UPDATE Eugen Teodorovici cere demisia ministrului de Finanţe

ANDREI STAN
Politică / 23 octombrie 2017

Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici

Actualizare 16:53 Orban: "Aberaţiile fiscale ale lui Mişa riscă să afeceteze dezvoltarea economică a României"

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a solicitat astăzi premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, argumentând că aberaţiile fiscale iniţiate de acest ministru riscă să afecteze perspectivele de dezvoltare economică a ţării noastre.

Ludovic Orban a declarat: "Solicităm premierului Tudose demiterea ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă de la investirea Guvernului la nivelul ministerului Finanţelor. Aberaţiile fiscale iniţiate de acest ministru, instabilitatea fiscal-bugetară, riscă să afecteze perspectivele de dezvoltare economică a României. Suntem la finalul lunii octombrie şi ministerul Finanţelor nu a fost în stare să prezinte un proiect de buget".

Liberalii au criticat dur anunţul făcut săptămâna trecută de ministrul Ionuţ Mişa privind introducerea taxei de solidaritate, pe care a calificat-o drept "o găselniţă disperată" pentru a acoperi găurile generate la bugetul de stat de "o guvernare iresponsabilă" în gestionarea economiei, aflată în impas, potrivit news.ro.

Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu a afirmat: "Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, scos la înaintare de Liviu Dragnea pentru a da veştile proaste, este incapabil să realizeze nivelul enormităţilor pe care le enunţă. Presupusa «taxă de solidaritate» despre care vorbeşte ministrul de Finanţe - şi despre care susţine că ar fi impusă de o directivă europeană - este deja reglementată din 2006. Este fals ceea ce încearcă să inducă în opinia publică Ionuţ Mişa, anume faptul că reglementările europene ar impune nivelul acestei taxe la 2%. Legislaţia în vigoare prevede această taxă, care se numeşte contribuţie pentru «fondul de creanţe salariale», la nivelul de 0,25%. Creşterea acestei contribuţii este «găselniţa» Guvernului Tudose pentru a acoperi găurile generate la bugetul de stat de o guvernare iresponsabilă în gestionarea economiei, aflată în impas".

De asemenea, PNL a acuzat Guvernul că a încălcat legea deoarece nu a prezentat public proiectul de buget pe 2018 în termenul prevăzut, adică până la 15 octombrie. Liberalii au prezentat propria lor varinată de buget, potrivit căreia veniturile totale ar fi de 272,4 miliarde de lei, cheltuielile ar însuma 288,64 miliarde de lei, ceea ce ar duce la un deficit de 1,8% din PIB.

(M.I.)

-------

Preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Senat, Eugen Teodorovici, solicită revocarea ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa.

Eugen Teodorovici susţine că taxa de solidaritate este "o aberaţie" şi că ministrul Ionuţ Mişa trebuie remaniat "imediat".

Senatorul PSD a declarat astăzi, pentru Digi 24: "Şi eu o să-l critic pe domnul ministru actual de Finanţe. Cred că astăzi este, şi sper să fie, ultima vizită a domniei sale în Parlament ca şi ministru de Finanţe, pentru că mi se pare normal şi corect ca partidul - şi mai ales prim-ministrul - să aibă pe masă propunerea de revocare a domniei sale din funcţie, pentru că, din păcate, ca ministru de Finanţe să faci astfel de declaraţii pe care, mai târziu, prim-ministrul le contrazice cred că nu este cazul".

Întrebat dacă părerea sa este împărtăşită şi de alţi membri ai PSD, fostul ministru din Guvernul Ponta a răspuns: "Probabil că sunt mulţi colegi care o simt, o cred şi au convingerea că aşa trebuie să fie. (...) Ştiţi foarte bine, dacă vă uitaţi în istorie aşa puţin, nu foarte departe, cam tot ceea ce am spus s-a şi întâmplat, de la măsurile de la începutul anului, cu acelea faimoase taxe de solidaritate, de impozitare a cifrei de afaceri şi multe, multe, multe altele. Dacă îmi daţi exemplu de exact una singură care a fost făcută invers decât am spus eu, atunci eu mă retrag din faţa camerei".

"Ca ministru de Finanţe nu poţi să acţionezi în acest fel", a concluzionat Teodorovici.

Întrebat cum va vota în cazul în care se va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Ionuţ Mişa, senatorul PSD a evitat un răspuns clar: "Dacă vine la Senat o astfel de moţiune - nu ştiu cine o va iniţia -, vom discuta la vremea respectivă. Dar, eu v-am spus-o acum, în direct: cred că domnul Mişa trebuie remaniat urgent".

"Faţă de toţi colegii din PSD, care au muncit în campanie, şi toţi cei care au fost în guvernele PSD şi au făcut lucruri bune pentru care lumea ne-a votat, domnul Mişa nici măcar nu este membru de partid, cred, nu a fost în campanie alături de noi şi, prin ceea ce dânsul face astăzi, nu face decât să ne creeze nouă deservicii", a mai declarat Teodorovici.

Senatorul PSD a făcut referire şi la majorarea accizelor la carburanţi, care s-a produs deşi comisia pe care el o conduce s-a pronunţat împotrivă. El a precizat: "La supraaciză, până la final de an, cred că ar fi foarte important ca factorul politic, mai ales partidul nostru de guvernământ şi ALDE, desigur, să facă o analiză şi eu sper din toată inima să se renunţe la o astfel de măsură care nu are cum să aducă niciun beneficiu pentru economia din România. Ne uităm la ţările din jur, care au deja mult mai ieftin combustibilul, ceea ce arată foarte clar că nu a fost o măsură logică".

"Nu am pretenţia ca premierul să înţeleagă ce îi explic", mai afirmă Teodorovici

Întrebat dacă şi-a expus argumentele premierului Mihai Tudose şi preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, senatorul PSD a răspuns: "Domnului prim-ministru Tudose, în cele zece zile cât am fost consilier onorific, i-am propus câteva chestii, numai că, din păcate, aşa cum ştiţi, şi domnia sa a afirmat foarte clar, gândurile noastre nu prea se întâlnesc. Adică, dânsul nu este de acord cu ideile mele, aşa că nu am pretenţia ca dânsul să înţeleagă ceea ce eu îi explic. Sau, dacă vrea să înţeleagă, poate să mă cheme, putem să discutăm, pot să-i argumentez şi să-i justific ceea ce eu spun".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Chiar crede cineva ca aberatiile sunt ale lui Misa? El face doar ce i se spune. E doar interfata lui Valcov-Dragnea si a programului super integrat al PSD de experimente care nu sunt in nici o carte de finante sau macroeconomie. Ideea de baza e de unde luam mai multi bani ca sa ne sustinem cheltuielile fixe ca investitiile nu sunt urgente. Nimic din promisiunile din campanie nu mai e valabil. Marile cresteri salariale sunt de fapt merdenele cu branza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb