UPDATE Şedinţa extraordinară a Guvernului a fost amânată pentru luni

A.C.
Politică / 3 noiembrie 2017

Şedinţa extraordinară a Guvernului a fost amânată pentru luni

Actualizare 17:35 Ludovic Orban: "Tudose şi Mişa au minţit că au avizul partenerilor sociali la măsurile fiscale"

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat astăzi că prim-ministrul Mihai Tudose şi ministrul Finanţelor Publice trebuie să plece imediat din funcţii pentru că au minţit că au avizul partenerilor sociali pentru schimbările fiscale anunţate.

"Prim-ministrul Mihai Tudose şi ministrul Finanţelor Publice trebuie să plece imediat din funcţii pentru că au minţit că au avizul partenerilor sociale pentru schimbările fiscale anunţate. Românii cinstiţi şi oamenii de afaceri oneşti din această ţară nu mai pot suporta aberaţiile fiscale care sunt anunţate zi de zi de tripleta odioasă Dragnea - Tudose - Mişa", afirmă liderul PNL prin intermediul unui comunicat de presă.

Ludovic Orban susţine că "oamenii aud toată ziua tot felul de inepţii fiscale care nu rezolvă niciuna dintre problemele din România astăzi şi, dimpotrivă, nu fac altceva decât să compromită pe termen mediu şi lung dezvoltarea României".

"Guvernarea haotică PSD-istă a aruncat ţara într-o harababură fiscală care a reuşit să nemulţumească pe toată lumea, salariaţi, angajatori, sindicate, organizaţii patronale şi, în general, orice om de bun-simţ care nu înţelege cui foloseşte toată această tevatură. Cât de nepriceput sau prost să fii ca să distrugi toate avantajele unei creşteri economice şi să arunci în aer toate echilibrele bugetare ale ţării pentru ca, în final, să reuşeşti o contraperformanţă rară, să scazi nivelul de trai al românilor prin scumpiri şi taxe mai mari într-o perioadă de creştere economică?!", adaugă Ludovic Orban.

Preşedintele PNL cere PSD şi ALDE să ia mâna de pe economie.

"Dacă vreţi să nu dispară mii de firme în această ţară, dacă vreţi să nu distrugeţi sute de mii de locuri de muncă, dacă nu vreţi să scadă veniturile a mii de angajaţi din economia privată, dacă mai vrem investiţii şi dezvoltare economică în România: amânaţi pentru totdeauna, până la calendele greceşti, transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat; reduceţi taxarea muncii prin reducerea contribuţiilor sociale de la 39,25% la 35%; introduceţi posibilitatea de opţiune pentru impozitul de 1% pentru cifra de afaceri până într-un milion de euro; reduceţi impozitul pe venit de la 16% la 10%; renunţaţi la plata defalcată TVA; adoptaţi un mecanism predictibil, rezonabil şi sustenabil de majorare a salariului minim; aplicaţi responsabil Legea salarizării unitare din sistemul public.", le cere Orban guvernanţilor.

(G.F.)

-----------

Actualizare 16:34 Consiliul Economic şi Social a avizat negativ proiectul de modificare a Codului Fiscal

Consiliul Economic şi Social, organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României, a avizat negativ proiectul Cabinetului Tudose de modificare a Codului fiscal, inclusiv propunerea de trecere a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Decizia CES - din care fac parte 15 reprezentanţi ai sindicatelor, 15 reprezentanţi ai patronatelor şi 15 reprezentanţi ai societăţii civile - a fost luată în şedinţa de marţi, iar votul a fost covârşitor împotriva modificărilor propuse de Guvern, potrivit Digi24.ro.

Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România şi membru al CES, a declarat, pentru site-ul citat: "Dacă am discutat de un Guvern echilibrat şi cu mintea acasă, ar trebui să ţină cont, chiar dacă legiuitorul spune că vorbim de un aviz consultativ. Un Guvern echilibrat şi cu mintea la el, care vrea binele poporului, ar trebui să ţină cont, pentru că aritmetica nu face politică şi clar că acest pachet, cu transfer de contribuţii, va afecta tot ceea ce înseamnă piaţa muncii din România. (...) Sigur că afectează atât sistemul public, cât şi sistemul privat, acolo lucrurile or să scape de sub control. Singura pârghie legală a Guvernului este de a majora salariul de bază minim brut, or salariile medii - de 3.000-4.000 de lei - nu obligă angajatorul să transfere acele contribuţii".

Coarnă a precizat: "Am auzit opinii ale miniştrilor din Guvernul Tudose cum că piaţa muncii ar regla şi raportul juridic între angajat şi angajator, ceea ce înseamnă că lasă la mila Domnului şi este o opinie mai mult emoţională decât tehnică. Înseamnă că oamenii nu se pricep, chiar nu înţeleg. Am fi singura ţară din lume unde toată fiscalitatea este pe angajat. Am fi unicat. Eu am impresia că se fac experimente pe poporul acesta".

Liderul de sindicat a invocat şi un exemplu de efect negativ pe care îl va avea asupra cetăţenilor mărirea la 1.900 de lei a salariului minim brut pe ţară: "Vă dau un singur exemplu, un efect pervers. Uitaţi-vă la punctul de amendă. Vor trece salariul minim brut la 1.900, netul va rămâne identic. (...) Punctul de amendă este raportat la salariul minim brut nu la net şi vor creşte toate amenzile".

Reprezentantul poliţiştilor a mai catalogat "revoluţia fiscală" propusă de Guvernul Mihai Tudose drept o "involuţie". "Ar trebui să ieşim un pic pe stradă, zic şi eu, pentru că lucrurile vor fi clar spre diminuarea veniturilor", a mai spus Dumitru Coarnă.

(S.A.)

-------------

Şedinţa extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor prevederi fiscale programată pentru astăzi la ora 14.00 a fost amânată pentru luni, potrivit unei surse din presă.

Măsurile anunţate de Guvern sunt contestate atât de patronate, cât şi de sindicate. Şi preşedintele Klaus Iohannis a criticat Executivul pe această temă, informează News.ro.

Conform sursei, săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a prezentat în Guvern noile măsuri fiscale privind impozitarea salariilor, anunţând că angajatorii vor plăti o "contribuţie asiguratoare pentru muncă" de 2,25%, care va acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale.

Mişa a vorbit despre reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum şi pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole.

Ministrul Finanţelor a detaliat: "Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariaţi care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare şi care vor plăti, astfel, un impozit mai mic pe dobânzi, sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 de lei şi care vor plăti, după această modificare, un impozit redus pe suma care depăşeşte acest prag de 2.000 de lei, sunt peste 500.000 de cetăţeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activităţile independente sau din drepturile de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalişti. Toţi românii care au închiriat o locuinţă, un teren sau alte bunuri vor plăti de asemenea un impozit redus pe chiria primită. De asemenea, toţi românii şi firmele care desfăşoară activităţi agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obţinute".

Potrivit sursei citate, el a precizat, totodată, că vor creşte cu 60% deducerile personale pentru românii cu salarii mici: "Astfel, pentru cei cu salariul minim, suma scutită de impozit va creşte de la 300 de lei la 510 lei, iar în cazul celor care au copii sau alte persoane în întreţinere se mai adaugă o sumă de 160 de lei pentru fiecare copil faţă de 100 de lei în prezent".

Ionuţ Mişa a vorbit şi despre reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea acestora în dreptul salariaţilor, el spunând că acestea scad cu două puncte procentuale, de la 39,5 la 37,25.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb