UPDATE Fostul şef al CNAS, Marian Burcea, arestat preventiv pentru 30 de zile

Anticorupţie / 2 septembrie 2017

CNAS (Sursa foto: Facebook)

CNAS (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 10:20

Curtea de Apel Bucureşti a decis, ieri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului şef al Casei Naţional a Asigurărilor de Sănătate, Marina Burcea, inculpat în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale al domiciliu. Aceeaşi decizie a fost luată şi pentru alte douăsprezece persoane implicate în dosar, doar într-un singur caz fiind stabilit arest la domiciliu, anunţă News.ro.

Au fost arestaţi pentru treizeci de zile Costache Alin Sergiu, Ciobanu Nicolae Sergiu, Mischie Răzvan Mihai, Costică Maria, precum şi pentru avocata Manta Cristina, Petrescu Mina Elena , Sardare Jeana , Mocanu Gabriela, Bara Lucian Vasile, Munteanu Ovidiu, Mihăescu Ion Ovidiu şi Geambaşu Ion Răzvan.

Doar în cazul Irinei Adelina Geambaşu a fost stabilit arest la domiciliu.

Cele paisprezece persoane reţinute în noaptea de joi spre vineri în acest dosar au fost împărţite în două loturi, şedinţele de judecată cu privire la cererile de arestare preventivă pentru 30 de zile fiind discutate ieri de la ora 13:00, respectiv de la ora 14:00.

(S.A.)

-------------

Marian Burcea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S), a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru 24 de ore, fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi de folosirea influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, informează un comunicat al DNA.

Marian Burcea a fost numit în funcţie în martie 2017, până atunci ocupând postul de director general adjunct al Casei de Asigurari de Sănătate a Armatei.

Alături de acesta, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a altor treisprezece inculpaţi care, în cursul zilei de ieri, au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit comunicatului, au mai fost reţinuţi:

1. Ovidiu Munteanu - managerul Direcţiei Relaţii Contractuale şi, respectiv, din 13 iulie 2017, preşedintele C.A.S.M.B, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- abuz în serviciu,

- abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit penal;

2. Ion-Răzvan Geambaşu - director executiv al Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti (C.A.S.M.B.) şi manager al Direcţiei Medic şef a C.A.S.M.B, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

- abuz în serviciu,

- folosirea influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale);

3. Lucian-Vasile Bara - preşedintele C.A.S.M.B. până la 13 iulie 2017, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- abuz în serviciu,

- abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;

4. Ion-Ovidiu Mihăescu - managerul Direcţiei Control a C.A.S.M.B, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;

5. Alin-Sergiu Costache - şef al Direcţiei Generale de Monitorizare Antifraudă din C.N.A.S, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite;

6-8. Gabriela-Rodica Mocanu, Mina-Elena Petrescu, Jeana Sardare - funcţionare în cadrul C.A.S.M.B, cercetate pentru:

- complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată (354 acte materiale),

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- fals informatic, în formă continuată,

- permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în formă continuată (354 acte materiale);

9. Nicolae-Sergiu Ciobanu, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de:

- trafic de influenţă, în formă continuată (3 acte materiale)

- instigare la infracţiunea de folosire a influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite;

10. Irina-Adelina Geambaşu - asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, cercetat pentru

- instigare la infracţiunea de folosire a influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale);

11. Răzvan-Mihai Mischie - reprezentant legal al unei societăţi prestatoare de servicii medicale, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată (18 acte materiale);

12. Maria Costică - reprezentant legal al unei societăţi prestatoare de servicii medicale, cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată (17 acte materiale);

13. Cristina MANTA - avocat în Baroul Bucureşti, pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată (18 acte materiale).

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe că, prin activităţile infracţionale desfăşurate de inculpaţi, activităţi pentru care s-a dispus reţinerea, bugetul CASMB a fost păgubit cu 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane euro), potrivit comunicatului.

DNA precizează: "Concret, în perioada ianuarie 2016 - august 2017, a fost constituit un grup infracţional organizat prin care, sume de bani în valoare totală de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcţionari din cadrul CSAMB, sub protecţia unor persoane din conducerea instituţiei, dar şi din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate".

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, menţionează anchetatorii.

Procurorii anticorupţie au făcut joi un număr de cincizeci de percheziţii, inclusiv la CNAS şi la Casa de Asigurări a Muncipiului Bucureşti (CASMB), într-un dosar în care mari sume de bani din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea unor servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu pe baza a sute dosare medicale întocmite în fals, potrivit unor surse judiciare.

După reţinerea sa de către procurorii anticorupţie, Marian Burcea a fost destituit din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de către premierul Mihai Tudose, printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial.

Până la numirea conducătorului CNAS, Răzvan Teohari Vulcănescu, vicepreşedintele instituţiei, va prelua atribuţiile preşedintelui, mai arată decizia prim-ministrului.

Bodog: "Am propus preluarea atribuţiilor la conducerea CNAS de către vicepreşedintele Vulcănescu"

Ministrul Sănătăţii Florian Bodog a anunţat, ieri, la Senat, că Răzvan Vulcănescu a fost numit preşedinte interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, el până acum deţinând funcţia de vicepreşedinte al instituţiei.

Florian Bodog a declarat, potrivit News.ro: "Domnul preşedinte (al CNAS - n.r.) Burcea a fost numit la propunerea ministrului Sănătăţii de către premier. La fel, la propunerea ministrului Sănătăţii a fost eliberat astăzi (ieri, n.r.). Am propus preluarea atribuţiilor de preşedinte de către domnul vicepreşedinte Vulcănescu. Vreau să precizez că în timpul mandatului meu există toleranţă zero pentru orice suspiciune legată de corupţie. Acesta este motivul pentru care astăzi (ieri, n.r.), împreună cu domnul prim-ministru, am luat această decizie".

Ministrul Sănătăţii a refuzat să facă alte declaraţii, fiind o anchetă în desfăşurare.

Numirea preşedintelui CNAS Marian Burcea "avea la bază relaţiile bune dintre viitorul preşedinte şi şeful partidului cu majoritate parlamentară", potrivit afirmaţiilor făcute într-o interceptare de doctorul Corneliu-Dan Blendea, şeful Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov, informaţia regăsindu-se în referatul cu propunerea de arestare preventivă în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale de îngrijire la domiciliu, mai arată sursa menţionată.

Liviu Dragnea: "Nu există niciun fel de influenţă a mea în numirea lui Marian Burcea la conducerea CNAS"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri, la Parlament, că nu există niciun fel de influenţă a sa în numirea lui Marian Burcea la conducerea CNAS, ceea ce nu înseamnă că are o părere proastă despre activitatea acestuia, potrivit unei surse din presă.

Liviu Dragnea a afirmat, , la remarca presei care i-a spus că procurorii au precizat, în referatul dosarului privind Casa de Asigurări de Sănătate, că Marian Burcea a fost numit la şefia CNAS în baza relaţiilor pe care le-a avut cu el, citat de aceeaşi sursă: "Nu eu l-m propus pe domnul Burcea, asta nu înseamnă că am avut sau am o părere proastă despre dumnealui, dar dacă anchetatorii au ajuns la această concluzie, să meargă pe această linie. Nu există niciun fel de influenţă a mea în propunea sau numirea domnului Burcea la Casa de Sănătate. Mai mult nu vreau să comentez despre ce este în dosar, pentru că nu ştiu".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai mult sau mai putin, asta se intampla in fiecare casa judeteana. Aceleasi personaje, acelesi metode. Daca nu se ajunge si la cine i-a protejat asistam la schimbarea colectorilor doar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb