UPDATE/ FOTBAL ŞI BANI Alegeri pentru şefia LPF cu vânzarea drepturilor TV în centru

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 23 octombrie 2017

Alegeri pentru şefia LPF cu vânzarea drepturilor TV în centru

Actualizare 14:52 Gino Iorgulescu, reales preşedinte al LPF

Gino Iorgulescu a câştigat un nou mandat la conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), el fiind reales în funcţie, astăzi, în cadrul Adunării Generale a forului, cu 13 voturi "pentru" şi unul "împotrivă", în faţa lui Sorin Drăgoi, potrivit news.ro.

Gino Iorgulescu era în funcţia de preşedinte al Ligii din 14 noiembrie 2013, iar de astăzi va avea un nou mandat, pe cinci ani şi nu pe patru, ca până acum, după ce Statutul LPF a fost modificat în acest sens.

O persoană nu poate avea mai mult de două mandate la conducerea ligii, astfel că pentru Iorgulescu acesta este ultimul mandat.

Preşedintele ACS Poli Timişoara, Sorin Drăgoi, a declarat că votul s-a schimbat aseară, după ce în presă a apărut o declaraţie a liderului PSD, Liviu Dragnea.

(S.A.)

-----------

Membrii Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal vor alege astăzi conducerea acestui for pentru următorii cinci ani. Pentru postul de preşedinte candidează Gino Iorgulescu, actualul şef al LPF, şi Sorin Drăgoi, preşedintele formaţiei ACS Poli Timişoara. Fostul internaţional Gino Iorgulescu pleacă din start cu prima şansă, dar ultimele runde de alegeri de la LPF şi FRF au demonstrat că alegătorii pot fi influenţaţi şi din exterior, inclusiv pe linie politică, iar favoriţii pot avea parte de surprize neplăcute.

Mare miză a acestor alegeri o reprezintă vânzarea drepturilor TV ale meciurilor din Liga 1, care asigură în proporţie de peste 80% bugetele majorităţii echipelor din Liga I. O altă temă abordată de ambii candidaţi a fost legată de introducerea arbitrajului video. Gino Iorgulescu a fost primul care a făcut promisiuni legate de vânzarea drepturilor TV în momentul în care şi-a lansat candidatura: "M-am hotărât să candidez pentru că unele cluburi au insistat. Apoi m-am asigurat că pot să refac contractul pentru drepturile TV începând de la aceeaşi sumă sau poate încă mai mare, pentru alţi 5 ani. Am avut discuţii cu cei care au preluat contractul de televiziune de la ISB, iar dânşii mi-au dat asigurări că se pot lua bani mai mulţi. Mi-au spus că vor ca eu să candidez, iar dacă eu candidez se asigură noul contract, plecând de la banii care s-au luat până acum. În plus, publicitatea să se vândă la comun şi să se încaseze mai mulţi bani. Cluburile acum nu au un marketing foarte bun şi iau bani puţini din publicitatea pe leduri la meciuri sau ce mai au prin stadioane. Dânşii au făcut nişte calcule şi cluburile pot câştiga mai mult vânzând la comun drepturile TV şi drepturile de publicitate pe stadioane (...)Următorul mandat va fi de 5 ani, pentru că am modificat statutul, dar o persoană nu va putea avea mai mult de două mandate. Noi am făcut această modificare de statut când am devenit preşedinte. Aici erau mandate nelimitate, iar noi am luat modelul de la preşedinţia României şi am pus mandat de 5 ani, maximum două. La FRF sunt trei mandate maximum, de câte 4 ani. Nu am vrut să înăspresc condiţiile de candidatură, să nu zică lumea că îmi fac eu avantaje." Iorgulescu nu a exclus nici varianta schimbării sistemului competiţional şi trecerea la un campionat cu 16 echipe.

Sorin Drăgoi este convins că poate creşte cu 10% încasările din vânzarea drepturilor TV: "Din estimările pe care le am, cred că drepturile TV pot creşte cu 10% la următoarea licitaţie. Pe lângă asta, mai e un aspect important atunci cînd vine vorba de finanţare. Noi ne propunem să înfiinţăm un campionat pentru tinere speranţe, care va fi finanţat din alte surse private. Am avut deja discuţii cu o companie care e dispusă să plătească un milion de euro pentru finanţarea acestei competiţii. LPF este o sursă de expunere extraordinară pentru companii. Candidatura mea la LPF se bazează pe transparenţă şi management. Venind din poziţia de preşedinte al unui club de fotbal, ştii cu ce probleme te-ai lovit şi poţi, din poziţia de preşedinte al LPF, să faci mult mai multe lucruri pentru cluburile de fotbal din România.

Liga Profesionistă de Fotbal a semnat pe 4 martie 2014 un parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal încasează anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro.

De altfel, în legătură cu această vânzare în spaţiul public a apărut o informaţia legată de posibile sancţiuni care ar urma să fie dispuse de Consiliul Concurenţei, în legătură cu modalitatea în care Liga Profesionistă de Fotbal a valorificat în cursul anului 2014 drepturile media, aferente meciurilor de fotbal din Liga I. Liga Profesionistă a ţinut să excludă posibilitatea unei astfel de sancţiuni făcând mai multe precizări în acest sens: "Maximizarea valorii drepturilor media LPF ar trebui să reprezinte o prioritate pentru orice preşedinte LPF. Pornind de la aceasta, considerăm că modalitatea concretă de valorificare a acestor drepturi să fie nu doar una pe deplin legală, ci şi pusă în slujba acestui deziderat, astfel încât cluburile membre LPF să primească sume cât mai mari în urma comercializării acestor drepturi, iar publicul interesat să aibă acces neîngrădit la meciurile de fotbal din Liga I. În ceea ce priveşte sesizarea Consiliului Concurenţei în legătură cu modul de valorificare a drepturilor media, facem precizarea că acest lucru s-a petrecut încă din iulie 2014. Consiliul Concurenţei a concluzionat în decembrie 2016 că aceste drepturi aparţin în mod exclusiv LPF, nu cluburilor membre, astfel încât nu se pune problema constituirii unui cartel, iar modalitatea de valorificare aleasă de LPF este pe deplin legală. În condiţiile în care acest aspect a fost lămurit definitiv prin decizia emisă de Consiliul Concurenţei în decembrie 2016, considerăm orice opinii pe această tema simple încercări de confuzare a publicului şi de denigrare a conducerii LPF. (...) Deşi în spaţiul public s-a acreditat în mod repetat ideea că drepturile media nu pot fi valorificate decât printr-o licitaţie, dorim să asigurăm încă o dată că metoda de valorificare a drepturilor media aleasă de LPF este în deplină conformitate cu legislaţia concurenţei, aceasta facilitând difuzarea meciurilor de fotbal din Liga I de către toţi operatorii interesaţi de acest produs şi implicit vizionarea acestora meciuri de către toţi consumatorii de fotbal din România. Mai mult decât atât, facem precizarea că, anterior încheierii contractului cu ISB Media Holding Ltd., LPF a solicitat oferte de preţ de la mai mulţi operatori internaţionali relevanţi pe piaţa transmisiunilor sportive, sumele avansate de aceştia precum şi modalităţile de valorificare propuse nefiind la fel de convenabile pentru cluburile membre, pentru televiziunile de profil din România şi pentru publicul larg, precum modelul avansat de ISB Media Holdings Ltd. Nu în ultimul rând, procedura de valorificare a drepturilor media aleasă de LPF nu reprezintă un caz singular la nivelul Uniunii Europene, existând alte ţări care, la rândul lor, au considerat această procedură preferabilă licitaţiei (Suedia, Bulgaria)".

Adunarea Generală pentru alegerea preşedintelui LPF va avea loc, astăzi, la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb