Institutul de Geofizică din Ecuador a detectat astăzi o coloană formată din gaze şi cenuşă care se înalţă din craterul vulcanului Cotopaxi, expulzată în timpul activităţii sale eruptive curente, şi care afectează mai multe zone din capitala Quito, informează Reuters, conform Agerpres.
Vulcanul Cotopaxi, cu o altitudine de 5.897 metri, localizat în oraşul Latacunga, la sud de Quito, şi-a reluat la sfârşitul lui octombrie activitatea eruptivă redusă, cu emisii vulcanice gazoase şi nori de cenuşă.
Activitatea eruptivă precedentă s-a înregistrat în perioada august-decembrie 2015.
Norul de cenuşă a atins o altitudine de 1.100 de metri deasupra nivelului craterului şi, sub acţiunea vântului, s-a deplasat deasupra mai multor zone din Quito, potrivit Institutului de Geofizică.
Serviciul pentru administrarea riscurilor din Ecuador a precizat pe pagina sa de Twitter că depunerile de cenuşă sunt nesemnificative în zonele afectate, inclusiv în Quito.
Aeroportul din capitală a operat în condiţii normale marţi şi a precizat pe contul său de Twitter că depunerile de cenuşă nu i-au afectat încă operaţiunile.
Autorităţile monitorizează în permanenţă Cotapaxi, care este unul dintre vulcanii activi de pe teritoriul Ecuador şi al Insulelor Galapagos.
Cotopaxi este considerat unul dintre cei mai periculoşi vulcani din lume pe baza unor elemente precum frecvenţa erupţiilor, tiparul eruptiv şi mărimea populaţiei potenţial expusă la erupţii, a precizat Institutul de Geofizică.