Uniunea ne presează să renunţăm la reglementarea preţurilor în energie

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 aprilie 2011

Comisia Europeană a solicitat Italiei, Poloniei şi României să îşi alinieze la normele UE legislaţiile naţionale privind preţurile reglementate la energie pentru consumatorii finali. Legislaţia UE referitoare la piaţa internă a energiei prevede că preţurile sunt stabilite în principal de cerere şi ofertă, arată un comunicat remis redacţiei. Stabilirea preţurilor pentru consumatorii finali prin intervenţia statului ridică obstacole în calea noilor intraţi pe piaţă şi, prin urmare, privează consumatorii şi companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu de pe piaţă. Comisia a hotărât să transmită avize motivate celor trei state membre. Dacă statele membre nu respectă, în termen de două luni, obligaţiile care le revin conform legii, Comisia poate deferi cauzele Curţii de Justiţie.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) aşteaptă avizul motivat al Comisiei Europene referitor la alinierea legislaţiei la normele europene privind preţurile reglementate în domeniul energiei, ne-au spus surse autorizate din cadrul Autorităţii. După ce ANRE va primi observaţiile şi solicitările Comisiei, va putea transmite răspunsurile privind stadiul alinierii legislaţiei.

Comunicatul Comisiei Europene mai arată că, în conformitate cu normele privind piaţa internă a energiei, toate companiile trebuie să aibă posibilitatea de a furniza liber servicii pe întreg teritoriul UE şi de a-şi stabili singure preţuri care să reflecte situaţia reală de pe pieţe. Stabilirea de preţuri reglementate distorsionează funcţionarea pieţei, deoarece defineşte preţuri care nu reflectă nevoile reale ale pieţei şi împiedică libera concurenţă şi integrarea pieţei, mai arată specialiştii europeni. Astfel, se menţine o situaţie de monopol care duce fie la investiţii insuficiente (preţuri mici), fie la preţuri nejustificat de mari.

Însă normele prevăd, de asemenea, că, în cazuri excepţionale, de exemplu pentru a proteja clienţii vulnerabili, se pot stabili preţuri reglementate. În acest caz, măsurile trebuie să fie direcţionate în mod special către clienţii care au cea mai mare nevoie de ele, trebuie să fie limitate în timp şi să garanteze accesul egal al companiilor din domeniul energiei electrice din UE la consumatorii de pe plan naţional.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Uniunea Europeana nu ii poate obliga pe angajatori sa plateasca salariile la timp , sa ajunga la cele la nivel european la aceeasi munca. Cu preturile suntem aliniati, mai putin cu salariile.

    Toti sunt la fel.Nu-i intereseaza decit sa se aranjeze pe ei.Cu ajutorul alor nostri au distrus tot,suntem o piata de desfacere si acuma putem sa muri.Sa le fie rusine(Comisie europeana,Parlament,Guvern,Pre sedentie).

    E normala cererea Comisiei Europene... Ceea ce a uitat comisia e sa ceara Romaniei si alinierea salariilor la nivel european, simultan cu cerera de aliniere a preturilor!

     

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb