UniCredit: România şi Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din regiune la criza din zona euro

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 decembrie 2010

UniCredit: România şi Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din regiune la criza din zona euro

România şi Bulgaria sunt cele mai vulnerabile state din regiune la criza datoriilor de la periferia zonei euro, însă recuperarea economică a Europei Centrale şi de Est (ECE) pe ansamblu nu este pusă în pericol de evoluţia din uniunea monetară, se arată într-un raport al grupului italian UniCredit, citat de Mediafax.

Bulgaria se confruntă cu cele mai mari riscuri, urmată la distanţă de România, consideră analiştii UniCredit, în timp ce majoritatea ţărilor din ECE sunt bine protejate de evenimentele de la periferia uniunii monetare.

Problemele din zona euro ar putea afecta statele din regiunea ECE pe trei canale, se arată în raport, respectiv cererea externă, fluxurile financiare şi aderarea la zona euro.

Întrucât doar o mică parte din exporturile ţărilor din ECE sunt destinate statelor de la periferia zonei euro, criza acestora ar putea cu greu deraia recupererea industriei şi exporturilor în regiune. Bulgaria este singurul dintre statele Europei Centrale şi de Est în care exporturile către periferia zonei euro le depăşesc pe cele către Germania, reflectând legăturile strânse cu Grecia. România urmează Bulgariei, însă la distanţă de aceasta, se arată în raport.

În privinţa fluxurilor financiare şi a riscului retragerii acestora de către instituţiile de credit din ţările de la marginea zonei euro, există anumite zone de risc, concentrate mai ales în jurul Greciei. România are a doua mare expunere faţă de băncile elene, respectiv 13,7% , după Turcia (17,6%). Toate statele din ECE, cu excepţia Turciei, au înregistrat ieşiri de fonduri. Riscurile generate de Spania şi Portugalia sunt mai reduse, se arată în raport.

Ultimul canal de contagiune a crizei din zona euro este reprezentat de posibilitatea unei întârzieri a extinderii uniunii monetare şi aderării statelor la mecanismul ratelor de schimb (ERM II). Uniunea Europeană va fi în mod cert mai dură cu noii candidaţi, notează analiştii UniCredit.

Deficitele bugetare din regiune continuă să fie consolidate dar, pe ansamblu, rămân peste nivelul din alte regiuni emergente. Astfel, deficitul bugetar mediu în ECE a coborât de la 7% anul trecut la 5,4% anul acesta şi la 4,7% în 2011. Datoria publică va continua să crească dar va rămâne la mai puţin de 40% din PIB.

Turcia a avut cele mai bune performanţe în privinţa deficitului bugetar din regiune. Analiştii grupului italian se aşteaptă ca şi România şi Ucraina să se îndrepte în direcţia potrivită în privinţa deficitului atâta timp cât menţin acordurile cu Fondul Monetar Internaţional.

UniCredit recomandă transferul investiţiilor din obligaţiuni în lei către eurobonduri româneşti, acestea fiind mai ieftine decât titlurile în monedă locală. Situaţia este valabilă la nivelul întregii regiuni, eurobondurile fiind mai atractive în termeni valorici decât instrumentele financiare în monedă locală.

Totodată, din cauza unor incertitudini legate de finanţarea externă şi riscurile legate de situaţia fiscală, leul nu este pregătit pentru o apreciere sustenabilă, apreciază specialiştii băncii, şi va fluctua în jurul valorii actuale de 4,3 lei pentru un euro. O apreciere uşoară ar putea avea loc spre sfârşitul anului următor, până la 4,2 lei. UniCredit a menţinut prognoza privind contracţia economiei cu 2,5% (excluzând impactul inflaţiei) pentru acest an, urmată de un avans de 1,7% anul următor şi 3,4% pentru 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb