Fabrica de confecţii "Secuiana" din Tîrgu Secuiesc va concedia, după sărbătorile de Paşti, un sfert din totalul angajaţilor. Conducerea fabricii a anunţat, ieri, că este nevoită să renunţe la 480 de muncitori din cauza pierderilor pe care societatea le-a înregistrat în ultima vreme, ca urmare a devalorizării monedei euro în raport cu cea naţională.
Directorul general al societăţii, Dobra Laszlo, a precizat că "Secuiana" lucrează aproape exclusiv pentru piaţa externă şi nu a reuşit să renegocieze contractele încheiate în valută cu partenerii străini. In ianuarie, încasările societăţii covăsnene au fost mai mici cu aproximativ 15 la sută faţă de cele anterioare, iar conducerea societăţii estimează că această tendinţă se va menţine.
Cei 480 de muncitori, reprezentînd un sfert din numărul total al angajaţilor, vor fi disponibilizaţi începînd cu luna mai. În industria uşoară din judeţul Covasna, axată în principal pe producţia în sistem lohn a celor 12 fabrici de pantaloni, lucrează circa 7.000 de persoane, majoritatea femei. Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna şi-a exprimat în nenumărate rînduri îngrijorarea cu privire la faptul că unele dintre aceste fabrici, majoritatea cu capital străin, îşi vor închide porţile, dacă nu vor mai fi rentabile. Autorităţile covăsnene neagă cu tărie ideea că disponibilizările ce urmează a fi făcute în curînd în acest sector marchează începutul sfîrşitului "Văii Pantalonilor", cum mai este denumit judeţul Covas-na. Preşedintele Consiliului Judeţean, Demeter Janos, nu exclude posibilitatea ca unii investitori să fie interesaţi să-şi extindă afacerile în Ucraina, aşa cum se vehiculează, dar, în acelaşi timp, susţine că a primit semnale certe din partea unui concern german care şi-a exprimat intenţia de a deschide în curînd o nouă hală de producţie în Baraolt, lucru ce dovedeşte că zona prezintă în continuare interes.