UPDATE Protestul angajaţilor APIA s-a încheiat după aproape cinci ore

A.C.
Politică / 29 noiembrie 2017

Manifestanţi APIA (Sursa foto: captură Youtube)

Manifestanţi APIA (Sursa foto: captură Youtube)

Lider sindical: "Autorităţile promit o majorare a salariului cu 10%"

------------

Actualizare 17:50 Daniel Buda: "Îi solicit premierului să intervină în stingerea conflictului la nivelul APIA"

Europarlamentarul Daniel Buda solicită premierului Mihai Tudose să intervină în stingerea conflictului la nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), în condiţiile în care de această instituţie depinde absorbţia fondurilor europene din sectorul agricol din ţara noastră.

Europarlamentarul a precizat, potrivit unui comunicat de presă: "Îi solicit public premierului Mihai Tudose să intervină în stingerea conflictului la nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Nemulţumirile acestora legate de reducerile salariale sunt mai mult decât îndreptăţite. Dincolo de faptul că v-aţi lăudat în campania electorală că niciun salariu nu va scădea, vă atrag public atenţia că această instituţie, APIA, este cea mai performanţă instituţie din zona absorbţiei fondurilor europene, într-un sector extrem de important cum este sectorul agricol".

Daniel Buda apreciază că plăţile directe se constituie în singura sursă sigură de venit pentru fermierii din România.

"România este oricum deficitară la capitolul absorbţiei fondurilor europene în alte domenii iar incompetenţa şi incapacitatea miniştrilor pe care îi aveţi în subordine periclitează plăţile directe în agricultură. Plăţile directe se constituie în singura sursă sigură de venit pentru fermierii din România, în condiţiile în care, şi aşa, aceştia sunt dezavantajaţi în raport cu fermierii din celelalte state. Aceşti funcţionari, pe care astăzi îi sfidaţi prin ignoranţa dumneavoastră, sunt mereu în tranşeele birocraţiei şi a unei legislaţii stufoase, în continuă schimbare, fiind în acelaşi timp garanţii fermierilor în obţinerea la timp a fondurilor europene", amai declarat Daniel Buda.

(G.F.)

----------

Actualizare 17:45 Protestul angajaţilor APIA s-a încheiat

Protestul angajaţilor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) s-a încheiat după aproape cinci ore, angajaţii APIA urmând să primească o mărire de 10% la salariu, printr-o ordonanţă de urgenţă, a declarat astăzi, Octavian Mateescu, preşedintele sindicatului APIA, la finalul discuţiilor cu reprezentaţii Guvernului.

Liderul sindical a afirmat, citat de Agerpres: "Am discutat cu domnul secretar de stat Mareş (Sorin Roşu-Mareş, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, n.r.) şi cu domnul Sepi (Marius Sepi, secretar de stat în Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, n.r). Am stabilit că va intra o ordonanţă de urgenţă în şedinţa de Guvern de miercurea viitoare, prin care majorarea de 25% (a salariului brut, n.r.) se va transforma în 35% pentru instituţiile care derulează fonduri europene. În ceea ce priveşte cererea noastră legată de trecerea pe grila aparatului central, ea nu se poate realiza din cauza bugetului".

Domnia sa a precizat că ordonanţa va fi dată pentru "a regla un pic" Legea salarizării unitare (153/2017).

Mateescu a mai spus: "Nu este dată special pentru noi, pentru APIA, ci pentru mai mulţi angajaţi ai sistemului bugetar, printre care suntem şi noi. Ordonanţa ar trebui dată miercurea viitoare, le mai trebuie un aviz".

(S.A.)

------------

Actualizare 14:33 Tudose, despre protestul angajaţilor APIA: "Unul dintre domnii din piaţă are salariul lunar de 12.498 de lei, cât un ministru"

Premierul Mihai Tudose s-a referit, la începutul şedinţei de Guvern, la protestul angajaţilor APIA din Piaţa Victoriei, spunând că unul dintre domnii din piaţă are salariul lunar de 12.498 de lei, cât un ministru.

Premierul a afirmat: "Apropo de nişte manifestaţii din faţa Guvernului, informaţie publică, cât are unul dintre domnii din piaţă: 12.498 de lei salariu lunar, un director de la APIA din teritoriu. Vi se pare puţin? Nouă ni se pare că e mult pentru un director dintr-un judeţ. Ia cât un ministru".

(S.A.)

------------

Câteva sute de angajaţi ai APIA protestează, astăzi, în faţa Guvernului, ei reclamând că de la 1 ianuarie ar urma să le fie reduse substanţial salariile şi că sunt discriminaţi faţă de angajaţii din Bucureşti ai APIA, potrivit news.ro.

La protest participă angajaţi ai agenţiilor APIA din mai multe judeţe.

Angajaţii APIA din agenţiile judeţene au declanşat proteste în urmă cu două săptămâni, pichetând sediile instituţiilor.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din APIA, Octavian Mateescu, spune că legea salarizării va duce la scăderea salariilor angajaţilor APIA din teritoriu, cu sume cupinse între 700 şi 2.800 de lei, începând cu 1 ianuarie.

Mateescu a declarat: "Impactul Legii salarizării asupra veniturilor este foarte mare, dar nu şi pentru angajaţii de la nivel central, care nu vor fi afectaţi. Ceea ce cerem noi este o salarizare unitară, să fim pe aceeaşi grilă de salarizare toţi angajaţii APIA, fără discriminări".

El a adăugat că protestele vor dura până la soluţionarea problemelor ridicate, despre care Guvernul a fost înştiinţat de câteva luni.

Acţiunea de protest a început la ora 10.00, fiind programată să se încheie la ora 15.00.

De la ora 13.00 va avea loc şedinţa Guvernului.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb