Dacă statele membre ale UE nu reuşesc o tranziţie lină de la susţinerea firmelor cu ajutorul programelor de lichiditate către programe de îmbunătăţire a solvabilităţii şi de restructurare a datoriilor pentru firmele viabile, ameninţarea unui val al insolvenţelor este mare, se arată într-un comunicat de presă al Comitetului european pentru risc sistemic (CERS), structură înfiinţată în 2010 în cadrul Băncii Centrale Europene.
Comunicatul a însoţit publicarea raportului "Prevenirea şi administrarea unui număr mare de insolvenţe ale companiilor", unde se subliniază că "autorităţile nu trebuie să considere scăderea numărului cererilor de intrare în insolvenţă drept un semn al sănătăţii companiilor".
Ziarul BURSA a scris despre acest raport în articolul "CARMEN SPIRIDONESCU, ANALIST FINANCIAR ROVIGO: «Zona euro, expusă riscului unui tsunami de falimente»"
Indicele falimentelor publicat de Eurostat arată o scădere de peste 22% a numărului falimentelor din zona euro în 2020 faţă de anul precedent, până la 62,6 puncte (2015 = 100).
Pe baza acestor date, un articol de la Bloomberg întreabă dacă toate programele guvernamentale de susţinere nu au făcut decât să amâne inevitabilul sau valul falimentelor nu se va materializa, deoarece va creşte cererea, pe fondul accelerării procesului de vaccinare.
Datele prezentate de CERS arată că valoarea totală a programelor europene de combatere a efectelor pandemiei la nivelul companiilor este de circa 1,5 trilioane de euro, sumă care include ajutoarele nerambursabile, amânările de taxe şi creditele acordate.
Raportul include prognoze de la Allianz şi Euler Hermes, care arată o creştere a numărului insolvenţelor cu 32% în 2021 faţă de 2019 la nivelul Europei de Vest şi cu 34% în Europa de Est.
"În scenariul pesimist, insolvenţele amânate se vor materializa subit şi vor declanşa o dinamică recesionară, care va conduce la noi insolvenţe", se mai arată în raport, unde nivelul actual scăzut al insolvenţelor este comparat cu "retragerea mării înainte de un tsunami".
Pe marginea unui articol din The Telegraph despre raportul publicat de CERS, un cititor, detaşat în Italia în interes de serviciu, a descris situaţia de acolo. "Din discuţiile cu localnicii am aflat că firmele au declarat venituri aşa de mici în cererile pentru primirea ajutoarelor guvernamentale încât sumele primite nu acoperă nici măcar chiria", a scris cititorul The Telegraph.
În aceste condiţii, "toată lumea se aşteaptă la un val al insolvenţelor odată cu finalizarea programelor guvernamentale de susţinere".
O evoluţie asemănătoare poate fi aşteptată şi în Marea Britanie, unde numărul insolvenţelor a scăzut, deocamdată, până la cel mai redus nivel din 1989, conform unei ştiri recente de la Reuters.
În primul trimestru al acestui an, numărul insolvenţelor a scăzut până la 2.384, de la 3.053 în T4 2020, în condiţiile în care valoarea programelor guvernamentale de garantare a creditelor pentru firme a depăşit 75 de miliarde de lire sterline.
Odată cu finalizarea acestor programe şi începerea perioadei de rambursare în următoarele 6 luni, cresc îngrijorările legate de creşterea accelerată a insolvenţelor până la sfârşitul anului, după cum mai arată Reuters.
CERS accentuează faptul că "prima prioritate a statelor membre este crearea condiţiilor adecvate pentru restructurarea datoriilor", iar pentru evitarea hazardului moral "este important ca interesele autorităţilor publice şi ale băncilor să fie aliniate astfel încât companiile să revină la stabilitate financiară după restructurarea datoriilor".
Comunicatul de presă de la CERS afirmă că această aliniere a intereselor "cere băncilor să suporte o parte a costurilor de restructurare şi a riscului".
Creşterea numărului insolvenţelor şi falimentelor va avea un impact negativ semnificativ asupra sectorului bancar, atât din punct de vedere al capacităţii de finanţare a redresării economice, dar şi din punct de vedere al stabilităţii financiare la nivel continental.
Mai mult, garanţiile acordate de guverne pentru creditele obţinute de firme au condus la creşterea datoriilor contingente, după cum se mai arată în raport, iar astfel "a crescut dependenţa sustenabilităţii finanţelor publice de redresarea companiilor".
Acesta este unul dintre motivele pentru care eficienţa măsurilor de stabilizare a companiilor trebuie să fie ridicată şi să se situeze la un nivel apropiat în toate ţările Uniunii Europene, conform recomandărilor din raportul CERS.
"Capacitatea statelor membre de a preveni şi administra insolvenţele trebuie privită ca o problemă de interes comun în UE", se arată în concluzia documentului, deoarece "stabilitatea financiară a Uniunii Europene va fi afectată chiar şi dacă numai câteva ţări vor fi afectate negativ de un val al insolvenţelor post-Covid".
Pericolul este şi mai mare "dacă insolvenţele în creştere subminează capacitatea unor state membre de redresare după şocul Covid-19 şi conduc la o deteriorare a calităţii activelor din sectoarele bancare", în condiţiile în care "aceasta poate duce la instabilitate politică şi economică, care s-ar putea transmite şi către restul Uniunii Europene".
Este nevoie, deci, de salvarea cu orice preţ a sistemelor bancare, care sunt deja puternic slăbite de politica dobânzilor negative promovată de BCE.
Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Franţei şi membru al conducerii executive a BCE, a declarat că nu trebuie exagerate îngrijorările legate de un posibil val al insolvenţelor, în condiţiile în care "efectul de recuperare nu înseamnă o cădere economică, ci revenirea la un ritm mai natural al insolvenţelor".
Afirmaţiile sale, preluate de Bloomberg, au fost făcute în cadrul unei conferinţe organizate de Banca Europeană de Investiţii, unde guvernatorul Băncii Franţei a mers şi mai departe, susţinând că "Europa ar trebui să facă mai mult pentru a adopta ideea distrugerii creative a lui Joseph Schumpeter, dacă doreşte să închidă decalajul de creştere faţă de Statele Unite".
Din păcate, este greu de crezut că autorităţile europene vor urma vreodată din proprie iniţiativă o astfel de cale.
Ceea ce vor face, în schimb, este să urmeze o altă recomandare din raportul de la CERS, respectiv "alocarea resurselor către companiile viabile, inclusiv prin convertirea creditelor sau garanţiilor în ajutoare nerambursabile", iar "pentru companiile neviabile trebuie aplicate proceduri eficiente de insolvenţă, astfel încât să fie facilitată realocarea resurselor către utilizări mai eficiente".
Mai trebuie precizat că implicarea autorităţilor în "alocarea resurselor" şi împărţirea subiectivă a companiilor în viabile şi neviabile nu poate avea decât un singur rezultat, respectiv subminarea gravă a oricăror perspective de dezvoltare sustenabilă pe fondul unui cadru care să faciliteze schimbările structurale?
Oare nu ar trebui să pariem că tsunami-ul insolvenţelor din Europa este mult prea mare pentru nimicnicia autorităţilor, iar "valul" va distruge orice barieră ridicată în calea sa?
1. Eu la anul inchid tot
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2021, 08:06)
In pandemie maxima nu umblu ca nebunul sa fac toate in hiper-birocratia Romaneasca. Dar in 2022...
2. Guvernul sustine falimentul!
(mesaj trimis de Andrei în data de 06.05.2021, 08:41)
Cum guvernul a lasat sa fie impuscat Arthur, asa, prin masurile discriminatorii, hoteluri/restaurante/companii pentru vaccinati, totul se va prabusi! Iar cei care au sustinut aceasta campanie vor fi acuzati de colaborationism!
2.1. Plagiat (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Av deleanu în data de 06.05.2021, 09:13)
Dna spiridonescu de la rovigo sprl a scris ieri un articol cu același titlu.,pornind de la un articol din the Telegraf.
Dl, acesta copiază, iar voi bursa permiteți asa
C.v ați gandit ce despăgubiri va iau ca găzduiți astfel de "?șușanele".
Rușine!
2.2. Avocat prost (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2021, 09:56)
In prima fraza, articolul precizeaza: "se arată într-un comunicat de presă al Comitetului european pentru risc sistemic (CERS), structură înfiinţată în 2010 în cadrul Băncii Centrale Europene."
Domnule "Av deleanu", cunoasteti diferenta dintre plagiat si citat?
Nu?
Recunoasteti legitimitatea relatarii unui raport?
Nu?
Rusine!
2.3. Insulta (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Av Deleanu în data de 06.05.2021, 11:42)
Nu ajungea ca ati plagiat articolul colegei noastre, acum ma mai faceti si prost.
Grav! Asta e insulta si un motiv in plus sa ma adresez instantei de judecata. Bursa ar trebui sa fie mai atenta atat la cei care scriu, cat si cei care comenteaza.
S-ar putea sa-i coste mai mult decat face.
2.4. Deleanule (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2021, 12:36)
Ce ai patit mai draga? Deschide un site vesel cu fetite si baieti ca sa te linistesti.
Art. 206.
(1) Fapta de a amenința o persoană cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăși sancțiunea prevăzută de lege pentru infracțiunea care a format obiectul amenințării.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2021, 20:31)
Pe ziaristii care-si permit sa-l jicneasca pe presedintele Frantei,cine-i va pedepsi? In ziua de azi se permite orice,banul sa iasa!
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2021, 21:14)
Da, se permite inclusiv "jicnirea". Mai baiete, ce incredere prezinta comentariul tau, daca te dovedesti un analfabet rudimentar?
3. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 06.05.2021, 17:30)
confirm ca in zona euro si in general in UE de la finalul lunii iulie si inceputul lunii august 2021 incepe o colosala cadere economica.
motivul?
lockdown-ul extrem din nordul, vestul, centrul si sudul europei din ultimele luni.
Sa speram ca Romania scapa cat mai putin ciufulita (desi mare parte din relatiile comerciale ale Romaniei sunt cu state UE... which sucks! )...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 06.05.2021, 17:36)
dureaza niste luni pana sunt difuzate efectele lockdown-ului (atunci cand vine vorba de decizia declararii unei insolvente / unui faliment in cazul unei companii) ... de obicei pana la 90 de zile...dar se poate si mai putin.
pont: euro urmeaza sa traga un galop de sanatate fata de dolar in perioada imediat urmatoare ... stiu ca e complet contraintuitiv fata de ce am scris mai sus dar asa se va intampla! Si UE, cu o economie bazata preponderent pe exporturi.... va dati seama deja ce inseamna un euro puternic si din ce in ce mai puternic si pe fondul iesirii dintr-un lockdown prelungit.... o sa fie grav.... dar va fi grav cu un euro strong - cel putin pana la 23 septembrie 2021 ... cel mult pana pe 14 martie 2022.
Mai apoi incepe intarirea multianuala a usd. ;)
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2021, 17:52)
Cu gasca usrlgtb si pnl nu scapa Romania ne-ciufulita. Vor fura la greu stapanii tradatorilor.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 06.05.2021, 17:54)
mai... nu e vorba de stanga sau dreapta ...ca ambele parti fura sistematic.
e vorba de inflamarea mecanismelor de transmisie in caz de criza (canalul FX, dobanzile de imprumut, lichiditatea disponibila, etc) ...si asta fie ca ar conduce psd sau usr-plus-pnl ....
noi scapam ieftinut.... dar in vestul Europei o sa fie crima economica.... tocmai datorita masurilor de carantina grea (hard lockdown) instituite acolo.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Bazil în data de 06.05.2021, 18:46)
Eur/usd e intr-un canal subtzire 1.195 - 1.210. De nu stiu cand tot prevezi explozia eur in sus, acum ai renuntzat sa dai targetu'. Eu cred ca eshti doar kibitz, ai face pe tine de frica sa intri long eur/usd cu marja mica, de 10:1. Ei, asta e, ramai la bani de corn shi lapte....
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 06.05.2021, 21:26)
controleaza-ti limbajul, copile.
si inceteaza sa te mai joci cu ch arturile de 1h sau mai mici in praf (asa cum fac cei ce practica pacatul malahiei in forex cu options pe intervale scurte de timp). Tu crezi ca mi se rupe mie de canalul de 1.195-1.21 de acum ?
Eu lucrez pe intervale multiweekly / monthly / yearly si pe bani pe care tu nu i-ai tinut in mana vreodata.
Tinta : 1.37-1.39 pana maxim in 14 martie 2022.
Sa zici multumesc, plodule! .. pentru informatie gratuita
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2021, 21:39)
Nu scapam ieftin. Banditii fura mereu de la cei slabi sau din tarile care au la guvernare slugi sinistre precum usrlgtb si pnl. In Romania este crima economica cam din 1997. Sa ne amintim cum urlau cretinii spaguiti ca statul nu trebuie sa se ocupe de economie ca nu este bun administrator. Bine ca sunt buni administratori verheugen, vera jurova si ceilalti mascarici. Adevarat ca nu sunt angajati la stat ci la suprastat, mai rau. Mai urlau cretinii sa nu se finanteze firmele. Acum se dau ajutoare de stat dar la firmele straine si subventii la diversi intre care si agricultori. Daca nu s-ar da subventii, agricultorii francezi ar deceda.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2021, 23:03)
Cine pana mea l-a angajat pe pinguinul asta de Calin Rechea sa scrie la Bursa? Toate articolele lui sunt cu tsunami, falimente, apocalipsa, noua era a întunericului, criza în piața imobiliara (în contextul în care tocmai au anunțat creșteri in ciuda perioadei Covid), am mai citit un articol anti companii farmaceutice (ca cică ne considera cobai pe toți ... de parca nu orice alta companie își utilizează consumatorii ca pe "cobai") ... numai tâmpenii.
Cred ca dacă se găsește vreun avocat șomer sau mai plictisit sa-l dea în judecata pentru difuzarea constanta de "predicții" de tip mama Omida menite sa panicheze populația, ar manca o pâine.
Mi-am adus aminte de Bush când după atacurile de la 11 Septembrie, ieșise la TV sa incurajeze populația sa iasă din casa, sa se plimbe, sa consume, sa fie încrezători, optimiști, sa aibă încredere in stat si armata, sa mențină economia în mișcare; noi, suntem cu drobul de sare ... vine peste noi tsunami, apocalipsa, cade UE, etc. Trimiteți-l la biserica ca și acolo predica aia tot evenimente din astea si angajați un reporter mai tânăr și mai cu cap.