Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România din Senat solicită conducerii Camerei superioare a Parlamentului numirea de urgenţă a noilor membri ai Consiliului Naţional de Integritate, luând în considerare întârzierea de aproape un an în desemnarea membrilor CNI, precum şi "consecinţele grave ale acestei situaţii" pentru activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate, inclusiv prin amânarea organizării concursului pentru numirea preşedintelui instituţiei, transmite Agerpres.
Mandatele membrilor CNI au expirat de la sfârşitul anului trecut, ultima şedinţă a Consiliului având loc în data de 6 decembrie 2018.
Într-un comunicat transmis astăzi, USR evidenţiază faptul că blocajul activităţii CNI a survenit ca urmare a întârzierii Senatului României de a numi noii membri ai Consiliului pe parcursul anului curent, iar această situaţie trebuie să înceteze, în condiţiile în care mandatul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate urmează să expire în data de 2 decembrie 2019, iar CNI este instituţia care are atribuţia legală de aprobare a regulamentului de desfăşurare a concursului sau examenului pentru numirea preşedintelui şi vicepreşedintelui Agenţiei, conform art. 38 alin. d) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI.
În consecinţă, grupul USR din Senat atrage atenţia că tergiversarea numirii membrilor CNI constituie o încălcare a Legii nr. 144/2007, care prevede la art. 37 alin. (6) că membrii viitorului Consiliu se vor desemna "între a 90-a şi a 30-a zi înaintea expirării mandatului Consiliului". De asemenea, legea permite constituirea Consiliului Naţional de Integritate dacă sunt desemnaţi cel puţin jumătate plus unu dintre membri de către entităţile prevăzute la art. 35 alin. (1) din Legea 144/2007.
"Este foarte important ca această instituţie să funcţioneze la capacitate maximă. Să nu uităm că, de-a lungul timpului, Agenţia Naţională de Integritate este cea care a constatat că există diferenţe nejustificate, în unele cazuri de milioane de lei, între averile dobândite de politicieni şi veniturile realizate. Tot ANI a făcut demersurile necesare pentru ca, din motive de incompatibilitate, să îşi piardă mandatul de parlamentar mai mulţi senatori şi deputaţi. Din păcate, în ultimii ani, Agenţia Naţională de Integritate a intrat într-un con de umbră. Altădată lăudată pentru performanţa dovedită, ANI a ajuns să se ocupe doar de aleşi locali şi funcţionăraşi publici, închizând complet ochii la posibilele încălcări comise de nume grele. Noi, de exemplu, încă aşteptăm de la ANI să răspundă sesizării depuse de colegii de la USR Vrancea cu privire la averea ostentativ afişată şi, zicem noi, total nejustificată, a lui Marian Oprişan, baronul de Vrancea. Cum încă aşteptăm să răspundă şi la sesizarea depusă de colegul deputat Emanuel Ungureanu cu privire la averea fostului preşedinte al PSD Liviu Dragnea", a declarat senatorul USR Silvia Dinică, secretar al Senatului, în comunicat.
USR a propus-o ca membru în CNI pe Luminiţa Tuleaşcă - doctor în Drept, cadru didactic universitar şi avocat, specializată în Drept comercial, Drept civil, Dreptul comerţului internaţional, Drept european şi Drept internaţional privat, mai arată sursa citată.
1. cumpar teren agricol si apoi sa l vind la anrp cu
(mesaj trimis de misu64 în data de 19.11.2019, 13:45)
cumpar teren agricol cu 235000 euro pe hectar sa l pot pregati de vinzare la ministerul finantelor ca am auzit ca cumpara la greu daca e nevoie ma fac psdist
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2019, 13:58)
Mă asteptam la o reacție mai rapidă din partea partidelor politice din opoziție pentru formarea acestei instituții.
Acum avem altă majoritate în senat, ar trebui să avem cât mai repede această instituție, numită Consiliul Național de Integritate.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2019, 20:49)
Dorim membrii CNI care sa aiba cunostinte in domeniul juridic.
Mai mult, acestia sa conceapa si sa aplice un management performant.
Speram la o decizie corecta din partea Senatului.
Doamne ajuta!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2019, 14:14)
Mai aveti de asteptat.
Alesii nostri sunt foarte ocupati, iar in ultimul an ANI a produs ce nu trebuie.
O sa fie distractie mare la urmatorul CNI
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2019, 14:15)
Tot PSD?