UNA CALDĂ, ALTA RECE  Capitalizarea BVB a depăşit-o pe cea a bursei ungare, pentru prima dată în istorie

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 14 ianuarie 2022

Capitalizarea BVB a depăşit-o pe cea a bursei ungare, pentru prima dată în istorie

Valoarea tranzacţiilor rămâne trist de redusă

Capitalizarea companiilor româneşti listate în Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a depăşit la finele anului trecut, pentru prima dată în istorie, capitalizarea companiilor listate la bursa din Budapesta, conform datelor publicate de Federaţia Europeană a Burselor de Valori (FESE).

Este o performanţă atinsă în primul rând pe seama creşterii mai mari a preţurilor acţiunilor de la BVB, în condiţiile în care anul trecut indicele BET-TR a avut un randament de 40%, superior indicelui BUX (ce este un coş de acţiuni de tip Total-Return), care a urcat cu 20%.

Potrivit datelor FESE, la finele anului trecut, capitalizarea tuturor companiilor listate în Piaţa Reglementată a BVB, cu excepţia Erste, era de 28,51 miliarde de euro, în creştere cu 37% faţă de cea din decembrie 2020, în timp ce la Budapesta evaluarea bursieră a companiilor se ridica la 27,8 miliarde de euro, cu 22% peste cea de la finalul anului anterior. Pe de altă parte, la Praga, capitalizarea companiilor era de 33,05 miliarde de euro, cu 52% mai mare decât cea din decembrie 2020, în condiţiile în care indicele PX-TR a avut o creştere mai mare decât a indicilor similari din Bucureşti şi Budapesta.

Schimburi cu mult mai mici decât în Ungaria, piaţă ce este emergentă conform MSCI, are companii cu free-float mai mare şi derivate

Dacă în termeni de capitalizare bursa noastră a depăşit-o pe cea ungară, în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor suntem mult în urmă. În decembrie, valoarea totală a schimburilor cu acţiuni din Piaţa Reglementată a BVB a fost de 136 milioane de euro, conform datelor FESE, echivalentul unei valori medii zilnice de 6,8 milioane de euro. La Budapesta, tranzacţiile au fost de 28 milioane de euro pe zi, adică de peste patru ori mai mari, conform calculelor noastre. La Praga, valoarea medie zilnică s-a ridicat la 19 milioane, în timp ce Varşovia, cu un rulaj mediu zilnic cu acţiuni 236,7 milioane de euro, în decembrie, face parte dintr-un alt univers.

De remarcat că la bursa din Budapesta, circa 90% din valoarea tranzacţilor este dată de schimburile cu acţiunile a trei companii: instituţia financiară OTP Bank, compania de petrol şi gaze MOL şi producătorul de medicamente Gedeon Richter.

Printre motivele care pot explica diferenţa severă a rulajelor între BVB şi bursa din Budapesta se numără clasarea superioară a pieţei vecinilor noştri de la Vest în ierarhia agenţiilor de evaluare, fiind astfel pe radarul unor investitori internaţionali de un alt calibru, dimensiunea mai mare a câtorva companii - cu prezenţă regională, şi existenţa pieţei de derivate, ce creşte lichiditatea inclusiv pentru piaţa spot.

Nu în ultimul rând, free-float-ul mare al celor trei companii importante, chiar de peste 50%, este probabil un factor important ce susţine lichiditatea. La noi, cele mai mari companii au în ansamblu un free-float mult mai redus, care se subţiază pe zi ce trece, îndeosebi pe seama achiziţiilor fondurilor de pensii Pilon II.

De pildă, conform unei analize a societăţii de brokeraj Prime Transaction, OMV Petrom are un free-float de sub 10%. La Budapesta, MOL Hungarian Oil and Gas are un free-float de 49%, potrivit datelor operatorului pieţei de capital maghiare, care în realitate probabil că este mai mic, dar cu siguranţă peste cel al Petrom.

Ieri, valoarea tranzacţiilor cu acţiunile MOL a fost de şapte milioane de euro, compania fiind evaluată la 6,16 miliarde de euro, în timp ce la noi schimburile cu titlurile Petrom din piaţa "regular" au fost de 0,86 milioane de euro, la o capitalizare de 5,67 miliarde de euro.

Cam mare diferenţa !

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ha ha ha ha asta cu valoarea redusa a tranzactiilor e beton, adica toate IPO-urile se fac cu maxim 10-15% pentru populatie (retail) si grosul pentru institutii, dupa care se plange lumea ca nu exista lichiditate. Pai ia faceti un IPO cu 75% retail si 25% PJ (oarecum pe modelul cupoanelor din 1996) si mai vedem atunci cum creste numarul de investitori.

    ...

    De ce ne mirăm? Sifurile ( 2 mld €) sunt captive și practic nu se fac tranzacții!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb