Urgenţă sanitară sau operaţiune politică?

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 16 martie 2020

Cristian Pîrvulescu

Pandemia produsă de coronavirusul SARS-CoV2 (SARS - Severe Acute Respiratory Syndome - sindrom respirator acut sever) tulbură obişnuinţele cotidiene, dar mai ales pune la grea încercare multe dintre certitudinile noastre. Atunci când activităţile zilnice se suspendă, iar proiectele noastre sunt blocate totul pare vulnerabil. Iar unii exploatează o asemenea situaţie! Cu atât mai mult cu cât toate dimensiunile vieţii sociale sunt afectate: activitatea economică este ameninţată, relaţiile sociale sunt reconfigurate, educaţia şi viaţa culturală sunt parţial suspendate, iar timpul liber este pus între paranteze. La noi, epidemia de covid-19 a justificat votarea guvernului în mod expeditiv, iar după aceea instituirea stării de urgenţă, iar la belgieni, unde nu există guvern cu puteri depline din decembrie 2018, se vorbeşte acum despre un "guvern de urgenţă" şi de "coronaviraj" în privinţa negocierilor privind formarea unei majorităţi.

Dar ce provoacă această urgenţă: epidemia de coronavirus sau panica pe care aceasta a provocat-o? Uneori această panică este provocată chiar de cei care ar trebui să gestioneze raţional sistemul. Însă odată ce panica se instalează aceasta nu poate fi îngrădită decât prin măsuri nedemocratice, de tipul voluntarismului chinez sau a stării de urgenţă? În orice caz, asta pare să sugereze o fostă activistă de drepturile omului trecută prin Parlamentul European şi devenită, în urmă cu o jumătate de an, Avocat al Poporului.

Securitatea sanitară, cea în numele căruia se cere limitarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, a fost redefinită în ultimele trei decenii pentru a răspunde unor noi pericole precum bioterorismul sau pandemiile globale. Aceste ameninţări, care nu au frontiere, au încurajat crearea de noi mecanisme de supraveghere şi a unui alt mod de a gândi suveranitatea statului care face ca "sănătatea publică" să devină "sănătate globală". Astăzi nu mai este suficientă simpla cartografiere a riscurilor privind o populaţie dată prin recenzarea cazurilor pe un teritoriu (aşa cum vedem acum şi în România), ci despre anticiparea viitoarelor catastrofe de sănătate, urmărind circulaţia "microbilor" de tot globul. De aceea, strategiile "suveraniste" nu pot avea nicio utilitate, alta decât să întârzie puţin epidemia şi să împiedice imunizarea populaţiei.

Precum securitatea sanitară, care nu este o idee nouă, nici politicile voluntariste care pun accentul pe utilizarea forţei împotriva viruşilor - prezentaţi în acelaşi culori precum teroriştii - nu sunt noi. Pentru politicienii a căror tendinţe iliberale erau deja manifeste tentaţia suveranismului şi a voluntarismului s-a tradus în iluzoria "închidere" a statelor lor: Viktor Orban, Jaros³aw Kaczyñski, prin marionetele sale preşedintele Andrzej Duda şi primul ministru Mateusz Morawiecki, Benjamin Netanyahu sau Donald Trump nu au ezitat să închidă graniţele şi să acuze străinii că aduc epidemia. Mai întâi a fost voluntarismul de tip maoist promovat de China populară. China s-a dorit, mai ales după 2013, să devină ţara de referinţă mondială în privinţa luptei împotriva epidemiilor. Oficialii chinezi nu s-au ferit să afirme superioritatea comunismului maoist reformat prin intermediul noilor tehnologii în raport cu vetustul capitalism. Aşa se şi explică aparenta uşurinţă cu care oficiali chinezi - precum Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului afacerilor externe de la Beijing care a partajat pe Twitter teza difuzată de situl conspiraţionist Global Research conform căreia militarii americani au adus virusul la Wuhan cu ocazia jocurilor militare mondiale - au căzut sub tentaţia conspiraţionistă care pune epidemia pe seama străinilor. Oricum, reacţia chineză în faţa epidemiei de coronavirus nu a avut nici un fundament ştiinţific, fiind doar o demonstraţie politică prin care s-a încercat să se ascundă nu doar eşecul flagrant al politicilor sale sanitare, dar şi faptul că a întârziat nepermis - probabil cu două luni - declararea epidemiei până la 31 decembrie 2019. Departe de a fi un exemplu - poate cu excepţia celor a căror simpatii pentru dictatură au fost devoalate de această criză sanitară - modelul chinez de intervenţie voluntaristă în numele securităţii sanitare a dus la atomizarea societăţii şi impunerea controlului total, şi nu doar în Hubei, ci în întreaga ţară. Acolo unde sigura libertate permisă era cea de a consuma, criza coronavirusului a delegitimat puternic regimul, aşa că încercarea de de-chineizare a epidemiei de covid-19 urmăreşte să mute responsabilităţile în altă parte. Însă, acolo unde China a folosit forţa, Coreea de Sud sau Taiwanul au reacţionat cu eficienţă şi proporţionalitate, fără să pună democraţia între paranteze.

Faţă de reacţia totalitară chineză a "extirpării" totale şi demonstrative a coronavirusului, strategia "imunităţii colective" dovedeşte nu doar o perspectivă diametral opusă atât în privinţa intervenţiei statului şi a acţiunii sanitare, dar şi a comunicării publice. Căci dacă Italia, Franţa, Germania, Spania, Danemarca, Belgia sau România au luat toate măsurile radicale pentru a limita pandemia, Marea Britanie a rezistat panicii, optând pentru această strategie de sănătate publică originală, dar riscantă. Chiar dacă sâmbătă seara, ca răspuns la criticile pe care le-a provocat după intervenţia publică de joi, 12 martie, a lui Boris Johnson, guvernul britanic a anunţat că în următoarele zile va lua măsuri pentru izolarea persoanelor în vârstă, timp de patru luni, în continuare scopul acestor masuri nu este să "elimine" virusul, ci să limiteze răspândirea acestuia pentru a evita o a doua epidemie iarna viitoare. Pentru a reuşi obiectivele strategiei imunizării colective - în orice caz, e ceea ce crede Patrick Vallance consilierul ştiinţific principal al guvernului britanic - ar fi nevoie de aproximativ 60% din populaţia britanică să contracteze virusul, astfel încât să dezvolte această imunitate colectivă permiţând evitarea viitoarelor epidemii. Pentru unii această strategie, asumată deschis de prim ministrul britanic Boris Johnson, ar putea fi o faţă a suveranismului care a condus la Brexit, dar pentru alţii este reacţia normală a unui lider democratic în faţa unei epidemii. Şi pentru că Serviciul Naţional de Sănătate (NHS - sistemul britanic de sănătate publică) are la dispoziţie doar 5000 de paturi în terapie intensivă şi ar fi repede copleşit, se are în vedere rechiziţionarea hotelurilor şi altor clădiri pentru a face faţă momentului de vârf al epidemiei.

Cam pe acelaşi baze ştiinţifice şi epidemiologice se bazează, în principiu, şi strategia de combatere a epidemiei coronavirusului din alte state europene, doar că autorităţile sanitare din aceste ţări, inclusiv din România, nu şi-o pot asuma deschis, din cauza panicii instalate la nivel societal, aşa că sunt constrânse de situaţia politică să recurgă la măsuri "de urgenţă". Odată ce virusul "securităţii sanitare" va fi justificat limitarea drepturilor şi libertăţilor, se va mai putea reveni la democraţia liberală sau va fi şi acestea sacrificată pe altarul "securităţii", orice s-ar putea înţelege prin aceasta?

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Masurile restrictive au ca scop incetinirea raspandirii virusului pentru a nu bloca in special sistemul sanitar, dar nu numai. Guvernantii sunt constienti cu nu pot lupta eficient cu pandemia in acest moment si de aici apare precipitarea. Inca nu exista procedurile ncesare pentru a putea actiona eficient, acum toata lumea experimenteaza, iar efectul de turma apare si din partea guvernelor.

    E ciudat de ce există în democrație această portiță pe care Germania, UK, SUA... nu o iau iar noi da?

    La Guvernul second putem să-i spunem Luminăția Ta? 

    Anticipate-n pandemie nu ar merge?  

    Cine a mai condus ascuns, alături de Eva dar nu Adam?  

    În plină pandemie în Franța s-a mimat democrația cu alegeri? 

    Se fac Ordine de Plată on line dar nu se poate vota on line, video-conferiță doar " guvernul meu"? 

    Cu 40% datorie din PIB la bănci înainte să scadă bursa cu 35% în Viena; în loc de domnul Orban trebuie să avem șeful ARB sau domnul Orban cere voie băncilor să adopte cutare lege?  

    Cât % din carnea consumată se produce în țară?

    Câți oameni se spală pe mâini la “ceternă“ și asta doar când plouă?  

    1. Ce este "ceterna"?

      butoiul umplut cu apa de ploaie

    Atentie pt suferinzi de covid19 bioletal labs escape weapon 2003 2020, apa cu sare gargara, sau votka sau coctail fructe lamaie portocale, nu ibuprofen, nu antiinflamatoare

    Singura mea intenție este să transmit informații care v-ar putea ajuta. În acest caz, este o procedură simplă care ucide acest virus care continuă să infecteze mii de oameni într-un număr mare de țări. 

    Zhong Nanshan (un pulmonolog chinez care a descoperit coronavirusul SARS în 2003) a sugerat modalități simple de a preveni pneumonia Wuhan: 

    Se recomandă să vă clătiți gâtul (orofaringele) cu apă sărată înainte de a merge la un spital sau în alte locuri publice și sa procedați la fel după întoarcerea acasă. Metoda este următoarea: 

    a) dizolvați sare într-un pahar, apoi luati o “gură” de apa Sărata 

    b) ridicați capul înapoi, lăsând apa sărată să scalde zona gâtului 

    c) deschideți ușor gura și gargonați cu apă sărată 

    d) scuipa apa sărată după câteva secunde 

    e) repetați procesul de 3 până la 5 ori 

    Deoarece virusurile sau bacteriile ajung în faringe prin pasajul nazal, apa sărată diluată le poate ucide la fața locului, realizând astfel scopul de a preveni infecția. În timpul SARS, am promovat și supervizat această metodă în rândul studenților mei. Drept urmare, niciunul dintre elevii din clasa noastră nu a avut febră, frison sau tuse. 

    Această metodă este simplă, eficientă, ușor de făcut. Dar cere să fie constantă. 

    Zhong Nanshan 

    29 ianuarie 2020 

    1. Va felicit domnule profesor.Pe viitor voi urmări cu interes articolele dv.

      Domnule profesor, eu ( și mustăcioară mea celebră) încelulati (nevinovati.!) la Rahovița-burg, nu am acces la sare, nici de mare, nici de Belina Lake.. ;. pot face gargară cu apă de ploaie și bicarbonat de sodiu " împrumutat" de la județ TR. ? Cu mulțumiri, bombonici și irinuțe + bănuții furați de la copiii cu... neajunsuri(?).!

      Nanshang asta pulmonolog chinez o are lungă sau monologheaza lung?

      Aplauze prelungite; pupături la obrazul din spate.....!

      Debitezi doar aiureli manipulatoare...

    noua ordine mondiala isi intra incet in drepturi folosind frica oamenilor imbecilizati de corporatii. Ni se explica CUM sa ne spalam pe maini. Ireal! Este vizibila incercarea de control prin teroare, manipulare prin inradacinarea mentala a unor mesaje subliminale, prin toate posturile media, ca anumite gesturi si atitudini sa ne poata diferentia pe strada: mastile si manusile celor docili (care nu protejeaza pe nimeni ba mai rau ii contamineaza pe cei care le poarta - alergii si bacterii mai multe) si lipsa "mijloacelor de protectie" a celor ce inca GANDESC LIBER. Acestia din urma vor deveni "suspecti" si prin urmare restrictionati sau eliminati. Benjamin Franklin: "Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."

    "În astă seară, în trecere fiind, cineva, o cunoștință care trăiește în anumite medii și are acces la informații foarte sensibile și de o anumită natură, mi-a relatat ceva ce m-a înfiorat: Coronavirusul este doar un pretext ordinar pentru a stârni isteria la nivel mondial. Creat în laboratoarele crimei organizate mondiale (așa-zisă Ocultă) și fără a fi așa de mortal cum îl prezintă mass-media bișnitară și vândută, virusul este răspândit peste toată planeta cu ajutorul dronelor. Obișnuitul virus gripal este mult mai periculos decât coronavirusul, dar o minciună repetată de un milion de ori, devine adevăr în mintea individului și apoi se transmite ca atare în memoria colectivă.

    Odată falsa problemă creată, oamenii vor intra în panică și își vor activa instinctul de supraviețuire individuală. Și-atunci, ca de nicăieri,vor veni Ei, falșii buni samariteni, care vor oferi lumii absolut „dezinteresat” soluția, chipurile sub forma unui vaccin salvator, pentru care oamenii se vor părui la propriu ca să beneficieze cu prioritate de administrarea lui. Numai că, abia după aia vor începe problemele reale, căci respectivul „vaccin” va fi unul mortal, care îi va extermina pe beneficiari în maxim 6-12 luni sau și mai devreme, dacă anumite componente ale lui vor fi activate electromagnetic prin microunde 5G sau direct din sateliții de joasă altitudine. Moarte la cererea victimelor beneficiare, care va să zică, dacă vaccinarea obligatorie nu a funcționat cum trebuie. 

    Iar România va fi unul din primele poligoane în care se va experimenta noul „vaccin”, care oficial cică nici nu este creat, dar în realitate este stocat în miliarde de fiole, în depozite regionale pe tot globul, așteptând desfășurarea pe etape a planului sinistru. Și care ne va fi oferit de instituțîi internaționale și Ong-uri din spatele cărora va rânji cinic matusalemicul G. Soros, în timp ce isonul îi va fi ținut acestuia, printre alții, și de Bill Gates. 

    Va sună cunoscut? Prea multă populație, ar trebui să rămânem maxim 500 milioane, pentru că, chipurile, atâta este capabilitatea Terrei, în realitate asta ar fi capacitatea Lor de a ne controla electronic, ca pe vite. 

    Până atunci, adică până la rarefierea demografică terestră, isteria va urca la paroxism și va genera o falsă criză de aprovizionare cu alimente, servicii, utilități și bunuri de nevoi personale, care va conduce la masive devalorizări monetare și deprecieri economico-financiare ale caselor, imobilelor și pământurilor noastre, și astfel bruma de avere a fiecăruia va fi transferată aproape pe de gratis în mâinile lor, ale „salvatorilor”. Aurul va ajunge și el la valoarea lui reală, adică la Zero. 

    Singura soluție ar fi să nu mai fim așa creduli și să nu ne mai lăsăm manipulați. Să refuzăm să ne mai isterizăm, să reîncepem să ne comportăm normal. Și să refuzăm orice miracol pseudo-salvator creat de Ocultă. 

    Dacă căscăm ochii cu toții sau majoritatea, acum poate vor eșua. Și-atunci, prezenta criză coronavirusiană nu va mai reprezenta Soluția Finală a Ocultei, ci se va transforma într-o simplă simulare a unei alte viitoare Soluții Finale. 

    Pentru că, în așteptarea unei noi oportunități criminale, Asasinii Economici și acum și Biologici vor rămâne pe mai departe la pândă, hămesiți, ca să ne prindă iar pe picior greșit și să ne eutanasieze. 

    Acum aveți informația, dar - după caz - prezentele rânduri le puteți trata fie ca un simplu eseu sau un biet pamflet. Sau nu! Pentru că nimic nu este ceea ce pare. Doar „Prietenii” știu de ce!" 

    (text preluat) 

    Medicul Olga Simionescu, profesor la Universitatea de Medicină Carol Davila, a explicat că noul tip de coronavirus a suferit mutații, iar în țara noastră a ajuns o formă mai blândă de Covid-19 față de cea prezentă în Italia și China.

    Olga Simionescu spune că în urma mutațiilor Covid-19, există două serotipuri principale: una agresivă „L” și una mai blândă „S”.  

    „Deși virusul poate afecta orice populație, se pare că in Wuhan (de unde a pornit) și în Italia a fost serotipul L, iar în România serotipul S. Aceasta este legată de susceptibilitatea genetică a populației”, a explicat ea.  

    1. În momentul de față un cercetător renumit de la un institut din Belgia a anunțat că a descoperit un anticorp unic care este capabil să neutralizeze virusul aflat la originea COVID-19.

      Xavier Saelens de la Institutul flamand de cercetări în biotehnologie VIB a declarat că acest anticorp are protecție imediată, dar protejează doar pe termen scurt. Așadar, tot vaccinul este cel mai important „remediu” în ceea ce privește virusului din China care a dus la moartea și îmbolnăvirea a mii de oameni.  

      „Rezultatele arată că anticorpul ar putea împiedica noul coronavirus să infecteze celulele umane”, dar pentru a putea vedea cu exactitate cum neutralizează acest anticorp sunt însă necesare cercetări suplimentare.  

      Anticorpul descoperit poate fi folosit pe scară mare 

      „Spre deosebire de vaccinuri, un anticorp oferă o protecţie imediată, dar doar pe termen scurt. Avantajul acestei abordări în raport cu vaccinurile este că pacienţii nu au nevoie să producă proprii anticorpi…  

    domnul profesor in loc sa vindece pandemia a ales sa dea citva copite "voluntarismul(ui) de tip maoist promovat de China populară" si alte state. Cica metoda asta de combatere a COVID-19 n-ar fi buna, ci ar fi buna metoda aplicata de Boris Johnson, care a ales strategia imunizarii populatiei. Pai si in cazul ciumei si a gripei spaniole, autoritatile, care, atunci!, nu aveau altceva mai bun de facut, au ales sa lase virusul sa imunizeze populatia. S-a vazut cu ce rezultate!

    Alte state, exemplu fiind Coreea de Sud, au cheltuit mult si probabil cu o populatie extrem de educata si disciplinata au reusit sa evite prapadul.  

    Constat ca autoritatile noastre s-au hotarit sa miste si au introdus, acum!, starea de urgenta. Acum, ca pina acum au avut alte prioritati. Noroc cu patriotismul dovedit de PSD, care, calcindu-si pe inima, a ales sa linga unde a scuipat, ca altfel ramineam cu un guvern interimar pina la alegerile la termen! :)) 

    De ce au introdus-o? Este normal ca au facut-o ca sa poata cheltui dupa pofta inimii. Si sa nu credeti ca n-o vor face! Cind mai prind ei, conducatorii, o ocazie ca asta! Dupa asta ne vor cere votul, pe motiv ca ne-au salvat si sunt extraordinari. 

    Nu-mi place procedura si tratamentul care ni se aplica, de catre ei, conducatorii. 

    Simpla si ieftina era o cu totul alta preocupare si procedura. Ca a fost timp sa fie pregatite, avind in vedere ca se stia de prapadul din China pe la inceputul lui ianuarie, iar de cel din peninsula pe la mijlocul lui februarie. 

    Ce era de facut, atunci, nu acum?! 

    Mobilizata industria, pentru a pregati dispozitive, materiale sanitare, medicamente. 

    Niste amarite de masti si costume de protectie. Cu atitea intreprideri de confectii, sa nu fii in stare sa umpli lumea de masti si costume de protectie? Este inadmisibil! 

    Cu IMGB si multe altele, poate mai potrivite!, sa nu fii in stare sa faci niste aparate de ventilatie pentru intubatie? Inadmisibil! 

    Cu atita informatica, optica si laser la Magurele, sa nu fii in stare sa faci niste schenere de temperatura? O stupiditate! 

    N-au fost in stare de nimic. Toate se aduc din import, pe bani grei. Crunta nepasare si multa nepricepere si prostie! 

    De ce nu suntem in stare sa facem niste materiale amarite? Pentru ca am umplut scena politica cu fel de fel de jurnalisti, si nu numai, ratati, care stiu un singur lucru: sa dea din gura, cu mai mult sau mai putin talent. 

    Concomitent, trebuiau introduse in stare de lupta Politi Locala, Politia, Jandarmeria, Armata. Atunci!, cind a aparut primul caz, pe 27 februarie! Oamenii ajunsi la granita preluati de una din aceste forte, nu de toate!, :)) dusi in izolare sau carantina, paziti, pentru a nu umbla brambura, asigurindu-li-se cele necesare pe banii lor! 

    Sigur sa izolezi sau carantinezi 1 mil de oameni, sa zicem, nu-i un lucru usor, dar de ce altceva avem spre 300 de mii de persoane angajate in aceste forte mai mult sau mai putin armate! 

    1. Cu o analiză de neurochirurg, excelentă, accesibilă cititorului,la chestiune..; nu ca cele extrem-sofisticate., îmbârligate cu prețiozități și snoabe savantslâcuri

      ale lui /ale lor. 

      Te-ai referit la imbarligaturile lui Codita sau ale lui Make?

      Mai lasati rautatile!

      Nu sunt răutăți, sunt constatări.

      Citeste si te vei edifica. Sper. 

    Asta ca sa stiti mai bine de unde a venit urgia, in ce scop si cu ce premize ;) !

    "Dragilor, va mai amintiti cand va spuneam ca e groasa? No, dublati marimea, e foarte groasa. Mai asculta cineva la Trump? ....Da, da, "gorila" aia portocalie sau cum ii spuneau pe la CNN si alte trusturi de media pupatori de dos liberal, va mai amintiti de el? Ar cam trebui, zilele acestea sa ascultati ca spune niste chestii tare interesante presedintele nostru, printre care ca situatia existenta, spun "expertii", va putea dura si doi ani. ITS'A WAR !!! Suntem in plin razboi economic (deocamdata) cu China, oameni buni! Totul poate fi paraftazat in: " murim cu ei de gat". Omul asta, daca i-a iesit e un geniu !!! Eu tin in mine asta de vre-o 3 zile, si din ce pun cap la cap lucrurile, se contureaza tot mai bine scenariul. Dragilor, tot ce se petrece azi in lume este razboi economic mondial cu China si cu globalistii. Eu asta cred, acum ca nu e adevarat ce scriu eu, posibil, dar nu e nici imposibil. China era la o miime de secunda de a invinge USA in cursa mondiala, practic acaparase toata piata mondiala in aproape orice, industrie, tehnica, minereuri, si venea din urma si militar. Ani de zile a incercat Trump sa faca ceva, a impus sanctiuni, a lansat programe de incurajare a productiei interne, reforme economice, a redus taxarea... nimic n-a functionat. Frana pusa era aproape invizibila , pentru ca a fost o frana, categoric. China, daca era lasata sa mearga pe drumul ei ajungea o mega putere ceea ce era sinucidere curata pentru US si pentru Eu si Romania, pentru ca aproape tot ce consumam era MADE in China si asta debalansa puternic economia. Aproape toata productia mondiala de bunuri era acolo, chinezii incepusera sa intre puternic si pe piata bancara, tehnica militara, portavioanele apareau ca ciupercile dupa ploaie. Il poti acuza pe Trump de toate, dar nu de faptul ca nu-si iubeste tara, asa ca atunci can adversarul se indreapta spre victorie iti ramane doar sa-l faultezi. Daca o faci inteligent, mai ai sansa la victorie, daca nu meciul e pierdut , oricum nu pierzi nimic.

    Ca virusul e facut in laborator, n-am niciun dubiu, mai ales ca au demonstrat-o si indienii de la Tech Institute din Delhi, dar si focarele din Iran, o tara foarte privata care altfel nu ajungea sa fie infectata in genul Romaniei...nu violent si rapid cum s-a intamplat dealtfel. De ce s-a ales Italia? Pentru ca probabil au considerat numarul mare de batrani o rata de succes a operatiunii si trebuia inclusa Europa, regiunea fiind foarte centrala. In urma operatiunii "virusul chinezesc" economia chinezilor e paralizata, nu au ce face cu marfa, pot sa produca ca degeaba... totul e in carantina, si posibil va fi asa multa vreme de acum inainte. Intre timp peste tot se incurajeaza productia locala "necontaminata". Voi aveti impresia ca le e bine chinezilor? Sunt in cadere libera dragii mei, au ajuns pe marginea prapastiei, de aceea trimit ajutoare in Eu sperand la o rezolvare rapida a situatiei. Momentan sunt dpdv economic izolati de restul lumii si in toate conferintele Trump ii acuza ca nu au informat lumea si ca datorita LOR s-a ajuns aici. Nici globalistii nu stau prea bine, mai mult nationalism ca acum cu granitele bine trasate si inchise nu s-a pomenit. Bancherii ...aici e aici ! Eu cred ca MURIM SI CU EI DE GAT. Trump deja vorbeste de neplatirea ratelor la case, se poate nationaliza FEDERAL RESERVE din clipa in clipa si guvernul vrea sa preia puterea asupra banilor. Practic se sterge cu buretele Federal reserve act de la 1913, cand Rothschildsii prin federal reserve si mai tarziu cu ajutorul lui Roosevelt, au pus stapanire pe guvernul US si pe dolarul american. Pretul petrolului a scazut si fara necesitate de transport te vor implora ei sa-l cumperi. USA avea o politica ca oricine trece granita ILEGAL nu putea fi trimis inapoi, practic erau obligati sa-i primeasca si liberalii lui Obama au contribuit enorm la cacealmaua asta. Ghici ce, acum nu conteaza, ca e copil, adult, femeie ii ia frumos si ii arunca peste granita. Nu mai e nevoie nici de zid, ba ii pescuiesc si de prin tara si la fel fara comentarii sunt trimis inapoi. Stare de urgenta, ce vrei ! Bunicii nostri erau chemati la razboi sa lupte noi la razboiul nostru suntem chemati sa stam in casa. Sa fie asta WW3? Posibil ! Voi ce spuneti?" (text preluat) 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb