USR critică decizia Curţii Constituţionale privind supraimpozitarea contractelor part-time şi anunţă că va depune, în zilele următoare, un proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal, potrivit Agerpres.
În opinia USR, în actuala alcătuire, CCR apără "mai puţin Legea fundamentală în litera şi spiritul ei şi mai mult pe privilegiaţi".
"Supraimpozitarea pensiilor speciale a fost neconstituţională, însă supraimpozitarea contractelor pe salariul minim pe economie, cu norme parţiale, este constituţională. Nu Constituţia este strâmbă, ci judecătorii care judecă strâmb. Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă", a declarat deputatul USR Cristian Seidler.
Uniunea Salvaţi România anunţă că va depune zilele următoare un proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal în sensul eliminării suprataxării contractelor part-time.
Potrivit deputatei USR, Oana Ţoiu, este "profund nedrept" să munceşti două - patru ore şi să plăteşti taxe pentru opt ore.
"Au demonizat în spaţiul public angajatorul privat, lepădându-se de orice principiu liberal cu semnătura premierului PNL pe absurditatea asta, dar datele arată altă realitate. În câteva luni, 47.000 de contracte part-time s-au închis în învăţământ, dublu faţă de comerţ, triplu faţă de transport şi depozitare. Aceasta în condiţiile în care oricum aveam printre cele mai mici ponderi de contracte part-time din UE. Suprataxarea impusă de PSD-PNL-UDMR nu îi afectează doar pe cei cu contracte part-time, ci şi pe antreprenorii cărora le cresc costurile şi pe foarte muåţi români. De exemplu, întreţinerea la bloc a crescut tuturor din cauza asta, pentru că s-au dublat sau triplat taxele pentru administratori şi angajaţii la curăţenie", a precizat Oana Ţoiu.
În urmă cu doi ani, CCR a decis că nu este constituţională impozitarea cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.000 de lei, a amintit USR. "Acum, în schimb, suprataxarea unor bani care nu sunt încasaţi de românii ce muncesc pe contracte de două-patru ore este constituţională", se menţionează în comunicat.
USR califică, totodată, drept de neînţeles decizia CCR de a amâna până pe 31 ianuarie 2023 sesizarea pe legea prin care cresc cu până la 2.000 de lei indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de Consilii judeţene.
"CCR s-a mai exprimat pe creşterea indemnizaţiilor primarilor, ultima dată nu mai departe de acum câteva luni, în septembrie 2022, când USR a sesizat-o pe majorarea salariilor şi indemnizaţiilor tuturor demnitarilor, inclusiv a primarilor şi preşedinţilor de CJ-uri. De ce este greu, acum, judecătorilor CCR să judece acelaşi subiect, cu aceleaşi argumente?", transmite USR.