UPDATE: DUPĂ MAI MULT DE UN DECENIU DE CONTROVERSE Aurul de la Roşia Montană, din nou, pe buzele tuturor

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 2 septembrie 2013

Aurul de la Roşia Montană, din nou, pe buzele tuturor
  • document ataşat Acţiunile Gabriel Resources (GBU) la Bursa din Toronto
    apasă aici pentru a descărca.

    Update 21:05 Ungaria se aşteaptă ca România să respecte legislaţia europeană privind minele de aur

    Guvernul ungar se aşteaptă ca autorităţile române să respecte atât legislaţia europeană privind extragerea aurului, cât şi bunurile de mediu şi culturale aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană, se arată într-un comunicat comun al Ministerului de Externe şi Ministerului dezvoltării rurale, citat de MTI.

    Cele două ministere afirmă în acest comunicat că "bunurile de mediu şi culturale sunt parte integrantă a patrimoniului Europei Centrale".

    "Ungaria a aflat cu îngrijorare că, pe 27 august, Guvernul român a adoptat un proiect de propunere vizând susţinerea regimului minei de aur şi de argint ca pe un proiect de interes public de importanţă naţională", menţionează cele două ministere.

    Exploatarea auriferă bazată pe tehnologia cu cianuri-leşiere implică riscuri enorme şi pune în pericol puritatea apei şi diversitatea biologică", subliniază ministerele, citând o deversare de cianură, în 2000, la altă mină românească de aur, care aproape a distrus toată fauna sălbatică pe cursul ungar al Tisei.

    Update 16:14 Zgonea propune înfiinţarea unei comisii parlamentare

    Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, astăzi, că ar fi potrivită înfiinţarea unei comisii parlamentare speciale pe tema proiectului de la Roşia Montană, arătând că toată lumea ar putea să-şi spună astfel punctul de vedere.

    "Printre proiectele pe care le vom dezbate în această nouă sesiune ar fi cel pe care Guvernul României îl va trimite Parlamentului cu privire la exploatarea de la Roşia Montană, unde o să avem o dezbatere suficient de animată. Din punctul meu de vedere, m-aş gândi la o comisie specială, e un subiect extrem de delicat, unde atât cei cre sunt pro, cât şi cei care sunt contra pot să vină să spună punctul de vedere", a precizat Zgonea.

    Update 14:03 Asociaţia Alburnus Maior solicită respingerea proiectului de lege privind exploatarea Roşiei Montane

    Asociaţia Alburnus Maior doreşte respingerea imediată a proiectului de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană, se arată într-un document remis Secretariatului General al Guvernului în această dimineaţă.

    Aceasta solicită, de asemenea, demiterea neîntârziată a celor patru iniţiatori ai acestui proiect de lege, formarea unei comisii de anchetă parlamentară care să investigheze responsabilii direcţi pentru întocmirea acestei propuneri de lege, şi interzicerea prin lege a utilizării cianurilor în industria minieră şi deblocarea procedurilor de includere a Roşiei Montane pe lista UNESCO.

    Update 13:11 Ponta, de acord cu organizarea unui referendum privind Roşia Montană

    Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că este de acord cu organizarea unui referendum privind Roşia Montană.

    "Dacă preşedintele consideră util organizarea unui referendum privind Roşia Montană, atunci mi se pare o idee foarte bună. Am negociat investiţii suplimentare pentru creşterea protecţiei mediului, pentru creşterea redevenţelor de la 4% la 6%", a precizat premierul.

    Ponta a mai spus: "Nu am luat niciun fel de decizie referitoare la aprobarea proiectului Roşia Montană. Decizia cu privire la Roşia Montană o ia doar Parlamentul".

    ----

    Update 11:00 Deputat PSD: "Voi vota împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană"

    Deputatul Partidului Social Democrat (PSD), Bogdan Diaconu, a anunţat că va vota împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

    Domnia sa menţionează: "Bogăţiile subsolului de la Roşia Montană sunt ale României şi trebuie să rămână aşa. Motiv pentru care voi vota împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană. Acea rezervă imensă de metale preţioase, unele foarte rare şi necunoscute publicului larg, pot salva România dacă, în viitor, ajungem într-o situaţie dificilă. Aşa încât trebuie să le păstrăm pentru noi şi să nu le livrăm degeaba altora".

    Update 10:10 Băsescu: "Nu exclud să declanşez un referendum naţional privind Roşia Montană"

    Preşedintele ţării, Traian Băsescu, a declarat că ar putea fi făcut un referendum privind Roşia Montană, conform surselor de presă.

    Domnia sa a menţionat, în cadrul unui interviu: "Nu exclud să declanşez un referendum naţional, dimpotrivă. Dacă nu găsim un mod de acceptare, decide societatea. Organizez un referendum: îl organizez odată cu europarlamentarele".

    Şeful statului consideră că premierul Victor Ponta a greşit în ceea ce priveşte situaţia din Roşia Montană. Băsescu a explicat: "Trebuia să anunţe că dezbat în Guvern, ar fi perceput semnalele societăţii şi se deschidea un dialog. Trebuia discutat cu specialiştii despre cianurare, peste tot se extrage aşa".

    "Sunt în continuare un partizan al mineritului, exact din aceleaşi motive: creşterea preţului pe piaţa mondială la cupru, aur, argint, metale. Nu poţi să faci ceva împotriva societăţii. Trebuie deschis un dialog, dar calea nu este să păcăleşti lumea. Spre exemplu, să dedici o lege Roşiei Montană e un act de laşitate. Nu are nevoie de lege o asemenea decizie. Este suficientă o hotărâre de guvern pentru că acolo discutăm de nişte acţiuni ale statului. Laşitatea e tipică actualului guvern", a menţionat Băsescu.

    Premierul a declarat, sâmbătă seară, că personal va vota, ca deputat, împotriva proiectului Roşia Montană, precizând că este important că toate argumentele pro şi contra proiectului vor fi prezentate în cel mai transparent for, Parlamentul.

    ---

    Minvest Roşia Montană, preluată cu "acte în regulă" de la Ministerul Economiei de Dan Şova

    ONG-urile condamnă decizia guvernanţilor şi plănuiesc proteste

    Presa internaţională, cu ochii pe "Gold-ul" în varianta românească

    La mai bine de două luni de la publicarea Ordonanţei de Guvern privind înfiinţarea Minvest Roşia Montană care să se ocupe de proiectul minier de la Roşia Montană, guvernanţii statului nu pot comunica, încă, data când noua companie va intra "în pâine", în subordinea Departamentului pentru Mari Proiecte de Infrastructură, condus de Dan Şova.

    Oficiali din ministerul condus de Dan Şova ne-au declarat că, în acest moment, se aşteaptă un termen de la Tribunalul Hunedoara pentru soluţionarea cererii de divizare şi înfiinţare a noii companii care să preia de la Minvest Deva pachetul de acţiuni din Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

    De îndată ce această cerere va fi soluţionată, ne-au mai transmis reprezentanţii din ministerul marilor proiecte, Oficiul Registrului Comerţului va înmatricula noua societate care să reprezinte partea românească în exploatarea minieră din Apuseni.

    Potrivit informaţiilor furnizate de către Departamentul pentru Mari Proiecte, pe 29 iulie preşedintele Consiliului de Administraţie al Minvest Deva, Radu Chiurtu (Secretar General în Ministerul Economiei) a transmis Tribunalului Hunedoara cererea de soluţionare, în regim de urgenţă, a dosarului de divizare şi înfiinţare a noii societăţi, în vederea obţinerii unui termen mai scurt de judecată.

    La Tribunalul Hunedoara se găseşte, astfel, dosarul 6082/97/2013, la secţia civilă, care a fost înregistrat pe 18 iulie şi care, încă, nu are niciun termen de judecată.

    Valoarea titlurilor de participare transferate noii societăţi Minvest, cu care va intra în Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), alături de compania canadiană Gabriel Resources, se ridică la 69,5 milioane de lei (15,7 milioane de euro).

    Întreaga procedură ar fi trebuit finalizată în aproximativ două luni, potrivit declaraţiilor miniştrilor implicaţi în acest demers.

    De altfel, Minvest Roşia Montană, care va fi în subordinea lui Dan Şova, va fi o companie strategică pentru ţara noastră dat fiind faptul că, în aparenţă, Guvernanţii au decis să deblocheze proiectul aurifer, prin aprobarea legii care permite exploatarea din zona respectivă.

    Potrivit unor voci apropiate proiectului, trecerea legii prin Parlament nu este altceva decât o formalitate, în condiţiile în care majoritari sunt chiar membrii USL care, într-o proporţie covârşitoare, şi au dat acordul pentru demararea proiectului.

    ONG-urile îşi ascut săbiile - "câinii latră, caravana trece"

    Organizaţiile non-guvernamentale au fost, pentru mai bine de 15 ani, opozantele de bază împotriva exploatării aurului din Apuseni.

    Adoptarea legii în vederea exploatării minere de la Roşia Montană a stârnit un val de reacţii dur la adresa guvernanţilor, urmând ca în perioada următoare să aibă loc ample proteste, potrivit unui comunicat al ONG-urilor care militează împotriva acestui proiect.

    Potrivit declaraţiilor acestora, prin asumarea răspunderii pe noua lege sunt încălcate drepturile societăţii civile, care ar trebui să fie consultată înainte de orice decizie cu privire la Roşia Montană.

    Principiul separării puterilor în stat e încălcat prin avizarea de către Parlament (Legislativ) a unui proiect minier ce ar trebui să se supună normelor şi procedurilor Executivului, în urma unei analize critice şi tehnice a specialiştilor, se mai arată în comunicat.

    "Chiar dacă legea trimisă de către Guvern în Parlament este cu dedicaţie pentru Roşia Montana Gold Corporation, menită să îndepărteze unul câte unul obstacolele juridice întâmpinate de companie, odată votată ca lege, ea va afecta direct viaţa fiecărui cetăţean român", a declarat Călin Capros, vicepreşedinte Alburnus Maior.

    Pe de altă parte, reprezentanţii firmei canadiene au emis, tot ieri, un comunicat de presă prin care salută decizia luată de Guvernul de la noi din ţară.

    "Dacă va fi adoptat de Parlamentul român, atunci acest lucru va marca accelerarea semnificativă a dezvoltării uneia dintre cele mai mari mine de aur din Europa la Roşia Montantă şi va fi promotorul pentru deschiderea altor exploatări pe teritoriul ţării", se arată în respectivul comunicat.

    Presa internaţională, cu ochii pe "Gold-ul" de la noi din ţară

    Vestea accelerării demersurilor în vederea exploatării de la Roşia Montană a trezit interesul presei internaţionale, astfel încât jurnaliştii de la BBC prezentau, în ediţia de joi, un material amplu pe acest subiect.

    Presa din Marea Britanie scoate în evidenţă îngrijorarea activiştilor vizavi de efectele pe care exploatarea aurului le va avea asupra mediului înconjurător.

    Jurnaliştii britanici de la BBC amintesc că galeriile vor intra adânc în munte şi că procesul necesită utilizarea cianurii.

    Acţiunile Gabriel Resources, în creştere

    Valoarea acţiunilor Gabriel Resources Ltd la bursa din Toronto a crescut cu 3,5%, atingând maximul ultimelor şapte săptămâni, ca urmare a anunţului legat de faptul ca guvernul a adoptat proiectul de lege referitor la proiectul Roşia Montană.

    Acţiunile au atins pe 28 august un maxim de 1,87 dolari canadieni, în timp ce la închiderea şedinţei de tranzacţionare au scăzut spre 1,67 dolari. Spre comparaţie, acţiunile au deschis la nivelul de 1,83 dolari miercuri, în timp ce pe 26 august la deschidere erau la 1,70 dolari, iar joia trecută porneau de la 1,63 dolari.

    Gabriel Resources Ltd tranzacţionează un volum de 3,15 milioane acţiuni la Toronto Stock Exchange.

    Detaliile acordului de înţelegere dintre Guvern şi Gabriel Resources

    Proiectul aurifer a început să fie "mişcat" în ultimul an mai mult decât în guvernările anterioare, într-un timp relativ scurt fiind inclus în Strategia Naţională pentru Investiţii. Numeroşi reprezentanţi din Guvern se declară acum în favoarea demarării exploatării, în condiţiile în care atunci când se aflau în opoziţie se opuneau cu vehemenţă proiectului.

    Exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation, potrivit unei acord între Guvern şi reprezentanţii companiei canadiene, apărut recent în presă.

    Iniţiatorii proiectului sunt Ministerul Mediului (Rovana Plumb), Ministerul Culturii (Daniel Barbu), Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (ministru delegate Dan Şova) şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (preşedinte Gheorghe Duţu). De asemenea, vor da avize Ministerul Dezvoltării Regionale (Liviu Dragnea), Ministerul Agriculturii (Daniel Constantin), Ministerul Finanţelor (Daniel Chiţoiu), Ministru delegat pentru buget (Liviu Voinea), Ministerul Economiei (Varujan Vosganian), Ministerul Justiţiei (Robert Marius Cazanciuc).

    Potrivit draftului de înţelegere la care lucrează Guvernul de la noi din ţară alături de investitorii canadieni, societăţii RMGC i se va pune la dispoziţie dreptul de folosinţă asupra tuturor imobilelor situate în perimetrul licenţei de exploatare.

    Totodată, documentul prevede că societăţile Minvest Deva, Remin Baia Mare sau Administraţia Naţională Apele Române, precum şi orice alte instituţii sau autorităţi publice centrale sau locale vor încheia cu RMGC contracte de concesiune pentru imobilele pe care le au în administrare sau, după caz, în proprietate, aflate în cadrul perimetrului minier Roşia Montană.

    Ministerul Mediului va scoate prin Hotărâri de Guvern suprafeţe de până la 255 hectare de teren forestier din cadrul perimetrului minier Roşia Montană, se mai arată în respectivul document.

    Totodată, exproprierea imobilelor se va face în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, urmând ca plata despăgubirilor să fie făcută de către RMGC.

    În plus, compania Roşia Montană Gold Corporation mai are dreptul să utilizeze şi să schimbe folosinţa oricăror imobile din cadrul perimetrului proiectelor miniere respective, inclusiv a celor cu destinaţie specială, cu condiţia realizării pe alte amplasamente, pe cheltuiala sa, a unor imobile cu destinaţie similară, cu respectarea documentaţiilor de urbanism aprobate.

    O altă prevedere care apare în document mai arată că RMCG poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier, în scopul protejării acestora.

    Roşia Montană, din mâinile lui Frank Timiş în braţele unor fonduri de investiţii

    Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, în spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

    Frank Timiş a înfiinţat în anul 1995 compania Gabriel Resources NL Australia care a încheiat în acelaşi an, potrivit informaţiilor din mass-media, un contract de parteneriat cu Regia Autonomă a Cuprului (RAC) Deva, pentru prelucrarea minereurilor aurifere de la Roşia Montană.

    Contractul obţinut de Gabriel Resources NL Australia a fost redirecţionat, un an mai târziu, în 1996, printr-o tranzacţie de un dolar, către o nouă firmă: Gabriel Resources Limited înregistrată în paradisul fiscal Jersey din Channel Islands, întrucât compania australiană fondată de Frank Timiş se afla în dificultate din punct de vedere financiar.

    Mama vitregă a lui Dan Şova, partener la casa de avocatură care reprezintă RMGC

    Roşia Montană Gold Corporation este reprezentată în România de firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Petersen (NNDKP), firmă la care mama adoptivă a lui Dan Şova, Ana Diculescu-Şova, este senior partener.

    Pe pagina de prezentare a doamnei Şova de pe avocatura.com, la capitolul "tranzacţii importante în care a fost implicată", regăsim, printre altele: "asistenţă juridică acordată companiei Roşia Montană Gold Corporation în toate litigiile derulate, cu privire la una dintre cele mai contestate investiţii realizate în vederea dezvoltării unui proiect de exploatare auriferă pe teritoriul României".

    Premierul Victor Ponta a declarat, recent: "Orice explorare şi exploatare care va începe la Roşia Montană se va face numai dacă Parlamentul va aproba acest lucru. Proiectul va fi transmis la începutul sesiunii parlamentare. Am avut ca obiectiv întărirea la cel mai înalt nivel a problemelor de mediu, creşterea participaţiei statului român şi redevenţe mai mari pentru că banii vor intra într-un fond special de dezvoltare".

    Guvernanţii doresc să realizeze o nouă analiză la nivelul Parlamentului a proiectului de la Roşia Montană, fiind posibilă majorarea redevenţei pentru exploatare, potrivit declaraţiilor lui Crin Antonescu, liderul PNL.

    Atât Crin Antonescu cât şi Daniel Chiţoiu au admis că în proiectul de lege transmis Parlamentului, în ceea ce priveşte exploatarea de aur de la Roşia Montană, nivelul redevenţei este, într-adevăr, de 6%, însă au precizat că un articol în proiectul de lege prevede că, în cazul în care legea cadru privind redevenţele este modificată, nivelul acesteia se va alinia din legea cadru.

    Totodată, Crin Antonescu a menţionat: "Am spus întotdeauna că exploatarea resurselor este binevenită atâta vreme cât este rentabilă sub aspect economic pe perioadă semnificativă, pe perioadă lungă şi câtă vreme se menţine în respectarea condiţiilor de mediu într-o Europă civilizată a secolului în care trăim şi cu exigenţele pe care le avem cu toţii deja ca standard".

    De asemenea, liderul PNL a precizat că în cazul acestui proiect de la Roşia Montană este vorba de un proiect de lege care urmează a fi analizat de Parlament şi care nu este în vigoare.

    "Nu este o ordonanţă, nu este ceva ce ţine loc de lege, este doar un proiect de lege şi vă asigur că în Parlament, în detaliu, cu toate observaţiile (...) la detaliu va avea loc o discuţie foarte serioasă, foarte aplicată, foarte amănunţită, la care ne vom spune punctul de vedere cât se poate de clar", a menţionat liderul PNL.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb