Ursula von der Leyen, reînscăunată în fruntea Comisiei Europene

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iulie

Momentul în care Diana Iovanovici Şoşoacă este evacuată din reuniunea Parlamentului European, filmat de Luis Lazarus.

Momentul în care Diana Iovanovici Şoşoacă este evacuată din reuniunea Parlamentului European, filmat de Luis Lazarus.

English Version

Parlamentul European, cu 401 voturi pentru, 284 voturi împotrivă, 15 abţineri şi 7 voturi nule, a decis ieri să îi acorde un nou mandat Ursulei von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, în ciuda faptului că Tribunalul UE a decis, cu o zi înainte, că Executivul comunitar nu a respectat regulile de transparenţă în încheierea contractelor de achiziţie a vaccinurilor anti-Covid şi în ciuda dosarelor penale în care von der Leyen este acuzată de mai multe persoane şi organizaţii de săvârşirea mai multor infracţiuni în legătură cu achiziţia respectivă.

Înainte de exprimarea votului de către deputaţii europeni, a avut loc o dezbatere în plenul Parlamentului în care Ursula von der Leyen a prezentat direcţiile pe care le va urm Comisia în următorul său mandat.

Apărarea, competitivitatea, continuarea Green Deal, dialog pentru o nouă politică agricolă comună şi realizarea de locuinţele sociale au fost punctele cheie ale programului pe care Ursula von der Leyen l-a prezentat deputaţilor europeni pentru viitorul său mandate de 5 ani în fruntea Comisiei Europene.

Referitor la competitivitate, von der Leyen a afirmat: "Competitivitatea noastră are nevoie de un impuls puternic pentru că asistăm la schimbarea bazelor economiei la nivel global şi cei care nu vor fi competitivi vor deveni dependenţi. De aceea, eu propun ca Europa să treacă la o viteză superioară. Afacerile trebuie să se deruleze mai repede, avem nevoie de mai puţină raportare şi de proceduri facile privind acordarea unor autorizaţii sau permise. (...) Vreau să verificăm situaţia IMM-urilor, care au nevoie de o mai bună reglementare, deoarece ele constituie coloana vertebrală a economiei europene. De aceea, trebuie să renunţăm să mai facem micromanagement, iar în locul lui să dăm mai multe stimulente IMM -urilor pentru că le merită".

Ea a propus continuarea Green Deal şi fixarea ţintei de 90% pentru anul 2040 privind decarbonizarea economică, dar şi încheierea unui acord/pact industrial verde.

Preşedintele Comisiei Europene a punctat: "Europa are nevoie de mai multe investiţii în agricultură, industrie, tehnologii digitale, dar şi în oameni şi competenţele lor. De aceea, ne dorim să desăvârşim piaţa capitalurilor şi să mobilizăm mai multe fonduri private, deoarece în acest moment această piaţă europeană este fragmentată şi, din această cauză, anual 300 miliarde euro se ducă către pieţe externe. De aceea voi propune realizarea unei Uniunii a economiilor şi investiţiilor, deoarece start-up-urile inovative nu mai trebuie să meargă în SUA şi Asia pentru a se extinde. Avem nevoie de piaţa unică aprofundată a capitalurilor, de o piaţă lichidă, care să permită start-up-urilor să se extindă. Pentru a avea mai multe investiţii private este nevoie însă şi de finanţare publică. Avem nevoie de o capacitate investiţională mai mare, concentrată pe politici, mai simplă pentru statele membre. De aceea, propun crearea unui fond european pentru competitivitate, ce se va concentra pe proiecte comune transfrontaliere, care să stimuleze dezvoltarea şi să consolideze implementarea pactului industrial verde".

Pactul respectiv ar urma să fie prezentat de Ursula von der Leyen în maximum 100 de zile de la începerea noului mandat, iar documentul va canaliza investiţiile în infrastructură, în energiile curate, pentru a continua cursul decarbonizării şi reindustrializării.

Întărirea securităţii şi apărării la nivel european

Legat de problemele din ultimii ani cu care s-au confruntat fermierii europeni, viitoarea Comisie ar urma să iniţieze un dialog strategic despre viitorul agriculturii din UE, iar la masa negocierilor vor fi invitaţi agricultorii, ONG-urile şi cei din lanţurile de aprovizionare care vor stabili împreună o nouă strategie agro-alimentară europeană.

Ursula von der Leyen a precizat: "Poziţia agricultorilor în lanţul valoric trebuie întărită şi este nevoie de mai multe stimulente, inovare şi acces la capital pentru a avea o agricultură durabilă, sustenabilă. Fermierii care vor face acest lucru vor fi recompensaţi corespunzător".

Preşedintele Comisiei Europene a mai arătat că Europa se confruntă cu o criză a locuinţelor, în condiţiile în care preţurile apartementelor şi chiriile cresc. De aceea, von der Leyen a spus că va numi un comisar european care se va ocupa direct de acest subiect, pentru realizarea unui plan european privind locuinţe accesibile şi deblocarea investiţiilor publice şi private din acest domeniu.

În ceea ce priveşte securitatea şi apărarea, potrivit doamnei von der Leyen, va fi construită Uniunea Europeană a Apărării, bazată pe o piaţă unică a apărării, care va avea capacităţi de apărare de înaltă tehnologie, dar şi un sistem comun de apărarea aeriană. Preşedintele Comisiei Europene a mai spus că personalul Europolice va fi dublat, pentru ca agenţia europeană să devină cu adevărat operaţională şi că va tripla personalul Frontex care va ajunge la 30.000 angajaţi care se vor ocupa de apărarea frontierelor UE şi de gestionarea migraţiei. În ceea ce priveşte gestionarea migraţiei ilegale, von der Leyen a arătat că va numi un comisar european care se va ocupa strict de regiunea Mediteranei şi va lucra la o agendă pentru această zonă împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Kaja Kallas.

Ursula von der Leyen a mai menţionat crearea în viitor a unui scut european al democraţiei, care va lupta împotriva manipulării informaţiilor şi a ingerinţelor străine în UE.

În ceea ce priveşte extinderea Uniunii, preşedintele Comisiei Europene a menţionat că aderarea statelor candidate se va face pe bază de merite şi că ţările respective trebuie să fie complet pregătite înainte de aderare. Ea a afirmat că locul statelor din Balcanii de Vest, al Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei este în Uniunea Europeană.

Partidele pro-europene au susţinut candidatura lui von der Leyen

Partidele democrate, pro-europene, au susţinut candidatura Ursulei von der Leyen la şefia Comisiei Europene. Manfred Weber, preşedintele PPE a arătat că programul preşedintelui Comisiei Europene este unul care promovează echitatea şi prosperitatea drept priorităţi ale Uniunii Europene şi că prin votul din 9 iunie 2024 cetăţenii au ales "o Europă democrată, nu radicală, o Europă unită, nu împărţită".

Iratxe Garcia Perez, preşedintele Alianţei Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) a spus că votul acordat de deputaţii acestui grup politic pentru Ursula von der Leyen este condiţionat de realizarea programului de echitate socială, de egalitate de şanse, de competitivitate a Europei şi de realizare a justiţiei sociale.

Jordan Bardella, preşedintele grupului politic Patrioţii europeni a susţinut că viitorul Europei depinde de suveranitatea statelor membre şi de realizarea unei autonomii strategice pentru Europa, şi a arătat că de aceea, ei se opun realegerii Ursulei von der Leyen.

Nicola Proccacini, reprezentantul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR) a spus că votul cu privire la von der Leyen va fi exprimat pe baza interesului naţional al fiecărui partid membru al grupului politic, în timp ce Valerie Hayer a precizat că grupul Renew va vota pentru reînscăunarea Ursulei von der Leyen, cerându-i acesteia ca în carta Fundamentală a Drepturilor Omului să fie trecut şi dreptul la avort.

Terry Reintke, preşedintele Verzilor europeni, a susţinut că e nevoie de votul forţelor democrate, pro-europene, pentru ca partidele extremiste să fie izolate în Parlamentul European şi i-a cerut doamnei von der Leyen să continuie implementarea Green Deal, să vegheze la respectarea statului de drept şi să militeze pentru desfiinţarea dreptului de veto în Consiliul European şi în Consiliul Uniunii Europene.

În schimb, Manon Aubry, co-preşedintele Stângii europene, a afirmat că Ursula von der Leyen a protejat companiile multinaţionale, nu a oferit nicio protecţie fermierilor europeni şi nici celor care lucrează în serviciile publice şi că a dat dovadă de netransparenţă privind contractele de achiziţie a vaccinurilor anti-Covid 19.

Ewa Zajaczkowska-Hernik, reprezentanta grupului politic al Suveraniştilor europeni a spus că von der Leyen este responsabilă pentru distrugerea agriculturii europene şi de nesiguranţa din Europa în urma implementării Pactului pentru Migraţie.

Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European şi deputat din partea PSD/S&D a spus: "Suntem astăzi în faţa unui vot important pentru următoarea Comisie Europeană dar şi privind felul în care vrem să conturăm viitorul Europei. După ce am văzut ceea ce s-a întâmplat astăzi în plen, noi, delegaţia Partidului Social Democrat, facem apel la responsabilitate şi, în acelaşi timp, subliniem priorităţile pe care le avem pentru viitoarea Comisie. Suntem ferm convinşi că trebuie să se facă mai mult pentru a se realiza aderarea completă a României la spaţiul Schengen. Totodată, vrem să subliniem necesitatea de a avea politici mai bune care să permită Europei să rămână lider în domeniul economic, competitivă, cu o industrie puternică, IMM-uri dinamice şi cu un buget adecvat pentru a răspunde provocărilor cu care ne confruntăm. Şi considerăm că putem contribui activ la acest lucru. În final, avem nevoie de mai mult sprijin pentru fermieri, zonele rurale, precum şi investiţii locale. Plată egală pentru muncă egală înseamnă şi subvenţii echitabile pentru fermierii noştri şi, în acelaşi timp, politica de coeziune trebuie să rămână nucleul dezvoltării regionale. Ne dorim o Comisie care să fie în contact cu cetăţenii şi să vină cu soluţii care să răspundă nevoii acestora de a avea condiţii de trai mai bune şi considerăm că putem lucra împreună pentru a realiza acest lucru".

La rândul său, Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al PPE, a afirmat: "Trebuie să fim uniţi şi conştienţi de responsabilitatea noastră şi trebuie să apărăm Uniunea Europeană de cei care primesc ordine de la Moscova şi Beijing. Datorită preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Europa este astăzi mai sigură decât era acum 5 ani. Nu mai depindem de Rusia pentru energia noastră. Suntem puternici şi mai independenţi. Suntem mai verzi, mai digitali şi mai competitivi. Ursula von der Leyen este un candidat la preşedinţia Comisiei Europene pregătit să servească Europa şi are un program care reflectă priorităţile tuturor celor care cred într-o Uniune Europeană puternică şi unită. Trebuie să întărim instrumentele UE, printre care se numără şi bugetul comunitar şi să conturăm bugetul pentru cadrul financiar multianual post 2027 pe arhitectura de bază, dar cu includerea punctelor de vedere ale Parlamentului European. Este nevoie să stabilim ca oricine cere fonduri europene trebuie să respecte valorile europene".

În urma votului Parlamentului European, preşedintele Roberta Metsola va înainta către Consilul European decizia privind numirea Ursulei von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, iar în perioada următoare fiecare dintre cele 27 de state membre îşi va desemna persoana care ar urma să ocupe o funcţie de comisar european.

Şoşoacă evacuată din Parlamentul European; opoziţia este acceptată, dar nu şi mitocănia

Diana Iovanovici-Şoşoacă a fost ieri evacuată din Parlamentul European, instituţie democratică unde opoziţia este acceptată - dovadă că reprezentanţii grupurilor politice de extremă dreaptă şi-au susţinut discursurile în şedinţa de plen în care s-a dezbătut candidatura Ursulei von der Leyen pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene -, dar mitocănia este ţinută la uşă. Iar atunci când totuşi reuşeşte să se strecoare în Hemiciclul de la Strasbourg, aşa cum a reuşit Diana Şoşoacă cu voturile a 450.040 de cetăţeni români - dintre care 30.000 din Diaspora -, există toate premisele să fie exclusă din sală.

Şoşoacă nu înţelege un lucru elementar, simpla aritmetică. Dacă a fost votată de 450.040 de cetăţeni să ajungă deputat european, asta nu înseamnă că a fost votată de România, aşa cum a afirmat înainte să fie scoasă din sala de plen de la Strasbourg. 450.040 de cetăţeni care te-au votat înseamnă doar 2% din totalul de 18.978.908 cetăţeni cu drept de vot la 9 iunie 2024 - conform datelor publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente. Dacă ne raportăm la numărul cetăţenilor care au votat pentru europarlamentare, din cele 8.942.629 de voturi valabil exprimate SOS a primit doar 5%, adică pragul necesar ce le-a permis Dianei Iovanovici-Şoşoacă şi colegului său de partid, Luis Lazarus, să devină deputaţi europeni în perioada 2024-2029. Or, în condiţiile în care aceste procente sunt infime, nu poţi să spui că te-a votat România. Pentru că mergând pe o astfel de logică anormală, deputatul independent Nicu Ştefănuţă, care a fost ales recent vicepreşedinte al Parlamentului European, şi care nu a avut un partid în spate, dar a luat 275.796 de voturi, ar putea să spună că l-a votat România.

Dar ce s-a întâmplat ieri în Parlamentul European? În momentul în care Valerie Hayer, preşedintele grupului politic Renew, i-a solicitat Ursulei von der Leyen să se ocupe în următorul mandat de preşedinte al Comisiei Europene de trecerea dreptului la avort în Carta Fundamentală a Drepturilor Omului, Diana Şoşoacă a început să ţipe, să strige "In God we trust" şi să arate în plenul instituţiei europene un diptic ( o icoană alcătuită din două piese legate între ele, încât să se poată deschide şi închide ca o carte). Şoşoacă a crezut că la Strasbourg va fi acceptat modul ei de manifestare mitocănească tolerat în Senatul de la Bucureşti unde niciun chestor nu a scos-o din sala de plen şi unde preşedintele Nicolae Ciucă nu a avut curajul să ceară acest lucru - vă amintiţi de ieşirea necontrolată a senatoarei, cu atacuri verbale antisemite, în 14 mai 2024 când în Parlament s-a sărbătorit Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Israel?.

Numai că Roberta Metsola este un adevărat om politic spre deosebire de Nicolae Ciucă şi funcţionarii Parlamentului European nu sunt paiaţele din Parlamentul de la Bucureşti. Pentru că Diana Şoşoacă nu se liniştea, deşi a fost avertizată de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola a ordonat evacuarea ei din sala de plen. Văzând că Şoşoacă se opune evacuării şi îşi continuă manifestarea huliganică, Roberta Metsola, pe un ton grav le-a transmis funcţionarilor Parlamentului că ordinul ei a fost destul de clar şi că doreşte îndeplinirea acestuia. Mai mult, i-a solicitat Dianei Şoşoacă să nu mai ţipe la uşierii care urmau să o evacueze din sală. În cele din urmă, Şoşoacă a fost evacuată din sala de plen, după ce şi-a pus o botniţă pe faţă, a acuzat conducerea UE că a omorât românii şi a fluturat sacul negru pe care îl flutura pe la televizor şi în pandemia Covid 19. În momentul acuzaţiilor făcute, majoritatea deputaţilor europeni au huiduit-o pe Şoşoacă, fapt ce demonstrează că mitocănia dusă de la Bucureşti la Strasbourg nu este acceptată. Mai mult, mitocănia respectivă a fost tratată elegant, cu un ordin ferm al preşedintelui Parlamentului European şi cu mănuşile albe ale uşierilor care au scos-o din sală pe Diana Şoşoacă, interzicându-i accesul pe tot parcursul şedinţei de ieri.

Referitor la ieşirea în decor a lui Şoşoacă, Ursula von der Leyen a declarat de la tribuna Parlamentului European înainte de a se trece la votarea sa pentru reînnoirea mandatului de preşedinte al Comisiei Europene: "Întotdeauna vom apăra libertatea. Dar libertatea nu înseamnă să ai dreptul să iei toată libertatea. Nu cel care ţipă cel mai tare sau are cel mai puţin respect, este cel care are puterea, ci statul de drept şi respectul sunt valorile care ne unesc. Acest respect putem să îl construim doar împreună, dincolo de diferenţe şi de doctrina fiecărui partid. Aşa ne rezolvăm noi diferendele în democraţiile noastre. Nu cu ţipete, nu cu urlete, nu cu lipsă de respect şi nu prin violenţă, ci prin vot; nu prin încercarea de a aţâţa diviziunile, ci prin dialog".

Gestul de ieri a lui Şoşoacă arată că ea nu a înţeles nimic din faptul că două grupuri politice de extremă dreaptă au refuzat ca SOS să facă parte din acestea. Deşi şi-a dorit să fie în grupul Patrioţilor Europeni condus de Jordan Bardella, colegul lui Marine Le Pen, Şoşoacă a fost refuzată de membrii acestui grup politic. A încercat să intre apoi în grupul Suveraniştilor europeni, dar şi aceştia au refuzat să primească SOS în rândurile lor. Partidul lui Şoşoacă nu are loc nici în grupul ECR - al Conservatorilor Europeni, unde au fost primiţi deputaţii europeni ai AUR, ceea ce înseamnă că, potrivit datelor de pe site-ul Parlamentului European, Diana Ivanovici-Şoşoacă şi Luis Lazarus sunt doi deputaţi europeni neafiliaţi vreunui grup politic. De ce nu au fost primiţi cei doi în vreun grup politic, al forţelor de extremă dreaptă sau al suveraniştilor? Pentru că mahalagismul nu e binevenit în Europa, nici măcar în rândurile AfD sau în rândurile Rassemblement Nationale.

Faptul că Şoşoacă nu este afiliată niciunui grup politic european înseamnă că ea nu are nicio putere în Parlamentul European. Potrivit cutumei, majoritatea modificărilor legislative la actele propuse de Comisia Europeană sunt făcute de deputaţii europeni în urma negocierilor dintre grupurile politice. Practic, timp de 5 ani, Şoşoacă şi Lazarus sunt izolaţi în Parlamentul European, unde vor face doar act de prezenţă şi îşi vor încasa leafa lunară, beneficiind şi de alte facilităţi acordate de instituţia europeană: transport gratuit, birou parlamentar cu angajaţi proprii, decontarea diferitor sume, etc.. După care la sfârşitul mandatului vor avea dreptul la o indemnizaţie specială lunară când vor ieşi la pensie.

În aceste condiţii, în care este lipsită total de putere la nivel european, suntem curioşi să vedem ce va alege în această toamnă Diana Iovanovici-Şoşoacă: banii primiţi de la Parlamentul European sau întoarcerea acasă, în Senat, după alegerile parlamentare din 1 Decembrie, unde este lăsată să îşi manifeste din plin, fără nicio consecinţă, mitocănia şi să ameninţe cu fel de fel de dosare penale - născocite de mintea ei avocăţească şi de prea plinul egoului pe care i-l întreţine şi Luis Lazarus - funcţionarii publici care îşi fac datoria, fie că vorbim despre procurori, poliţişti, jandarmi, manageri de spitale sau şefi ai unor instituţii publice ori din administraţia publică locală sau centrală.

Suntem siguri că cei 450.040 de cetăţeni cu drept de vot dintre care jumătate sunt din Diaspora îi vor asigura necesarul de 5% pentru a-şi manifesta în continuare violenţa verbală şi ameninţările în Parlamentul de la Bucureşti. Pentru că, probabil, pentru alegătorii doamnei Şoşoacă viaţa adevărată înseamnă mahalagismul, ura, acuzarea nefondată a celorlalţi şi chiar solicitarea scoaterii din viaţa publică a adversarilor politici.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. FOARTE BINE PT PEDEPSIREA CIRCULUI ŞOŞOCIAN, VAI PT REALEGEREA Ursulei Van....

    1. Peste cinci ani Sosoaca va fi presedinta Comisiei :))

      Cu cine credeti ca se va intalni Trump cu cea mai mare placere, din Romania?  

      pacat ca n-au putut-o pedepsi la buzunar, sa-i ia macar jumate din slariul pe o luna. se potolea instant. daca nu e chiar nebuna.

      Urmeaza. Si atunci se potoleste.

      Pt bani si gogoasa joaca! 

    Sosoaca este visul nostru urat, o rusine nationala.

    Nu este adevarat ca este "neafiliata", ea face parte din lista rusinii: 

    - Iohannis, un arivist cu mintea lenta si lipsit de caracter; 

    - Ciuca, incapabil sa exprime o idee; 

    - Ciolacu, un smecher de provincie fara convingeri si fara cultura; 

    - Dancila, o agramata; 

    - Sosoaca, o mahalagioaica care se mandreste ca este mahalagioaica. 

    Idiotii astia completeaza actual imaginea mai veche din mintea europenilor ca Romania este o tara de tigani.

    Avem de ce sa ne fie rusine! 

    1. Daca te uiti la comentariile strainilor de pe canale youtube ale mass media din afara care au prezentat toata treaba, cam 90% sunt pro Sosoaca. Mai ales in opozitie cu faptul ca Ursula a fost realeasa la al XIV-lea congres. Si absolut tuturor li se pare mai grava realegerea. Nu stiu unde se ascund fanii ppe...

      Asta ca sa te linistesti cu privire la "straini". 

      Terminati cu complexele astea de inferioritate, voi faceti de rusine Romania. Credeti ca strainilor le pasa cum sunt vazuti de romani?

      Chestia asta cu complexul de inferioritate și cu obsesia modullui în care ne privesc străinii este reală. E un defect vechi.

      Nu e de azi de ieri. A spus-o parcă si a explicat-o și un sociolog celebru în perioada interbelica. 

      Noi am fi buricul pământului când de fapt pe străini îi doare în bip de noi.

      Da, in bip ii doare pe oamenii cavernelor.

      iti pierzi timpul , au tema si postacii si presa mituita sa sara la Sosoaca ca spune adevarul si nu le convine , de fapt slugile si lingaii strainilor s-au facut de ras , forza Diana !

      Si slugile rusilor striga forza Diana!

      M-am uitat! Nu prea gasesc postari pro sosoaca! Toti acuza modul de exprimare si atitudinea!

      Sosoaca nu crede ce spune.joaca un rol.pentru a distrage atentia de la dezastrul ursula.e pe post de paratrasnet.se doreste deasemenea subminarea curentului suveranist.de marinn le pen,pe post de iepure sosocar ati auzit?daca nu ati auzit, poate ati auzit ca macron a castigat la pas alegerile in turul 2 in franta.. de 2 ori.mare om politic acest macron!

      Vine tare din urma si simion,exact pe acelasi culoar!de discreditare a miscarii nationale,suveraniste.personaj ele asculta de acelasi regizor...din afara Romaniei. 

      adevarul conteaza . tradator cu mod de exprimare nu face doi bani !

      Si prostii o ataca pe Diana !

    Cu emotii maxime aceasta re-inscaunare, din cauza unor acuzatii de coruptie, dar pana la urma binele a triumfat - Ursula e din nou la conducerea Europei.

    Binele si Raul la aceeasi masa - Ursula versus ShoShoaca, ce contradictie, ce contrast... 

    Nu iti poti da seama de calitatile Ursulei decat punand-o langa ShoShoaca...!

    Intre violenta verbala si vorba goala demagogica, alegem intotdeauna vorba goala, ca e cu mai mult bun simt. 

    Sa vedem de unde o sa ia vaca bani pentru toate proiectele ei comunistoide si/sau utopice.cat despre rule of law,lupta anti-coruptie,stat de drept etc, au ramas doar dublul standard, ipocrizia si vorbele in vant.sub domnia luminata a acestei vaci ue va avea soarta urss!am infrant,tovarasi!

    1. De la fraieri, de unde crezi ca o sa ia, ca doar n-o plati de la ea din buzunar.

      A si spus deschis ca bugetul Comisiei Europene trebuie sa creasca substantial pentru a pune in opera obiectivele pe care si le-a asumat..  

      Numai achizitiile de armament pot pune pe chituci o tara mica, nu mai vorbim de celelalte.

      Cum sa investsti in energie ca stat cand tu ai 10 miliarde de euro anual alocare numai la armament ?? 

    uninuea spcialist comunista europeana continua...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb