Ungaria le va cere băncilor rezerve suplimentare pentru creditele neperformante mari

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 noiembrie 2015

Ungaria le va cere băncilor rezerve suplimentare pentru creditele neperformante mari

Banca centrală din Ungaria le va impune băncilor să constituie din 2017 rezerve suplimentare pentru creditele neperformante mari acordate pentru proiecte, în vederea reducerii riscurilor sistemice din sector şi pentru stimularea creşterii economice, transmite MarketWatch.

Persistenţa unui nivel ridicat al creditelor neperformante şi concentrarea lor în anumite bănci reprezintă un risc major pentru stabilitatea financiară, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a Ungariei, potrivit Mediafax.

"Nivelul total al acestor împrumuturi, de peste 700 de miliarde de forinţi (2,39 miliarde dolari), ar putea fi o sursă pentru noi pierderi neaşteptate şi ar putea avea un efect advers asupra disponibilităţii sectorului bancar de a acorda finanţare, cu impact asupra rolului lor de susţinere a creşterii economice", conform băncii centrale.

Ponderea creditelor neperformante destinate finanţării de proiecte a crescut puternic după criza financiară din 2008.

Banca centrală va stabili o rată pentru rezerve suplimentare, numită "buffer" pentru risc sistemic, pentru fiecare bancă în parte, în trimestrul patru al anului viitor.

Instituţiile de credit cu expuneri de sub 5 miliarde de forinţi la credite problematice acordate pentru proiecte vor fi exceptate.

Băncile vor fi obligate să respecte noile cerinţe referitoare la "buffer-ul" de capital de la începutul lui 2017. Perioada lungă de timp avută la dispoziţie de bănci le-ar putea încuraja să îşi cureţe până atunci portofoliile de credite neperformante pentru proiecte, a precizat banca centrală.

Săptămâna aceasta, Banca Naţională a Ungariei (MNB) a decis să menţină nemodificată dobânda de politică monetară la nivelul de 1,35%, în linie cu declaraţiile anterioare ale oficialilor MNB, potrivit cărora instituţia intenţionează să menţină dobânda de bază la nivelul actual pentru mai mulţi ani.

La începutul acestei luni, vice-guvernatorul MNB, Marton Nagy, a declarat, conform Agerpres, că dobânda de politică monetară ar putea rămâne la nivelul actual până în 2018 şi chiar 2019, deoarece nu se aşteaptă ca inflaţia să revină la ţinta de 3% până la finele lui 2017. În luna octombrie a acestui an, rata anuală a inflaţiei în Ungaria a fost de 0,1%. Marton Nagy a precizat, atunci, că impactul unei noi reduceri a dobânzii de politică monetară ar fi limitat, adăugând că banca centrală a Ungariei intenţionează să relaxeze politica monetară cu ajutorul mijloacelor neconvenţionale şi fără modificarea dobânzii de bază.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb