UniRomSider (Uniunea producătorilor de oţel din România) susţine că marea industrie din ţara noastră nu va putea supravieţui fără o serie de politici coerente, similare cu cele existente deja la nivelul Uniunii Europene. "Cerem autorităţilor să continue dialogul pentru a găsi soluţii care să readucă echilibrul între producătorii de energie regenerabilă şi consumatori, pentru a evita falimentul industriei locale", afirmă reprezentanţii UniRomSider, care au adăugat că intensitatea sprijinului acordat de ţara noastră pentru energia regenerabilă este la cel mai înalt nivel din UE.
Conducerea UniRomSider arată, într-un comunicat: "Industria românească, producătorii de valoare adăugată, exportatorii, cei care contribuie semnificativ la crearea Produsului Intern Brut al României atrag, încă o dată, atenţia că taxele pentru energie au explodat în ultimii doi ani, afectând toate domeniile de activitate din ţara noastră. Astfel, ajutorul de stat acordat de România industriei de regenerabile a crescut semnificativ în ultimii ani. De exemplu, anul acesta, costurile cu certificatele verzi au înregistrat un nivel de patru ori mai mare decât în 2011, în timp ce costurile cu taxa de cogenerare au crescut cu 50%".
Potrivit sursei citate, pentru energia eoliană, media intensităţii sprijinului acordat de România a atins cel mai înalt nivel din Europa - 224% - faţă de media UE de 100%. În prezent, costul suplimentar determinat de energia verde este de 19,6 euro/MWh, adică o majorare de 39% din preţul de producţie, susţin marii consumatori industriali. În plus, valoarea taxei de cogenerare a crescut cu 25% în ultimii doi ani, în condiţiile în care capacitatea netă de cogenerare de înaltă eficienţă a crescut cu doar 1%, afirmă UniRomSider.
Uniunea Producătorilor de Oţel, la care au aderat şi producătorii de aluminiu, a salutat decizia de modificare a legislaţiei privind schema de sprijin pentru energia regenerabilă - atât ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 pentru amânarea plăţii unei părţi din certificatele verzi, cât şi proiectul de hotărâre de acordare a unui număr redus de certificate verzi producătorilor de energie regenerabilă nou-intraţi pe piaţă.
Industria grea din ţara noastră a menţionat că activează într-un mediu economic puternic concurenţial, cu jucători internaţionali, inclusiv din Europa, care nu sunt obligaţi să suporte scheme atât de generoase pentru o industrie cu un grad redus de predictibilitate şi cu un număr minim de angajaţi. Prin urmare, industria autohtonă susţine că nu poate transfera costurile cu energiile regenerabile clienţilor. Marile companii se plâng că se confruntă cu o creştere a costurilor determinată de liberalizarea pieţei gazelor naturale, care va avea, la rândul său, un puternic impact asupra structurii costurilor şi asupra competitivităţii lor.