Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus, astăzi, o informare adresată vicepreşedintei Comisiei Europene, Vìra Jourova, comisarul pentru justiţie, cu privire la măcelărirea legii de protejare a avertizorilor de integritate de către coaliţia PSD-PNL-UDMR. "În loc să transpună în legislaţie o directivă europeană care protejează avertizorii de integritate, coaliţia PSD-PNL-UDMR în frunte cu Laura Vicol, avocata interlopilor şi şefa pusă de PSD la Comisia Juridică, a ciopărţit legea", arată comunicatul de presă al partidului. Gravitatea situaţiei este dovedită şi de anunţul Procurorul European Laura Codruţa Kovesi care analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiţionarea a fondurilor europene de statul de drept în cazul României, mai indică sursa citată, conform News.ro.
În forma actuală, legea nu mai protejează avertizorii. A fost eliminată prezumţia bunei credinţe a avertizorului; raportările avertizorilor trebuie distruse obligatoriu după doi ani de zile. mai indică sursa menţionată.
Avertizorii au dreptul de a divulga public informaţiile privind încălcarea legii doar după trei luni de zile şi doar dacă au raportat intern în prealabil, mecanismul de raportare intern a devenit inaplicabil la nivelul localităţilor mici, unde primarii şi baronii sunt stăpâni; au eliminat raportarea anonimă şi au redus mult amenzile pentru cei care persecută avertizorii, spune eurodeputatul Vlad Gheorghe.
"PSD, PNL şi UDMR vor să-i vadă dispăruţi pe-aceşti avertizori de integritate şi e simplu să înţelegem de ce. Corupţii sunt ei. Faptele penale ei le fac. Abuzurile ale lor sunt. Vor să le închidă gura avertizorilor, să le facă imposibile denunţurile, să îi expună, să-i lipsească de orice protecţie. De ce? Ca să nu mai aibă nimeni curajul să îi dea pe corupţi către presă, către DNA, să nu mai aflăm noi, cetăţenii, ce mizerii fac ei. PSD, PNL şi UDMR au votat o lege ciuntită, pentru că lor nu le pasă ce riscă România, ei vor să se pună pe ei la adăpost să poată fura liniştiţi", explică europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.
Riscurile adoptării în această formă a legii înseamnă încălcarea unui jalon important din PNRR, amenzi pentru infringement pentru că directiva nu a fost transpusă corect în legislaţie, îndepărtarea de obiectivele României de ridicare a MCV şi aderare în spaţiul Schengen, mai arată sursa amintită.
Procurorul-şef al Parchetului European (EPPO) Laura Codruţa Kovesi a anunţat că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiţionarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorii de integritate. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativă care transpune o directivă europeană în acest sens.
"Pe baza analizei preliminare a legii şi, în special, a modificărilor aduse proiectului de lege pe 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acesteia de către plen, procurorul-şef european evaluează dacă unele dintre aceste dispoziţii ar fi contrare Directivei privind protecţia avertizorilor de integritate şi ar reprezenta un pas înapoi în raport cu nivelul actual de protecţie, stabilit de legislaţia naţională încă din 2004", a precizat Kovesi, într-un comunicat de presă al EPPO.