• Update 16:46 Consiliul de administraţie al televiziunii publice este demis
Raportul de activitate al SRTV pe 2012 a fost respins, astăzi, de plenul Parlamentului, ceea ce implică demiterea Consiliului de administraţie al televiziunii publice.
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anunţat că, în urma votului, Consiliul de administraţie al TVR a fost demis, potrivit surselor de presă.
---
• Update 16:32 Rareş Bogdan şi Niels Schnecker, printre numele vehiculate pentru preluarea conducerii TVR
Rareş Bogdan şi Niels Schnecker se află printre numele vehiculate pentru preluarea conducerii Societăţii Române de Televiziune (SRTv), după ce, astăzi, Claudiu Săftoiu şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte-director general al TVR, potrivit surselor de presă.
Un alt nume vehiculat pentru preluarea şefiei TVR este cel al jurnalistului Ion M. Ioniţă.
---
Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), cere Parlamentului României demisia sa din funcţia pe care o ocupă, informează un comunicat trimis redacţiei.
În caz contrar, raportul de activitate al SRTv ar fi urmat să fie respins astăzi de Parlament. Situaţia ar fi echivalat cu demiterea lui Săftoiu şi a Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române (TVR).
Unul dintre numele vehiculate pentru a îl înlocui pe Claudiu Săftoiu la şefia TVR este cel al lui Rareş Bogdan, realizator al postului Realitatea TV. Domnia sa, însă, a negat informaţia.
În scrisoarea deschisă trimisă celor două Camere parlamentare, Claudiu Săftoiu îşi motivează actul prin imposibilitatea respectării tuturor obligaţiilor asumate în Programul de redresare economică a SRTv, aprobat prin Memorandumul Guvernului României. Domnia sa adaugă faptul că, în decursul mandatului la conducerea Societăţii, nu au fost adoptate modificările legislative necesare pe textul legii de funcţionare a SRTv, serviciu public de interes naţional, "periclitând astfel nu doar implementarea planului de redresare economică în cuprinsul căreia există un capitol de lege ferenda (care se recomandă spre adoptare - n.r.), ci şi difuzarea programelor sale".
Claudiu Săftoiu aminteşte şi de neaprobarea, cu ocazia dezbaterilor şi a adoptării Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, a amendamentelor "condiţie sine qua non" pentru revenirea SRTv în peisajul mediatic din Republica Moldova. În plus, domnia sa adaugă faptul că au fost încălcate drepturile plătitorilor de taxă tv, prin afectarea posibilităţii de recepţie a programului TVR2, prin Hotărârea Guvernului nr. 403/2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 400 din 3 iulie 2013. Prin respectivul document, se aprobă "Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional".
Oficialul SRTv mai aminteşte că demersurile sale repetate pentru depolitizarea instituţiei nu au primit soluţionări concrete, ci doar responsabilizarea excesivă a conducerii deliberative şi executive a Societăţii, situaţia persistând în legea proiectului bugetar pentru 2014.
Domnia sa a încheiat, spunând: "Mandatul preşedintelui director general al Societăţii Române de Televiziune nu se întinde până la asistarea la decizii care ar putea afecta dreptul constituţional la informaţie al tuturor cetăţenilor României, faţă de care serviciul public de televiziune are nu doar obligaţii legale, ci şi de natură morală. Nu am dreptul să-mi asum o conduită care să afecteze întreaga comunitate românească din ţară şi diaspora".