UPDATE Modificarea Legii privind clauzele abuzive, respinsă de deputaţii jurişti

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 octombrie 2017

Modificarea Legii privind clauzele abuzive, respinsă de deputaţii jurişti

Şeful ANPC, Bogdan Pandelică, a cerut din nou amânarea discuţiilor pe legea de transpunere a Directivei privind creditele oferite consumatorilor pentru bunuri imobile

------------

Actualizare 08:58

Deputaţii de la Comisia juridică au respins, în urmă cu câteva minute, proiectul legislativ pentru modificarea Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate cu consumatorii.

De asemenea, şi proiectul care viza modificarea OG 50/2010, prevăzând rambursarea anticipată a creditelor în valută la curs istoric, a fost respins. Ambele proiecte urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

--------------

FĂRĂ DEZBATERI PE MARGINEA LOR

Deputaţii au amânat trei proiecte de lege dedicate consumatorilor bancari

Deputaţii din comisiile juridică şi de buget au reuşit, ieri, să amâne nu mai puţin de trei proiecte legislative dedicate consumatorilor de servicii financiare, iniţiative oricum blocate de foarte mult timp în Parlament.

Una dintre acestea vizează aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, care transpune, practic, mult discutata Directivă din domeniu (17/2014).

Deputaţii de la Comisia de buget au decis amânarea proiectului de lege la cererea lui Bogdan Pandelică, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care a motivat că încă nu a avut discuţii cu reprezentanţii băncilor pe unele amendamente aduse textului legislativ.

"Am mai dat o amânare de două săptămâni, cu aceeaşi motivaţie. Sper că peste o săptămână nu veţi veni cu aceeaşi explicaţie", i-a spus Viorel Ştefan, şeful comisiei de specialitate, preşedintelui ANPC.

Conform OUG 52/2016, băncile vor fi obligate prin lege să vină în sprijinul consumatorilor atunci când aceştia au dificultăţi la rambursarea creditului.

Printre altele, noile reglementări cuprind prevederi referitoare la informarea corectă şi completă a consumatorilor care solicită credite imobiliare sau garantate cu ipotecă, anunţa, anul trecut, Executivul, subliniind că informarea se referă atât la publicitatea produselor bancare, cât şi la informarea precontractuală a consumatorilor: "Este vorba atât despre informaţii generale, care trebuie să fie corecte, clare şi să nu fie susceptibile de a induce în eroare, cât şi despre informaţiile personalizate de care consumatorul are nevoie pentru a compara produsele de credit disponibile pe piaţă, a evalua implicaţiile lor şi a decide în cunoştinţă de cauză dacă încheie sau nu un contract de credit".

De asemenea, Ordonanţa mai prevede:

"- Interdicţia creditorilor ca, pe parcursul derulării contractului, să majoreze comisioanele, să introducă noi comisioane, să perceapă comisioane pentru depunerea de numerar (plata ratelor) sau retragerea sumelor creditate, să perceapă comision la rescadenţare sau reeşalonare, precum şi perceperea unor comisioane în situaţiile în care consumatorii solicită schimbarea garanţiilor (în condiţiile în care consumatorul plăteşte toate costurile aferente constituirii şi evaluării noilor garanţii);

- Interzicerea modificării în sens crescător a marjei de dobândă, sau, după caz, a ratei dobânzii fixe, iar în cazul acordării la solicitarea consumatorului de rescadenţări, reeşalonări, perioade de graţie, interzicerea introducerii sau majorării comisioanelor aplicabile sau introducerea unor elemente noi de cost".

Actul normativ prevede dreptul consumatorului să-şi convertească împrumutul, oricând pe parcursul derulării acestuia, în altă monedă (cea în care este retribuit sau cea din ţara de reşedinţă) decât cea în care a contractat creditul, la valoarea cursului de schimb al BNR din ziua solicitării. Noua lege reglementează, de asemenea, şi piaţa recuperatorilor de creanţe.

Băncile trebuie să fie racordate la timpul prezent, iar o direcţie a timpului prezent este umanizarea pieţei creditelor, ne-a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), la începutul anului trecut. Domnia sa sublinia, atunci, că băncile trebuie "îmblânzite" şi că relaţia dintre acestea şi clienţi trebuie să se îmbunătăţească, aşa cum prevede şi Directiva Europeană 17/2014.

Deputaţii jurişti au suspendat şedinţa de ieri, la doar câteva minute după deschiderea ei

Şedinţa de ieri a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor a ţinut doar câteva minute, fiind suspendată încă de la primul punct pe ordinea de zi, după discuţii contradictorii între cei prezenţi.

Următoarele două proiecte legislative care apăreau pe programul şedinţei se adresau consumatorilor bancari.

Dezbaterile pe marginea lor au fost amânate pentru această dimineaţă.

Una dintre ele prevede rambursarea anticipată a creditelor în valută la cursul istoric. Printre altele, iniţiativa subliniază: "Valoarea creditului de rambursat, prin recalcularea în lei, se determină prin înmulţirea soldului creditului cu cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, al monedei în care s-a acordat creditul sau moneda de referinţă a creditului, din luna în care s-a încheiat contractul de credit".

Cel de-al doilea proiect legislativ modifică Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate dintre profesionişti şi consumatori. Adoptată în Senat încă de la finalul anului 2013, iniţiativa legislativă a primit aviz negativ de la Guvern. Avocatul Gheorghe Piperea spune că această iniţiativă "emasculează legea clauzelor abuzive", menţionând, în toamna anului trecut: "Este un proiect care stă în Parlament de mai mult de doi ani şi despre care iniţiatorii spuneau că îl retrag, dar nu au făcut-o. Dacă acest proiect bancar trece aşa cum a fost adoptat în Senat, tot ceea ce s-a câştigat până acum în domeniul clauzelor abuzive intră în istorie".

Domnia sa ne-a explicat, atunci, că, în primul rând, proiectul modifică Legea 193/2000 prin introducerea unui amendament care prevede că aceasta se va aplica doar contractelor viitoare, nu şi celor în derulare, în condiţiile în care ANPC a câştigat deja, în instanţă, mai multe procese de tip "class action" împotriva unor bănci (cu aplicare la toate contractele similare ale respectivelor bănci), unele dintre acestea fiind câştigate pe fond şi altele definitiv.

Printre altele, proiectul de lege modifică celebrele articole 12 şi 13 din Legea clauzelor abuzive, una dintre modificările prevăzute la art. 12 subliniind: "Asociaţiile pentru protecţia consumatorului (...) îl pot chema în judecată pe profesionistul care utilizează contracte de adeziune care conţin clauze abuzive, la instanţa prevăzută la alin. (1), pentru ca aceasta, dacă va constata existenţa clauzei abuzive, să dispună eliminarea respectivei clauze din toate contractele preformulate, pe care profesionistul urmează a le încheia cu consumatorii în activitatea sa viitoare". Sintagma eliminarea clauzelor abuzive "din toate contractele preformulate, pe care profesionistul urmează a le încheia cu consumatorii în activitatea sa viitoare" apare ca amendament şi la art.13, alin. (1) d.

Prin proiectul de modificare a legii 193/2000, iniţiat de 17 deputaţi, "se restrâng substanţial drepturile consumatorilor instituite de forma actuală a legii, reducând-o la un simulacru de protecţie în faţa abuzului de poziţie economică, golind-o de putere sancţionatorie, rezultatul fiind o formă fără fond", spunea, în urmă cu circa doi ani, avocatul, menţionând că, printre altele, textul legislativ spune că asociaţiile pentru protecţia consumatorilor nu mai pot formula acţiuni în încetare cu efecte erga omnes, ci doar acţiuni individuale, similare cu cele pe care legea le permite consumatorilor acţionând separat.

Anul trecut, Curtea Constituţională a României a hotărât că deciziile pronunţate de instanţă în procesele deschise de ANPC împotriva băncilor se aplică tuturor contractelor de credit similare cu cele în cauză.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb