Un libian suspectat că a asamblat şi programat bomba din atentatul de la Lockerbie din Scoţia, din 1998, când au murit 270 de persoane, a fost plasat în detenţie în SUA, au transmis astăzi autorităţile scoţiene, dar şi oficiali judiciari americani, potrivit Agerpres.
"Familiile victimelor atentatului de la Lockerbie au fost informate că suspectul Abu Agila Mohammad Masud este în detenţie în SUA", a precizat parchetul scoţian într-un comunicat.
"Parchetul scoţian şi poliţia, în coordonare cu guvernul american şi colegii americani, vor continua această anchetă cu singurul scop de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei care au acţionat alături de al-Megrahi, singurul condamnat în acest caz", se adaugă în comunicat.
Potrivit unui oficial al Departamentului de Justiţie din SUA, inculpatul va avea o primă înfăţişare în faţa unui tribunal din Washington, data audierii urmând să fie comunicată ulterior.
Atentatul a vizat una avion care lega Londra de New York, în SUA. Aparatul de zbor a explodat la 21 decembrie 1988 deasupra oraşului scoţian Lockerbie, omorându-i pe cei 259 de pasageri şi membri ai echipajului, precum şi 11 persoane de la sol.
O singură persoană a fost condamnată pentru acest atentat: libianul Abdelbaset Ali Mohamed al-Megrahi, decedat în 2012. El şi-a clamat întotdeauna nevinovăţia.
În decembrie 2020, la 32 de ani după această dramă, justiţia americană a anunţat inculparea lui Abu Agila Mohammad Masud, fost membru al serviciilor de informaţii ale lui Muammar Gaddafi şi, în acea perioadă, închis în Libia. El este suspectat că a asamblat şi programat bomba.
Atentatul de la Lockerbie este cel mai sângeros comis vreodată pe teritoriul Regatului Unit, dar şi al doilea cel mai sângeros împotriva unor americani (190 de morţi) după atentatele de la 11 septembrie 2001.
Regimul dictatorului libian Muammar Gaddafi şi-a recunoscut oficial vina în atentatul de la Lockerbie din 2003 şi a plătit 2,7 miliarde de dolari drept despăgubiri pentru familiile victimelor.
Ancheta a fost relansată în 2016, când justiţia americană a aflat că Masud a fost arestat după căderea dictatorului şi ar fi făcut o mărturisire serviciilor de informaţii ale noului regim libian în 2012