Guvernul ungar de centru dreapta va introduce o taxă specială pe bănci, taxă care ar urma să fie aplicată timp de doi ani, în loc de trei ani cum s-a anunţat iniţial, a declarat vineri un înalt oficial guvernamental pentru portalul de ştiri hirszerzo.hu, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Zoltan Csefalvay, a declarat pentru hirszerzo.hu că taxa aplicată băncilor va fi în vigoare timp de doi ani, urmând ca ulterior să fie eliminată, gradual, în conformitate cu un calendar clar.
La începutul acestei luni, prim-ministrul Viktor Orban a anunţat că în perioada 2010-2013 guvernul de la Budapesta vrea să strângă 200 miliarde forinţi prin introducerea unei taxe pentru companiile din sectorul financiar.
Un alt portal de ştiri din Ungaria, index.hu, citând mai multe surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, susţine că, la stabilirea taxei aplicate băncilor, guvernul ungar va avea ca punct de plecare bilanţurile contabile ale băncilor la finele lui 2009, urmând să fie introdusă o taxă cuprinsă între 0,4 şi 0,5 procente.
Un oficial guvernamental din apropierea negocierilor susţine însă că guvernul ungar nu va lua o decizie finală decât la finele săptămânii următoare, orice informaţii apărute înaintea acestei date fiind doar speculaţii.
Potrivit datelor oficiale de la Organismul de supervizare a pieţelor financiare ungare, PSZAF, la finele primului trimestru bilanţul contabil total al sectorului bancar ungar se ridica la 28.300 miliarde forinţi. O taxă de 0,4 procente ar aduce la buget o sumă de 113 miliarde forinţi, în apropierea sumei de 120 de miliarde forinţi pe care băncile se aşteptau să o plătească în acest an.
Cea mai mare bancă din Ungaria este OTP, care controlează un sfert din piaţă. Urmează în ordine diviziile locale ale KBC, Erste Group Bank, Intesa Sanpaolo, Raiffeisen International, BayernLB şi UniCredit.