UPDATE Radu Mazăre, urmărit penal de DNA

F.A.
Anticorupţie / 5 februarie 2014

Update 12:56

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Radu Mazăre, primar al municipiului Constanţa, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi de două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

De asemenea, DNA a dispus efectuarea urmăririi penale şi faţă de Ion Marica şi Ramona-Daniela Dospinescu, la momentul săvârşirii faptelor funcţionari în cadrul Primăriei municipiului Constanţa şi membri în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001, dar şi faţă de Constantin Racu, avocat în cadrul Baroului Constanţa, la momentul săvârşirii faptelor funcţionar în cadrul Primăriei mun. Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie 2009 - 20 ianuarie 2014, Radu Mazăre nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al municipiului Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, pe care acesta le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa. Această omisiune a avut ca urmare plata, către persoana respectivă, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al mun. Constanţa cu titlul de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat şi cheltuieli de executare, precum şi un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseşte, în prezent, cele două terenuri, precizează DNA.

"Concret, la data de 31 iulie 2009, suspectul Mazăre Radu Ştefan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de aplicarea Legii nr.10/2001, care decurgeau din funcţia de primar al mun. Constanţa, a emis o dispoziţie, prin care două persoane vătămate au fost expropriate în fapt şi private în mod ilegal de un bun pe care îl deţineau, suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum şi un prejudiciu patrimonial. Totodată, prin acest act s-a obţinut, un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanţa, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părţile vătămate", se mai arată în comunicat.

DNA menţionează că la data de 25 ianuarie 2011, printr-o sentinţă civilă, Tribunalul Constanţa i-a obligat pe primarul mun. Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar să înainteze propunerea de acordare a despăgubirilor către un reclamant, pentru un teren cu suprafaţa de 293,20 m.p. "Printr-o dispoziţie emisă la 28 noiembrie 2011, suspectul Mazăre Radu Ştefan a dispus acordarea de măsuri reparatorii în echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafaţă de 50 m.p.(ce făcea parte din suprafaţa de 293,20 m.p.), imposibil de restituit în natură. Aceste măsuri reparatorii au constat într-o suprafaţă de teren de 600 m.p., situat în mun. Constanţa, cartierul Palazu Mare, în valoare de 30.000 euro, producându-se astfel un prejudiciu patrimonial mun. Constanţa", susţin procurorii.

Dispoziţiile din datele de 31 iulie 2009 şi 28 noiembrie 2011 au fost emise ca urmare a referatelor întocmite de suspecţii Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion, potrivit sursei citate.

În aceeaşi cauză se mai efectuează urmărirea penală faţă de încă o persoană, funcţionar în cadrul Primăriei mun. Constanţa la data faptelor, căreia, până în acest moment, nu i-au fost prezentate acuzaţiile.

---

Update 12:46 Mazăre: "Mi s-a comunicat că sunt urmărit penal în trei noi dosare"

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, astăzi, la ieşirea de la DNA Constanţa, că i s-a adus la cunoştinţă că este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu în trei noi dosare legate de retrocedări de terenuri.

---

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost citat să se prezinte, astăzi, la DNA Constanţa, pentru a da declaraţii într-un dosar în care se fac cercetări prvind presupuse fapte de corupţie, conform surselor de presă.

Secretariatul Primăriei Constanţa a anunţat că Radu Mazăre va merge la DNA miercuri la ora 12.00, instituţia nefăcând alte precizări.

Şeful DNA Constanţa, Şerban Constantinescu, a confirmat că primarul Radu Mazăre a fost chemat la audieri. El nu a vrut să precizeze despre ce dosar este vorba, spunând însă că nu este un dosar nou.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb