UPDATE Demisii şi proteste - explorarea gazelor de şist merge mai departe

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 17 octombrie 2013

Demisii şi proteste - explorarea gazelor de şist merge mai departe

În ultimii ani, mai multe ţări europene au sistat explorarea gazelor de şist, din cauza efectelor fracturării hidraulice

Gheorghe Duţu: "Psihoză la nivel naţional, fără vreun motiv"

Directorul Institutului Geologic al României a fost demis

Update 16:30 Consilierii locali ai comunei Pungeşti au hotărât referendum pentru gazele de şist

Consilierii locali din comuna Pungeşti au hotărât, în cadrul sedinţei de astăzi, organizarea unui referendum, în data de 24 noiembrie, pentru consultarea populaţiei privind explorarea gazelor de şist de către compania americană Chevron, arată sursele de presă.

În cadrul sedinţei, consilierii au votat, în unanimitate, o hotărâre privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist de pe teritoriul comunei, precum şi organizarea unui alt referendum local pentru demiterea primarului Mircia Vlase, conform aceloraşi surse.

---

Update 15:41 Precizări ale MMSC referitoare la proiectele de explorare a gazelor de şist

Proiectele pentru care au fost emise acordurile de mediu în judeţul Vaslui propun numai lucrări de explorare în vederea evaluării potenţialului de hidrocarburi din zonă, a precizat, astăzi, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC).

"Proiectele de explorare presupun numai măsurători geofizice în sondă şi extragere carote în urma forării - şi nu fracturare hidraulică. Fiecare dintre acordurile de mediu emise are la bază evaluare de impact de mediu (EIA). Subliniem că, deşi nu este menţionată ca fiind obligatorie în legislaţia în vigoare, procedura de încadrare EIA (de evaluare a impactului asupra mediului) a fost solicitată de MMSC companiei operatoare, tocmai pentru a se lua măsuri suplimentare de protecţie a mediului. Condiţiile prevăzute în acordurile de mediu interzic lucrări de exploatare experimentală, respectiv exploatare prin fracturare hidraulică", se arată într-un comunicat trimis redacţiei.

MMSC menţionează că în cadrul procedurilor de emitere a acordurilor de mediu pentru fiecare perimetru în parte au fost organizate dezbateri publice, unde au fost informate şi consultate persoanele interesate, cu privire la conţinutul şi desfăşurarea proiectului. La aceste dezbateri publice au participat şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, ai Gărzii Naţionale de Mediu.

----

Update 14:59 Chevron confirmă suspendarea activităţilor în Siliştea

Compania Chevron a confirmat, astăzi, suspendarea activităţilor în Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui.

"Chevron poate confirma astăzi suspendarea activităţilor în Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autoritatile, despre proiectele sale", afirmă compania într-un comunicat de presă.

Gigantul american precizează că a obţinut permisele de mediu şi autorizaţiile necesare demarării activităţilor în Siliştea. "Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza cărora operăm", potrivit sursei citate.

---

Update 13:37 Şeful Jandarmeriei: "Nu am folosit forţa"

Inspectorul general al Jandarmeriei, Mircea Olaru, a declarat astăzi că la Pungeşti jandarmii nu au folosit forţa şi că nu au existat niciun fel de incidente.

Acesta a precizat că protestatarii au încercat să treacă dincolo de baraj creat de jandarmi.

"Nu a fost folosită forţa niciun moment. Manevrele făcute la un moment dat au generat fireşte busculade, iar cetăţenii au încercat să treacă de baraje. Au rezultat cinci internări, patru au părăsit unitatea în cursul zilei, unul se află încă acolo, dar nu datorită intervenţiei jandarmilor. Are un istoric cardiac mai vechi şi a rămas în spital pentru siguranţa sa", a susţinut colonelul Olaru.

"Terenul concesionat trebuia protejat", a mai spus domnia sa, invocând "drept legal al unui proprietar să acceadă pe terenul unde trebuia să înceapă lucrările".

----

Update 08:02 Utilajele Chevron au părăsit zona

Angajaţi ai Chevron au cerut voie protestatarilor din comuna Pungeşti să le permită să se retragă cu utilajele din zonă.

Circa 200-300 de persoane, multe dintre ele rămânând peste noapte în câmp deschis, au format în această dimineaţă un lanţ uman pentru a împiedica amplasarea utilajelor de forat ale Chevron, potrivit HotNews.ro.

Protestatarii au mai făcut şi un lanţ de maşini pentru a împiedica accesul utilajelor, angajaţii companiei cerându-le voie să-i lase să plece din zonă.

----

Pe plaiurile vasluiene au avut loc, ieri, scene demne de filmele de groază: oameni simpli, majoritatea lor bătrâni şi copii, care au protestat împotriva gazelor de şist şi amplasării primei sonde a Chevron în regiune, au fost bruscaţi de către autorităţile locale şi Jandarmerie. La finalul zilei, televiziunile anunţau că un bărbat a murit la Vaslui, 15 oameni erau la spital, iar Piaţa Universităţii era blocată de protestatarii, solidari cu localnicii din Pungeşti.

În opinia autorităţilor, protestatarii din Vaslui, cât şi cetăţenii de pretutindeni din ţară "au fost atinşi de psihoza gazelor de şist, care îi scoate în stradă, fără vreun motiv temeinic".

Deşi în ţara noastră au început să apară o serie de fenomene care ne duc cu gândul la explorarea sau exploatarea gazelor de şist, reprezentanţii poporului fie neagă, fie tac mâlc atunci când le este atrasă atenţia asupra acestor tipuri de operaţiuni. În ultima perioadă, am avut parte de cutremure de mică magnitudine, de apă poluată, în anumite zone ale ţării, care au fost incluse în circuitul prospectării după anumite resurse minerale, printre care şi gazele de şist.

Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM, ne-a declarat, ieri, că în jurul subiectului gazelor de şist s-a creat o psihoză la nivel naţional, deşi în faza explorării nu există niciun motiv pentru care populaţia să se teamă. Domnia sa ne-a mai spus că nici măcar în faza exploatării nu ar exista riscuri pentru mediu sau pentru populaţia din regiune unde ar urma să se facă respectivele operaţiuni. Preşedintele ANRM s-a aflat, în perioada 16-27 martie, în SUA, împreună cu o delegaţie formată din 16 membri din Ministerul Economiei, din Departamentul pentru Energie, dar şi anumite companii precum Petrom sau Romgaz. Vizita de zece zile a avut loc la iniţiativa Agenţiei pentru Comerţ şi Dezvoltare din SUA, şi a inclus demonstraţii la Chevron, Halliburton, ExxonMobil şi Cameron.

În ceea ce priveşte activitatea Chevron de la noi din ţară, preşedintele ANRM ne-a declarat că inspectorii de mediu vor face verificări periodice, de îndată ce va începe explorarea propriu-zisă, ca să se asigure că sunt respectate toate normele în domeniu.

Gheorghe Duţu ne-a mai spus că nu poate comenta în legătură cu motivele pentru care oamenii din regiunea vasluiană protestează de mai bine de trei zile, dat fiind faptul că populaţia din zonă a fost informată privind gazele de şist, existând chiar şi dezbateri locale pe marginea acestui subiect.

În afară de Chevron, nicio altă companie nu deţine licenţe de explorare a gazelor de şist, potrivit preşedintelui ANRM, Gheorghe Duţu.

În timp ce autorităţile de la Bucureşti se preocupă de starea naţiunii, prin "ieşiri" dese la televizor, în Vaslui, circa 400 de localnici şi activişti anti-Chevron veniţi din Bârlad, Galaţi şi Iaşi au format un lanţ uman, de mai bine de trei zile, încercând să împiedice înaintarea utilajelor companiei americane în zona unde urmează să-şi instaleze prima sondă în vederea explorării gazelor de şist.

Deocamdată, de starea acestora s-a preocupat doar un consilier local care a venit să asculte revendicările protestatarilor. Primarul comunei Pungeşti, unde au loc protestele, este în concediu medical, potrivit afirmaţiilor viceprimarului din localitate, motiv pentru care nu poate răspunde revendicărilor oamenilor care au ieşit în stradă.

Localnicii acuză faptul că sonda urmează să fie amplasată pe unul din terenurile primarului Vlasă Mircia, care de fapt ar aparţine satului.

În zonă au fost aduşi circa 200 de jandarmi, jumătate din numărul protestatarilor din regiunea vasluiană, cam acelaşi număr care este mobilizat pentru protestele din Capitală pentru Roşia Montană la care participă câteva mii de activişti.

Localnicii mai susţin că, în timpul protestului, mai multe persoane au necesitat intervenţii medicale, şi, în pofida faptului că au solicitat ca organele abilitate să intervină, jandarmii au îngreunat accesul ambulanţei în zonă.

Totodată, o asociaţie non-guvernamentală a anunţat ieri că Poliţia Rutieră stătea la intersecţia spre Pungeşti şi verifica fiecare maşină care încerca să ajungă în zonă. Pe lângă documente, reprezentanţii legii au controlat şi interiorul maşinilor, portbagajul, inclusiv locul de la roata de rezervă, mai relatează ONG-ul pe o reţea de socializare.

Sonda Chevron va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti, suprafaţa pe care se va întinde platforma de extracţie fiind de 20.298 metri. Adâncimea la care se va face forarea va fi de 3.000 de metri, potrivit documentul citat. Unii experţi care au studiat fenomenul nu văd cu ochi buni montarea unei sonde în preajma localităţii Siliştea întrucât, potrivit unor studii din SUA, sursele de apă la distanţă mai mică de un kilometru de explorările sau exploatările de gaze de şist pot fi contaminate cu metan, crescând riscul apariţiei unor boli precum cancerul la populaţia din zonă. Chevron mai deţine, în mod oficial, trei certificate de urbanism în judeţul Vaslui pentru explorarea solului în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist.

Directorul Institutului Geologic al României, demis prin fax

Directorul Institutului Geologic al României (IGR), Ştefan Marincea, eliberat ieri din funcţie "prin fax", nu a exclus posibilitatea ca demiterea să aibă legătură cu faptul că a cerut desecretizarea unor documente legate de proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană care sunt falsuri. Demisia a venit după ce Ştefan Marincea a acuzat un director din Ministerul Mediului că i-a minţit pe membrii Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Roşia Montană. Potrivit Centrului de Investigaţii Media, citat de hotnews, reprezentantul Ministerului Mediului, Octavian Pătraşcu, a dat informaţii conţinute într-un document al Institutului Geologic Roman despre care Marincea afirma că "a fost cosmetizat" în favoarea companiei, în 2011.

Mai mult, demiterea lui Ştefan Marincea a venit după un raport preliminar al Institutului Geologic al României care includea, între posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi şi exploatarea de petrol şi gaze în regiune. La puţin timp după publicarea raportului preliminar, acesta a fost criticat chiar de ministrul delegat pentru Invăţământ, Mihnea Costoiu, care a spus că nu se pune problema unor cauze ce ţin de activitatea umană, precum exploatările petroliere. "Este conceptual imposibil, este tehnic imposibil", susţinea ministrul.

Ştefan Marincea a precizat că a fost demis prin fax pentru faptul că nu ar avea aviz ORNISS, (necesar pentru acces la informaţii secrete), în condiţiile în care fişa postului de director nu prevede necesitatea acestui aviz. Marincea spunea că a deţinut avizul ORNISS dar acesta nu i-a mai fost prelungit, motiv pentru care i-a solicitat directorului general al SRI, George Maior, să declanşeze o anchetă în acest sens. Fostul director al IGR a susţinut că se află "în litigiu cu cei care au încercat" să-i retragă avizul ORNISS.

Ştefan Marincea susţine că a primit nenumărate ameninţări de la diverse persoane, inclusiv de la persoane cu funcţii oficiale.

Lobby internaţional pentru exploatarea gazelor de şist

În 2010, Departamentul de Stat al SUA a lansat Global Shale Initiative, un program prin care-şi propunea să răspândească revoluţia gazelor de şist. Creatorul programului este David Goldwyn, agent diplomatic special al Statelor Unite pentru afaceri energetice internaţionale. Doi ani mai târziu, David Goldwyn, care a intrat în mediul privat, a susţinut o conferinţă la Bucureşti în care a prezentat beneficiile exploatării gazelor de şist. Potrivit unor surse din presă, conferinţa a fost plătită de compania americană, Chevron. Alţi lobby-işti americani pentru exploatarea gazelor de şist sunt Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA în România, şi Wesley Clark, actualul consilier onorific al lui Victor Ponta.

Chevron - Regal Petroleum-Frank Timiş

Chevron Exploration and Production SRL a achiziţionat de la Regal Petroleum drepturile de concesionare asupra câmpurilor de la Bârlad pentru suma de 25 de milioane de dolari, anul trecut. Compania Regal Petroleum a fost înfiinţată, în 1996, de Frank Timiş, controversatul om de afaceri care a pus bazele proiectelor aurifere de la Certej şi de la Roşia Montană. Frank Timiş a părăsit funcţia de director de la conducerea companiei Regal Petroleum după ce a fost acuzat că a vândut, cu o luna înainte să demisioneze din funcţie, cel mai important teren pe care îl deţinea firma, fără ştirea acţionarilor sau a comitetului director.

"Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare"

Compania Chevron ne-a transmis că "îşi reiterează angajamentul de a pune bazele unei relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul său cu publicul interesat despre proiectele sale". Oficialii companiei americane spun că a obţinut permisele de mediu şi aprobările necesare demarării activităţilor în Siliştea, comuna Pungeşti. "Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare folosind tehnologii convenţionale în perimetrul EV-2. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm", mai precizează Chevron pentru ziarul BURSA.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Afara cu hotii de Chevron din tara.Sa se duca la ei sa exploateze,la mama lor.

    Afara cu toti politicienii care permit jaful tarii, jaful de la RM si care au aprobat exploatarile de gaze de sist!

    Romania este o tara BOGATA si asa va ramane! Nu ne trebuie bani! Putem trai chiar mai bine fara ei! 

    1. Afara cu toti, sa nu scoatem gaze româneşti, să nu scoatem nici aur, să mai facem o mega-Catedrală şi să mâncăm ce ne-o da Dumnezeu din cer.

      eu as mai spune doar sa-i punem pe prietenii nostri austrieci sa nu mai plateasca nici un impozit, sa faca pretul la benzina in asa fel incat sa nu mai poluam atmosfera cu noxele auto si sa consumam doar aer curat de munte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb