USR: "Din banii plătiţi pentru plafonarea preţurilor la energie am fi putut instala panouri solare în curtea românilor"

F.D.
Politică / 8 august 2022

"Din banii plătiţi pentru plafonarea preţurilor la energie am fi putut instala panouri solare în curtea românilor"

USR a transmis că, în locul schemei de compensare şi plafonare puse în practică de guvernul PSD-PNL, putea fi subvenţionată instalarea de panouri solare în curtea a milioane de români, ceea ce ar fi însemnat pentru România o majorare a puterii instalate cu 44%, energie verde, relatează News.ro.

"Cu alte cuvinte, în loc de 40 de miliarde de lei risipiţi, am fi putut avea în România un supliment de putere instalată echivalentul a 25 de centrale de la Porţile de Fier 2 sau a şase centrale de la Cernavodă ori a 260 de centrale de pe Defileul Jiului", se arată în comunicatul de presă al partidului.

"La o estimare optimistă, schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie costă statul român 40 de miliarde de lei, doar pentru nouă luni, dintre care doar una singură de iarnă. Dincolo de riscurile previzibile că, neavând de unde să fie achitaţi aceşti bani către furnizori, unii vor trage cortina şi va fi un prim şoc adevărat în România, după cheltuirea acestei sume impresionante doar pentru nouă luni, sistemul energetic românesc nu se alege practic cu nimic. Cheltuim suma orbitoare de 8 miliarde de euro şi suntem în acelaşi punct, ba mai îndatoraţi, într-o poziţie chiar mai greu de mişcat", a declarat deputatul USR Radu Miruţă, membru în Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, conform sursei citate.

USR precizează că un calcul simplu - care include un preţ real pe piaţa liberă de 1.000 de euro pentru fiecare KW instalat în panouri fotovoltaice (cu invertor şi tot ce trebuie pentru a deveni prosumator) - relevă că din 8 miliarde de euro, cât costă schema de plafonare a preţurilor în primele 9 luni de când a fost adoptat OUG 27, ar fi putut rezulta 8 GW putere instalată răspândită în gospodăriile oamenilor.

Pentru o reprezentare simplă, aceşti 8.000 MW înseamnă puterea a 25 de centrale electrice precum cea de la Porţile de Fier 2 sau a aproape şase centrale de la Cernavodă ori a 260 de centrale de pe Defileul Jiului. Sau a 37 de centrale de la barajul Vidraru.

Toate acestea, în condiţiile în care, în acest moment, puterea totală instalată în România este de aproximativ 18.000 MW.

"Cu alte cuvinte, Guvernul PSD-PNL ar fi putut spori cu 44%, puterea instalată a României, energie verde, în curtea a milioane de români, cu surse răspândite pe toată suprafaţa ţării, neîncărcând sistemul de distribuţie (producerea şi consumul s-ar întâmpla în lanţul scurt), reducându-se semnificativ costul facturilor plătite de populaţie. Nu în ultimul rând, Guvernul PSD-PNL ar fi putut aplica schema de plafonare şi compensare doar pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, iar restul banilor i-ar fi putut folosi pentru a subvenţiona instalarea de sisteme fotovoltaice în gospodării. Şi tot ar fi fost acoperit consumul total zilnic de energie (de 5.500 MWh) sau s-ar fi obţinut o putere suplimentară de aproximativ 17 ori cât Porţile de Fier 2", mai indică sursa menţionată.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Mintea românului de pe urmă ....

    1. Nu. Eu nu sunt membru USR, dar sunt de multi ani aproape de ei si de precursorii lor - hai sa zicem simpatizant - i-am ajutat cat am putut, ca partid sau membri individuali, de mai multe ori, pe la alegeri sau altele, i-am votat mereu etc.

      Insa aici gresesc rau - si ma intreb daca Cristina Pruna, care a devenit cumva expertul partidului in materie de energie, si-a dat binecuvantarea pe comunicatul asta de presa. Inclin sa cred (sau sper) ca nu, pentru ca materialul contine erori grave de tot. Si, mai rau, fara a le face autorilor procese de intentie, indeamna la niste politici energetice complet gresite. 

      Sunt aproape socat, sa-mi fie cu iertare, de gogomaniile cuprinse in comunicat (la comunicatul de pe site-ul partidului ma refer, nu la articolul de pe news.ro sau din Bursa). Daca de la "specialistii" PSD in orice domeniu ma astept literalmente la orice prostie, de la USR aveam niste pretentii macar minimale. Sunt, de altfel, neplacut surprins sa constat ca desi acel comunicat e publicat azi, comentariiile la el sunt deja inchise si, ce sa vezi, nu exista niciun comentariu...

      Altfel, chiar daca argumentul autoritatii nu e in general valabil, consider ca sunt pe deplin calificat sa discut subiectul. Daca Bursa accepta provocarea, sunt dispus sa explic in detaliu ce si cum (nu ca ar fi vreo revelatie, vreun mare secret, profesionisti adevarati din energie spun aceleasi lucruri de ani si ani, daca nu de zeci de ani de zile), precum si ce-ar trebui facut, in opinia mea - subiectiva, de altfel. 

    Plafonarea preturilor la energie a fost masurata cea mai potrivita pentru acel moment.

    Plafonarea a avut efecte imediate in timp ce instalarea panourilor solare necesita un timp relativ indelungat.

    Nu ne opreste nimeni ca dupa plafonarea preturilor sa montam panourile solare si alte surse de energie verde pentru ca astfal sa putem apoi anula plafonarile. 

    Și ne da electrica un kk de contract

    terminati cu vrajeala si cu speculatia asta verde la panouri.... naiba sa ia nimeni nu spune public ca este o pacaleala? adunati toate costurile si o sa vedeti randamente reale negative... plus ca co2 pe lant astronomic cu radamentul....

    faceti naiba reactoarele alea... nu mai aburiti oamenii cu panouri... unde costurile pe viitor mult mai ridicate... si poluarea... si tot.... 

    da stim ca polistirenul si panoul fotovoltaic a adus randamente reale Germaniei ce a intermediat China; iar USA la capitolul tehnologie telefonica a vut randamente reale ce a intermediat China... 

    uitam can un bax de esp era 10 lei si o celula foto 1 lei? uitam prea repede... 

    s c cret 

    Dacă erau usr ist cu PNL iști la guvernare nu făceau nici o plafonare,dar panouri solare sau punem panouri la ei nu la prostime

    Toata masacrada cu compensarile si subventionarile a fost in favoarea rechinilor. In fond banii au ajuns tot la ei, insa nu platiti din mana populatiei ca pret, ci luati de stat din buzunarul fiecaruia prin impozite si dati rechinilor.

    Aceste masuri in mod cert, nu au fost drepte si corecte fata de poporul roman. Pare a fi o hotie. Si atunci guvernantii ce sunt? 

    In curtea USR-lor ,bineinteles.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb