UPDATE Ministerul Sănătăţii a finalizat achiziţia vaccinului pneumococic

ANDREI STAN
Miscellanea #Sănătate / 17 august 2017

Ministerul Sănătăţii a finalizat achiziţia vaccinului pneumococic

Imunizarea începe în septembrie

------------

Actualizare 17:24 Bodog: "Introducerea vaccinului pneumococic pentru copii, un pas absolut necesar pentru a-i proteja împotriva bolilor periculoase"

Introducerea efectivă, din acest an, a vaccinului pneumoccic pentru copii reprezintă un pas absolut necesar pentru a-i proteja împotriva bolilor pneumococice periculoase, cum sunt pneumoniile, otitele, septicemiile şi meningitele, consideră ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

El a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook: "Misiunea centrală a Ministerului Sănătăţii este să asigure programe eficiente de prevenţie a bolilor, astfel încât România să devină o ţară unde sănătatea nu mai este un bun de lux pentru mulţi dintre cetăţenii ei.(...) Grija pentru copiii înseamnă folosirea metodelor profilactice pentru a le asigura un start sănătos în viaţă".

Ministrul a adăugat că, la nivel mondial, pneumonia este cauza principală a deceselor la copii, deşi este vorba despre o boală care poate fi prevenită prin vaccinare.

Florian Bodog a precizat: "În România, în funcţie de perioada de timp la care ne raportăm, datele ne arată că infecţiile respiratorii reprezintă fie prima, fie a doua cauză a deceselor la copii mai mici de un an. Pentru a remedia această situaţie îngrijorătoare, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat peste 477.000 de doze de vaccin pneumococic, cantitate care acoperă necesarul pentru acest an şi pentru primele luni ale anului 2018. De asemenea, în urma acordului cadru pe patru ani, încheiat cu producătorul, România va avea asigurat, în fiecare an, stocul de vaccin necesar pentru campania de imunizare antipneumococică. Vaccinul pneumococic conjugat este sigur, eficient, de calitate fiind, de altfel, şi cel mai folosit vaccin pneumococic din lume".

------------

Ministerul Sănătăţii a finalizat procesul de achiziţie a vaccinului pneumococic conjugat cu treisprezece valenţe prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice şi otitele, informează un comunicat de presă al instituţiei.

În rândul copiilor, bolile pneumocice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese, precizează ministerul.

Conform datelor oficiale, ţara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia - o boală prevenibilă prin vaccinare - constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de cinci ani, se arată în comunicat.

Campania de vaccinare antipneumococică este programată să înceapă în luna septembrie, când este prevăzută livrarea unei cantităţi de peste 477 de mii de doze de vaccin pneumococic, anunţă ministerul.

Dozele de vaccin achiziţionate acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum şi pentru primele luni din 2018.

Sursa citată menţionează: "Ca şi în cazul altor vaccinuri din Programul Naţional de Vaccinare, Ministerul Sănătăţii a semnat un Acord Cadru de achiziţie cu producătorul, pentru o perioadă de 4 ani. În acest mod, vor fi preîntâmpinate orice dificultăţi legate de disponibilitatea acestui vaccin în viitor".

Vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie.

În comunicat se mai arată: "Vaccinul achiziţionat de ţara noastră, prin Ministerul Sănătăţii, este sigur, eficient şi de calitate. În mod concret, vaccinul va ajuta la protecţia împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în Romania. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valenţe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. El este folosit în peste 100 de ţări, printre Marea Britanie, Franţa, Italia şi Statele Unite".

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, încă de acum zece ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare. Această recomandare a fost urmată de ţara noastră, iar vaccinul a fost inclus în Programul Naţional de Vaccinare în 2013. Însă, până în 2017, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectivă a acestui vaccin în România, precizează Ministerul Sănătăţii.

Odată cu startul campaniei de vaccinare antipneumococică, Ministerul Sănătăţii va demara o campanie publică de informare, demers căruia i se alătură compania producătoare. Campania se va derula timp de un an şi are drept obiectiv informarea corectă, completă şi transparentă a părinţilor, de către profesioniştii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinării antipneumococice, conchide instituţia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. efortul este mare cca 280lei/seringa preunpluta! se putea produce in Romania daca....! sper ca, macar, este prevenar 13 de la pfizer !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb