UNIUNEA REPUBLICILOR SOVIETICE EUROPENE ÎŞI ARATĂ TOT MAI MULT ADEVĂRATA FAŢĂ  De ce este pedepsită Ungaria?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 martie 2012

De ce este pedepsită Ungaria?
CĂLIN RECHEA

Este greu de crezut că Ungaria mai poate scăpa de sub povara datoriilor fără a trece printr-un faliment asemănător celui al Greciei sau al Islandei.

Mirajul Uniunii Europene a determinat guvernul, companiile şi gos-podăriile din ţara vecină să ignore datoriile care se acumulau accelerat, în numele convergenţei cu standardele Ves-tului. Ceea ce s-a crezut a fi o scurtătură, s-a dovedit a fi o fundătură aproape fără speranţă.

După jaful şi minciunile guvernelor socialiste anterioare, recunoscute chiar de fostul premier Ferenc Gyurcsány, autorităţile prezente şi viitoare ale Ungariei, indiferent de culoarea lor politică, vor trebui să explice populaţiei de ce este nevoie de austeritate pe termen nedefinit.

Alternativa ar fi declararea falimentului, ieşirea din Uniunea Europeană şi instaurarea unui nou contract social, în centrul căruia să se afle libertatea economică.

Sub pretextul unei posibile depăşiri a ţintei pentru deficitul bugetar, autorităţile europene au sus-pendat acordarea fondurilor alocate anterior Ungariei. Motivul real pare să fie încălcarea "principiilor" europene în noua constituţie şi îngrădirea "independenţei" băncii centrale.

Cum s-ar explica altfel poziţia UE, în condiţiile în care nu sunt prevăzute sancţiuni pentru majoritatea ţărilor europene, care se află deja cu mult dincolo de ţintele de deficit bugetar? De ce nu s-au revoltat autorităţile europene şi când guvernul de la Budapesta a anunţat naţionalizarea fondurilor private de pensii? Sau încălcarea cu impunitate a dreptului de proprietate este în concordanţă cu principiile democraţiei europene?

O serie de concesii în ceea ce priveşte independenţa băncii centrale nu au fost suficiente pentru Banca Centrală Europeană, care a stabilit noi condiţii pentru începerea negocierilor cu FMI.

În cadrul mitingului organizat cu ocazia zilei naţionale, premierul Orban a declarat că "o bancă centrală independentă nu înseamnă că aceasta este independentă de naţiunea sa", iar "o bancă centrală independentă este aceea care protejează economia naţională de interesele străine", după cum scrie Wall Street Journal. Se pare că premierul Orban a înţeles bine esenţa acestei dispute din jurul băncii centrale: nu grija pentru independenţa Băncii Naţionale a Ungariei a determinat reacţiile UE şi BCE, ci stabilirea clară a centrului de putere faţă de care trebuie să se manifeste dependenţa.

Declaraţia lui Viktor Orban vine în condiţiile în care UE insistă ca jurământul depus la preluarea pos-turilor de conducere din băncile centrale să reflecte apartenenţa acestora la sistemul băncilor centrale din Europa, adică interesul naţional să fie subordonat marelui plan şi visului de aur al Uniunii Republicilor Sovietice Europene.

Banca centrală a Ungariei a arătat, de curând, că a învăţat bine arta şantajului european, când a declarat că începerea negocierilor cu FMI şi primirea unui nou credit ar deschide calea pentru reducerea dobânzii de politică monetară.

În aceste condiţii, Viktor Orban poate să organizeze mitinguri pe bandă rulantă pentru a declara că maghiarii nu acceptă să fie trataţi ca cetăţeni de rangul al doilea în Europa sau că Ungaria nu va fi o colonie a Uniunii Europene.

Ungaria va fi pedepsită de către Uniunea Europeană şi oferită drept exemplu pentru ţările Uniunii care nu fac parte din zona euro, la fel cum a fost pedepsită şi Grecia, ca exemplu pentru membrii zonei euro. Bineînţeles că aceste misiuni de pedepsire şi subjugare nu pot fi realizate fără colaborarea "dezinteresată" a politicienilor locali, a căror conştiinţă a fost pătrunsă adânc de spiritul idealurilor europene, astfel încât orice urmă a interesului naţional a dispărut sub datoriile acumulate.

La mitingul din Piaţa Kossuth, premierul Orban a mai declarat că "suntem mai mult decât familiarizaţi cu adevăratele caracteristici ale asistenţei tovărăşeşti nesolicitate, chiar dacă aceasta vine purtând un costum scump şi nu o uniformă cu epoleţi". Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a răs-puns atacurilor de la Budapesta, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, declarând că "cei care compară Uniunea Europeană cu URSS arată o lipsă completă de înţelegere a democraţiei".

Oare câţi politicieni din Estul Europei îşi mai aduc aminte cu "nostalgie" de ajutoarele tovărăşeşti ale Uniunii Sovietice? Dar, mai ales, câţi sunt gata să recunoască deschis că diferenţele dintre cele două Uniuni ale Sovietelor dispar cu o rapiditate extraordinară?

În timp ce premierul Orban se pregătea pentru discursul său, Gyorgy Matolcsy, ministrul economiei din cabinetul Orban, scria în săptămânalul Heti Valasz că "trebuie să acoperim găurile uriaşe prin care se scurg banii din ţară". Matolcsy a mai afirmat că "vânzarea monopolurilor de stat către străini a determinat ieşirea a 3 trilioane de forinţi anual din Ungaria, pe căi vizibile şi invizibile".

Din păcate, aceste revelaţii ale autorităţilor de la Budapesta sunt tardive. Când apelezi la José Manuel Barroso să intervină pe lângă FMI pentru accelerarea negocierilor în scopul obţinerii unui nou "ajutor", politicianismul ieftin nu mai poate fi ascuns sub masca unor declaraţii antieuropene dure.

Dacă în cazul Ungariei pretextul suspendării fondurilor europene este depăşirea ţintei de deficit bugetar, Cehiei i se pregăteşte sus-pendarea din cauza cadrului de alocare a acestora.

Într-o revistă a presei de pe site-ul ÈeskéNoviny.cz, din 16 martie 2012, este prezentat articolul scris de Lenka Zlámalová pentru cotidianul Lidove Noviny. Autoarea îl sfătuieşte pe Petr Necas, premierul Cehiei, să se pregătească pentru "o ofensivă a elitelor care trăiesc de pe urma fondurilor europene", în condiţiile în care fondurile alocate de către UE vor fi suspendate.

Dar de ce să fie supendate şi fondurile alocate Cehiei? Pentru că autorităţile de la Praga nu au semnat noul pact fiscal? Nu, motivul ar fi ineficienţa şi corupţia asociate alocării fondurilor.

În condiţiile în care la Bruxelles au apărut speculaţii privind reducerea sau chiar eliminarea fondurilor alocate Cehiei, Zlámalová pune la îndoială motivul ineficienţei şi corupţiei, deoarece "haosul, corupţia şi risipa banilor pentru proiecte fără sens au fost descoperite în majoritatea ţărilor".

Dar care sunt "elitele" care vor forţa guvernul să se răzgândească în privinţa compactului fiscal? Lista din Lidove Noviny include dezvoltatori imobiliari, activişti ecologişti şi pentru egalitatea dintre sexe, artişti şi oameni de ştiinţă, care "s-au obişnuit să trăiască de pe urma fondurilor UE". Caracteristicile asociate aşa-numitelor elite de către cotidianul ceh ne fac să credem că este vorba, de fapt, de paraziţi care sunt gata să vândă tot pentru a-şi asigura preţioasa finanţare europeană.

Într-un interviu din 1984, antropologul Claude Lévi-Strauss a amintit de primele sale încercări, în anii "30, de a studia din interior popu-laţia bororo din Brazilia. Când a întrebat ce trebuie să le ofere pentru a obţine permisiunea, a fost surprins de răspunsul acelor "sălbatici". Mărgelele sau alte simboluri colorate nici nu au intrat în discuţie. Indienii bororo au cerut o maşină Toyota, pentru că au pus necesitatea în faţa unor simboluri goale.

După multe zeci de ani, liderii "indienilor" din Estul Europei s-au mulţumit să-şi vândă ţările şi resursele reale pe simboluri colorate de hârtie, doar pentru a fi acceptaţi la masa stăpânilor.

Vor fi suficiente pozele de familie de la Bruxelles, pentru a-i convinge pe cetăţenii ţărilor Europei că trebuie să-şi sacrifice viitorul în numele unor idealuri care nu au fost niciodată ale lor?

Notă: Articolul reprezintă punctul de vedere al autorului, nu reflectă sau implică opiniile instituţiei unde acesta îşi desfăşoară activitatea şi nu reprezintă recomandare de investiţie.

"Suntem mai mult decât familiarizaţi cu adevăratele caracteristici ale asistenţei tovărăşeşti nesolicitate, chiar dacă aceasta vine purtând un costum scump şi nu o uniformă cu epoleţi". (Viktor Orban, Primul Ministru al Ungariei)

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Multa dreptate aveti! Nigel Farage unica salvare.

    Tot ce se intimpla in Ungaria, e din cauza noastra, a romanilor.Ei sunt destepti, frumosi, civilizati si smecheri.Noi nu.Au vandut pusta in leaseback.Acorda dubla cetatenie.Si trag ceardasuri nenumarate.Lesebackul s-a terminat.Saracia e aceiasi si in limba lor.Sa vedem pe "unde scot paprika"...

    1. Si ce ma mai doare pe mine-n bashchetzi de problema lor... Cand fusei cu masina pe-acolo ma minunai de sosele, autostrazi, hoteluri, pensiuni, restaurante, orase frumoase, curatenie, oarece disciplina, etc. Destepti au fost, c-au luat bani si s-au dezvoltat. Frumosi sunt; jumatate din ei sunt unguroaicele binecunoscute, jumatate au o parte cu gene negricioase, interesanti tare pentru o "anumita parte a juriului", iar cealalta parte isi vede de-ale ei... Ne doare pe noi tare de saracia lor... Mai bine ne-am ingriji hemoroizii pe care-i avem de la paprika lor, ca o punem acum in toate mancarurile noastre... si ne place asa de mult... Noroc ca avem cu ce vinuri sa stingem durererea. Na ca avem si noi ceva ce ei n-are... are, dar e unul singur si-i zice Tokai...

    Daca stiau asa bine cum e in UE, de ce au intrat? Probabil de smecheri...

    Daca stiau asa bine cum e in UE, de ce au intrat? Probabil de smecheri...

    Multumesc autorului articolului pt corectitudinea prin care a redat ceea ce se intampla in economia si politica din Ungaria.

    Celor care au scris mesajele 2 si 3 le recomand sa se uite in oglinda si sa isi puna urmatoarea intrebare: "Daca eu sunt (nu numai ma consider) smecher sigur asa e si vecinul meu?" Atitudine ipocritica vad in acele comentarii.  

    Voi cei care intrati aici lasati afara orice speranta; ceva de genul asta trebuia sa li se spuna celor din est care au aderat la UE...

    1. Cum adica? Pai smecheria a fost tocmai a creditorilor, nu? In final, Ungaria s-a dezvoltat foarte mult, cine o viziteaza isi da seama. Au luat bani de la UE, s-au modernizat, cine a putut a pus deoparte (politicienii, serviciile, ungaro-americanii, etc.), au dat ceva mita sociala sa fie lumea multumita, in special adolescentii si tinerii, apoi fiind incurajati de FMI si alti "consultanti" puternici, au mers pe calea "nationalismului" sustinand acum ca nu mai pot plati creditele. Pana una alta tara si-a dezvoltat sistemul vascular (sosele si autostrazi), si-a ridicat nivelul de trai. Dar Ungaria parca era destul de legata de SUA, nu? In general, sunt destul de multi bogati si politicieni de origine ungureasca in Congresul American... Deci, cam ei o sa fie primii care o sa zica: pai Grecii de ce da si noi nu? Adica ei de ce sunt iertati de datorii si noi nu? Si asa se va pune problema existentei UE, santajul devine evident, si se vor pierde timp, bani si alte resurse cu rezolvarea situatiei, in timp ce altii mai siguri pe ei si mai eficienti in decizii si control isi revin si continua dezvoltarea. Dar aceste lucruri nu se intampla oare din cauza lacomiei celor extrem de bogati? Pai nu ei au vrut sa produca si sa vanda mai mult si mai mult? Si au avut nevoie de noi si noi piete de consum? Si prostia nu a fost a noastra, a consumatorilor idioti, care ne-am lovit "cu stangu-n dreptul"? Nu am distrus noi tot ce ne ajuta in dezvoltare si independenta? Nu am calcat noi cu picioarele orice referinta nationala si etica morala? Nu facem si noi asta in continuare? Eu zic sa ne vedem de treaba si sa ne multumim cu prostia si maneaua ieftina, ca cei care n-au facut-o sunt prea departe acum, dupa 22 de ani traiti in dispret si rusine, lasand prostia, smecheria, hotia, ipocrizia, sa ne conduca direct... in nimic, nicaieri, acolo am ajuns pana la urma. Eu zic sa nu mai comentam deciziile UE si nici ale tarilor ca Ungaria, Cehia, Polonia pentru ca ele si-au urmarit scopurile lor. Dar no ce scop am urmarit in acest rastimp? Cine imi raspunde primeste un discount la pachetul Jack Daniels+Redbull din Bamboo, pe tot anul 2012.

    Destul de multe discrepante in articol.

    Spuneti ca de ce Ungaria a fost pedepsita acum cu noua constitutie si nu atunci cand a nationalizat fondurile de pensii. Evident de ce. O sa va traduc. Acela a fost doar o parte a actiunilor incriminate care au umplut paharul UE. Cum ar fi fost sa fie pedepsita din prima ? Iar la vremea respectiva au fost reactii suficient de dure si care au dat de inteles ca mentinand aceasta linie guvernul risca mult. 

    O alta premisa gresita de la care pleaca articolul ar fi cea referitoare la fondurile europene din care toata lumea fura astfel ca de unde aceasta atitudine brusca de suparare fata de doar anumite tari. Mai mult dati si un citat "haosul, corupţia şi risipa banilor pentru proiecte fără sens au fost descoperite în majoritatea ţărilor". O sa va traduc si asta. Exista o institutie europeana OLAF, un fel de politie care verifica coruptia in ceea ce priveste fondurile europene. Este o institutie transparenta care publica statisticile. Diferentele de coruptie intre tari sunt MONSTRUOASE. Tari precum Olanda, Danemarca si Suedia au sub 1% coruptie in ceea ce prieste accesarea fondurilor europene, si ani buni au avut chiar 0%. State precum Germania, Belgia si Franta sunt si ele foarte aproape de acest procent. Cam cat credeti ca este coruptia in Romania ? Chiar considerati aceasta diferenta neimportanta si insuficienta pentru a justifica tragerea la raspundere ? 

    1. Felicitari pentru replica. Cred ca autorul articolului nu stie pe ce lume a trait si traieste. Exista un razboi intre economiile SUA si ale Europei. Pentru a-si compara fortele cu bogatii din SUA, cei ai Europei trebuiau sa gaseasca piete de consum de aceeasi dimensiune. Au gasit-o in tarile mai putin dezvoltate din Europa "in curs de dezvoltare". Au promis nivel de trai mai bun in cadrul UE in schimbul pietei de consum. Razboiul a culminat, SUA reusind ceva incredibil: a introdus cai troiani in UE - Grecia, Ungaria, Portugalia si altele. Adica, le-a asigurat consultanta, i-a incurajat si ajutat sa ia cati mai multi bani posibil, sa incurajeze cat mai mult coruptia, mai ales datorita lipsei de supraveghere a UE. Aceste tari au luat bani si au facut cu ei ce-au vrut, o parte devenind mita sociala iar cealalta veniturile diverselor persoane sau grupuri de persoane bogate din tarile respective, care au platit la randul lor comisioane mari consultantilor americani. Ca orice relatie dintre creditor si debitor, si cea dintre aceste tari si UE s-a deteriorat deoarece la un moment dat tarile creditoare nu au mai putut sustine rambursarea dobanzilor si datoriilor. UE s-a dovedit ineficienta, birocratica, corupta, ipocrita si a inceput sa-si puna problema insasi a politicii de membri. Intre timp, SUA si-a cam revenit, dupa cum se vede, incurajand acum "nationalismul" tarilor creditoare UE si oferind o alternativa prin FMI. Si UE se dovedeste inca o data ca nu este capabila sa fie "federativa", sau cel putin sa devina o uniune, asa cum SUA s-a constituit in peste 100 de ani de convulsii politice si economice.

    Multa cunoastere a realitatii si observatie fina a "dedesubturilor" in articolele autorului. Editorialistii Bursa ar putea lua exemplu. 

    Raportat la Romania: Dupa jaful si minciunile guvernelor anterioare - si la noi, autoritatile viitoare ale Romaniei, indiferent de culoarea politica(si de promisiunileelectorale fara acoperire, pe care le fac deja) vor putea da romanului doar atat cat se mai poate din ceea ce mai este in sac, eventual din ceea ce se va mai putea pune in sac. 

    O greseala dle Rechea: corect Uniunea Republicilor Sovietice  

    Socialiste Europene. 

    Si o intrebare: pe cand "corectia" la noi?. 

    mi-aminteste iliescu la inceputul anilor '90: nu ne vindem tara!

    1. Pai Iliescu a avut oarecum dreptate, in felul lui... Trebuia sa vindem, intai ce era mai prost, apoi ce era mai bun. Ideea e ca puteam vinde la pret de piata, iar ce luam pe tara, puneam in conturi si primeam dobanzi, nu? Dar ce s-a vandut, s-a vandut pe nimic, ba chiar si banii primiti s-au dus in anumite buzunare, vreo 500-1000 de buzunare, unele mai adanci altele mai putin adanci. Ideea e ca buzunarele s-au cam dovedit cam gaurite, si dupa 22 de ani s-au dovedit mult mai gaunoase decat cei 22 de ani dinainte, zic si io ca prostu'... uitandu-ma asa, in urma cu parere de rau... ca parintii si bunicii mei au muncit ca prostii degeaba, acum din toti banii de pensie pusi deoparte de-abia mai traiesc... Pensiile lor s-au dus in falimentul Bancorex si al celor mai bune intreprinderi din Europa de Est, care existau la un moment dat in Romania... nu le-a modernizat nimeni, nu le-a vandut nimeni pe preturi de piata, iar ce s-a vandut a disparut aiurea prin... Monte-Carlo, acolo unde sunt niste romani adevarati care au uitat sa-si plateasca impozitele, dar care nici afaceristi nu prea sunt, ca n-au timp de asta, ei nu sunt antreprenori ca americanii, sunt "printi" si "printisori" pe care nu-i trage nimeni de ureche, ca nu mai are cine...

    "Cetăţenii ţărilor Europei trebuie să-şi sacrifice viitorul în numele unor idealuri care nu au fost niciodată ale lor?" Chiar ştiind că greutăţile materiale nasc panică şi agresivitate, ură de toate tipurile şi amnezii, nu mi-am imaginat că voi citi, în 2012, asemenea îndemnuri la îndoială.

    Mă simt obligat să spicuiesc din propriile idealuri de român: 

    1. Libertatea. Lipsa de libertate tâmpeşte. 

    2. Moderaţia. Libertatea unuia, care agresează libertatea altuia trebuie îngrădită. 

    3. Dreptul de proprietate. Proprietatea onest dobândită se apără ori cu arma în mână ori cu justiţie eficientă. 

    4. Parlamentarismul. Parlamentul trebuie să decidă legile, să aleagă preşedintele României şi să se supună hotărârilor adoptate prin referendum de către cetăţenii ţării. Parlamentul visat de Raţiu şi Coposu, transformat în actualul closet cu pricepere şi migală de bişniţar, trebuie să devină Parlamentul României, interlocutor de prim rang al Parlamentului European. 

    5. Cumpătarea. Bogăţia exagerată se reglează prin impozite exagerate. A câştiga mult înseamnă şi a contribui mult. E o mare onoare. În plus, procedeul te fereşte de adicţie. 

    6. Dreptul de asociere. Asocierile de toate tipurile, salutate de Constituţie, trebuie să fie transparente. Nu ca actualele "masonerii din fosa septică" unde torţionarii i-au înlocuit pe vechii masoni intraţi în adormire pentru că aveau dosare la CNSAS.

    Prezentul României e fostul viitor al lui Iliescu, Brucan, Năstase, Băsescu. Eu unul vreau să-l sacrific. Mă refer la viitor. 

    1. Apropo de dosare... Pai toti "are" dosare... Iar cei ce sunt mai mari in grad si functie, si-au preluat dosarele acasa... Au fost mai destepti decat toti, pentru ca erau mai educati decat ceilalti. Au construit o pseudo-democratie care sa raspunda cerintei globale. Dar, dupa cum s-a cam vazut in ultimii 22 de ani, au cazut la materiile "morala" si "eficienta". Ungurii, Cehii, Polonezii au fost eficienti, morali in nationalismul lor, au luat bani, s-au dezvoltat, s-au mai si imbogatit pe ici pe colo, acum dau din fund cand e vorba sa dea banii inapoi, ca nu le poate lua nimeni soselele, autostrazile, industriile, etc. Deci, ei au construit acum ceea ce voi am construit intre anii 1965 si 1985. Ei au modernizat ce au avut, noi am distrus tot ce am avut si ce trebuia modernizat. Ei au incurajat antreprenoriatul, noi am incurajat hotia, manelismul, traficul de orice... caracteristici specifice unei anumite parti a populatiei, daca ma gandesc bine... Pai cam avem numai dosare si anumite capetenii, cam reprezentante ale unei anumite etnii specifice, care a facut ce-a stiut ea mai bine... Pai cine au tot fost primarii Bucurestiului in majoritatea din ultimii 22 de ani? Cine sunt acum peste tot pe la conducerea institutiilor cheie si care lucreaza cu informatiile, cu supravegherea si reducerea faradelegilor? Dosare... cam cenusii, innegrite e-adevarat... Vai si daca ar sti lumea ca majoritatea dau rapoarte... da si? Ce-ar zice? Nimic n-ar mai zice, ca suntem toti prinsi in traiul de pe o zi pe alta, nu mai avem timp sa rasuflam, sa ne uitam in urma si sa tragem concluzii ca taranii aia muncitori si prosti pe care i-am omorat pur si simplu fara scrupule...

      Referitor la pct.3  

      Pentru ca proprietatea sa fie onest dobandita si corespunzator aparata, modul de dobandire trebuie sa fie clar legiferat/urmarit/ impozitat; fapt ce ar presupune institutii si mai ales justitie eficienta. La noi ??......cum s-a obtinut/ se obtine proprietatea de catre sfartecatorii tarii //. 

    Suntem , cum spuneau nemtii la Stalingrad, ,,in der kessel''. In aceeasi oala care a inceput sa miroasa urat...Foarte urat. Ramane de vazut pana unde vom cadea, ca nivel de trai, care si asa e destul de jos.

    1. Ei, si dupa 22 de ani irositi, ce mi-as fi dorit sa-mi miroasa si mie ca ungurilor, cehilor, polonezilor si grecilor... Mi-ar fi mirosit urat balegarul si ingrasamintele de pe campurile lor ingrijite, asfaltul si smoala incinsa a soselelor si autostrazilor lor, putreziciunea algelor de pe plajele lor frumos amenajate fiecare la pensiunea/hotelul sau... in care eventual miroase urat aerul conditionat defect... In schimb, ne doare pe noi de mirosul lor... ca la noi nici nu mai e miros, am devenit, inodori, incolori (pardon aici, colorati mai bine zis, in cam toate), ba si mai rau, incapabili, indobitociti, inculti, infirmi, indolenti, impertinenti, imposibili, impostori generali, imberbi (vezi sefi de partide), imputzitzi dar mestecand cingo si folosind deodorante scumpe, etc. Parca cineva s-a chinuit mult sa inlocuiasca ce era bun cu ce e mai putin bun, mai putin curat, mai putin eficient, mai putin creativ, mai putin educat, mai putin... mai putin... din ce in ce mai putin... Dar ce treaba ar avea Sovieticii cu asta? Ei si-au urmarit interesul, Ungurii, Grecii, Germanii isi urmaresc interesul lor... Dar noi? Noi ce interes urmarim? Dar... care noi?

    dle RECHEA

    Ati strecurat cateva inexactitati in articol si l-ati facut mai bombastic. 

    Ati uitat sa precizati comportamentul dlui.Orban fata de bancile prezente pe piata bancara (referitor la cotatia fixa franc-forint la care se adauga taxa pe venit), ati uitat sa amintiti de limitarea drepturilor presei astfel incit numai libera nu mai poate fi numita, ati uitat sa precizati ca asa zisul scandal legat de banca centrala a Ungariei este determinat de hotararea guvernarii Orban de a subordona insitutia guvernului si de a numi un om politic din randul partidului de guvernamant la conducerea sa. 

    Ati uitat sa amintiti ca FMI,BM a mai salvat odata in 2009 Ungaria cu un imprumut de 20mld $ iar cand s-au simtit cu sacii in caruta guvernarea Orban i-au trimis la plimbare ca nu au nevoie de sfaturile lor. 

    Guvernarea Orban este un model de cum NU trebuie sa te comporti fata de proprii cetateni si partenerii externi.

    Este un extremist care nu are ce cauta la conducerea unei tari care se vrea europeana. 

    1. Foarte bine zis. Ma uimeste cum lumea admira un comportament de genul:" am luat, m-am facut mare si frumos dar nu mai dau nimic inapoi" utilizat in alte tari. Ceea ce face Ungaria este imoral si cu grave accente totalitariste. Pe termen scurt poate parea tentant ce au facut ungurii sau grecii, insa din cate se vede aceasta perioada ii prinde foarte bine Romaniei. Pana acum s-a purtat ca la carte iar urmarile se vad si se vor vedea in continuare. Faptul ca Romania sustine UE in momente grele nu va ramane nerasplatit.

      Concluzia: in loc sa-i hulim pe Basescu si Boc, ar trebui macar sa le recunoastem meritele/ luciditatea/ previziunile sau chiar sa le facem statuie.

      Poate ....in timp. 

      Deci: In concluzie; ramanem la concluzie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb