• Oficialii de la Helsinki: "Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO" • Surse: Guvernul suedez vrea să trimită cererea de aderare la NATO săptămâna viitoare
Rusia este "cea mai directă ameninţare" la adresa ordinii mondiale din cauza invaziei lansate împotriva Ucrainei, a declarat ieri, la Tokyo, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează AFP.
Domnia sa a spus, după o întrevedere cu premierul nipon Fumio Kishida, alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel: "Rusia este astăzi ameninţarea cea mai directă la adresa ordinii mondiale, cu războiul barbar împotriva Ucrainei şi pactul său îngrijorător cu China".
La rândul său, Kishida a afirmat: "Invadarea Ucrainei de către Rusia nu vizează doar Europa, ci zdruncină fundamentele ordinii internaţionale, inclusiv ale Asiei. Acest lucru nu trebuie tolerat".
• Zelenski susţine că sunt progrese în eforturile de obţinere a unor garanţii de securitate
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că sunt înregistrate progrese în eforturile Ucrainei de a-şi asigura garanţii de securitate internaţională, transmite dpa.
"Negociem cu principalele naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru deceniile următoare", a comunicat preşedintele Zelenski în discursul său video zilnic, notează Agerpres.
Garanţiile de securitate internaţională s-au numărat printre subiectele discutate la reuniunea G7 de duminică, la care Ucraina a participat pentru prima dată. "Este prima dată în istoria statului nostru când este posibil să se stabilească astfel de garanţii. Nu ceva într-un memorandum, nu vreo dorinţă declarativă pentru un anumit curs, ci garanţii specifice", a spus preşedintele ucrainean, adăugând: "Acestea ar fi nu numai semnificative din punct de vedere juridic, ci şi enunţate astfel încât să fie clar: ce anume, cine exact şi cum exact ne garantează".
Una din cererile Rusiei pentru a pune capăt ostilităţilor armate este un angajament clar al Ucrainei faţă de neutralitatea sa politică, pentru care Kievul caută garanţii puternice de securitate internaţională
• Sondaj de opinie: "Peste trei sferturi dintre finlandezi susţin aderarea ţării lor la NATO"
Finlanda trebuie să solicite "fără întârziere" aderarea la NATO, au afirmat ieri preşedintele ţării, Sauli Niinisto, şi şefa Executivului, Sanna Marin, conform Reuters.
Liderii finlandezi au subliniat: "Sperăm ca paşii care mai sunt necesari pe plan intern pentru luarea acestei decizii să fie făcuţi în următoarele câteva zile".
O conferinţă de presă a Executivului cu privire la "deciziile legate de politica de securitate a Finlandei" este prevăzută pentru duminică, a indicat preşedinţia de la Helsinki, conform Agerpres.
Mai mult de trei sferturi dintre finlandezi susţin acum o candidatură a ţării lor la aderarea la NATO, potrivit unui nou sondaj publicat luni. Conform rezultatelor sondajului publicat de televiziunea publică Yle, 76% dintre finlandezi - nivel record - doresc ca ţara lor să adere la Alianţa Nord-Atlantică, comparativ cu 60% în luna martie.
Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, susţinătorii aderării la NATO în Finlanda nu reprezentau mai mult de 20-30% în sondaje.
Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a salutat ieri dorinţa liderilor Finlandei de integrare în Alianţa Nord-Atlantică şi le-a promis un proces de aderare "fără probleme" şi "rapid", conform AFP.
"Finlanda este unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai NATO, o democraţie matură, un membru al Uniunii Europene şi un contributor important la securitatea euroatlantică", a subliniat Jens Stoltenberg, menţionând: "Aderarea Finlandei ar demonstra că uşa NATO este deschisă şi că Finlanda îşi decide propriul viitor".
În schimb, Moscova a avertizat ieri că aderarea Finlandei ar fi "cu siguranţă" o ameninţare pentru Rusia.
• Surse: Parlamentul suedez va dezbate luni situaţia privind securitatea ţării
Guvernul suedez intenţionează să trimită cererea de aderare la NATO săptămâna viitoare, urmând exemplul Finlandei, ambele ţări nordice schimbându-şi politica de securitate de după Al Doilea Război Mondial după invazia rusă din Ucraina, anunţă cotidianul Expressen, potrivit Reuters.
Parlamentul suedez va dezbate luni situaţia privind securitatea, iar apoi premierul Magdalena Andersson va convoca o şedinţă de guvern unde va fi luată decizia oficială de înaintare a cererii, a scris Expressen, citând surse anonime.
Imediat după acest moment va fi trimisă cererea, dacă nu se va întâmpla nimic neprevăzut, au afirmat sursele citate.
Forţele ruse şi-au înteţit atacurile în estul Ucrainei şi aparent ar fi înregistrat câteva cuceriri teritoriale în regiunea Donbas, potrivit armatei ucrainene, informează dpa. Regiunea estică Donbas este principala ţintă a forţelor militare ruse, de când acestea au invadat Ucraina, pe 24 februarie.
"Duşmanul îşi continuă atacurile pe frontul de est, cu scopul de a-şi impune controlul total asupra regiunilor Doneţk, Lugansk şi Herson şi a menţine coridorul terestru spre Peninsula Crimeea ocupată temporar", a informat ieri Statul Major al armatei ucrainene.
----------------
Creşterea sprijinului militar acordat Ucrainei de SUA şi aliaţii lor riscă să declanşeze un conflict între Rusia şi NATO, a avertizat ieri unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Reuters.
Potrivit lui Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, un conflict al Occidentului cu NATO riscă să se transforme într-un război nuclear total.
"Pomparea de arme în Ucraina de către ţările NATO, antrenarea soldaţilor ucraineni să folosească echipamente occidentale, trimiterea de mercenari şi exerciţiile ţărilor Alianţei din apropierea graniţelor noastre sporesc probabilitatea unui conflict direct şi deschis între NATO şi Rusia", a scris Medvedev pe Telegram, conform Agerpres.
----------------
Preşedintele rus Vladimir Putin a dat ieri asigurăr că Occidentul va avea de suferit mai mult decât Rusia de pe urma sancţiunilor pe care le-a impus Moscovei din cauza ofensivei ruse în Ucraina, conform AFP.
Autorii sancţiunilor, "ghidaţi de ambiţiile lor umflate şi oarbe şi de rusofobie, aplică o lovitură mai puternică propriilor lor interese naţionale, propriilor lor economii şi prosperităţii propriilor lor cetăţeni", a spus liderul de la Kremlin, menţionând: "Noi vedem acest lucru în primul rând uitându-ne la o creştere puternică a inflaţiei în Europa, care atinge 20% în anumite ţări".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2022, 17:58)
Eu zic ca Ucraina este cea mai mare amenintare la adresa pacii si stabilitatii in regiune.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2022, 19:03)
propaganda ruseasca
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2022, 21:59)
bai, esti nepotul asasinului Putin?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2022, 22:01)
criminalul Putin!!!!, sper sa scapam de el in curand
2. Titlu
(mesaj trimis de Nume în data de 13.05.2022, 19:38)
Rusia este cea mai directă ameninţare la adresa ordinii mondiale. Ok, înțeleg declarația.
Care ordine mondială?!?
Răspuns: Aia în care România plătește de 10 ori prețul pentru indiferent ce, de la indiferent cine. Până când nimic nu va mai fi al nostru.
Aici mă refer la contractele de achiziții de tehnologie, armament, energie, produse pharma, chiar și la mult blamatul gaz. Noi, peste tot, suntem campionii țepelor. Ne place. Ne place ordinea... Și ordinele :)
Week-End plăcut!!!
3. Ordinea Americii
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 13.05.2022, 20:04)
E sa cumpere orice resursa platind in armament la preturi exorbitante!
Tinand cont ca expunem imens cu Deveselu,trebuia sa primim armamentul gratuit,nu cate 5 miliarde anual!
Si daca nu accepti ,nu esti democrat si ver primi cadou un razboi civil cu niste democrati sustinuti de sua,vezi Siria,Libia,primavara araba ce a pus Egiptul pe butuci!
4. ?
(mesaj trimis de ?????? în data de 13.05.2022, 21:23)
& Care dracu ordine, mondială, ?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2022, 21:55)
stai sa vezi cand nu mai e ce dulce iti va parea
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2022, 22:18)
Cea în care SUA dictează și feudele execută.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2022, 22:19)
"Ordinea" de a cumpara obligatoriu vaccinuri cu eficienta
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2022, 22:20)
...muuuult sub cea contractuala ??