Comisia Europeană a deschis o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei, astăzi, informând că noul regim disciplinar introdus de guvernul de dreapta de la Varşovia reprezintă o lovitură pentru independenţa justiţiei, scrie Reuters.
Partidul PiS aflat la putere în Polonia a urmărit reforma justiţiei de când a început mandatul la sfârşitul lui 2015.
Una dintre schimbări prevede că judecătorii ar putea fi supuşi unor investigaţii disciplinare şi apoi chiar sancţionaţi dacă autorităţile hotărăsc că deciziile lor nu sunt potrivite.
"Noul regim disciplinar subminează independenţa judiciară a judecătorilor polonezi, neoferind garanţiile necesare pentru a-i proteja de controlul politic, precum este cerut de Curtea Europeană de Justiţie", a informat Comisia într-un comunicat, potrivit sursei citate.
Judecătorii din Camera Disciplinară a Curţii Supreme a Poloniei sunt numiţi de Consiliul Naţional Judiciar, ai cărui membri sunt numiţi de partidul PiS, care are o majoritate în parlament.
Comisia a informat şi că noul regim disciplinar îi oferă puteri şefului Camerei Disciplinare să decidă, ad-hoc şi la discreţie dacă un anumit caz va fi analizat de tribunalul disciplinar din primă instanţă.
Guvernul polonez are la dispoziţie două luni pentru a răspunde acuzaţiilor.
Varşovia este deja subiectul unei proceduri a UE privind statul de drept de la sfârşitul lui 2017 din cauza reformelor judiciare. Polonia şi-ar putea pierde dreptul de vot ca urmare a acestui proces, însă practic acest lucru este puţin probabil pentru că toate celelalte 27 de state membre ar trebui să aprobe această sancţiune.
Comisia Europeană a deschis deja două proceduri de infringement împotriva Poloniei în 2017 şi 2018 din cauza schimbărilor privind pensionarea judecătorilor şi impactul acest lucru asupra independenţei lor.