• Update 19:22 Purtător de cuvânt Jandarmeria Română: "La Pungeşti nu s-a folosit o intervenţie în forţă"
Irina Drăgan, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române, a negat că s-a folosit o intervenţie în forţă în comuna Pungeşti, conform surselor de presă.
Domnia sa a precizat: "Cinci persoane au primit îngrijiri medicale, patru externate şi cea de-a cincea persoană a suferit un atac de panică. Niciuna din aceste persoane nu a avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor. Nu s-a intervenit în forţă şi nimeni nu a fost agresat".
Prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, şi şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, au ajuns, în această seară, în zona localităţii vasluiene Siliştea, unde au loc protestele faţă de explorarea gazelor de şist.
Prefectul de Vaslui a spus că important este să nu se întâmple nimic violent de acum înainte, însă a apreciat că legile trebuie respectate, mai arată sursele de presă.
---
• Update 15:24 Remus Cernea cere demisia prefectului din Vaslui
Deputatul Remus Cernea cere demisia prefectului din Vaslui, Radu Renga, şi a şefului jandarmeriei pentru "intervenţia brutală" a forţelor de ordine la Pungeşti, conform unui comunicat de presă.
"Protestul spontan al acestor oameni este legitim întrucât explorarea/exploatarea gazelor de şist presupune utilizarea unor tehnologii periculoase pentru mediu şi oameni aceasta fiind interzisă prin lege în mai multe ţări. Explorarea/exploatarea gazelor de şist s-a făcut în Vaslui cu complicităţile vinovate ale autorităţilor, presa relatând inclusiv despre interese financiare personale ale primarului din localitate. Autorităţile statului însângerează România prin susţinerea proiectului minier pe bază de cianuri de la Roşia Montană şi a explorării/exploatării gazelor de şist şi trădează interesele marii majorităţi a cetăţenilor. Intimidarea oamenilor şi intervenţia în forţă a jandarmilor este un lucru incalificabil iar responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă este a Guvernului", a declarat Cernea..
Domnia sa a adăugat: "Brutalizarea domnului Costache şi a fiicei acestuia de către jandarmi la Pungeşti este un fapt care demonstrează lipsa de scrupule a autorităţilor. S-a făcut deja pasul către reprimarea fizică a cetăţenilor care îşi apără sănătatea şi pământurile. Acei politicieni care cred că vor impune prin violenţă proiecte industriale cu impact negativ major asupra mediului şi oamenilor, utilizând bastoanele forţelor de ordine pentru a-i reprima pe demonstranţii paşnici, se înşeală amarnic".
Prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, a afirmat că legea trebuie aplicată şi că jandarmii sunt obligaţi să intervină pentru a restabili ordinea.
"Sunt nişte legi în ţara asta care trebuie respectate. Atât timp cât ordinea publică e afectată, cât drumurile publice sunt afectate, jandarmii sunt obligaţi să intervină pentru a restabili acolo ordinea. Trebuie să înţeleagă şi protestatarii că legea trebuie să fie aplicată", a spus acesta, transmite Realitatea.net.
----
• Update 14:45
Mai multor protestatari li s-a făcut rău în timpul manifestaţiei de la Siliştea, iar o ambulanţă a sosit şi acordă îngrijiri. Medicii au fost nevoiţi să intervină după ce unui bătrân de 76 de ani, care protestează de trei zile, i s-a făcut rău, conform surselor de presă. Totodată, alt protestatar a leşinat în timp ce încerca să spargă cordonul de jandarmi. Acesta a căzut într-un şanţ cu apă şi a fost scos de doi jandarmi, primind îngrijiri medicale. Omul se află în stare gravă.
----
• Update 13:45
Protestele au continuat şi astăzi în judeţul Vaslui, unde Chevron urmează să amplaseze sondele de explorare, localnicii din Siliştea formând un lanţ uman pentru a opri utilajele companiei să înceapă lucrările.
Potrivit surselor de presă, peste 200 de jandarmi au venit în zonă să asigure ordinea.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vaslui, Lucian Moldovanu, a declarat că jandarmii din zonă sunt pregătiţi să evacueze protestatarii: "Se fac somaţiile legale şi se trece gradual la îndepărtarea cetăţenilor din zonă, folosind mijloacele legale", potrivit Realitatea.net.
----
• Câteva sute de oameni protestează de două zile în comuna Pungeşti faţă de amplasarea primei sonde Chevron
Compania americană Chevron a vrut să demareze, în această săptămână, instalarea sondelor pentru explorarea gazelor de şist în zona Vaslui, deşi autorităţile nu au prezentat cetăţenilor, până acum, un studiu privind efectele unor astfel de operaţiuni.
Nu ştim, încă, dacă solul din zonă va putea înghiţi zilnic 35.000 de tone de apă, aşa cum prevăd tehnicile de exploatare, dacă nu vor avea loc microcutremure sau dacă apa va mai fi potabilă în zonă.
Vaslui este una dintre cele mai sărace zone din ţară, însă oamenii nu par să fie deloc dispuşi la compromisuri şi ies în stradă. Autorităţile de la Bucureşti sunt, însă, suspect de tăcute.
Intenţia companiei Chevron să demareze explorările gazelor de şist în regiunea Vaslui a stârnit reacţia localnicilor din satele Siliştea si Armăsoaia din comuna Pungeşti, aceştia ieşind în stradă, în ultimele două zile, în semn de protest faţă de hotărârea autorităţilor care i-au acordat firmei americane o licenţă pentru instalarea unei sonde în zona respectivă.
Protestatarii au reuşit să obţină, deocamdată, întârzierea aducerii utilajelor trimise pentru a pregăti instalarea sondei Chevron, unul dintre oficialii companiei americane dând ordin telefonic pentru oprirea pe traseu a utilajelor, inclusiv a macaralei, până "se va rezolva situaţia din zonă", potrivit presei locale.
La protestele din regiune au participat circa 300 de persoane, printre care şi activişti anti-Chevron veniţi din Iaşi, Bârlad şi Galaţi, care nu sunt de acord cu instalarea sondei care urmează să foreze după gaze de şist.
Protestatarii au reclamat faptul că autorităţile locale nu au venit în zonă să le explice cum a reuşit compania americană Chevron să obţină aviz în vederea explorării gazelor de şist. Localnicii au mai solicitat să li se explice modul în care un teren care se afla în domeniul public a ajuns în proprietatea primarului, acesta închiriindu-l, ulterior, companiei Chevron.
Autorităţile locale au negat, însă, această informaţie, susţinând că firma americană a obţinut pe cale legală toate avizele şi acordurile pentru a-şi instala sonda şi utilajele în respectiva zonă.
Circa 80 de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi pentru a menţine ordinea în zona.
Sonda Chevron va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti, suprafaţa pe care se va întinde platforma de extracţie fiind de 20.298 metri. Adâncimea la care se va face forarea va fi de 3000 de metri, potrivit documentul citat. Unii experţi care au studiat fenomenul nu văd cu ochi buni montarea unei sonde în preajma localităţii Siliştea întrucât, potrivit unor studii din SUA, sursele de apă la distanţă mai mică de un kilometru de explorările sau exploatările de gaze de şist pot fi contaminate cu metan, crescând riscul apariţiei unor boli precum cancerul la populaţia din zonă. Chevron mai deţine, în mod oficial, trei certificate de urbanism în judeţul Vaslui pentru explorarea solului în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist.
• Wesley Clark, lobby pentru exploatarea gazelor de şist
Wesley K. Clark, fost general al NATO şi actual consilier onorific al premierului Victor Ponta, a declarat în mai multe rânduri că susţine exploatarea gazelor de şist, domeniu pe care îl vede ca având un viitor extraordinar în ţara noastră. Consilierul lui Victor Ponta, cu numeroase afaceri în energie, declara, recent, că şansa României stă în exploatarea resurselor minerale: "Treaba mea aici este să sprijin dezvoltarea economică, să sprijin crearea de oportunităţi de afaceri în România. Ne concentrăm în domenii cum sunt exploatarea resurselor minerale, agricultură, hidrocarburi, sectorul sanitar şi alte zone în care putem aduce tehnologii şi investiţii care să creeze locuri de muncă. Cred că România este o ţară bogată cu oameni capabili, dar nu există investiţiile de care este nevoie aici pentru dezvoltare economică. Avem nevoie de o strategie de dezvoltare economică, şi asupra acestui segment lucrez". Potrivit presei, generalul Clark este şi co-preşedinte al Growth Energy, un grup de lobby în domeniul energiei alternative, dar şi director în "board"-ul companiei BNK Petroleum Inc, care desfăşoară prin subsidiara sa, Indiana Investments, largi operaţiuni de captare a gazelor de şist în Polonia.
1. S-au oprit ca n-au inteles intrebarea
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 16.10.2013, 00:56)
Dragii mei sateni i-au intrebat Pung Esti si ei au raspuns Pung Asch. Atunci le-au zis sa va intoarceti cand veniti cu Pung A. Dar sa fie plina. Acesta a fost doar un Pont. Si nea Clark Gable acesta, nu stia ca satenii sunt irascibili la expresii de genul viitor de aur ambalat in fraza " domeniu pe care îl vede ca având un viitor extraordinar în ţara noastră". Neavand atatea scoli si nefiind doctori au luat pe silabe si cand au disecat morfo logic atribututl Extraordinar au vrut sa faca proba pe el sa-l schisteze dandu-le EXTRA ORDINAR :-)
1.1. shist nu shest (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Andre în data de 16.10.2013, 02:03)
Lamuriti oamenii ca gazul de shist se exploateaza in America de 50 de ani si nu numai ca nu sunt cutremure in zonele respective sau apa contaminata. dar bunastarea populatie a crescut .In plus ce vor ei? sa fim dependent de rusi sau sa fim independent energetic. Asta sa explicati moldovenilor Cine ii dezinformeaza inseamna ca fac jocul rusilor.
1.2. Serios??? (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 16.10.2013, 10:49)
Prietene, ma trag din zona si inca merg foarte frecvent prin partile alea.
Ma ofer sa te duc pe gratis pana acolo (si inapoi, daca mai ramane ceva din tine) sa le explici TU moldovenilor cum devine chestiunea cu gazul de sist exploatat de 50 de ani in America (prin fracturare hidraulica???) fara absolut niciun risc, sau cum trebuie musai clasa politica de la Bucuresti sa fie independenta energetic pe seama pamanturilor si apelor vasluienilor.
Cunosc bine oamenii de-acolo si am avertizat pe cine-a vrut sa ma asculte ca daca puterea va continua sa-i ignore si sa-i trateze ca si cum n-ar exista, se va lasa cu revolte violente.
@Alexandra Craciun. Prieten mi-e Platon, dar mai prieten mi-e adevarul. Verificati daca nu cumva miile acelea de tone de apa nu sunt, de fapt, kilograme/litri. Nu vad de ce-ar avea nevoie la explorare de asemenea cantitati enorme. Si nici chiar la explorare, desi cantitatile de apa sunt mari, oricum nu se poate vorbi de zeci de mii de metri cubi PE ZI.
1.3. noi nu inselegem dece nu se exploateaza gazele (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de john de la vaslui în data de 16.10.2013, 11:24)
de butoi de vin de beci si gazele de la tuica noastra traditionala, noi vrem sa bem toata ziulica si nu vrem sa ne intoxicam cu gaze de sist si mai ales sa muncim pentru americani ca ne dau salarii prea mari. Noi vrem ajutoare de la stat.
1.4. Mistocareala de doi bani (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 16.10.2013, 13:21)
Vezi ca ai gresit site-ul. Daca n-ai nimic de spus la obiect, mai bine exerseaza-ti simtul umorului (indoielnic, de altfel) pe TNR, au ei o rubrica speciala si destul de reusita despre vasluieni.
Alternativ, imi extind si asupra ta oferta facuta lui Andre; te duc si pe tine acolo, sa-ti dea americanii cei buni un salariu urias.
1.5. Rapuns (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2013, 14:28)
Circa 20.000 mc de apa cu substanțe chimice sunt folosite (in timpul exploatarii) la o fază de fracturare, potrivit unor studii empirice realizate in SUA. Asadar, cantitatea este justificata, in timpul exploatarii. In ceea ce priveste faza de explorare, intr-adevar, cantitatile de apa pot fi mai mici, dupa cum ati sesizat. Va mutumesc pe acesta cale.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2013, 15:10)
nu suntem dependenti de rusi, importam doar 30% din necesarul de gaze. 30% nu este dependenta, ci doar o sperietoare fluturata de cei ca tine pentru mobilizarea unor porniri aiurea. indep energetica e doar o retorica manipulata in discursul public dintr-o anumita parte.
1.7. 30% ESTE dependenta. (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de Viq în data de 17.10.2013, 11:30)
Orice element fie ca e absolut necesar sau, la care nu renunti, ESTE un element de care esti dependent.
In cazul nost, gazul nu e un moft, este ABSOLUT necesar si cresterea pretului sau in caz de mare suparare chiar inchiderea conductei, adica blocarea a 30% din necesarul de gaz (in miezul iernii spre exemplu) arunca societatea in aer.
Daca ti se pare ca e asa de nesemnificativ 30%, te rog sa-ti dai acordul entuziast pentru exploatarea gazelor de sist doar pana la acoperirea acestui deficit de ceva peste 4 milioane tep.
Tinem seama ca gazele naturale au cea mai mare pondere in asigurarea energetica a Ro in raport cu orice alta resursa.