Un tur sau două?

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 24 noiembrie 2015

Cătălin Avramescu

A reînceput discuţia despre sistemul de vot. Într-un tur sau în două tururi? Am să tratez chestiunea, în cele ce urmează, doar în cheie teoretică. Şi limitată la contextul alegerilor locale.

Înainte de orice, să lămurim o chestiune. Sistemul de vot într-un singur tur pentru alegerea primarilor pe cale îl avem în România nu există nici în Marea Britanie şi nici în Statele Unite. Da, în aceste două mari democraţii se votează într-un singur tur în alegerile politice. Însă, în Marea Britanie, majoritatea primarilor (liderilor de consiliu) nu sunt aleşi direct, ci indirect, de consiliile locale. În foarte puţinele localităţi unde primarii sunt aleşi direct, se foloseşte un alt sistem, al "votului suplimentar", nicidecum votul "într-un tur" aşa cum îl cunoaştem pe meleagurile noastre.

Sistemul american este, la rândul său, diferit. Mulţi primari, nu toţi, sunt aleşi într-un tur. Însă alegerile americane sunt precedate de alegeri primare, ceea ce face ca sistemul să fie, în realitate, mai apropiat de acela în două tururi.

Cele de mai sus ne lămuresc o chestiune: sistemul "într-un tur" folosit acum la alegerea primarilor în România este de fapt un experiment, şi nu o preluare a unor modele respectabile din democraţiile avansate.

Ce avantaje şi ce dezavantaje ar avea cele două sisteme? Care este "mai bun"?

În ce priveşte ultima întrebare, trebuie, iarăşi, să îi dezamăgesc pe unii dintre aceia care au opinii despre orice. Există sisteme mai bune şi există sisteme mai proaste, obiectiv vorbind.

Sistemul într-un tur nu îndeplineşte o serie de criterii importante propuse de teoria sistemelor de vot. De exemplu, criteriul majorităţii. Ideal vorbind, un sistem de vot care satisface criteriul majorităţii este acela în care câştigătorul trebuie să fie selectat cu o majoritate absolută a opţiunilor exprimate. Este clar că sistemul într-un tur nu satisface acest criteriu, pentru că, în principiu, câştigătorul poate să aibă doar o majoritate relativă. Spre exemplu, un câştigător poate avea doar 15% din voturi, atâta vreme cât cel de-al doilea plasat primeşte mai puţin (14% din voturi, de exemplu).

Satisface sistemul în două tururi acest criteriu? La prima vedere da, pentru că în al doilea tur, desfăşurat între primii doi clasaţi, câştigătorul va avea, obligat, peste 50% din voturi. În realitate nu este aşa, pentru câ în al doilea tur alegătorii pot fi, formal vorbind, alţii. În practică, însă, putem spune că sistemul în două tururi se apropie de acest ideal. Avantaj pentru votul în două tururi.

Pentru că suntem la capitolul "Criterii formale", sistemul de vot într-un tur mai pică şi un alt test important: nu îndeplineşte criteriul "pierzătorului Condorcet". Am mai scris despre acest criteriu, aşa că nu mai testez răbdarea cititorului. Doar am să spun că sistemul într-un tur poate determina alegerea unui candidat detestat de o majoritate.

Sistemul în două tururi mai are şi alt avantaj. Pentru a-l înţelege, să ne uităm la secvenţa de operaţiuni pe care cele două sisteme le presupun.

Sistemul într-un tur are un singur pas logic. Votezi şi gata! Toate socotelile pe care le faci, ca alegător, trebuie să le faci înaintea momentului votului. Candidaţii şi partidele lor - la fel.

Sistemul în două tururi este mai inteligent pentru că permite aplicarea unei strategii. În turul doi rămân doi candidaţi care trebuie să se repoziţioneze. La rândul lor, alegătorii trebuie să îşi reconsidere opţiunile. Este foarte important, pentru aceştia, să ia în considerare opţiunile deja exprimate la turul întâi.

Altfel spus, sistemul în două tururi are un fel de mecanism de reglaj, în două trepte, care lipseşte votului într-un singur tur.

Dar nu costă mai mult sistemul în două tururi? Da. Costurile sunt mai mici la sistemul într-un singur tur. Însă costurile de organizare sunt, oricum, reduse, în ambele situaţii.

Mai serioasă este altă problemă, care văd că trece neobservată. Ambele sisteme sunt de tip majoritar. Nici nu au cum să fie de tip proporţional, pentru că aici este vorba de acordarea unui mandat unei persoane. Însă alegerile pentru consiliile locale se desfăşoară după un sistem proporţional, anume sistemul listelor blocate.

Ceea ce duce la posibile - chiar foarte probabile - disfuncţionalităţi, în condiţiile în care primarul ales va avea o culoare politică, iar majoritatea din consiliu altă culoare politică.

Aceste blocaje vor apărea mai ales în formula "într-un tur". Nici sistemul în două tururi nu este scutit, însă cel puţin aici turul doi dă ocazia negocierii unei majorităţi. Cât de stabilă este această majoritate e o chestiune diferită....

În fine, mai observ că disputa, în măsura în care există una, se duce în raport cu interesele actualelor partide, mai ales cele mari. Nimeni nu pare să îşi pună întrebarea dacă în teritoriu, mai ales în mediul rural, partidele au un număr semnificativ de membri, deci structuri reale. Şi dacă, în acest context, nu cumva independenţii sunt aceia discriminaţi de ambele sisteme...

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cei care au omorat , schigiuit la Pitesti , Gerla , Canal , ca si cei ce omoara acum "functioneaza " dupa acelasi tipar ... ideologia ,doctrina , dogma ...este deasupra fiintei umane , a vietii omului a drepturilor si libertatilor fundamentale . Nu este vorba de ura ci de valorile dupa care traim . Problema este ca musafirii musulmani , refugiatii ( de ieri si de azi ) isi urasc mai tare gazdele decat ii urasc gazdele pe ei .. Se comporta percum grecii din Calul Troian . Si atunci cum sa reactionezi ?

    1. Mesajul 1 nu apartine lui Cristi C ci plosnitei care falsifica mesaje.

      Mey postacule care deranjezi pe toata lumea cu mesaje nesolicitate de nimeni si pe langa subiectele articolelor.

      Spune tuturor "sa moara parintii mei si sora-mea daca nu sunt eu Cristi C; sa li se topeasca pielea si carnea pe ei in incendiu si sa moara in chinuri dupa saptamani de zile daca mint eu; iar eu sa am un accident de masina in care volanul sa imi sectioneze coloana si sa raman leguma de la gat in jos toata viata daca mesajul 1 nu apartine adevaratului Cristi C". Asa sa iti ajute soarta. Si ia si niste lectii de limba romana ca sa ne scutesti de greselile din texte. 

    Eu zic doua tururi, doar pantalonii au doi craci. 

    1. Explicatia pentru ochiul vanat al lui Sova este urmatoarea:Acum cateva zile a fost sunat la telefon de sotie care l-a rugat sa cumpere din piata vreo doua kg de vinete. Ingandurat de toate ghinioanele care s-au abatut anul asta asupra lui, danut, dragul mamii, a uitat de vinete. Ajuns acasa fara marfa, si-a primit pedeapsa: pentru amnezia lui subita. Daca stia mai din vreme ca va fi chemat de D-NA, ori pleca in Dubai cu victorel, ori se intern in spital cu diagnosticull suspect de oreion penal. Sotia i-a invinetit ochiul si pentru ca de cand nu mai e ministru, nu-i mai aduce flori nici nu o mai scoate la restaurant, pe motiv ca trebuie sa faca economii ca sa-si poata plati intretinerea la bloc, telefonul si abonamentul tv. Cine are un leu disponibil poate sa-l ajute pe danut, virandu-l in contul BRD 0133047853200, filiala Jilava

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb