UPDATE DNA: Trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei va afecta grav independenţa procurorilor

A.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 25 august 2017

DNA: Trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei va afecta grav independenţa procurorilor

Actualizare 14:36 Dragnea: "Sistemul de justiţie nu trebuie să se învârtă în jurul lui Iohannis sau în jurul lui Kovesi sau Lazăr"

Liviu Dragnea a avertizat astăzi că "legile justiţiei vor fi decise în Parlament" şi l-a atacat pe Klaus Iohannis, care criticase dur propunerile făcute miercuri de ministrul Tudorel Toader.

"Sistemul de justiţie nu trebuie să se învârtă în jurul lui Iohannis sau în jurul lui Kovesi sau (Augustin) Lazăr", a declarat Dragnea într-o conferinţă de presă la Neptun, unde are loc şedinţa conducerii PSD.

"Dumneavoastră aveţi impresia că România trebuie să meargă înainte sau înapoi după ce dorinţe are Klaus Iohannis? Nu. Sistmeul de justiţie nu trebuie să se învârtă în jurul lui Klaus Iohannis, nici a lui Kovesi, nici a lui Lazăr" a precizat Dragnea, fiind întrebat dacă ministrul Tudorel Toader a dat înapoi vineri după ce chiar el declarase că nu este de acord că preşedintele să fie scos din procedura de numire a procurorilor şefi.

Liderul PSD a declarat ieri că susţine în continuare, aşa cum a afirmat şi în trecut, existenţa a trei entităţi implicate în numirea procurorilor şefi, şi că nu ştia dinainte ce urmează să anunţe Toader în conferinţă de presă de miercuri.

Preşedintele PSD a menţionat: "Sincer, nu am înţeles împotriva a ce protestează. Marea problema, că am înţeles că foarte mulţi sunt supăraţi că în acest set de principii există şi propunerea că numirea procurorilor şefi să nu mai fie făcută de preşedinte, ci de CSM. E un punct de vedere, eu n-am fost în stradă, cu toate că şi eu am avut acelaşi punct de vedere. Eu în toamna am spus că nu sunt de acord cu proiectul dlui Popescu Tăriceanu, susţinând tot ideea că rămân trei entităţi pe acest circuit de numire, dar asta nu înseamnă că trebuie să mă năpustesc pe un om care a enunţat nişte principii. Este doar începutul unui proces care nu va fi simplu, un proces legislativ, constituţional şi democratic. Eu nu mi-am schimbat viziunea după o jumătate de ora după ce am văzut conferinţă de presă. Mi-am spus un punct de vedere atunci. Niciun ministru nu e robot, oamenii sunt membrii Guvernului, au puncte de vedere, cred în ele, le susţin, le argumentează. În perioada următoare fiecare trebuie să spună argumente şi contraargumente, dar într-un mod civilizat. Noi trebuie să facem eforturi să avem capacitatea, în această ţară, să gestionăm dezbateri civilizate, nu cu patimă şi nu apărând interese personale, care practic sunt şi temporare".

(A.C.)

-------

Actualizare Tudorel Toader, despre scandalul modificărilor din Justiţie: "Culeg toate reacţiile, vedem care sunt soluţiile finale, le înserăm în proiectul de lege şi trimitem proiectul la CSM"

"Am văzut luările de poziţie din spaţiul public focusate pe 2-3 propuneri, dar nu am văzut luări de poziţie referitoare la toate propunerile, şi toate propunerile ne privesc pe toţi", a declarat vineri ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în prima conferinţă de presă după declanşarea scandalului din justiţie, provocat de propunerile de modificare a legilor justiţiei, prezentate în urmă cu două zile.

Ministrul Justiţiei a adăugat: "Încă ţin proiectul de modificare să văd luările de poziţie la fiecare propunere în parte. După ce am toate luările de poziţie, o fi bine, n-o fi bine, dau formă finală proiectului de lege, şi după aceea îl trimit la CSM. Până nu am toate exprimările, toate luările de poziţie cu privire la fiecare dintre propunerile formulate, nu dau drumul la proiectul de lege".

Tudorel Toader a răspuns, întrebat de jurnalişti de ce nu a făcut public proiectul de lege, ci doar câteva propuneri: "Într-un stat de drept nu faci experimente. Am preluat majoritatea propunerilor venite de la CSM la legea 317, una dintre cele 3 legi şi nimeni nu poate să spună că le-a văzut. Cele 3 legi au fost la CSM, s-au întors la Ministerul Justiţiei, le trimit iar la CSM."

Toader a explicat: "Nu trimit proiectul de lege şi la DNA, şi la Parchet, şi la DIICOT. CSM reprezintă şi judecătorii şi procurorii şi coagulează opiniile. Nu uitaţi că este un aviz consultativ (al CSM - n.red.). Va fi a treia rundă de consultări cu CSM şi se va da avizul final. Apoi eu mă duc în Guvern cu o propunere de proiect care se mai modifică, se mai adaugă, apoi la Parlament, unde se fac modificări".

"Cele 3 legi au fost la CSM, s-au întors la Ministerul Justiţiei, le trimit iar la CSM" pentru avizul final, a susţinut Tudorel Toader, adăugând că ar fi putut să facă public proiectul când acesta intră în circuitul de avizare, la Guvern şi la Parlament, dar "intenţia mea este că această lege fundamentală să se bucure de cea mai mare dezbatere publică.

Ministrul Justiţiei a menţionat: "Acele propuneri, 30-40 câte sunt, am preferat să vină în faţă dumneavoastră, să le prezint, să le pun în dezbatere publică. Încă ţin proiectul de modificare să văd luările de poziţie la fiecare propunere în parte. După ce am toate luările de poziţie, o fi bine, n-o fi bine, dau formă finală proiectului de lege, şi după aceea îl trimit la CSM. Până nu am toate exprimările, toate luările de poziţie cu privire la fiecare dintre propunerile formulate, nu dau drumul la proiectul de lege".

(A.C.)

----

Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei, numit politic, este o modificare de natură să afecteze grav independenţa procurorilor.

"Într-o primă evaluare, realizată numai pe baza prezentării făcute de ministrul Justiţiei, în lipsa proiectelor integrale, scrise, a rezultat că trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei, numit politic, este o modificare de natură să afecteze grav independenţa procurorilor în exercitarea activităţii lor, în raport de factorul politic", se arată într-un comunicat al DNA.

Acesta arată că înfiinţarea unei direcţii specializate pentru cercetarea magistraţilor nu a fost justificată de apariţia unei situaţii obiective ce ar necesita o schimbare de politică penală şi nici nu a fost discutată în cadrul sistemului judiciar, iar o asemenea modificare ar restrânge aria de competenţă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în sensul că procurorii DNA nu vor mai putea investiga fapte de corupţie săvârşite de magistraţi.

"Datele statistice privind condamnările definitive arată că faptele de corupţie comise de magistraţi nu reprezintă un fenomen aparte în comparaţie cu alte categorii, nici prin tipologii, nici ca număr: astfel, în perioada 2005 - august 2017, s-au pronunţat decizii de condamnare definitivă faţă de un număr de 88 de magistraţi (44 de procurori, 43 de judecători şi un magistrat asistent), majoritatea pentru infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă, comparativ cu un număr de 575 de ofiţeri şi agenţi de poliţie, 121 de lucrători vamali, 106 primari de comune, oraşe şi de municipii condamnaţi definitiv în perioada 2005 - 2016", se precizează în comunicat.

De asemenea, DNA susţine că extinderea motivelor pentru care procurorul ierarhic superior poate să infirme soluţiile adoptate de procurorul de caz ar putea să creeze condiţii pentru restrângerea independenţei procurorului care desfăşoară ancheta penală.

Mai mult, arată sursa citată, majorarea vechimii necesare angajării în DNA de la 6 ani (inclusiv anii de pregătire la INM) la 8 ani (fără anii de pregătire la INM) va face mai dificilă asigurarea gradului de ocupare a schemei de personal a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Din evaluarea preliminară a mai reieşit că există şi alte aspecte de natură a afecta activitatea procurorilor anticorupţie, după cum există şi o serie de modificări ce păreau a fi necesare, însă asupra acestora DNA va exprima o opinie numai după ce va lua cunoştinţă de proiectele de modificare, în integralitatea lor", menţionează DNA, conform Agerpres.

CSM: "Propunerile privind răspunderea magistraţilor pot constitui un element de presiune în activitatea judecătorilor şi procurorilor"

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii susţine că propunerile de modificare a legilor Justiţiei privind răspunderea magistraţilor pot constitui un element de presiune în activitatea judecătorilor şi procurorilor.

Potrivit unui comunicat al CSM, Secţia pentru procurori a CSM precizează că cele mai importante modificări preconizate la legile Justiţiei, prezentate public, vin în contradicţie cu propunerile motivate formulate anterior de către Consiliul Superior al Magistraturii în urma consultărilor sistemului judiciar.

"Astfel, apreciem că unele dintre măsurile preconizate sporesc rolul factorului politic în organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar. Exemplificativ, trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei, reprezentant al puterii executive, cu afectarea directă a autonomiei instituţionale şi a independenţei funcţionale, înfiinţarea unei noi direcţii specializate, cu o competenţă exclusivă în cercetarea magistraţilor, este inoportună, nu este susţinută statistic şi nu reprezintă o prioritate pentru sistemul judiciar, iar schimbarea sistemului de numire a procurorilor în funcţii de cel mai înalt nivel eludează posibilitatea Secţiei pentru procurori de a proceda la o selecţie directă a viitorilor candidaţi şi nu este similară procedurii propuse pentru numirea conducerii ÎCCJ la nivelul Secţiei pentru judecători", se menţionează în comunicat.

De asemenea, arată sursa citată, propunerile privind răspunderea magistraţilor pot constitui un element de presiune în activitatea judecătorilor şi procurorilor, cu influenţă directă asupra calităţii actului de justiţie.

"Celelalte măsuri referitoare la accederea în magistratură şi promovarea în funcţii de execuţie au potenţialul de a bloca funcţionarea sistemului judiciar şi de a afecta modul actual de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional al Magistraturii", precizează CSM.

Secţia pentru procurori apreciază, chiar în lipsa proiectului de modificare a acestor legi, că aceste măsuri sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, progresele înregistrate sau lupta împotriva corupţiei şi vin în contradicţie flagrantă cu recomandările şi angajamentele asumate în cadrul MCV.

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că îşi va exprima poziţia motivată şi punctuală asupra propunerilor legislative în momentul în care acestea îi vor fi comunicate în condiţiile legii, după consultarea sistemului judiciar.

Asociaţia Procurorilor: Propunerile Ministerului Justiţei - un regres regretabil

Asociaţia Procurorilor din România (APR) susţine că propunerile anunţate de ministrul Tudorel Toader de modificare a legilor Justiţiei constituie un "regres regretabil" şi sunt de natură a afecta grav funcţionarea şi independenţa sistemului judiciar.

"Asociaţia Procurorilor din România a luat act cu îngrijorare de principalele modificări ce se intenţionează a fi aduse legilor Justiţiei, o parte dintre ele fiind de natură a afecta grav funcţionarea şi independenţa sistemului judiciar, modificări care au fost făcute cu ignorarea opiniei corpului magistraţilor şi care creează premisa exercitării unui control al puterii executive asupra puterii judecătoreşti", se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Asociaţia Procurorilor susţine că modificările anunţate, care vizează plasarea Inspecţiei Judiciare sub autoritatea ministrului Justiţiei, modificarea competenţelor Consiliului Superior al Magistraturii, modalitatea de numire a procurorului general, lărgirea atribuţiilor ministrului Justiţiei în ce priveşte cariera magistraţilor, sunt în dezacord cu repetatele rapoarte MCV, care recomandau întărirea independenţei sistemului judiciar, iar România a făcut eforturi considerabile pentru ca aceste recomandări să fie îndeplinite.

"Adoptarea acestor propuneri ar constitui un regres regretabil, ce ar anula progresele obţinute de sistemul judiciar, progrese evidenţiate de rapoartele MCV. Pe de altă parte, modificările anunţate referitoare la condiţiile de admitere în magistratură, de promovare a magistraţilor, condiţiile răspunderii magistraţilor vor conduce la o adevărată bulversare a funcţionării sistemului judiciar, în condiţiile în care nici până la acest moment nu s-a reuşit ocuparea locurilor vacante din sistem, având drept consecinţă tergiversarea soluţionării cauzelor aflate pe rolul instanţelor şi parchetelor şi afectarea drepturilor cetăţenilor implicaţi în aceste cauze", mai spun procurorii.

În opinia APR, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să convoace Adunările Generale ale instanţelor şi parchetelor, pentru ca acestea să se pronunţe punctual pe propunerile de modificare a legilor Justiţiei.

Ministrul Justiţiei Tudore Toader a prezentat, miercuri, proiectele privind modificarea legilor justiţiei.

DESPRE REACŢIILE FAŢĂ DE MODIFICĂRILE LEGILOR JUSTIŢIEI

Dragnea: S-au grăbit toţi, inclusiv preşedintele

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat, joi, reacţiile generate de modificările la legile Justiţiei anunţate de către ministrul Tudorel Toader, apreciind că "s-au grăbit toţi, inclusiv preşedintele" şi spunând că reacţia instantanee la nişte propuneri enunţate i se pare o abordare ori pur personală, ori superficială.

"Mie mi se pare că s-au grăbit toţi, inclusiv preşedintele", a afirmat Dragnea.

Întrebat dacă ştia de propunerile pe care le-a anunţat ministrul Toader, liderul PSD a răspuns: "Nu, nu ştiam. Ştiam doar că va ieşi pe 23 august. Am stat deoparte şi foarte bine am făcut".

Chestionat care a fost prima sa reacţie faţă de modificările anunţate, liderul PSD a spus că el nu reacţionează imediat, nu se năpusteşte.

"Noi vorbim aici de nişte propuneri care vor deveni proiecte de legi, doar proiecte de legi şi vor fi dezbătute în Parlament, aşteptate de foarte mulţi oameni şi de societate. Ca cineva, indiferent ce experienţă are, să reacţioneze instantaneu, după câteva ore, mie mi se pare o abordare ori pur personală, ori superficială. O să-şi dea cu părerea specialiştii, corpuri profesionale. Abia atunci o să analizăm în Parlament toate punctele de vedere, inclusiv ce o să gândească parlamentarii", a adăugat Liviu Dragnea.

Preşedintele social-democraţilor a precizat că, în opinia sa, ministrul Justiţiei a procedat corect, pentru că nu era corect să prezinte proiectele de lege înainte ca acestea să ajungă la CSM: "Eu cred că a fost foarte riguros şi a respectat procedura. CSM este prima instituţie care trebuie să primească în mod oficial acele proiecte, nu noi".

În legătură cu faptul că preşedintele Iohannis a criticat foarte dur aceste proiecte, iar Comisia Europeană a spus că trebuie păstrat caracterul ireversibil al independenţei justiţiei, Liviu Dragnea a replicat: "Doamne ajută! Vrem acelaşi lucru. Nu am înţeles foarte bine supărarea domnului preşedinte, pentru că, repet, sunt nişte principii aici. Nici nu vreau să mă bag în comentarii. Avem mult timp şi multe ocazii să comentăm aceste proiecte de legi".

"Eu propun să fim mai calmi şi să aşteptăm proiectele de legi şi atunci să vedem în ce formă se dezbat în afară de comisiile parlamentare", a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a spus că "anul acesta sigur intră în Parlament".

Întrebat dacă susţine propunerile MJ, Dragnea a declarat: "Am spus că aştept proiectele. Un set de principii este important, dar până la urmă proiectele de legi sunt foarte importante. O să înceapă dezbaterile şi, ca şi dumneavoastră, o să ne gândim serios. Dar eu pe ministrul Toader îl susţin, îi susţin expertiza, experienţa, pregătirea, dar o să discutăm despre fiecare propunere legislativă în parte când o să avem proiectele de legi".

Despre protestele din stradă, Liviu Dragnea a declarat: "Sincer, nu am înţeles împotriva a ce protestează. Cu toată sinceritatea vă spun. Am înţeles că mulţi sunt supăraţi pentru că în acest set de principii este şi propunerea ca numirea procurorului şef să nu mai fie făcută de preşedinte, ci de CSM. Bun, e un punct de vedere. Eu, în toamnă, am spus că nu sunt de acord cu opinia domnului Tăriceanu, susţinând tot ideea de a rămâne trei entităţi pe acest circuit de numiri. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă năpustesc pe un om care a anunţat un set de principii. Este doar începutul unui proces legislativ".

"Eu nu mi-am schimbat viziunea. Am spus un punct de vedere atunci. Niciun ministru nu este robot, toţi avem opinii. Trebuie să facem efortul, să avem capacitatea de a gestiona dezbateri civilizate, nu cu patimă şi nu apărând interese persoanale", a mai declarat Dragnea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Este foarte corect ce se intampla,legile justitiei sunt corecte,sa terminam cu abuzurile si toata lumea trebuie sa raspunda in fata legii.

    1. De ce să răspundă toată lumea în fața legii?

      Securiștii nu-și vor mai asuma să abuzeze pe nimeni. Noroc cu tinerii corporatiști că ies în stradă pentru continuarea abuzurilor Securității ceaușiste. 

    POLITICUL se ține ca Orbul de Băț ...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb