UPDATE Carles Puigdemont s-a predat poliţiei belgiene

Internaţional / 5 noiembrie 2017

Carles Puigdemont (Sursa foto: Facebook)

Carles Puigdemont (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 17:00 Procuratura din Bruxelles confirmă că Puigdemont şi alţi patru foşti miniştri s-au predat poliţiei belgiene

Procuratura din Bruxelles a confirmat astăzi, într-o conferinţă de presă, că fostul lider catalan Carles Puigdemont şi cei patru foşti miniştri care l-au însoţit în Belgia şi care sunt vizaţi de un mandat de arestare european s-au predat poliţiei, informează EFE.

Potrivit agenţiei, cei cinci foşti oficiali catalani au contestat mandatul european de arestare şi vor compărea în această după-amiază în faţa unui judecător de instrucţie, care are la dispoziţie 24 de ore pentru a lua o decizie, a informat purtătorul de cuvânt al Procuraturii din Bruxelles, magistratul Guilles de Dejemeppe. Aceasta înseamnă că judecătorul trebuie să dea o decizie nu mai târziu de luni dimineaţă, ora locală 09:17. Până atunci, foştii oficiali catalani rămân în custodia poliţiei.

"Cei cinci au fost privaţi de libertate la 09:17 (08:17 GMT, n.r.). Un judecător de instrucţie va fi sesizat şi va avea la dispoziţie 24 de ore, pentru a decide dacă îi plasează în detenţie, îi eliberează condiţionat sau pe cauţiune", a declarat Dejemeppe, citat de AFP şi DPA. În cazul în care judecătorul de instrucţie consideră că cei cinci nu trebuie eliberaţi, ei vor fi transportaţi la închisoare. Procuratura din Bruxelles s-a aflat în contact cu avocaţii, cu care a convenit ca cei cinci să se predea la un comisariat din capitala Belgiei şi, cele convenite, au fost respectate, a precizat Dejemeppe.

Doar avocatul, interpretul şi persoana vizată vor fi prezente în cursul acestui tip de audieri, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului din Bruxelles, care în niciun moment al declaraţiei sale nu le-a rostit numele celor cinci.

Puigdemont a plecat în Belgia la sfârşitul săptămânii trecute, la scurt timp după ce procurorii spanioli au formulat acuzaţii împotriva tuturor celor paisprezece membri destituiţi ai guvernului regional catalan pentru răzvrătire împotriva statului, rebeliune şi deturnare de fonduri publice.

Un judecător spaniol a emis vineri noapte mandate europene de arestare după ce Puigdemont şi ceilalţi patru foşti miniştri nu s-au prezentat joi, la Madrid, să depună mărturie în cadrul unei audieri pe tema referendumului de independenţă organizat ilegal în Catalonia.

------------

Liderul catalan destituit Carles Puigdemont s-a predat poliţiei belgiene, a anunţat astăzi radioteleviziunea VRT, care citează surse, informează Reuters. Informaţia este publicată şi de agenţia de presă spaniolă EFE, care citează surse apropiate speţei. EFE menţionează că Puigdemont a venit însoţit de avocatul său, scrie Agerpres.

Procurorii belgieni au primit un mandat european de arestare din partea Spaniei pe numele lui Carles Puigdemont şi a patru foşti oficiali catalani.

Puigdemont şi alţi patru foşti miniştri catalani sunt vizaţi de justiţia spaniolă pentru cinci infracţiuni, printre care rebeliune, utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice şi insubordonare în legătură cu rolul lor în declaraţia unilaterală de independenţă adoptată de parlamentul catalan la 27 octombrie.

La o zi după vot, guvernul spaniol a recurs la prerogative constituţionale excepţionale pentru a-i destitui pe liderii catalani şi a dizolva parlamentul regiunii. Noi alegeri regionale sunt prevăzute la 21 decembrie.

Nouă membri ai fostului guvern al Cataloniei au acceptat să se prezinte în faţa unui tribunal din Madrid. Judecătoarea Curţii Naţionale a Spaniei, Carmen Lamela, a ordonat arestarea lor preventivă, cu excepţia unuia singur, eliberat pe o cauţiune de 50.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb