Uraganul Irma se îndreaptă spre Florida, lăsând în urmă 14 morţi şi mii de persoane fără adăpost

Cristina Radu
Internaţional / 8 septembrie 2017

Uraganul Irma (Sursa foto: Wikipedia)

Uraganul Irma (Sursa foto: Wikipedia)

Uraganul Irma a lovit joi Insulele Turks şi Caicos, după ce a zdrobit insulele din Caraibe, omorând 14 persoane şi lăsând mii de persoane fără adăpost. Irma se îndreaptă acum spre Florida, potrivit Globalnews. Furtuna a distrus insulele Barbuda, Saint Martin şi Insulele Virgine britanice şi americane.

Furtuna a lovit coasta de nord a Republicii Dominicane, fiind una extrem de periculoasă, în conformitate cu Centrul Naţional al Uraganelor. Se aşteaptă ca Irma să lovească Florida duminică cu puterea unui uragan de categoria 4, cu valuri de furtună şi inundaţii care trebuie să înceapă în următoarele 48 de ore.

Oficialii administraţiei de urgenţă din Florida au început evacuările, ordonând turiştilor să părăsească cheile. Deficitul de gaz din Miami-Fort Lauderdale a crescut joi, cu vânzări de până la cinci ori mai mari decât norma obişnuită.

Evacuarea pe coasta Georgiei va începe sâmbătă, a transmis guvernatorul Nathan Deal. Autorităţile din Caraibe au evacuat zeci de mii de locuitori şi turişti, în timp ce localnicii insulelor încearcă să înţeleagă gradul de devastare.

Trei persoane au fost ucise în Puerto Rico şi circa două treimi din populaţie şi-a pierdut energia electrică, după ce furtuna a trecut de coasta nordică a teritoriului S.U.A, potrivit guvernatorului Ricardo Rossello. Un surfer a fost raportat ucis în Barbados. Înregistrările televiziunii de pe insulă au arătat un marinar avariat, bărci aruncate în grămezi, străzi scufundate şi case inundate.

În insulele Virginia din S.U.A., un spital major a fost împiedicat de vânt şi Barbuda, unde o persoană a decedat, a fost redusă "la moloz", potrivit premierului Gaston Browne. Pe teritoriul britanic de peste mări din Anguilla, o altă persoană a fost ucisă, iar spitalul, aeroportul şi serviciile de telefonie au fost deteriorate, potrivit declaraţiilor oficialilor serviciului de urgenţă.

Furtuna a trecut doar la nord de insula Hispaniola, împărtăţită de Republica Dominicană şi Haiti, cauzând daune acoperişurilor şi inundaţii, pe măsură ce se apropia de partea sărăcăcioasă a insulei, ce este deosebit de vulnerabilă la uragane şi la ploaie, deşi nu s-a prevăzut că urma să ajungă pe uscat.

În timp ce cele mai puternice vânturi loveau Haiti, autorităţile şi agenţiile de ajutorare se luptau cu ploile abundente ale furtunii, la doar 145 de kilometri nord de coastă, care puteau să provoace alunecări de teren şi inundaţii.

Primele rafale de ploaie şi de vânt au început să lovească joi Cap-Haitien.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat cu premierul britanic Theresa May, joi, pentru a coordona un răspuns umanitar de urgenţă.

Primul ministru francez Edouard Philippe a declarat că patru corpuri au fost recuperate pe insula franceză-olandeză Saint Martin, care a fost greu lovită. Ministrul de interne al Franţei a transmis anterior , în confuzia creată de Irma, că opt persoane au fost ucise şi aproape două duzini au fost rănite.

Preşedintele american Donald Trump le-a transmis reporterilor la Casa Albă: "Cantitatea de vânt care vine, nu credem că am văzut ceva asemănător". Acesta a confirmat existenţa unui dezastru major în Insulele Virgine ale SUA. Trump, care deţine proprietatea Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, a spus: "Pentru oamenii din Florida, vrem doar să vă protejaţi, să fiţi vigilenţi şi atenţi".

Preşedintele Jovenel Moise a declarat: "Cerem tuturor celor care trăiesc în zone cu risc să-şi părăsească casele. Dacă nu, veţi fi evacuaţi cu forţa. Atunci când vă veţi duce la adăpost, veţi găsi mâncare, veţi avea ceva de dormit".

Preşedintele unui consiliu local, Daniel Gibbs, a transmis pentru Radio Caribbean International despre Saint Martin: "Este un dezastru enorm. Nouăzeci şi cinci la sută din insula este distrusă. Sunt în stare de şoc".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb