Uniunea Europeană, îngrijorată în privinţa restricţiilor la adresa libertăţii presei în timpul pandemiei de coronavirus

M.A.
Miscellanea / 2 mai 2020

Uniunea Europeană, îngrijorată în privinţa restricţiilor la adresa libertăţii presei în timpul pandemiei de coronavirus

Uniunea Europeană şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea în ceea ce priveşte restricţiile la adresa libertăţii presei impuse de unele ţări în timpul pandemiei de coronavirus şi a dat asigurări că această boală a evidenţiat importanţa muncii mass media, informează EFE.

"Este îngrijorător că pandemia de COVID-19 este folosită de unele ţări ca pretext pentru a impune restricţii nejustificate asupra libertăţii presei", a declarat - citat într-un comunicat de presă - înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, în ajunul Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei, care se sărbătoreşte duminică.

În numele întregului bloc comunitar, Borrell a subliniat că, "în prea multe ţări", ziariştii "trebuie să se confrunte cu o legislaţie restrictivă, atribuită uneori urgenţei COVID-19, care pune frână libertăţii de expresie şi a presei".

În acest sens, Borrell a menţionat că tăierea conexiunii la Internet şi închiderea paginilor web proliferează şi a criticat totodată campaniile de discreditare, presiunile financiare şi atacurile din partea mijloacelor de comunicare guvernamentale sau de partid care "prea des" îi obligă pe jurnalişti la autocenzură.

"Prea mulţi sunt hărţuiţi, reţinuţi arbitrar şi închişi. Prea mulţi şi-au pierdut viaţa pentru că şi-au făcut meseria", a subliniat Borrell.

El a insistat că această criză a coronavirusului a scos în evidenţă importanţa muncii depuse de presă. "În vremuri de incertitudine, mai mult ca oricând accesul la informaţii viabile şi distincte, fără interferenţe şi influenţe, este crucial şi contribuie la o societate mai rezistentă", a apreciat politicianul spaniol, care a adăugat că jurnaliştii trebuie să poată fi în stare să muncească în deplină libertate.

Mai mult, în opinia sa, jurnalismul ajută la detectarea şi combaterea dezinformării. "Astăzi, mai mult ca oricând, libertatea presei este piatra unghiulară a societăţilor democratice, care pot prospera doar dacă cetăţenii au acces la informaţii fiabile şi pot lua decizii informate", a explicat Borrell.

Şeful diplomaţiei europene a subliniat totodată faptul că inclusiv UE se dedică combaterii dezinformării legate de coronavirus, prin promovarea surselor de încredere, prin reprimarea informaţiilor false sau înşelătoare şi prin retragerea conţinutului ilegal, transmite G4media.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aceasta grijă a UE ca oamenii închiși în case să aibă parte de o presa libera și democratică este înduioșătoare.

    Care ar fi acele surse "de încredere" care ne-ar putea convinge că virusu nu a fost conceput in laborator, în condițiile în care până și serviciile secrete sunt vândute FIAREI?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb