Tinerii buzoieni care până acum plecau la facultate la Galaţi, Bucureşti sau chiar Iaşi vor avea încă o opţiune aproape de casă. Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi va înfiinţa o filială la Buzău. Anunţul a fost făcut de Gabriel Avărmescu, liderul PNL Buzău, fost prefect de Galaţi, potrivit căruia filiala va funcţiona chiar din octombrie 2021.
Domnia sa a declarat: "Am reuşit să facem un prim pas pentru ca tinerii să studieze la facultate în Buzău şi să nu mai plece din judeţul nostru pentru studii universitare în alte oraşe din ţară. Săptămâna viitoare vom avea acordul semnat de Universitatea Dunărea de Jos pentru înfiinţarea unei filiale la Buzău".
În cadrul instituţiei de învăţământ superior vor funcţiona programe acreditate de licenţă şi masterat care vor viza mai multe domenii. Formele de organizare a programelor de studii universitare vor fi atât cu frecvenţă (la zi), cât şi cu frecvenţă redusă (IFR).
"Filiala Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi va oferi facilităţi şi acces la studii superioare pentru toate categoriile sociale de tineri. Aşadar, vor fi puse la dispoziţie 100 de locuri bugetate anual, burse de la bugetul de stat, în valoare de 1200 lei/lună şi burse sociale pentru studenţii cu venituri reduse de 600 lei", a spus Gabriel Avrămescu.
În cadrul Filialei Universităţii ,,Dunărea de Jos" din Galaţi, vor fi organizate, la Buzău, programe de pregătire a personalului didactic aflat deja în activitate, profesori preuniversitari care au nevoie de cursuri pentru a putea avansa în carieră.
În acelaşi timp, vor fi organizate cursuri de formare profesională, specializare postuniversitară şi reconversie profesională, prin înfiinţarea Departamentului de transfer tehnologic, la Buzău. Tinerii vor fi instruiţi direct în companii, fiind facilitată găsirea unui loc de muncă.
"Acest program va veni în sprijinul angajatorilor care au nevoie de forţă de muncă calificată. Din educaţie vine şi siguranţa unui loc de muncă! Departamentul de transfer tehnologic este o soluţia pentru pregătirea tinerilor şi calificarea în domenii tehnologice, dar şi pentru reconversia profesională a adulţilor pentru o piaţă a muncii dinamică.
România are în faţă, în anii ce vin, şansa istorică a unei dezvoltări rapide. 80 de miliarde euro, bani europeni, sunt la dispoziţia României pentru investiţii şi modernizare. Avem o şansă ce poate fi exploatată la maximum doar de un guvern PNL, cu experienţa dovedită a succeselor ce au dus la transformarea în bine deja a oraşelor şi judeţelor româneşti cu fonduri europene!Fără educaţie, un popor acceptă să fie furat, minţit şi batjocorit. Realitatea pe care o trăim este o consecinţă a ultimilor 30 de ani fără investiţii în educaţie şi în sistemul de învăţământ. Parlamentul şi Guvernul reflectă imaginea ţării pe care o conduc cele două instituţii", a adăugat Avrămescu.
Liderul PNL Buzău a punctat că partidul din care face parte vrea să investească în formarea şi perfecţionarea cunoştinţelor, pentru că oamenii educaţi sunt oamenii care nu pot fi minţiţi. "Dar investiţia noastră în educaţie are la bază credinţa că doar prin educaţie ţara va face paşi reali către dezvoltare.România va creşte doar prin educaţie. De aceea, guvernul PNL va face orice este posibil pentru a facilita accesul la învăţământ şi la informaţie oricărui elev, mai ales în aceste vremuri grele când trebuie să găsim soluţii concrete pentru ca niciun copil să nu se oprească din evoluţie", a spus Gabriel Avărmescu.