UPDATE Rectificarea bugetului pentru 2017, aprobată de Guvern

ANDREI STAN
Macroeconomie / 13 septembrie 2017

Ionuţ Mişa (Sursa foto: Gov.ro)

Ionuţ Mişa (Sursa foto: Gov.ro)

  • document ataşat Opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare a bugetului
    apasă aici pentru a descărca.

    Actualizare 17:37 Opinia Consiliului Fiscal despre rectificarea bugetară: "Am identificat mai multe elemente de natură să sugereze vulnerabilizarea finanţelor publice pe termen mediu"

    Consiliul Fiscal identifică, cu prilejul construcţiei bugetare iniţiale, mai multe elemente de natură să sugereze vulnerabilizarea finanţelor publice pe termen mediu în condiţiile înregistrării unei deviaţii de amploare de la obiectivul pe termen mediu, a transmis instituţia cu privire la proiectul rectificării bugetare adoptat în şedinţa de astăzi a Executivului.

    Reprezentanţii Consiliului Fiscal precizează, în opinia publicată pe site-ul instituţiei: "Creşterea economică peste aşteptări nu a fost de natură să asigure convergenţa veniturilor fiscale încasate cu ţintele programate, aşa cum ar fi fost de aşteptat, iar evaluările iniţiale asupra necesarului suplimentar de cheltuieli curente (subdimensionarea cheltuielilor identificată de Consiliul Fiscal) au fost depăşite substanţial în execuţia bugetară. Evitarea depăşirii plafonului de deficit apare drept realizabilă doar ca urmare a reducerii masive a investiţiilor publice comparativ cu nivelul programat, inversării unor reduceri de taxe operate în trecut şi introducerii unor măsuri discreţionare suplimentare de natura veniturilor, precum şi unor vărsăminte extraordinare de dividende din partea companiilor de stat. Elementele de mai sus determină Consiliul fiscal să recomande Guvernului elaborarea urgenţă a unui plan de măsuri pentru anii viitori în vederea reînscrierii deficitului bugetar pe o traiectorie convergentă cu obiectivul pe termen mediu, aşa cum de altfel reclamă atât LRFB, cât şi tratatele europene al căror România este semnatar".

    Puteţi consulta, în documentul ataşat, opinia integrală a Consiliului Fiscal.

    (S.A.)

    -------------

    Actualizare 16:18

    Prima rectificare a bugetului pentru 2017 a fost aprobată astăzi de Guvern, în condiţiile înregistrării unei creşteri economice de 5,8% pe primul semestru, ceea ce a determinat o creştere a PIB cu 21,9 miliarde lei, conform estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei, se arată într-un comunicat al Executivului.

    Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se menţine la 2,96% din PIB, potrivit metodologiei cash, se mai arată în comunicat.

    Guvernul precizează: "Toate instituţiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare. De asemenea, prin rectificarea bugetară se asigură plata majorărilor salariale pentru diferite categorii de personal din sistemul bugetar aprobate în acest an, extinderea acordării bursei studenţilor pe toată durata anului universitar, derularea Programului pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii «Start-up Nation-România», începerea selecţiei beneficiarilor de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, plata în avans a fondurilor de sprijin pentru agricultori".

    Potrivit sursei citate, prin rectificarea bugetului pentru acest an se asigură fonduri suplimentare, după cum urmează:

    "Sumele suplimentare alocate bugetelor locale, per sold, sunt în sumă de 680,1 milioane lei, în principal, pentru:

    - Plata salariilor, sporurilor, indemnizaţiilor cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar - 350 milioane lei;

    - Finanţarea cheltuielilor centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap - 87,8 milioane lei;

    - Plata indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap - 110,9 milioane lei;

    - Finanţarea Programului pentru şcoli (prin care se distribuie preşcolarilor şi elevilor din clasele I-VIII fructe, legume, lactate şi produse de panificaţie) - 75,0 milioane lei;

    - Susţinerea sistemului de protecţie a copilului - 78 milioane lei;

    - Servicii de salvamar - 2,4 milioane lei.

    Ministerului Sănătăţii i-a fost asigurată suplimentar suma de 431 milioane lei pentru plata personalului, în principal pentru personalul medical din unităţile sanitare.

    La Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au fost majorate fondurile cu 1,8 miliarde pentru schemele de plăţi directe pe suprafaţă. Aceste sume vor asigura integral plata în avans pentru înfiinţarea culturilor în anul 2018. Totodată, se va asigura cofinanţarea proiectelor depuse în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 finanţate din FEADR.

    La Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru:

    - asigurarea drepturilor salariale şi de pensii militare de stat poliţiştilor;

    - asigurarea mentenanţei în vederea menţinerii în stare operaţională a aeronavelor;

    - achiziţia de echipamente de protecţie pentru poliţişti.

    La Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ si Antreprenoriat s-au alocat suplimentar, în completarea fondurilor europene (500 de milioane lei) pentru Programul Start-up Nation, suma de 250 milioane lei.

    La Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale s-a asigurat suma de 795 milioane lei aferentă pensiilor şi drepturilor de asisteţă socială.

    La Ministerul Finanţelor Publice - Acţiuni Generale s-a asigurat suma de 2.464 milioane lei pentru prefinanţarea de la bugetul de stat în cazul indisponibilităţii temporare a fondurilor europene".

    Rectificarea bugetară nu generează influenţe asupra bugetului Ministerului Apărării Naţionale, se mai arată în comunicat.

    Executivul susţine: "Diminuările bugetare au fost operate, în principal, de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (-1.980 milioane lei), Ministerul Transporturilor (-6.249,1 milioane lei), Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (-303,4 milioane lei), în principal din sumele aferente proiectelor cu finanţare din fonduri europene, motivat de aprobarea cu întârziere a bugetului pe anul 2017, întârzierea procedurilor de achiziţie, ceea ce a condus la un grad redus al execuţiei bugetare pe primele 8 luni din acest an.

    La ministerele la care au fost operate diminuări ale creditelor bugetare nu au fost reduse corespunzător şi creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene şi a lucrărilor de investiţii. Diminuarea are în vedere doar creditele bugetare (cash) ce nu mai pot fi utilizate în următoarele 4 luni".

    De asemenea, în bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale, au fost incluse credite de angajament în sumă de 638 milioane lei pentru Programul "Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor pentru investiţii", în vederea demarării procesului de selecţie a beneficiarilor de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, conchide sursa citată.

    -------------

    În urma rectificării bugetare, care este pozitivă, toate instituţiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare, fiind acoperite şi majorările salariale din sistemul bugetar aprobate în acest an, a declarat astăzi ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa.

    Ministrul a afirmat, citat de News.ro: "Creşterea economică de 5,8% înregistrată pe semestrul I a condus la revizuirea pozitivă a creşterii economice pe anul 2017 de la 5,2%, avută în vedere la elaborarea bugetului la începutul anului 2017, la 5,6%. Astfel, PIB-ul nominal estimat s-a majorat cu 21,9 miliarde lei, respectiv de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei".

    Ionuţ Mişa a precizat că, în aceste condiţii, Guvernul realizează o rectificare bugetară pozitivă, cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB.

    Ministrul Finaţelor a arătat: "Veniturile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu 1060,7 milioane lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu 1705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se menţine astfel la 2,96% din PIB potrivit metodologiei cash".

    Referitor la modificarea veniturilor bugetului general consolidat pe anul 2017, Mişa a afirmat că acestea se majorează pe sold cu 1060,7 milioane lei.

    El a explicat: "Bugetul general consolidat se compune în principal din bugetul de stat, bugetele locale, bugetele asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul instituţiilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, bugetul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Deci trebuie luate în calcul toate aceste bugete. Veniturile şi chetuielile bugetului general consolidat se calculează prin agregarea acestor bugete după eliminarea transferurilor dintre ele, acestea reprezentând procesul de consolidare".

    În mod similar se determină şi indicatorul de referinţă, respectiv deficitul bugetului general consolidat, a mai precizat Mişa.

    De asemenea, el a explicat că prin rectificarea bugetară veniturile au fost actualizate ţinând cont de încasările realizate pe primele şapte luni din acest an, precum şi de măsurile legislative aprobate în cursul anului.

    Ministrul Finanţelor a arătat: "Astfel, unele bugete - componente ale bugetului general consolidat au înregistrat diminări ale veniturilor şi dau exemplul bugetului de stat: minus 1326,5 milioane lei, iar alte bugete au înregistrat majorări ale veniturilor şi amintesc bugetul asigurărilor sociale: plus 663,1 milioane lei, bugetele locale: plus 1,989 miliarde lei, rezultând per sold un plus de venituri de 1060,7 milioane lei şi, deci, o rectificare pozitivă.(...) Menţionez că s-au asigurat fonduri suplimentare după cum urmează: la bugetele locale au fost alocate 680,1 milioane pentru: salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar - 350 milioane lei, centre publice pentru persoane adulte cu handicap - 87,8 milioane lei, însoţitori persoane cu handicap - 110,0 milioane lei, programul cornul şi laptele în şcoli - 75 milioane lei, direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului -78 milioane lei, serviciile de salvamar - 2,4 milioane lei. La ministerul Agriculturii au fost asigurate suplimentar suma de 1,8 miliarde lei pentru schemele de plăţi directe pe suprafaţă. Aceste sume vor asigura integral plata în avans pentru înfiinţarea culturilor în anul 2018. La MAI s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru asigurarea drepturilor salariale şi de pensii ale poliţiştilor, pentru asigurarea mentenanţelor la aeronavele din dotare, pentru achiziţia de echipamente de protecţie pentru poliţişti. La Ministerul Sănătăţii s-a asigurat suplimentar suma de 431 milioane lei pentru plata personalului din unităţile sanitare".

    Guvernul a aprobat rectificarea bugetară.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    23 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb