UNSAR cere ASF să manifeste diligenţă şi rigoare în Proiectul de constituire a corpului de constatatori de daună independenţi

D.I.
Miscellanea / 28 martie 2018

UNSAR cere ASF să manifeste diligenţă şi rigoare în Proiectul de constituire a corpului de constatatori de daună independenţi

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cere preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să manifeste diligenţă şi rigoare în Proiectul de constituire a corpului de constatatori de daună independenţi, potrivit unui comunicat al organizaţiei, se arată într-un comunicat al UNSAR, dat astăzi publicităţii.

Potrivit documentului, "Având în vedere declaraţiile publice cu privire la realizarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a unui Proiect de constituire a corpului de constatatori de daună independenţi, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România - UNSAR solicită Preşedintelui ASF să manifeste diligenţă şi rigoare în elaborarea acestei reglementări, pentru a elimina potenţiale efecte negative asupra consumatorilor".

În comunicat se precizează că, în ultimii ani, piaţa de asigurări RCA din ţara noastră a trecut printr-o perioadă extrem de tensionată, apoi printr-un proces de transformare substanţială a cadrului de reglementare, la capătul căruia s-a reuşit obţinerea unei mai mari predictibilităţi.

Totodată, UNSAR atrage atenţia asupra pericolului pe care îl prezintă emiterea unor reglementări fără o perioadă suficient de lungă pentru dezbatere, care să permită elaborarea unor opinii bine documentate, şi fără realizarea în prealabil a unui studiu de impact. Acest lucru devine cu atât mai important cu cât această reglementare poate avea efecte negative pentru cei şapte milioane de posesori de vehicule din ţara noastră.

Reprezentanţii UNSAR menţionează că nu resping actualizarea şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare în ceea ce priveşte constatarea de daune externă, însă consideră că realizarea unui Corp de constatatori, la care toţi cei care practică această activitate au obligaţia de a se înscrie, creează premisele unor dezechilibre în piaţa de asigurări RCA, cu impact negativ în special asupra consumatorilor. UNSAR consideră că legislaţia naţională ar trebui să ţină cont atât de experienţa europeană în acest domeniu, care arată că o autoreglementare a pieţei este soluţia optimă, cu beneficii pentru toate părţile implicate, cât şi de provocările noilor reglementări europene, care vor intra în vigoare în acest an.

Potrivit sursei citate, "UNSAR consideră că un astfel de corp de constatatori are potenţialul de a provoca prejudicii majore atât asiguraţilor, cât şi păgubiţilor şi mediului economic în ansamblul său, prin instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare şi evaluare a daunelor, o componentă vitală a întregului sistem de asigurări. Unul dintre principalele efecte negative poate fi majorarea primelor de asigurare, ca urmare a creşterii costurilor aferente regularizării daunelor. Primele de asigurare auto pot creşte semnificativ atât din cauza onorariilor aferente expertizelor tehnice, dar şi a altor costuri legate direct sau indirect de activitatea de evaluare. Costurile vor fi suportate de toţi posesorii de vehicule din România (circa 7 milioane de cetăţeni), nu doar de către păgubiţi (aproximativ 300.000 persoane în medie anual)".

UNASR reaminteşte faptul că înaintea propunerii de elaborare a unui proiect care vizează constituirea unui astfel de Corp de constatori, ideea a fost promovată preponderent de către Asociaţia Service-urilor Independente (ASSAI).

Referitor la "Considerăm vital ca, pentru îndeplinirea scopului implicit al acestui proiect, de creştere a gradului de protecţie a consumatorului, atât ASSAI, cât şi toate celelalte asociaţii implicate încă în dezbaterea acestui proiect să manifeste transparenţă şi să aducă clarificări publice privind membrii, statutul si obiectivele lor. Mai mult, un proiect de lege în acest sens (CEETAR) a fost respins în anul 2015 de Senatul României, comisiile avizatoare din Camera Deputaţilor, având de asemenea punct de vedere negativ de la Guvern şi de la Consiliul Concurenţei, unul dintre oponenţii vocali ai acestui proiect, la acea vreme, fiind şi Autoritatea de Supraveghere Financiară".

UNSAR precizează că îşi exprimă deschiderea la dialog cu toate părţile implicate şi disponibilitatea de a pune la dispoziţie expertiza tehnică a membrilor săi, astfel încât să fie realizat un cadru de reglementare optim, cu beneficii în primul rând pentru consumatori.

Referitor la rolul preşedintelui ASF, UNSAR subliniază: "Ne exprimăm încrederea că Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară va rămâne garantul unui dialog constructiv caraterizat prin echidistanţă, în folosul pieţei şi al consumatorilor, şi nu va permite elaborarea unor reglementări în grabă, fără studii de impact şi fără o integrare corectă a opiniilor specialiştilor în domeniu, în interesul consumatorilor de asigurare RCA".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb