Ungaria nu susţine plafonarea preţului gazelor naturale în Europa

S.B.
Internaţional / 10 septembrie 2022

Ungaria nu susţine plafonarea preţului gazelor naturale în Europa

Ungaria nu susţine sub nicio formă plafonarea preţului gazelor naturale în Uniunea Europeană, deoarece aceasta ar fi o măsură de sancţiune camuflată, care va duce la creşterea preţurilor la energie şi la provocări serioase în privinţa securităţii aprovizionării, a declarat vineri, la Bruxelles, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Peter Szijjarto, informează news.ro.

El a argumentat că introducerea unui plafon de preţ ar fi o decizie politică. "Nu există niciun motiv politic pentru care i-am pune pe maghiari în situaţia nedemnă de a nu avea încălzire, de a nu putea găti sau de a nu avea suficientă apă caldă", a subliniat ministrul.

Conform unui comunicat remis de minister, în cadrul conferinţei de presă susţinută după reuniunea extraordinară a Consiliului pentru Energie al UE, ministrul a calificat drept complet absurdă propunerea Bruxelles-ului, despre care a spus că are ca scop eliminarea gazului rusesc.

După cum a spus, comisarul european de resort a şi recunoscut că măsura este una politică, menită pur şi simplu să reducă veniturile statului rus şi nu poate avea ca rezultat o reducere a preţurilor, se arată în comunicat.

"Prin urmare, această dispoziţie nu este altceva decât o sancţiune. Ea este deghizată ca o plafonare a preţului gazelor, considerată ca o măsură comercială, poate fi impusă cu o majoritate calificată, în timp ce, dacă ar fi introdusă ca sancţiune, ar trebui adoptată în unanimitate", a avertizat ministrul.

"Dacă gazul rusesc va fi interzis pe piaţa europeană, securitatea energetică a Ungariei va fi expusă unor riscuri serioase. Modul în care o ţară se aprovizionează cu gaze naturale nu este o chestiune politică, ideologică sau onirică, ci una fizică", a spus el.

Peter Szijjarto a afirmat că Ungaria nu susţine sub nicio formă plafonarea preţurilor, deoarece ar duce la creşteri de preţuri şi la provocări serioase în privinţa securităţii aprovizionării, dar au existat alte opt state membre care s-au opus şi ele propunerii sau au avut rezerve faţă de ea.

"Întrebarea noastră este clară: până când vrea Bruxelles-ul să continue această politică de sancţiuni care este complet împotriva intereselor Europei? Bineînţeles că nu am primit nici de această dată un răspuns la această întrebare", a spus el.

"Sancţiunile au eşuat, războiul se agravează tot mai mult, preţurile la energie cresc, iar aprovizionarea noastră cu energie se confruntă cu provocări din ce în ce mai serioase", a subliniat ministrul.

"Introducerea unui plafon de preţ ar fi o decizie politică. Noi însă nu cunoaştem niciun motiv politic pentru a renunţa la securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei. Nu există niciun motiv politic pentru care i-am pune pe maghiari în situaţia nedemnă de a nu avea încălzire, de a nu putea găti sau de a nu avea suficientă apă caldă", a adăugat ministrul.

În cadrul conferinţei de presă, el a mai precizat că aprovizionarea cu gaze a Ungariei este în prezent sigură, în timp ce nivelul mediu de încărcare a depozitelor de gaze în UE este de 22% din consumul anual, în Ungaria această cifră este de 38%, care este al treilea cel mai ridicat nivel din UE. Obiectivul comunitar este de 35 %, obiectiv pe care doar cinci state membre l-au atins până în prezent.

De asemenea, Szijjarto a evocat faptul că celelalte patru puncte din pachetul de propuneri al Comisiei Europene ar putea fi acceptate cu mici ajustări, însă ele nu pot rezolva problema de bază, ci pot contribui doar la atenuarea simptomelor. Mai mult, unele dintre ele sunt deja aplicate într-o formă sau alta în Ungaria.

Prima este propunerea privind economia de energie electrică, pe care guvernul o va accepta doar ca o măsură benevolă. A doua este limitarea încasărilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze naturale, adică separarea preţului energiei electrice de cel al gazelor naturale, care a fost deja parţial implementată pe piaţa maghiară. A treia este contribuţia de solidaritate impusă companiilor de energie fosilă, care există şi ea în Ungaria, iar a patra este îmbunătăţirea situaţiei lichidităţilor de pe pieţele energetice, a precizat Peter Szijjarto.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Politicieni care votati sa se așeze pe scaun vad interesul celor care iau votat.

    Dă-le Doamne și la ai noștri aceasi minte.

    1. Sunteti intr-o posibila eroare!

      Aparent politicienii ungari isi apara cetatenii, insa persoanele care cunosc ca doar Ungaria (adica compania MOL) primeste gaze rusesti, la pret de prietenie Putin-Orban, pe care, le REvand in Europa, inclusiv Romania ....facand profituri colosale! 

      Astfel ca prin plafonarea preturilor MOL&Ungaria vor face profituri mai mici!

    cred ca ar trebui explicat mai mult urmatorul paragraf din articol :

    " nivelul mediu de încărcare a depozitelor de gaze în UE este de 22% din consumul anual "  

    Deci in depozite se afla 22 % din consum = restul de 78 % trebuie sa vina prin conducte = si nu vine sau vine doar partial !  

    Deci = cind politicienii se lauda fals ca depozitele sint aproape pline aceeasi politicieni uita sa spuna ca : 

    capacitatea de inmagazinare NU este egala cu cantitatea care se consuma peste iarna !  

    Deci daca rusia taie gazul = europa are gaz doar pentru 22 % din consumul pe un an !  

    Si apoi ? cind se consuma acest 22 % ? poate europa sa reduca consumul cu 78 % care poate nu mai vine ?

    Cap limpede ....

    1. Multa propaganda ....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb