UPDATE Regele Mihai a încetat din viaţă

Andreea Cuzub
Miscellanea / 5 decembrie 2017



Regele Mihai

Regele Mihai

Programul funeraliilor va fi anunţat miercuri

--------

Actualizare 20:15 George Maior:" Regele Mihai, o personalitate istorică nu numai pentru România, ci şi pentru relaţiile româno-americane"

Ultimul Suveran al României a fost o personalitate istorică nu numai pentru România, ci şi pentru relaţiile româno-americane, a declarat ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior.

Oficialul a precizat: "Am primit cu profund regret vestea morţii Majestăţii Sale Regelui Mihai I. Ultimul Suveran al României a fost o personalitate istorică nu numai pentru România, ci şi pentru relaţiile româno-americane. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în calitate de şef de stat, a fost artizanul alăturării României Puterilor Aliate, salvând ţara de la distrugere. De asemenea, s-a opus instaurării comunismului în România după 1945, fiind nevoit să plece în exil. În conştiinţa lumii, Regele Mihai rămâne, aşa cum au confirmat mulţi istorici, Suveranul care a scurtat cel de-al Doilea Război Mondial cu cel puţin şase luni, salvând astfel numeroase vieţi. Sincere condoleanţe Familiei Regale în aceste clipe de mare durere.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!"

(G.F.)

---------

Actualizare 19:50 Academia Română: "Suntem, cu respect, alături de Casa Regală, în acest moment trist pentru întreaga naţiune"

Biroul Prezidiului Academie Române regretă plecarea dintre noi a Regelui Mihai I, membru de onoare, din 2007, al acestui for şi reafirmă apropierea constantă a Casei Regale de Academia Română şi preocuparea faţă de activitatea sa ştiinţifică şi patriotică.

"Suntem îndureraţi. Regretăm plecarea dintre noi a Majestăţii Sale Regelui Mihai I, membru de onoare al Academiei Române din anul 2007. Atunci a redevenit, de fapt, membru al Academiei Române, după ce în perioada 1940-1947 a fost protectorul Academiei noastre, conform unei tradiţii instituite de bunicul său, Regele Carol I. Casa Regală a fost întotdeauna aproape de Academia Română şi s-a preocupat de activitatea sa ştiinţifică şi patriotică. Putem spune că Monarhia Română şi Academia Română au străbătut împreună istoria statului român modern, în epoci de construcţie sau în clipe de grea cumpănă. Suntem, cu respect, alături de Casa Regală, în acest moment trist pentru întreaga naţiune. Conducerea Academiei Române, în numele membrilor Academiei, transmite condoleanţe familiei regale şi poporului român. Regele Mihai a plecat. Dumnezeu să-L primească în pace veşnică!", se arată în declaraţia Academiei Române, potrivit Agerpres.

(G.F.)

---------

Actualizare 19:20 Jean-Claude Juncker: "Regele Mihai, un om de stat care a traversat perioadele cele mai tragice ale istoriei europene din secolul trecut"

Regele Mihai I a fost un om de stat care a traversat perioadele cele mai tragice ale istoriei europene din secolul XX, a afirmat astăzi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Îmi aduc aminte cu emoţie de întâlnirile noastre şi aş vrea să aduc un omagiu deosebit rolului său în promovarea aderării României la Uniunea Europeană, prin turneul efectuat în capitalele europene în 1997. Douăzeci şi unu de ani mai târziu, ţara pe care a iubit-o atât de mult va exercita, pentru prima dată, în primul semestru al anului 2019, mandatul de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene. Va fi un moment important pentru România şi un moment important pentru viitorul Uniunii noastre. Amintirea Majestăţii sale, Regele Mihai I, un om de stat care a traversat perioadele cele mai tragice ale istoriei europene din secolul XX, va fi cu atât mai prezentă în gândurile noastre în acel moment important. În numele meu personal, precum şi al Comisiei Europene, doresc să prezint familiei sale şi tuturor românilor sincere condoleanţe", spune preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un mesaj postat pe site-ul Comisiei Europene.

(G.F.)

--------

Actualizare 19:10 Principesa Margareta: "Timp de peste nouă decenii, Regele Mihai a închinat României toate puterile, cu devotament şi răbdare"

Principesa Margareta, Custodele Coroanei, spune, în declaraţia sa pentru ţară, că prin întreaga sa viaţă Regele Mihai a continuat legătura familiei regale cu naţiunea română, iar pentru ziua de mâine, el ne-a dăruit ziua lui de astăzi.

"Români, Ţara a pierdut pe Regele Mihai I. Timp de peste nouă decenii, el a închinat României toate puterile, cu devotament şi răbdare. Am pierdut, ca voi toţi, un părinte. O pierdere personală şi o pierdere pentru întreaga Naţiune. În aceste clipe grele, suntem uniţi în suferinţa noastră. Cu infinită iubire şi principii puternice, Regele Mihai a înscris în cartea Neamului cea mai valoroasă pagină din istoria contemporană. Bunătatea şi iertarea sa au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitatea identităţii noastre, în momente de gravă abatere de la mersul firesc al ţării. Regele nostru a fost o parte din fibra Statului român. Prin întreaga sa viaţă, tatăl meu a continuat legătura Familiei Regale cu naţiunea română. Pentru ziua noastră de mâine, el ne-a dăruit ziua lui de astăzi. Începe un nou timp pentru Casa Regală a României. Cu aceleaşi principii şi sentimente ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale poporul român. Aşa să ne ajute Dumnezeu!", este declaraţia către ţară a Principesei Margareta, Custodele Coroanei române.

(G.F.)

--------

Actualizare 19:08 Surse: Trupul Regelui Mihai va fi adus în ţară pe data de 13 decembrie

Trupul Regelui Mihai va fi adus în ţară pe data de 13 decembrie, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres.

"Miercuri, 13 decembrie, pe Otopeni va ateriza avionul cu sicriul în care se află Regele", au spus sursele.

(S.A.)

-----------

Actualizare 18:00 Parlamentarii Comisiei speciale pe legile Justiţiei au suspendat lucrările din cauza decesului Regelui Mihai

Parlamentarii Comisiei speciale pe legile Justiţiei au suspendat lucrările comisiei, la solicitarea preşedintelui comisiei Florin Iordache.

Comisia avea program până la ora 19,00, iar şedinţa va continua mâine, după plenul Camerei Deputaţilor.

"Propun să suspendăm lucrările comisiei, ţinând cont că este o zi deosebită, este ziua în care a decedat Regele Mihai, să continuăm mâine după plen începând cu ora 14:00", a sus Florin Iordache, potrivit Agerpres.

(G.F.)

--------

Actualizare 16:35 Guvernul anunţă că va sprijini organizarea funeraliilor naţionale care vor avea loc în memoria Regelui Mihai

Guvernul va sprijini organizarea funeraliilor naţionale care vor avea loc în memoria Regelui Mihai, informează un comunicat de presă al Executivului.

Sursa citată precizează: "Guvernul va sprijini organizarea funeraliilor naţionale care vor avea loc în memoria Regelui Mihai. În acest sens, reprezentanţii instituţiilor guvernamentale implicate în organizarea ceremoniilor funerare vor avea astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire tehnică cu reprezentanţii Casei Regale a României pentru stabilirea detaliilor şi calendarului funeraliilor naţionale. Guvernul României este alături de Casa Regală în aceste momente grele şi transmite sincere condoleanţe!".

(S.A.)

------------

Actualizare 16:31 Iliescu: "Prin dispariţia Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne"

Fostul preşedinte al ţării noastre Ion Iliescu şi-a exprimat astăzi, într-o postare pe blogul personal, regretul faţă de dispariţia regelui Mihai, despre care a spus că şi-a făcut datoria cu onoare şi a luat decizii determinante pentru viitorul ţării. Iliescu a amintit şi de faptul că relaţia sa cu Regele Mihai "nu a fost simplă", dar a pus acest lucru pe seama "vremurilor agitate ale începutului tranziţiei".

Ion Iliescu a scris pe blog: "Am aflat cu tristeţe vestea încetării din viaţă a fostului suveran al României, Mihai I. Viaţa sa, într-un secol agitat, plin de violenţe şi de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici uşoară. Şi-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul ţării, în condiţii dintre cele mai dificile. A dovedit un exemplar patriotism în anii grei ai exilului. Revenit în ţară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri şi momente dificile şi a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană şi euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică şi civică".

Fostul preşedinte a mai spus că păstrează amintirea discuţiilor purtate în decursul timpului, după 1989, atât la Versoix cât şi la Bucureşti cu Regele Mihai.

Iliescu a adăugat: "Relaţia noastră nu a fost simplă, în vremurile agitate ale începutului tranziţiei. Raţiunea şi sensul servirii interesului public, indiferent de poziţia în care ne aflam, au fost mai puternice, şi, împreună, am reuşit să transmitem către partenerii noştri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunităţii europene. Prin dispariţia Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, o istorie complexă, deseori dramatică, dar care a asigurat locul cuvenit al ţării noastre în Europa şi în lumea contemporană. Dumnezeu să-l odihnească în pace!".

-------

Actualizare 16:23 Iohannis transmite condoleanţe Familiei Regale şi anunţă că Executivul va organiza funeralii de stat

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis astăzi o scrisoare de condoleanţe Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta în care arată că a primit cu îndurerare vestea morţii Majestăţii Sale Regele Mihai I. De asemenea, preşedintele anunţă că Guvernul va organiza funeralii de stat pentru regele Mihai, "potrivit rangului şi meritelor sale".

În scrisoare se arată, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale: "Personalitate remarcabilă a României contemporane, servindu-şi ţara cu mult angajament şi responsabilitate, domnind probabil peste cea mai tulbure perioadă din secolul XX, Regele a ştiut mereu să fie un model de comportament şi atitudine. Prin modul în care a acţionat ca şef al statului nostru, prin curajul şi dăruirea de care a dat dovadă, Mihai I a transformat sintagma 'Regele şi Patria' într-una care i-a definit întreaga viaţă. Cu credinţă şi încredere în misiunea sa, Mihai I a domnit peste vremuri în care democraţia a fost pusă la grea încercare şi în care respectarea drepturilor omului a fost o misiune dificilă. Cu toate acestea, rolul său în apropierea noastră de valorile europene este pe deplin cunoscut astăzi. El s-a opus cu tărie extremismelor, în încercarea de a-şi salva ţara şi Poporul, şi de aceea merită pe deplin respectul şi omagiul nostru".

Preşedintele arată că Regele Mihai, ultimul şef de stat al unei puteri beligerante în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi mareşal al Armatei Române, a contribuit decisiv la scurtarea războiului şi la salvarea a sute de mii de vieţi omeneşti şi a apărat cu toate puterile şi prerogativele sale statalitatea în momentele cele mai dificile ale domniei.

Klaus Iohannis adaugă: "O nedreptate istorică l-a îndepărtat de la domnie şi l-a alungat din ţară, dar acest trist eveniment nu l-a împiedicat ca în amarul Exil să rămână ataşat continuu valorilor autentice şi credinţei neabătute că România va reveni la statutul firesc de stat european democratic. După 1989, ţinut departe de ţara şi poporul său, Regele a continuat să militeze pentru propăşirea României. Turneele şi misiunile diplomatice pentru aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană ne arată devotamentul prin care a rămas necondiţionat fidel Naţiunii sale. Modelul său inspirator ne dovedeşte că pentru Mihai I, a fi în serviciul ţării a fost o profesiune de credinţă. Prin tot ceea ce a făcut, Regele Mihai şi-a pus întreaga viaţă în slujba naţiunii române şi a servit cu abnegaţie, demnitate şi responsabilitate ţara în care s-a născut. Pentru aceste merite, Guvernul va organiza funeralii de stat pentru Mihai I, potrivit rangului şi meritelor sale. Astfel, vom arăta că ne respectăm istoria şi că ştim să onorăm aşa cum se cuvine un mare om de stat. De asemenea, îmi exprim speranţa că societatea românească şi reprezentanţii ei politici nu vor lăsa ca moştenirea lui Mihai I să se piardă. Avem în continuare nevoie în viaţa noastră publică de continuitatea acţiunilor Familiei Regale, care a dovedit în atâtea rânduri utilitatea şi simţul datoriei, precum şi loialitatea faţă de interesele fundamentale ale statului român. Transmit condoleanţele mele Familiei Regale. Dumnezeu să-L odihnească în pace!".

(S.A.)

-------------

Actualizare 16:03 Patriarhul Daniel: "Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni"

Patriarhul Daniel spune că Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi ca exemplu de curaj, înţelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile, adăugând că în toate bisericile din Patriarhia Română vor fi rostite rugăciuni pentru odihna sufletului Regelui Mihai, potrivit News.ro.

Patriarhul Daniel a declarat: "Am aflat cu tristeţe despre trecerea din această viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, veste care a îndoliat şi îndurerat pe toţi românii din ţară şi străinătate. Personalitate remarcabilă în plan naţional şi internaţional, Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi ca exemplu de curaj, înţelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi în perioada de început a regimului comunist din România. De-a lungul întregii sale vieţi, în care a reprezentat cu demnitate poporul român, Majestatea Sa a fost un susţinător permanent al Bisericii Ortodoxe Române, participând adesea la slujbele din Catedrala Patriarhală, precum şi la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Timişoara, în anul 1946, împreună cu Patriarhul Nicodim. În aceste momente de întristare, în numele Sfântului Sinod, al clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, adresăm sincere condoleanţe Casei Regale a României şi ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos să aşeze sufletul Majestăţii Sale Regele Mihai I al României în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi şi să dăruiască alinare sufletească tuturor celor îndureraţi de trecerea sa din această viaţă. În toate bisericile din Patriarhia Română se vor înălţa rugăciuni pentru odihna sufletului Regelui Mihai. Veşnica lui pomenire din neam în neam!".

-------

Actualizare 15:46 Dacian Cioloş: "Regele Mihai I va rămâne în memoria mea, ca, probabil, a majorităţii românilor, un simbol al demnităţii, nobleţii şi echilibrului"

Regele Mihai I va rămâne în memoria mea, ca, probabil, a majorităţii românilor, un simbol al demnităţii, nobleţii şi echilibrului, prin modul în care şi-a împletit destinul cu evoluţia României moderne, a scris astăzi Dancian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Acesta a scris pe Facebook: "Iubirea de ţară şi competenţa sunt criteriile principale ale vieţii publice. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor! Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos. Sunt cuvintele Majestăţii Sale, Regele Mihai I, în discursul adresat Parlamentului României pentru prima dată după mai bine de 60 de ani de când a stat ultima oară în faţa reprezentanţilor legitimi ai poporului".

Regele a rămas intotdeauna fidel poporului român, a primit cu demnitate umilinţele la care a fost supus într-o vreme, tocmai pentru a nu se îndepărta de ţara în care s-a născut şi de neamul pe care destinul i l-a hărăzit să-l indrume o vreme, a adăugat Cioloş.

Cioloş a mai scris: "Regele Mihai I a fost, este şi va fi o sursă de inspiraţie pentru românii care îşi pun priceperea şi energia în promovarea şi apărarea valorilor democratice, un reper de moralitate pentru generaţiile politice prezente şi viitoare. Transmit întreaga mea compasiune Casei Regale a României, tuturor prietenilor şi celor care i-au fost aproape Regelui Mihai.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!".

--------

Actualizare 15:46 USR: Regele Mihai I va rămâne în istoria României ca un simbol al luptei pentru libertate şi pentru democraţie

Uniunea Salvaţi România (USR) transmite un mesaj de condoleanţe Familiei Regale după anunţul trist al morţii Regelui Mihai I şi consideră că Majestatea Sa va rămâne în istoria ţării ca un simbol al luptei pentru libertate şi pentru democraţie.

"Majestatea sa Regele Mihai I al României a încheiat astăzi povestea unuia dintre cele mai complexe destine din istoria noastră modernă. A fost simbolul şi speranţa unor generaţii, iar de astăzi se aşază în legenda cărţilor noastre de istorie. Dumnezeu să-l odihnească", este mesajul de condoleanţe transmis de preşedintele USR, Dan Barna, potrivit unui comunicat de presă.

În comunicat se mai arată: "Poporul român nu va uita niciodată contribuţia Regelui Mihai I la menţinerea identităţii naţionale şi consolidarea României ca stat independent şi suveran. Majestatea Sa va fi întotdeauna un reper moral la care naţiunea română va privi cu respect şi apreciere".

(S.A.)

------------

Actualizare 15:32 Istoricul Ioan Aurel Pop: "Regele Mihai a reprezentat efectiv o forţă morală pentru poporul român"

Istoricul Ioan Aurel Pop a declarat, astăzi, pentru News.ro, că decesul Regelui Mihai I reprezintă stingerea unui simbol şi că Majestatea Sa a reprezentat efectiv o forţă morală pentru poporul român, fiind unul dintre "acei oameni rari" care au făcut istorie pozitivă.

Ioan Aurel Pop a declarat: "Simt în suflet o mare durere, ca orice român, cred. Moartea Regelui reprezintă stingerea unui simbol şi simbolul acesta pe noi ne-a ţinut vii şi în perioada cea mai dificilă a regimului comunist - pe noi, pe părinţii noştri, pe bunicii noştri, pentru că Regele reprezintă o epocă, reprezintă o lume. A reprezentat şi reprezintă o ţară".

Acesta a adăugat: "A fost un simbol al bunăstării acestei ţări. Regele a domnit în două rânduri - întâi de copil în perioada interbelică, iar această perioadă, chiar dacă nu a fost aşa, e percepută de români ca o perioadă de glorie, de dezvoltare, de prosperitate - asta şi în comparaţie cu deceniile comuniste care au urmat şi care ne-au izolat de Europa, ne-au tras înapoi, ne-au ţinut într-o mare izolare. Din acest punct de vedere el a fost un simbol. Prezenţa lui, existenţa lui, faptul că era în viaţă, chiar dacă nu putea veni să se apropie de noi şi nu mai putea domni a reprezentat pentru mai multe generaţii de români o speranţă. Şi speranţa aceasta a continuat şi după căderea regimului comunist. Iar acum trecerea lui într-o altă lume, să nădăjduim mai bună şi mai dreaptă, nu poate decât să ne lase amărăciune şi durere în suflet".

Ioan Aurel Pop a mai declarat că Regele Mihai I a fost unul dintre oamenii rari care au făcut istorie pozitivă.

Potrivit sursei citate, istoricul susţine: "Regele Mihai a fost unul dintre acei oameni rari care au făcut istorie. Există foarte mulţi oameni care nici nu scriu, nici nu fac istorie. Mai sunt unii care au capacitatea să o scrie - istoricii. Dar cei care fac istorie sunt oameni dăruiţi cu har, sunt rari - ei fac istorie pozitivă, bazată pe încredere, istorie bună. Poporul român l-a perceput pe Regele Mihai ca pe un asemenea făuritor de istorie. De aceea am spus că s-a stins un simbol, pentru că el chiar şi atunci când nu mai era în fruntea statului - nu era pentru că l-au obligat alţii să abdice, apoi nu a mai putut să revină - dar el a fost perceput ca un simbol al României, al românismului, al puterii de regenerare a poporului nostru".

Ioan Aurel Pop a mai spus că românii îi datorează Majestăţii Sale o prezenţă demnă în fruntea ţării.

Acesta a menţionat: "Îi datorăm o prezenţă demnă în fruntea României, chiar dacă era aproape un adolescent, un tânăr trecut puţin după aceea de 20 de ani. Regele a fost, în ciuda tinereţii, o speranţă pentru români, o speranţă şi în vremea dictaturii totalitare şi a împingerii noastre într-un război în care după eliberarea Basarabiei nu mai speram la bine şi nici nu am avut bine de pe urma lui. Apoi a urmat celălalt război, înspre vest, în care am avut speranţa că pornim spre o lume mai bună, apoi tancurile sovietice ne-au adus comunismul. El a rămas în fruntea ţării ca reprezentant al acelor valori care consacraseră România şi când nu i s-a mai permis să rămână în fruntea ţării a fost o mare durere şi s-a creat un mare dezechilibru pentru acest popor. Deci Regele în anii aceia dificili a reuşit să păstreze un echilibru şi să încerce să ia măsuri raţionale, folositoare ţării. Nu a reuşit întotdeauna, pentru că erau prezente autorităţi, trupe sovietice, era Partidul Comunist care se ridica şi care avea sprijinul puternic de la Răsărit, din partea comuniştilor bolşevici, sovietici, dar a reuşit", a explicat el.

Istoricul a adăugat că Regele Mihai a făcut "mai mult decât şi-ar fi putut imagina" în exil şi că simpla lui existenţă reprezenta ceva pentru ţară.

Acesta a concluzionat spunând: "Apoi, în exil, a făcut mai mult decât şi-ar fi putut imagina. Chiar şi când nu făcea nimic reprezenta ceva pentru ţară simpla lui existenţă. Generaţii de români au sperat în personalitatea lui şi câtă vreme el a existat, acest popor a avut speranţă de mai bine, tocmai pentru că istoria a verificat acest lucru - intenţiile majestăţii sale, măsurile pe care le-a luat, legăturile pe care le-a ţinut cu Occidentul ne-au dat speranţă şi speranţa până la urmă s-a împlinit şi am scăpat de deceniile de comunism. A reprezentat efectiv o forţă morală pentru poporul român. Lecţia este una de rezistenţă, de speranţă, de adevăr, dreptate şi chiar de bunătate. În ciuda criticilor, Majestatea Sa a ştiut să se apropie de acest popor. Lecţia pe care eu o văd, într-un singur cuvânt, este speranţa".

--------

Actualizare 15:25

Partidul Social Democrat transmite condoleanţe Familiei Regale după moartea Regelui Mihai, arătând că viaţa fostului suveran a stat sub semnul dragostei faţă de patria pe care nu a părăsit-o cu adevărat nici atunci când istoria a decis altfel, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În comunicat se precizează: "Viaţa Regelui Mihai I a stat sub semnul dragostei faţă de patria pe care nu a părăsit-o cu adevărat nici atunci când istoria a decis altfel. Regele Mihai a militat pentru intrarea Romaniei în NATO şi în Uniunea Europeană. Reconcilierea naţională în jurul unor deziderate la care aspiră toţi românii a fost unul dintre obiectivele principale pe care le-a avut în vedere Majestatea Sa şi care ar trebui să reunească întreaga clasă politică, dincolo de orice partizanate sau interese politice conjuncturale. Partidul Social Democrat doreşte să transmită sincere condoleanţe Alteţelor Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principesele Elena, Sofia şi Maria. Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Majestatea Sa Mihai I, Rege al României".

-------

Actualizare 15:22 Primarul Capitalei va propune Consiliului General ca Piaţa Victoriei să poarte numele Regelui Mihai

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că va propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti ca Piaţa Victoriei să poarte numele Regelui Mihai I.

Într-un mesaj de condoleanţe publicat pe pagina sa de Facebook, edilul a afirmat: "A plecat dintre noi, dar spiritul Regelui Mihai va fi în continuare far călăuzitor şi reper moral pentru generaţiile ce vor urma. Dat fiind faptul că viaţa Regelui s-a suprapus, aproape integral, pe veacul scurs de la Marea Unire, şi că toată viaţa a militat fără ostenire pentru unitatea românilor, voi propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti ca Piaţa Victoriei să-i poarte numele".

(S.A.)

------------

Actualizare 15:17 Tăriceanu: "Ziua de astăzi este una tristă pentru poporul român"

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat astăzi că a aflat de dispariţia Regelui Mihai "cu profund regret şi durere în suflet", adăugând că a avut onoarea să-l cunoască pe Majestatea Sa şi să-i simtă "căldura, grija şi dragostea pentru ţara şi poporul român".

Tăriceanu a scris pe pagina sa de Facebook: "Majestatea Sa a arătat în perioada domniei sale, în vremuri deosebit de grele, ce înseamnă să reprezinţi ţara cu demnitate şi curaj. A fost respectat în ţară şi în lume pentru modul în care s-a dedicat slujirii poporului său în spiritul apărării libertăţii şi valorilor democratice. Regele Mihai rămâne un simbol al patriotismului, al dragostei faţă de ţară şi popor. Îi vom păstra vie amintirea şi îi vom simţi lipsa. În aceste momente grele, gândurile mele se îndreaptă către Familia Regală, căreia îi transmit sincere condoleanţe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!".

---------

Actualizare 15:10 Orban: "Am primit cu durere în suflet vestea că Majestatea Sa nu mai este printre noi, se închide o pagină de istorie"

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat astăzi că a primit cu durere în suflet vestea încetării din viaţă a Regelui Mihai, exprimându-şi regretul că Majestatea Sa a plecat chiar în momentul în care ţara noastră intră în anul Centenarului Marii Uniri.

Ludovic Orban a declarat: "Am primit cu durere în suflet vestea că Majestatea Sa, Regele Mihai al României, nu mai este printre noi. În numele PNL, transmit condoleanţe familiei regale şi tuturor celor care l-au iubit pe Majestatea Sa, Regele Mihai, şi au crezut în destinul său. Din păcate, Majestatea Sa ne părăseşte chiar acum, cand intrăm în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi chiar dacă nu va fi alături de noi, românii, fizic, sufletul lui va fi alături de noi şi va veghea la construirea unui destin măreţ pentru această naţiune. Se închide o pagină de istorie, Majestatea Sa e ultimul şef de stat care a supravieţuit celui de Al Doilea Război Mondial. Un destin măreţ, dramatic, din păcate neîmplinit".

Liderul PNL a adăugat că ţara noastră ar fi arătat mult mai bine şi ar fi fost cu totul şi cu totul diferită faţă de cu e azi dacă Majestatea Sa ar fi fost repus în drepturile sale în 1990 şi ar fi devenit rege.

De asemenea, Orban a mai declarat: "Fac un apel ca măcar în acest moment trist, când suferim o pierdere ireparabilă, să ne regăsim dorinţa de unitate, să înceteze vraja, conflictele, bătăliile inutile şi măcar acum să nu ne mai confruntăm între noi, să nu mai creăm fracturi în societatea românească. Închei prin a readuce aminte faptul că deşi autorităţile din România au fost nedrepte cu Majestatea Sa, a avut un rol determinant în procesul de integrare în Uniunea Europeană şi în procesul de integrare în NATO, făcând practic, toate aceste lucruri, fără să aibă vreo recunoaştere oficială din partea autorităţilor române".

----------

Actualizare 15:13 Preşedintele Iohannis a postat şi pe pagina sa de Facebook un mesaj de condoleanţe

Klaus Iohannis a scris: "Astăzi, naţiunea noastră este în doliu. Un mare om de stat şi un mare român a plecat dintre noi. Am primit cu profundă durere şi tristeţe vestea morţii Majestăţii Sale Regelui Mihai I. Călătoria aproape seculară a ultimului Suveran al României se încheie aici. Prin tot ceea ce a făcut, Regele Mihai şi-a pus întreaga viaţa în slujba ţării noastre şi a servit-o cu demnitate şi responsabilitate până în ultima clipă. În aceste ore, vă îndemn pe toţi să avem puterea şi înţelepciunea să onorăm aşa cum se cuvine meritele lui Mihai I. Dumnezeu să-L odihnească în pace!".

(S.A.)

------------

Actualizare 15:06 Dragnea: "Sunt profund întristat de vestea morţii Regelui Mihai"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat profund întristat de vestea morţii regelui Mihai, arătând că testamentul politic al fostului suveran este limpede şi trebuie urmat de toţi, indiferent de convingerile politice.

Liviu Dragnea a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook: "Sunt profund întristat de vestea morţii Regelui Mihai! Lunga sa suferinţă nu a putut atenua şocul acestei veşti. Aceasta este dovada cea mai palpabilă a prezenţei Regelui Mihai în sufletele noastre, a importanţei sale pentru noi, românii. Golul pe care îl lasă în urmă este imens. Imensă este însă şi contribuţia Regelui în Cel De-al Doilea Război Mondial şi în salvgardarea destinului românesc. Regele Mihai a luptat pentru o Românie întreagă, democratică şi europeană, care-şi respectă propria tradiţie şi propriile valori naţionale. Testamentul său politic este limpede şi nu avem decât să-l urmăm toţi, indiferent de convingerile politice! Dumnezeu să-l odihnească!".

(S.A.)

------------

Actualizare 15:02 Tudose: "Regele Mihai a fost un model de moralitate şi demnitate pentru români"

Premierul Mihai Tudose a scris, astăzi, după anunţul decesului Regelui Mihai I, că majestatea sa a fost un model de moralitate şi demnitate pentru români şi o personalitate care a marcat puternic istoria ţării noastre.

Tudose a scris pe pagina sa de Facebook: "Poporul român se desparte îndurerat de Regele Mihai, un model de moralitate şi demnitate pentru români, o personalitate care a marcat puternic istoria României. Îi vom simţi mereu lipsa, cu atât mai mult anul viitor, atunci când vom celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918, un moment cu o semnificaţie deosebită pentru naţiunea noastră. Amintirea Majestăţii Sale va rămâne mereu vie. Condoleanţe Casei Regale a României, vă suntem alături şi vă asigurăm de întregul nostru sprijin. Dumnezeu să-l odihnească!".

Actualizare 14:55 Ponta: "Regele Mihai a fost o personalitate care a marcat istoria ţării noastre aproape un secol"

Fostul premier Victor Ponta a scris, astăzi, pe Facebook, după anunţul decesului Regelui Mihai I, că Regele a fost o personalitate care a marcat istoria ţării noastre timp de aproape un secol. El susţine că se consideră privilegiat că l-a cunoscut personal.

Victor Ponta a scris: "Sincere condoleanţe Familiei Regale şi tuturor românilor pentru această uriaşă pierdere! Majesatatea Sa Regele Mihai a fost o personalitate care a marcat istoria ţării noastre aproape un secol. Mă consider un privilegiat pentru că am avut ocazia să îl întâlnesc personal şi să exprim respectul şi admiraţia. Dumnezeu să îl odihnească".

----------

Actualizare 14:50 Iohannis: "Regele Mihai a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale ţării noastre"

Regele Mihai a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale României, iar aceasta este o zi foarte tristă pentru ţara noastră şi pentru români, spune preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Iohannis a declarat: "Astăzi este o zi tristă pentru România şi pentru români, a trecut în nefiinţă Regele Mihai. Dumnezeu să-l ierte! Regele Mihai a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale României şi a scris cu litere mari istoria României. Este o mare pierdere pentru România, pentru români. Condoleanţe tuturor membrilor Casei Regale. România va organiza toate ceremoniile aşa cum se cuvine şi cu siguranţă vom avea şi zile de doliu naţional".

Preşedintele a menţionat că, la întâlnirea cu ambasadorii statelor membre UE la Bucureşti, s-a ţinut şi un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai.

"Am avut chiar acum câteva minute o întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene şi am ţinut ca împreună cu ambasadorii să avem un moment de reculegere în amintirea celui care a fost Regele Mihai", a spus Klaus Iohannis.

--------

Regele Mihai a încetat din viaţă astăzi, la ora 13.00, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia, a anunţat Casa Regală.

La căpătâiul regelui a stat până în ultima clipă fiica sa, principesa Maria, potrivit unui comunicatul al Casei Regale.

În această seară, Custodele Coroanei, Principesa Margareta va face, la ora 19.00, o declaraţie către ţară.

În cursul zile de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.

Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi depus în Holul de onoare a Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Regală şi Patriarhală.

Începând de mâine, vor fi deschise cărţi de condoleanţe la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta şi vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile.

Toţi cei care vor să depună flori, jerbe sau coroane o pot face începând de mâine la intrarea principală a Palatului Regal din Calea Victoriei.

Regele Mihai împlinise 96 de ani pe 25 octombrie.

Casa Regală a anunţat, pe 6 noiembrie, că starea generală a Regelui Mihai s-a agravat şi că acesta prezintă o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenţei, principesa Margareta aflându-se deja la reşedinţa privată din Elveţia. Un alt comunicat, din 8 noiembrie, preciza că sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavril îl găseşte pe Majestatea Sa Regele Mihai în stare de suferinţă şi că nu va exista niciun eveniment organizat la reşedinţa acestuia. De asemenea, consemna că regele Mihai a fost împărtăşit de un trimis al IPS Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale.

Principesa Margareta a anunţat vineri anularea călătoriei simbolice cu Trenul Regal de 1 Decembrie, din cauza stării de sănătate a Regelui Mihai.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Discursuri in limbaj de lemn, in special din partea PSD. Faptele lor se stiu, asa ca nu mai pacalesc pe nimeni.

    1. E tare Iliescu dupa ce nu l-a primit.

      Nu știu ce înseamnă "tare". Văd ca nu vrea sa adreseze vreo scuza sau părere de rău. Cred ca era un moment bun dar...asta e " școala".

      Cand l-a hasait era langa Ceasca, dupa era in locul lui.

    ade, ade, ade

    Tradator de tara si de neam, duca-se-nvartindu-se!

    1. Ne arata cum straini vroiau tarisoara pe care acum o au.

      țara măgarilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb