatorie, nici practicată de celelalte societăţi de investiţii financiare. Concertările posibile sau probabile de la celelalte SIF-uri sunt mai greu de constatat.)

SIF 5 afirmă, în adresa către ASF, că, potrivit registrului acţionarilor consolidat la 11 aprilie a.c., grupul presupus concertat deţine 165.685.572 acţiuni SIF Oltenia, iar SIF 1 şi SIF 4 deţin cote importante din fondurile enumerate, fiind acţionari majoritari într-o pondere covârşitoare în unele.

ASF a răspuns: "Legislaţia specifică nu include în aria prezumţiei de concertare şi investitorii fondurilor de investiţii."(...)

"Deţinătorul drepturilor şi obligaţiilor asociate calităţii de acţionar (...) este fondul de investiţii, prin administratorul acestuia. (...) Totodată, în conformitate cu legislaţia aplicabilă (...) deţinătorii unităţilor de fond nu au dreptul/posibilitatea să influenţeze/instructeze emitentul instrumentului financiar în ceea ce priveşte exprimarea/exercitarea unui eventual drept de vot."

ASF a decis că Certinvest, SAI Broker, Swiss Capital, Accuro Fund Solution AG şi Opus Chartered nu acţionează concertat cu SIF1-SIF4.

Adică i-a explicat lui Ciurezu că asta e, game over, dacă nu scoate din pământ, din iarbă verde, alţi acţionari care să voteze cu el, e terminat, va înregistra o înfrângere răsunătoare în AGEA din 9 mai,

Autorităţile române, oficialii noştri, aparatul de partid şi de Stat de la noi sunt previzibile, nu ştiu să mintă. Când cineva acuză vreo ciolănie, vreun matrapazlâc, se îmbujorează vinovat, se chinuie să îndese mâţa înapoi în sac şi se ascund în spatele unui alambicat jargon brânzovenesco-farfuridian-caţavencos, sperând, în trânta cu limba română, să ascundă fondul problemei şi să născocească o logică aparent valabilă.

Citind răspunsul ASF, nu trebuie să fii un geniu ca să-ţi dai seama că ceva nu e în regulă.

Ca să vă traduc din brânzovenească:

ASF zice: "Domnu' Ciurezu, n-are rost să mai scormonim, aşa o fi, or deţine, nici să mai luăm cifrele la mână şi să calculăm n-are sens, probabil că aveţi dreptate. Da' n-o să ne înhămăm la o titanică muncă futilă, că nu de-aia suntem supra-remuneraţi... Ideea e că n-avem lege, că numita lege se referă la acţionari iar astea sunt fonduri. Nu contează cine a băgat cei mai mulţi bani într-însele, că ele votează aşa cum vrea societatea care le administrează, iar acesteia nici că-i pasă cine sunt investitorii. Că e vorba de investitori, nu de acţionari!"

Deci, un nou principiu al capitalismului. Nu contează ai cui sunt banii dintr-o investiţie, că nu ăla decide orientarea investiţiei, ci un administrator intransigent şi de neînduplecat.

Să zicem că eu sunt clientul unui restaurant. Nu sunt proprietar. Cârciuma aparţine unuia care a vărsat capitalul social de 200 de lei. Eu doar am organizat acolo un botez, o nuntă, un parastas, o reuniune de revedere şi un bal al bobocilor. Oare am vreo putere să-l dau afară pe amărâtul care bea o bere ieftină într-un colţ al terasei, pe motiv că nu poartă cravată şi că sughiţă? Cam da. Nu-i afacerea mea. Dar eu sunt de fapt afacerea ăluia care gestionează bodega...

Oare un investitor care deţine 90 la sută dintr-un fond are vreun cuvânt de spus, l-o asculta administratorul retribuit pe banii lui?

Ce e aia "investitor' în accepţia Legii 31? Dar a Codului Comercial? Investitorul e, în limba română, cel care are calitatea generică de a investi. O dată dobândite părţile unei afaceri, el devine asociat, acţionar, proprietarul unei deţineri, calitate din care decurg drepturi şi obligaţii.

Dar ASF percepe altfel atât limba română cât şi legislaţia comercială.

Aşa stând lucrurile...

Pe ce se bazează Ciurezu, care e planul lui relativ la soarta AGEA din 9 mai de la SIF 5?

Tudor Ciurezu & compania ştiu că vor pierde orice se va vota, n-au cum birui o maşină de vot care cumulează 23, 28, 30 la sută, în condiţiile unei estimări optimiste de prezenţă a acţionarilor la jumătate.

Ciurezu şi juriştii săi se sprijină, în dreptatea pe care cred că o au, pe următoarele argumente:

ASF trebuia să declare concertarea. Conform prevederilor art. 2, alin. 2, pct. 1 din Legea 24/2017, "persoanele care, în derularea unor operaţiuni economice, utilizează resurse financiare având aceeaşi sursă sau care provin de la entităţi diferite cu care se află într-o relaţie de control sunt prezumate că acţionează concertat."

SIF 5 a mai reţinut că: "Declaraţiile de deţineri date faţă de notar sau certificate de avocat şi/sau transmise în piaţă (...) omit cu bună ştiinţă deţinerile indirecte de acţiuni (...) pentru a nu se constata depăşirea ilegală a prevederilor art. 286 alin. (1) din Legea 297/2004/".

Planul cam ăsta e: pierd în AGA, contestă în instanţă. În justiţie, cu magistraţi oneşti şi ştiutori de carte, cu legea de partea lor, conducătorii actuali ai SIF Oltenia vor obţine anularea deciziei ASF, vor constata concertarea, măsurile adoptate în adunarea generală vor fi declarate nule şi neavenite şi se va ajunge la statu quo ante. O altă AGEA, odată concertate entităţile controlate de Banat-Muntenia, va decide cum vor Ciurezu & co.

Până la o pronunţare definitivă, Autoritatea de Supreveghere Financiară nu va valida nicio decizie a AGEA a SIF 5, din prudenţă, pentru a nu permite acte care să genereze efecte juridice ireversibile.

Ăsta e planul lui Ciurezu.

Dar, în realitatea crudă, lucrurile pot să nu stea aşa...

Cât de bine stă Bogdan Drăgoi în relaţia cu autorităţile?

Bogdan Drăgoi s-a lăudat în mai multe rânduri în discuţii private, atât de multe, acele rânduri, încât privatul a reverberat în public, că nu se teme de ASF, DIICOT şi că în justiţie... ei, bine, reformulez, că se simte încrezător în destinul său de justiţiabil, că Themis (n.r. - zeiţa dreptăţii) a trecut peste impresia uşoarei lui calviţii şi că s-a îndrăgos­tit de el lulea!

Cu ASF pare a avea dreptate.

Drăgoi se mai bucură indirect şi de aparatul de conexiuni al Dorinei Mihăilescu, aceasta şi Adrian Năstase având în trecut şi un rol de catalizator, deloc neinteresat, al ascensiunii lui Najib El Lakis, subiect asupra căruia vom reveni.

Nu-i de mirare aşadar că ASF a tratat cu refuz adresa lui Ciurezu, în ciuda evidenţei.

Subsemnatul am avut inspiraţia să testez loialitatea conducerii ASF faţă de tânărul Drăgoi.

În data de 18 aprilie 2019, după apariţia în Ziarul Bursa a articolului "La Hezbollah acasă vin bani din piaţa noas­tră de capital (I)", am semnalat link-ul mai multor instituţii, organisme, servicii, misiuni diplomatice şi bănci comerciale, aşa cum procedez întotdeauna când public o anchetă de oarecare însemnătate.

Am trimis articolul şi ASF, la adresele office şi comunicare@asfromania.ro.

În 25 aprilie, referitor la reclamaţia ASF nr. 20190401403, mi-a răspuns fina lui Victor Ponta, doamna director Ioana Liana Cazacu:

"Stimate domn, referitor la petiţia dumneavoastră...., vă facem cunoscute prevederile art. 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002... potrivit cărora «Petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiţionarului nu se iau în considerare şi se clasează». Faţă de cele prezentate mai sus, petiţia dumneavoastră a fost clasată." Mai jos mi se arată care sunt coordonatele de contact ale instituţiei, orarul de lucru şi cum să redactez petiţii pe viitor...

De acord. Numai că eu n-am scris nicio petiţie. Am trimis conducerii Autorităţii, biroului de presă şi departamentului de relaţii publice un articol de ziar. Unul cu "Hezbollah" în titlu...

În loc să se îngrijoreze, profilactic, să întreprindă demersurile şi actele legale care să lumineze situaţia, pentru a proteja un sector strategic de activitate al patriei noastre, Autoritatea care, între noi fie vorba, se poate şi autosesiza, conform legii, îmi clasează adresa pentru că nu mi-am trecut CNP-ul...

Precizez că în chestiune nu era o afirmaţie anonimă, ci un articol de presă, că Ziarul BURSA este editat de o persoană juridică, are contract cu mine şi îmi poate confirma identitatea. Deci aş fi fost un petiţionar identificabil, dacă aş fi petiţionat ceva. Şi aş fi putut fi contactat. Ceea ce am şi fost, mi-a fost trimis un înscris oficial... Confirm primirea.

Dar, repet, eu nu am cerut să se rezolve o chestiune. Am trimis un text spre a fi citit. Răspunsul corect, pe care, în majoritate, adrisanţii mi l-au dat, dealtfel, era "Mulţumim, am citit."

ASF mi-a zis "Nu citim, am clasat scrisoarea."

Arta salvării aparenţelor la rang de capodoperă

Autoritatea de Supraveghere Financiară n-a vrut să constate o concertare evidentă de 28,56%. Dar a muncit cât să-şi justifice existenţa, a redus drepturile de vot ale grupului SIF1-SIF4-Răzvan Străuţ-Sorin Marica-Adrian Simionescu-Dorina Mihăilescu-Constantin Mircea. De la 5,001124 % la 5 %. Ultragioasa depăşire a pragului legal cu 0,001124 la sută a fost suprimată, atentatorii puşi la respect şi legalitatea reinstaurată, să se vadă că nu te joci cu ASF!

La AGOA a SIF 5 Oltenia, în 24 mai, Drăgoi a votat contra dividendelor, cât să strice unanimitatea. Şi să se vadă că el şi Buică nu votează gregar, o fac independent, după cum le dictează raţiunea şi conştiinţa!

Care concertare, frate?!?

Cum se vor nărui iluziile lui Ciurezu

În 9 mai, la Adunarea Generală Extraordinară, grupul Drăgoi va reuşi foarte probabil să schimbe actul constitutiv al SIF Oltenia.

Ciurezu va merge în instanţă, dar ASF va apostila toate actele aprobate de AGA.

SIF 5 va intra în reamenajare, hotărâ­rile luate de acţionari vor produce efecte juridice.

Instanţa de judecată nu-i va da câştig de cauză lui Ciurezu. Sau îi va da, după un timp suficient pentru ca ireparabilul să se producă, printr-o încheiere neclară şi imposibil de pus în executare.

Lui Tudor Ciurezu nu-i rămâne decât penalul, să-i bombardeze pe toţi cu plângeri şi denunţuri.

Aici intervin buna reputaţie şi bunele relaţii ale lui Drăgoi cu DIICOT, care au funcţionat în parametri optimi, aşa cum s-a văzut în celebrul dosar Lakis-Bîlteanu.

Bine, Ciurezu ar putea supralicita şi face dezvăluiri de şoc şi groază, dar nu va putea spune despre Drăgoi poves­tea pe care v-am spus-o eu, fiindcă şi Drăgoi ar putea spune povestea pe care v-am spus-o eu despre Ciurezu...

Aşa că se va negocia un exit onorabil, cu toate roadele celor câtorva milioane de lei puse la treabă de Tudor Ciurezu drept recunoscute, cu o sinecură-două pentru sinistraţi, cu adopţia unor lucrători cu putere de muncă şi cu ceva circ de ochii lumii...

Opinia Cititorului ( 104 )

  1. Ca de obicei, un lucru evident pe care trebuia sa-l explice cineva. Si ati facut-o, tot ca de obicei, admirabil. Iar o sa vina unii sa spuna ca-i numai Google si speculatii. Dar cineva trebuia sa faca asta. Ati muncit, nu gluma, si a iesit o trebusoara minunata. Felicitari!

    1. De fapt e tirziu, e 1 noaptea... Data trecuta 9 injuraturi din 10 au venit de pe un server al Depozitarului Central, de la o functionara care presteaza pentru SIF1 si de pe un mobil al SAI Muntenia Invest. Oamenii aia nu comenteaza decit in timpul programului, loialitatea lor pentru angajator nu e non-stop. Multumesc pentru laude!

      Articolul e stralucit, are logica, e documentat, e perfect! Mai e si scris exceptional! Sper sa se sesizeze cineva, macar in ceasul al doisprezecelea!

      Am scris si cu alte ocazii ca PSD-ul capuseaza (manevreaza din plin) piata de capital si in special SIF-urile din care isi extrage seva prin tentaculele Dragoi, Balteanu (in trecut) si altii (mamutii din conducerile SIFs).

      Opozitia trebuie sa inteleaga odata pentru totdeauna aceasta situatie si atunci cand va prelua puterea sa taie aceasta sursa de veniuri pentru PSD (numita SIF-uri) prin desfiintarea pragurilor.

      PSD-ul poate fi anihilat daca ii este taiat accesul la sursele ilicite de venituri. Fara bani "colaterali" partidul este ZERO, nu are vlaga. 

      Pe langa problemele de la SIF1 si 4 trebuie mentionate si cele de la SIF2 si 3.

      La SIF2, in fiecare an conducerea isi aloca un numar insemnat de actiuni gratuite (profitand de umbrela pragurilor la adapostul careia deciziile pot fi manipulate usor cu ajutorul “prietenilor” si fara a fi necesara o detinere procentuala mare de actiuni). Pragul este cel care permite practic ca un grup de actionari cu un numar de actiuni relativ mare (raportat la actiunile active) dar mic (raportat la volumul total de actiuni) sa poata controla SIF-ul.  

      Anul asta banditii din conducerea SIF-ului si-au acorda 4,1 milioane actiuni gratuite (pentru “merite deosebite” in activitate cum ar fi un profit minuscul si un dividend de rahat pentru actionari). Ca sa realizeze cineva ce inseamna 4,1 mil. actiuni, mentionez ca in toata luna aprilie au fost tranzactionate la BVB ceva mai mult de 2 milioane actiuni SIF2 (incluzand aici si I-dayurile si schimburile de pachete). Ceocea si gasca le primesc gratuit si apoi le descarca in capul actionarilor (le vand ca sa le transforme in bani, cu efecte devastatoare asupra cotatiei, mai ales la volumele actuale de pe BVB).  

      Parlamentul si ASF-ul trebuie sa reglementeze acest aspect al pietei de capital (prin care unii baieti destepti incaseaza in final niste bani printr-un vehiculul numit “actiuni gratuite” pentru care nu platesc impozit, CAS, CASS etc.). Se poate face foarte simplu prin reglementarea regimului acestor actiuni astfel incat ele sa apartina societatii (pentru ca sunt achizitionate din banii societatii), sa poata fi alocate personalului numai pe perioada de activitate in societate a acestuia (si in mod egal), sa NU poata fi vandute de cei care le primec (cu titlu provizoriu, doar pe perioada de activitate) si sa le aduca acestora beneficii numai prin intermediul dividendelor. 

      Simplu si curat!  

      Actiunile achizitionate din banii unei societati pe actiuni trebuie sa apartina acelei societati!!!!!! 

      Niciun cvorum cu mai putin de 100% din totalul actiunilor si nicio AGA nu poate sa aiba dreptul sa deposedeze societatea de acele actiuni, prin transfer cu titlu gratuit catre terti, daca un singur actionar nu este de acord, pentru ca prin aceasta miscare acel actionar este deposedat implicit de cota parte din actiunile transferate cu titlu gratuit (in calitate de actionar detine cota parte din societate si implicit cota parte din acele actiuni care ii sunt astfel luate fara acordul sau).

      La SIF2, prin acordarea actiunilor gratuite catre conducere s-a produs o delapidare (o dezproprietarire fortata a propietarilor/actionarilor SIF2 prin exproprierea fortata a unor actiuni, adica a unei parti din averea/capitalul societatii catre terti).  

      Si la SIF1, prin acordarea actiunilor gratuite catre conducere s-a produs o delapidare (o dezproprietarire fortata a propietarilor/actionarilor SIF1 prin exproprierea fortata a unor actiuni, adica a unei parti din averea/capitalul societatii catre terti).

      Si la TLV este la fel. 

      ...consta in aceea ca reuseste sa creeze situatii imposibile, e nebunul ala ca arunca piatra de nescos din balta... Eu as desfiinta nu numai pragurile, ci si SIF-urile cu totul! Hibrizi nefericiti, conglomerate de active transparente si opace imposibil de evaluat, presarate cu intreprinderi pline de sinecuristi si jafuri la drumul mare... Dar nu se poate, e prea tirziu! Nu trebuia facuta privatizare, nu asa, cu japca, cu aruncatul de cupoane pe piata, ca-n jungla. Nu vad, realizt, fizic, cum s-ar putea drege onorabil situatia acum.

      Bacaul e un oras mic cu bani mari. Acolo functioneaza niscai intreprinderi babane, mai de stat, la origine, mai private. Oamenii aia plimba bani intre ei intr-un mod cenusiu, subteran si anacronic... Se imprumuta unii la altii, fara dobinda, fara cadru legal, de parca n-arexista legi. "Alo, da-mi si mie 50 de milioane pina joi!" Cum lucreaza banii aia, Dumnezeu stie!

      ...din bursa romaneasca e un fel de SIF...

      Sub ochii închiși ai autorităților capturate de grupuri de interese economice și nu numai, SIF 2 reinventează metoda de privatizare (acaparare) denumită MEBO, cu țintă Societatea pe care o gestionează , dar de data acesta , noua privatizare (acaparare) se face utilizând 100% banii entității capturate prin răscumpărări de acțiuni , repet, din banii sociatății și împărțirea gratuită între conducere și angajați. Se subânțelege că patea leului este a conducerii societății. În tot ghiveciul politico - economic derulat în România în ultimii doi ani și jumătate , nici o entitate statală nu face NIMIC spre folosul societății normale spre care tindem, Guvern, Parlament, ASF, Parchet general, DNA, Poliție , etc. Tare mă tem ca metoda MEBO reinventată de către SIF 2 , să nu se aplice și societății denumită România ...

      Prin comentariul de la 1.1., domnul Mihai Antonescu afirma ca a avut acces la IP-urile comentatorilor.

      Afirmatia ma obliga sa precizez ca aceste informatii sint secret de serviciu, exista un numar foarte restrins de oameni din echipa permanenta a ziarului BURSA care sa aiba acces la ele, iar domnul Mihai Antonescu, care are statut de colaborator, nu figureaza printre aceste persoane. 

      In urma anchetei interne-fulger, a rezultat ca nimeni din echipa ziarului BURSA nu i-a furnizat vreodata domnului Mihai Antonescu informatii despre IP-urile comentatorilor la articolele publicate pe site-ul BURSA si ca niciodata domnul Mihai Antonescu nu a avut acces la terminalele celor care au posibilitatea sa obtina IP-urile comentatorilor. 

      In plus, seful echipei noastre IT a precizat ca dupa intrarea in vigoare a legii GDPR, IP-urile nu mai pot fi folosite pentru decelarea locului de unde a fost lansat comentariul.

      Nici macar n-am intrebat vreodata asa ceva pe vreun angajat al Bursei. Dealtfel nici nu-i cunosc asa bine. Sursele sint personale iar ca jurnalist ma prevalez de dreptul de a nu le dezvalui. I orice caz, nici un operator sau administrator de date obligat la confidentialitate prin lege nu a incalcat angajamentele legale.

      ... nici utilizarea terminalelor unor institutii si societati in scopuri personale, de lobby mascat, de dezinformare si denigrare, nu e tocmai cusera. Poate desfasuratoarele facturilor si datele de trafic ale unor entitati publice sau colective ar trebui sa fie publice...

      ... ca orice informatie ma intereseaza! Va multumesc.

      O informatie de mare insemnatate. Rezulta ca nu exista comentarii anonime , orice comentator putand fi identificat relativ rapid dupa IP-ul dispozitivului de la care a postat.

      Exista anonimitate perfecta, ceea ce da multa bataie de cap platformelor pentru ca se posteaza fel si fel de balarii. Dar exista mijloace de localizare. Nimic nu e absolut secret decit daca nu spui, nu scrii si nu faci nimic... Eu la baza sint computatorist, din 1985. Am lucrat pe mini si microsisteme, am facut un pic de programare si cursul Cepeca in 1988. M-am distantat de domeniu dupa Revolutie si nu sint nici hacker, nici cracker, nici cine stie ce minitehnicus. Dar am niste notiuni solide peren valabile, invatate sistematic, pe vremea cind operatorii stiau meserie si nu se scotea calculatorul din priza ca sa se reseteze ci se punea destu' pe placa si se identifica problema. Sa stiti ca tot ce se invirte prin spatiul virtual lasa urme, e acolo, chiar daca nu se vede. Nu trebuie sa fii chiar geniu sau sa lucrezi la NASA...

      Deci dvs puteti afla cine comentează pe siteul Bursa? Asta explicați, de fapt?

      Intreb si eu... Exista si internet in 1988?!?

      Intreb si eu... Exista si internet in 1988?!?

      Identificarea anonimilor nu poate fi facuta de Bursa.Dar daca unul din organele statului solicita si primeste de la Bursa IP-ul de la care a fost postat un comentariu ,prin servicii specializate se poate identifica comentatorul. Asa ca atentie ce comentati despre Dragnea!

      In primul rind, nu am acces privilegiat pe site-ul Bursa. Am acelasi regim de vizitator ca si dumneavoastra. Daca insistati, va explic. N-am cautat acul in carul cu fin. Am plecat de la o banuiala. Cineva ma facea mic, hot si clapaug. Hot e o afirmatie improbabila, clapaug - se vede cu ochiul liber din avion. Toti dusmanii mei sint mai scunzi decit mine. Deci, ei apreciaza ca 1.60 e talia unui barbat normal. La 1.83 nu puteau sa ma considere mic, ci baschetbalist de culoare. Unul singur e sensibil mai inalt decit mine si are numai prieteni inalti. Doar pentru el puteam fi mic. Am comparat numerele de telefon si am determinat flotele. Apoi am uzat de un procedeu pe care nu vi-l pot dezvalui, nu ca ar fi ilegal, dar l-ati putea folosi dumneavoastra in mod ilegal. Asa am identificat telefonul. Printr-o serie de deductii am stabilit complicele. Triind o suma de relatii de natura comerciala am luat in considerare si Depozitarul. Am trimis un e-mail la o adresa si am primit raspuns. Mai departe e complicat. Dar tehnic, strict tehnic.

      Rezulta ca nu.

      Primul modem fabricat la FEPER l-am vazut in 1986 sau 87, la IRUEAR Campina. E drept, n-am reusit niciodata sa-l facem sa mearga. Nici nu stiu ca vreun modem sa fi functionat in reteaua telefonica romaneasca, atunci. Prima conexiune dial up am avut-o in 1996, cred. Dar altceva voiam sa spun: ca inteleg cum functioneaza un calculator.

      ... numai pe criterii de competenta, comentati ce vreti! Cred ca teleormaneanul care e sef de serviciu are probleme si la Solitaire!

      Da, hotia este mare in tara asta.

      Toti o duceau greu cu banii, erau prea saraci si de-aia au pus botul la gratuite.

      Au destul si tot nu se mai satura jegosii astia! 

      Da, atentie, ca exita riscul sa fiti mitraliati pe stadioane daca nu pupati dosul lui Dragnea.

      Ce numere ați comparat, dle. Antonescu? Știați de pe ce număr s-a transmis comentariul pe forum? Insist să aflu pentru că este tradițională, proverbială și garantată în ani de zile confidențialitatea postarilor. Dacă s-a schimbat ceva, să știm si noi, cititorii...

      Am o agenda bogata. Plec mereu de la o suspiciune. E foarte simplu. N-am alte mijloace inafara celor banale. Doar ca informatia acumulata in ani si gradul meu de inteligenta sint mai putin banale.

      Desi injur cu maxima voluptate PSD-ul, nu pot spune ca am o cit de mica simpatie pentru oricare alta formatiune politica. Nu votez, n-am votat niciodata. Nu cred in democratie asa cum nu cred nici in dictatura. Democratia a aparut intr-o societate sclavagista si dictatura intr-una democratica. Cu Dragnea am, avem toti, o problema speciala, data de specificul sau personal.

      Ok, deci nu v-au dat nimeni nici un număr de telefon, nimic, doar v-ați uitat in agenda proprie și, cu puterea minții, ați dedus chestii. Dar vorbeați despre un server inițial. Ati ajuns la telefoane mobile? Sau nu stăpâniți foarte bine termenii?

      Recititi ce am scris. Cu un mic efort intelectual si cu o doza marunta de bunavointa, veti intelege ce am spus. Oricum, tactica asta de pretins investigator cu valente didactice nu va duce nicaieri, n-ati reusi sa ma faceti sa ma contrazic nici daca as minti. Si n-aveti pe cine convinge, nici o miza reala. Va imbatati cu apa rece, stimata doamna.

      Auzi, ma, Pulitzer, închide ca te sunăm noi, dacă e. Dacă nu, nu.

      ...dialogul steril din 22 aprilie, la partea a treia a materialului despre Lakis si Hezbollah, cind, o persoana aflata in sala la conferinta s-a inversunat sa ma faca mincinos. Ca cica nu l-am intrebat nimic pe Ciurezu. A trebuit sa ma uit la tot filmul evenimentului si sa precizez timpul exact la care a fost surprins momentul. Desi facea lumea misto de mine ca ma pun la mintea tuturor emitentilor de aberatii... Daca nu ma sunati o sa ramin neconsolat!

      Perfect de acord cu dvs in ceea ce priveste Bacaul, dar m-as bucura daca ati impartasi din informatiile dvs. Imi lasati impresia unei persoane care stie despre ce vorbeste. Multumesc

    ...cineva legat deopotrivă de PSD, de Craiova şi de piaţa de capital...:)) ASF a avut un om la MF!:)) L-o fi ruinat pensia alimentara si-a dat omu n desperare!:))

    1. Cred ca e un nume comun, imi scapa acum, ceva cu W...

      Si se termina cu ...lassopol!:)) Sau cu ...asilescu!:))

      ... cum se termina. O sa aflam cind se schimba Puterea...

    Adevarul e ca cineva a stiut de 114 pentru ca inca din noiembrie se vedea ca cineva vinde si lumea nu stia de ce ca volumele erau peste medie dar erau si buyeri care nu stiau ce urmeaza. Mereu sunt unii care stiu dinainte, asa a fost si la criza si mereu in momente importante. Nu va faceti griji ASF n-o sa dovedeasca niciodata tranzactiile pe baza de informatii nepublice. N-a reusit sa dovedeasca manipularile de la Sibiu ale lui Andrici darmite informatiile nepublice. Problema cu sifurile e ca managementul e etern si ca oricate tampenii ar face nu poate fi schimbat. Tu ca actionar stai sau pleci. Si nimeni nu face nimic cu sifurile cu pragul cu legea pentru ca bursa nu exista nu intereseaza pe nimeni o piata de 5 mil euro/zi formata din 2 banci si 4-5 energetice frecate de pinguini si NN Pensii. Doar daca e sa-i taxam atunci si-aduc aminte ca uite acolo sunt niste bani...sa le bagam CASS sa le bagam TVA niste taxe ceva sa avem...Dar sa nu credeti ca ASF nu stie ce se-ntampla. Faptul ca n-au reactie e altceva ca nu-s de capul lor acolo. Si nici Dragoi.

    1. Nu cred cineva din piata a stiut sigur ca vine oug114, dar era clar ca urmeaza un atac la pusculita pilonul2 asa cum este clar si acum ca povestea cu pilonul2 inca nu s-a terminat. In 2019 PSD trebuie sa imprumute cel putin 86 mld lei (28-30 mld este deficitul bugetar, 46 mld este datoria de rostogolit si 11,6 mld lei sunt dobanzile de platit la datorie in 2019). Pusculita Pilon2 , cu cele 8 mld lei contributia din 2019 si cu cele 4,3 mld lei in parcati in depozite bancare pare foarte atractiva chiar si acum.

      Si sa nu uitam de cresterea punctului de pensie din 2019 si 2020 care inseamna 3,31 mld lei in plus in 2019 fata de 2018 , 21,7 mld lei in plus in 2020 fata de 2018 si 40,72 mld lei in plus la bugetul de pensii in 2021 fata de 2018. La acestea se adauga si cele 2,5 mld lei anual plati in plus fata de 2018 cu alocatiile copiilor ( ceea ce este desigur un lucru f bun, nu neg). 

      Am indicii temeinice ca s-a stiut din aprilie! Rascolesc sa vad ce inginerii s-au mai facut, nu e singurul caz si beneficiar, asta cu Oltenia... Pe BVB nu se vad alte chestii majore. Poate prin alte parti. Poate si pe piete straine, cu emisii de carbon, cu titluri diverse, naiba stie. Daca nu gasesc, inseamna sau ca aia care au imaginat ingineria sint geniali, sau ca e o treaba prosteasca, tipic pesedista, cu prejediciul mult mai mare decit beneficiul...

    toata aceasta lunga teorie , nu ar mai fi fost scrisa daca eram in normalitate si nu ar fi existat prag de detinere la SIF-uri! Iar faptul ca preturile actiunilor au coborat vertiginos in decembrie la auzul aparitiei OG114,ordonanta care va avea efecte asupra companiilor vizate in partea doua a anului 2019,imi demonstreaza mie caracterul de turma al al detinatorilor de actiuni la respectivele companii.Personal,nefiind nici finantist,nici politician,nici cunascator al pietei de capital am cumparat dupa 18 decembrie 2018 pana prin februarie 2019 TLV, EL, SIF5 si se pare ca am castigat ceva.Acum astept cuminte si dividentele aprobate de aceste societati.PS daca 114 e asa nociva,chiar si cu forma ei modificata de ce Banca Transilvania a obtinut rezultate financiare superioare in primul trim.2019 fata de trim1 2018? Probabil tot o manipulare,ca ce sa vezi rezultate bune dar pretul actiunii nu vrea sa creasca !

    1. Pragul are rolul de a proteja furturile din averea SIF-urilor si este tolerat (chiar protejat) de partide si in special de PSD pentru ca o parte din cacaval ajunge la partide.

      Rascumparari din banii societatii la TLV.

      Ciorcila si gasca le primesc gratuit si apoi le descarca in capul actionarilor (le vand ca sa le transforme in bani, cu efecte devastatoare asupra cotatiei, mai ales la volumele actuale de pe BVB).

      Ciorcila mai primeste si de la Sif2 ca e in CA si le descarca in piata ca doar are nevoie de bani. 

      Ciorcila, Ciocea, Doros... trebuie sparta. O sa ma ocup personal cind gat aici...

      Totul decurge conform planului de fraudare a SIF-urile, fara a detine decat minimal actiuni SIF.

      Cine a facut planul?..niste ingineri financiari, pe care eu ii numesc hoti 

      Cine l-a aprobat? Viorel Hrebenciuc, Horia Ciorcila, Dragos Bilteanu 

      Cand? in aprilie 2013 

      Astfel in 2014 supusul fidel, adica cainele lui Viorel Hrebenciuc, pre numele lui Mircea Ursache in loc sa elimene pragul la SIF-uri, a aprobat investiile incrucisate intre SIF-uri. Si asa ei intre ei si-au asigurat cvorum, dupa aceea au manipulat impreuna cu TLV pretul pe piata de capital.; dupa aceea au constituit fonduri de investitii inchise, netransparente prin care au cumparat de la prietenii lor actiunile detinute la SIF-uri; au creat vehicule investitionale netransparente, vezi creatiile SIF2 si deja celebrul SIFI a lui SIF1; si uite usor in 5 ani pun mana pe managementul lui SIF5, ca sa implementeze aceeasi strategie - vinde ieftin la prieteni, cumpara scump de la prieteni, umfla prin vehicule investitionale necontrolate de nimeni VUAN-ul si manipuleaza pretul de piata prin tranzactii putine intre prieteni, cu actiunile primite moca de acestia, pentru management performant, aprobat de prieteni in AGA. 

      Si uite asa tinerii performeri ai Romaniei Dragoi, Bilteanu, Buica, Simionescu, Straut, Andrei Hrebenciuc, alaturi de mai batranii lor mentori tot aduna capital sa dezvolte Romania, ca nu-i asa romanii ii merita pe ei si tot ceea ce ei construiesc.

      Despre VUAN voi scrie pe larg, cu exemple concrete, poate nu numai in ziar ci si cu pixul la institutii! Ca sa nu mai aud ca aparatul nostru coercitiv nu-i obligat sa citeasca presa!

      vezi ca si ceocea primeste de la tlv.si nu putine. cade aia e membru ca.

      PERFECT ADEVARAT.

    Da, asa o fi!.., dar cand au fost alegeri nimeni nu a vorbit de vreo concertare la fondurile de investitii, iar cu preluarea ostila ni se scot ochii de la infiintarea acestor SIF-uri! Datorita acestor expresii de "preluare ostila, preluare abuziva, etc," au existat tot felul de praguri si restrictii la vot!. Acum , doar nu o sa credem ca lui Ciurezu i-a lasat ta-so mostenire SIF 5! , iar incrancenarea cu care se bate pentru a ramane in functie chiar nu o inteleg!

    1. Ca si Fercala, ca si Doros, de parca ar avea SIF de-acasa!

    Toate bune și frumoase, dar cu "pragul" cum rămâne ? Suntem duși cu "zăhărelul" de 20 de ani, ni se mai aruncă câte o promisiune privind iminenta renunțare la "prag", sif-urile prind putere peste noapte, apoi se dezumflă si ciclul sau circul continuă. O bătaie de joc !

    1. La conferinta Bursa din 16 aprilie, Dragoi setavalea pe jos ca BERD vrea sa-i desproprietareasca pe saracii oameni! 8,5 milioane de nimeni din care 5 milioane au raposat, iar taxele notariale fac nerentabila succesiunea. Ciurezu a sarit si el ca ars: "Pe cine deranjeaza rezidualii?!?" I-am spus ca e o problema ciudata, ca e o proprietate nedeterminata si ca pina si orinduirile sociale trebuie sa stabileasca forma de proprietate. S-a enervat!

    super articol! probabil adevarat. Cu vreo 2 mentiuni va referiti doar la partea cu taxele din OUG pt ca o parte cuprinde prorogarile care au existat an de an si sunt facute sigur din MF.

    Cat despre continutul in sine, mie mi se pare ca cine a gandit asta intelege perfect piata de capital sau cel putin cea de pe BVB, Nu trebuiesa faca Dragnea personal una alta. Exista oameni pe langa el.

    In rest execelent si a scuturat fondurile de pensii (straine) de niste actiuni une pe care le-a pus in bratele unei societati romanesti indiferent de cine va fi condusa 

    Ar trebui 2 lucruri sa se intample: desfiintarea pragului de detinere si reglarea pretului de piata la VUAN-ul fiecarui SIF. Toata lumea ar fi fericita! Asa ar fi si corect. SIF5 nu are decat sa cumpere pana la 30% din SIF1 si sa-l schimbe pe Dragoi. Dar dupa ce mai face SIF1 1-2 sedinte de rascumparare (la un pret bun) nu cred ca mai gaseste cineva actiuni ieftine in piata pentru a face pachete. Doar daca detinerile de sifuri ale fondurilor private de pensii ajung in final la FONDUL SUVERAN.

    1. SIF1 se tranzactioneaza din ani in pasti si cu un discount de 50%. VUAN-ul lor este umflat cu pompa, lichiditatile lor sunt sifonate prin SIFI si fondurile alea prin care detin 28% din SIF5 si probabil si actiuni SIF1 si SIF4. Daca imi poti spune o singura investitie facuta de Dragoi la SIF1 cu un randament mai mare decat randamentele investitiilor facute de Coirezu iti dau coronita.

      Singurul lucru pe care il stie Dragoi si Buica este sa goleasca buzunarele micului actionar prin invarteli prin vreo 6 tari si 5 fonduri, asa incat pana la urma in portofoliul SIF1 vor ramane bidoanele goale. Apropo, discountul ala de 50% reprezinta exact valoarea bidoanelor goale. Arata-i sefului tau acest post si dati un raspuns care sa contrazica cele enuntate. 

    Toata admiratia pentru articol,Mihai.

    1. Drag actionar cu portofoliu diversificat!

    Dar mai sunt cateva lucruri de lamurit.

    Ce m-a intrigat in tot scadalul asta e procentul foarte mare vehiculat de Ciurezu , aparut oarecum din senin (28,8% ! din SIF5 ) si faptul ca SIF1/4 nu au facut niciun comentariu. 

    Faptul ca SIF1/4 il lasa pe Ciurezu sa se lamentze singur si nu au o macar o pozitie de ochii lumii imi spune ca nu considera necesar sa se agite. 

    Cum a ajuns Ciurezu la procentul asta ? A adaugat la 5% detinut direct o detinere de 23.8% a unor fonduri. Doar ca daca te uiti pe raportul SIF5 au bagat acolo la gramada inclusiv fonduri la care SIf1/4 au detineri de 0% sau detineri mai mici de 30%. Adica a incercat sa concerteze si alti investitori doar ca sa umfle cifrele. ASF-ul nu ar fi avut cum sa concerteze niste detineri care nici macar teoretic nu au cum sa fie cu banii de la 1/4.

    Aia cu carciuma are logica doar ca fondurile functioneaza, zic eu, mai degraba ca o banca. Oricine poate sa bage bani iar apoi ce fac cu banii e treaba lor. Ala care depune banii la banca nu are dreptul sa zica cui se se dea creditul. Cum ziceam parte cu carciuma e logica dar legal vorbind sunt bine acoperiti.  

    1. Nu functioneaza ca o circiuma, desigur, dar nici chiar ca o banca... Undeva la mijloc...

      Articolul este interesant, dar logica ta nu este pe masura informatiilor din articol.

      Active Plus, FIA Certinvest Acţiuni, FBI Star Value, Optim Invest, FIA Roumanian Strategy Fund AA/Vaduz sunt detinute in proportie de 99% de SIF1 si SIF4, adica ca sa intelegi ei au finantat aproape integral fondurile respective, iar conform celor raportate de ei aceste fonduri au investitii in proportie de 88% in actiuni SIF.

      Asa ca mai putina mirare si mai multa gandire rationala! 

      ... ce pot citi si retine. N-am mijloace nelimitate si mai sint si obligat sa scriu texte care sa incapa in ziar...

      Am zis ca in lista sunt fonduri cu detinere 0 sau mai mica de 30 % . Nu este asa ?!

      Citeste comunicatul SIF5 si apare clar acolo. Au pus 13 fonduri acolo , tu vorbesti de 6 iar si alea gresite , pt ca la o simpla verificare Value e trecut cu 49% iar Optim Invest cu 66% .

      Rapoarte nu stiu, la o cautare pe net nu am gasit aceste rapoarte.  

      Dle MA nu m-am referit decat la logica anonimului de la 10....pe dv va felicit din toata inima pentru ceea ce ati scris. anonimul de la 10.2

      Dar nu m-am ofuscat. Nu sint perfect. Numai Make e!

      Ilustratia e geniala! Merita o recunoastere publica expres! Eu i-as fi zis Sif BemOlt!

      Ai dreptate nu este STAR Value ci OMNITREND, administrat de SAI SIRA.

      Dar Active Plus, FIA Certinvest Acţiuni, FIA Roumanian Strategy Fund AA/Vaduz sunt detinute in proportie de 99% de SIF1 si SIF4, valoare cumulata la 31.12.2018 fiind 338 milioane lei..

      In notele contabile ale situatiilor financiare fac referirea la cei 88% detineri SIF-uri, iar prima creatie OPUS ch arTRED, obligatiunea structurata care urmarea evolutia unui cos de actiuni SIF2 (9.18%) si actiuni SIF5 (90.82%) ne spune ceva despre scopul principal al investitiei in asemenea instrumente netransparente. 

      Da.

      Asta am specificat si eu in urma cu ceva timp.

    ... Fondul Suveran! Sa vezi acolo nenorociri!

    Prin acest mesaj eu dau acceptul domnului MAKE sa transmita numarul meu de telefon domnului M.A. si pot fi contactat pentru o discutie interesanta,asa ca insider !

    1. Cu drag.

      Ceva mai inainte, personal, aveam acces direct la informatia IP-urilor, dar am schimbat procedura si nu mai am acces direct. Ca sa aflu IP-ul din spatele unui mesaj, trebuie sa apelez la acela din echipa BURSA care poate scoate informatia asta (sint ocazii cind am nevoie sa fac asta, ca sa constat recidivele in incalcarea Regulamentului); ca sa aflu numerele de telefon din spatele IP-urilor, (banuiesc ca s-ar putea, desi n-am facut-o nici macar o data), ar fi necesar sa apelez din nou; suspectez ca angajatii mei ar putea sa refuze indeplinirea solicitarii, invocind considerente legale. Sint convins ca unii dintre voi veti zimbi a neincredere in fata acestei afirmatii, dar n-ati mai zimbi daca ati cunoaste atmosfera generala din societatea editoare a ziarului BURSA.

    Am semnalat acest articol ASF, declinindu-mi in detaliu identitatea. De-abia astept sa vad cum imi raspund la "petitie"... Data viitoare ma inscriu in audienta si le duc un vraf de ziare.

    1. Felicitari pentru initiativa.

      Trebuie sa lucreze un pic si sinecuristii, pilele, finii si afinii, la cit incaseaza lunar din bani publici.

    Bogdan Juravle e foarte ambitios si foarte periculos. N-are limite, n-are scrupule. Pe vremea regimului de trista amintire l-ar fi impuscat, ce face el poarta un nume, “subminarea economiei nationale”. A incercat sa intre in cercurile puterii de pe timpul lui Tariceanu. E unul dintre capii planului despre care se vorbeste in articol. Dar toti cei care au avut de a face cu el isi vor musca mainile si blestema zilele! Intrebati-l pe Gheorghe Iaciu cat de fericit e ca s-a asociat cu el, pe cei de la Swiss Capital si pe Adrian Andrici care statea toata ziua buna ziua in blocul din Dacia!

    Jos palaria ca n-ai luat spaga de la femeia aia pe care a trimis-o Dragoi sa nu mai publici continuarea povestei cu El Lakis si ca nu l-ai iertat nici pe Ciurezu care se lauda ca te controleaza! Bravo! Esti gazetar! Felicitari si Bursei, mai rar atata sira spinarii in ziua de azi!

    1. Dar nu mi-a pus nimeni banii pe masa! Adevarul e ca oamenii se si tem de mine, ca stiu ca sint diliu si piricios... Treaba pe care o aud e "Cum facem?", stiti, cum fac politistii de circulatie mai timizi... Eu nu iau spaga. Cind iau bani, ii iau in fata la SRI, in Libertatii, la DNA, linga carul de la RTV sau in Piata Victoriei, printre rezisti, ma asez in fund pe asfalt si ii numar de doua ori, sa ma asigur ca n-a ratat nimeni momentul. Multa lume se lauda ca ma controleaza sau ca e prietena cu Make. Dar, va asigur, nu foloseste nimanui la nimic!

    Vi s-a mai implinit o profetie. Bine, mai e mult pana departe. Ati pariat ca Mazare, Udrea, Ghita si Dragnea o sa mearga la puscarie, ca o sa efectueze detentie. Sunt dispus sa onorez dar, fireste, sa si revendic miza pariului. Nu-mi amintesc sa fi precizat vreun termen insa...

    1. ... asta ma obliga sa revendic si sa onorez la rindul meu, dupa caz. Dar logica rationamentului meu poate fi foarte greu contrazisa de fapte. Nu-s profet. Pun doar cap la cap. Lucrez cu materialul clientului.

    Nu te-o plati el Dragoi, poate nu te-o controla nici Ciurezu, dar nici nemuritor si rece nu esti si nici cu aer nu traiesti.

    1. Nici.

    daca cineva imi spune cit cistiga net pe an administratori la sif din salarii bonusuri prime si alte avantaje ma impusc.absolut nimeni nu stie.cum cei de la asf depun declaratie deavere ar trebui sa deouna si ei.faceti o incercare .ziarul bursa sa solicite in scris o asemenea infornatie.sa stie si idiotul de actionar care ia un rahat dividene.sint curios daca o faceti si daca veti avea un rasouns.

    1. In folosul comunitatii? Eu asa credeam! Ciurezu ne-a explicat la conferinta cit de benefice sint SIF-urile, cum sint ele singura alternativa la investitiile straine, cum doar ele ne tin in viata, cica sprijina afacerile romanesti... Iar lui Dragoi i se citeste in ochi ca din clipa in clipa isi va dona averea la vaduve si orfani... Lakis, se stie deja, ajuta saracii si oprimatii din Valea Beqaa... De Juravle nici nu pot sa zic nimic, el se amesteca prin SIF doar din vigilenta, ca nu cumva, Doamne fereste, sa fure careva ceva, sa nu ajunga tot banetul la cei loviti de soarta!

      caterinca stiu si eu dar totusi vorbesc serios.si sint curios daca make in numele ziarului face acest demers.pierde publicitatea si nu cred ca ii vine bine.astept ca am timp.

      make nu are decit o singura solutie.sa renunte la colaborarea cu antonescu .altfel falimentul e inevitabil.

      Idea e foarte buna. De maxim bun simt. Ma si mir ca nimeni nu s-a gindit pina acum sa faca un asemenea demers. Daca aruncati un ochi avizat, veti descoperi ca Bursa nu si-a menajat niciodata nici sponsorii, nici clientii de publicitate. De-asta traieste si trage pe hirtie dupa 30 de ani, pentru ca e un ziar credibil si curajos. Nu-s angajatul lui Make, nu il laud aiurea, ba mai sintem si heterosexuali inraiti amindoi si, si daca n-am fi, ne-am gasi fiecare pe unii mai tineri si mai frumosi. Nu cred ca o sa consumati prea mult timp cu asteptarea!

      asteparea la ce.la demersul.la pct 18 sau la 18.2.nu ati fost clar.

      Amice, pentru acest final pe care il crezi inevitabil, trebuie sa te inscrii ultimul, intr-o lista care asteapta de zeci de ani.

      Te informez, insa, ca acest final il pot avea si cu si fara domnul Mihai Antonescu.  

      Doamna Emilia Olescu mi-ar fi de ajuns, dar Calin Rechea si el poate oricind sa faca acelasi lucru, fara sa mai vorbim de faptul ca numeroase articole scrise de mine insumi au facut ravagii mai ample, la vremea lor. 

      De fapt, nu este nevoie de vreun autor, ci doar sa incerci sa faci presa si sa-ti respecti publicul.

      Oricum, iti multumesc pentru sfat si iti doresc tie si alor tai tot binele pe care mi-l doresti tu mie. 

      Intr-adevar, un ziar mai subred sau un ins mai slab de titina ar trebui sa ia aceasta masura inteleapta, stilul meu e profund daunator intereselor comerciale, de-aia nici eu nu-s bogat, nici aia care si-au facut de lucru cu mine, nici inamicii, pe care i-am adus in sapa de lemn. Make cred ca o sa reziste, o sa prospere si o sa ne ingroape pe toti. Iar ziarul... ziarul e Make.

      Raspunsul e "da!"

      make nu te enerva ca faci riduri si ar fi pacat.

      V-ati descurca perfect si singur, dac-ar fi!

      Nu, ziarul BURSA isi are destinul sau propriu, independent de mine.

      Eu servesc ziarul BURSA, nu invers.

      Cititorule, cu nivelul asta de luare peste picior ar fi pacat sa mai faci si riduri.

      Make=ziarul si ziarul=Make... ce importanta are cine pe cine si care pe care?

      Castigat Mores...

      M-am uitat pe NewsKeeper, cea mai veche colaborare a lui Mihai la BURSA e din 2013. Pe profilul lui de LinkedIn, zice ca scrie la ziar din 2012. In oricare din situatii, e cea mai lunga colaborare a lui Mihai Antonescu din istorie, cu oricine. Nici firmele lui proprii n-au tinut sase ani, niciuna, cred ca nici toate la un loc!:)) In presa scrisa a rezistat maxim doi ani intr-un loc.

      dle.MA NU AI INTELES NIMIC.AM PLECAT DE LA CHESTII FF.SERRIOASE SI AM DAT-O IN GARD PE MISTOURI IEFTINE. PACAT/AZI AM TERMINAT.

      Ti-am spus ca, dupa parerea mea, se va trimite o adresa prin care se va solicita informatia. Nu pot s-o formulez eu in numele ziarului dar, daca ma intreaba cineva, voi recomanda sa se faca acest demers. Daca nu il face ziarul, il voi face eu. Nu va avea aceeasi greutate dar totusi va pune cineva intrebarea. Misto-ul a fost extra. Am spus ca mi se pare o idee buna si ca o sustin. La lucrurile serioase raspund serios. Te superi degeaba.

      MULTUMESC.

      Draga MA,

      odata cu vinderea participatiei SIF 5 catre Erste a luat sfarsit si epopeea moldoveneasca prin intermediul careia cel mai de succes bancher european si a etalat rezultat reportat mai mare cu 5,5 miliarde EUR decat in cazul banal in care se utiliza frmusetea damboviteana. Cum este posibil ca aceasta tranzactie sa fie validata din moment ce , conform raportului financiar anual firma cumparatoare era o entitate stearsa din registrul comertului austriac. Care sa fie atunci utilitatea unor situatii financiare despre care se poate spune ca sunt doar pentru cei care inca nu au inteles de ce naivitatea e un prieten de nadejde 

    Talent investigational si analitic, cu o pana nervoasa, ca de obicei. Marturisesc ca sunt in ignorant, departe de cunostintele personajelor pomenite in articol, comentatorilor si, bineinteles, autorului articolului, dar imi place stilul dinamic al textului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb