• Obiectivul lucrărilor - reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea
Grupul UTI a semnat, ieri, contractul pentru derularea lucrărilor de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Proiectul, care se va desfăşura pe o perioda de 30 de luni, are o valoare de circa 9 milioane de euro. Antrepriza generală va fi asigurată de UTI Grup, în asociere cu Romconstruct Holding Grup, prima dintre acestea fiind liderul asocierii, potrivit unui comunicat al companiei.
Acesta precizează: "Lucrările realizate de UTI vor consta în reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor electrice şi mecanice ale spitalului, precum şi în instalarea unor sisteme noi, performante, de curenţi slabi şi gaze medicale. Spitalul va fi funcţional pe perioada lucrărilor, iar echipa de proiect nu va afecta în niciun fel desfăşurarea activităţii acestuia, aceasta fiind şi una dintre provocările proiectului".
Contractul este finanţat din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional, fiind atribuit în baza unei licitaţii deschise.
UTI a mai derulat contracte în domeniul sanitar, furnizând servicii de construcţii şi facility management pentru unităţi ca Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni din Bucureşti, Clinica Euromaterna din Brasov, lanţul de clinici Regina Maria din Constanţa, Spitalul Municipal din Ploieşti şi Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.
Fondat în 1990, Holdingul UTI are capital majoritar românesc şi are patru linii de business: sisteme de securitate pentru infrastructuri critice şi apărare, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, managementul traficului, construcţii şi facility management. Corporaţia are sedii în România, Moldova, Polonia, Italia, Olanda, Azerbaijan şi desfăşoară activităţi în ţări din Europa Centrală şi de Sud, precum şi în Orientul Mijlociu. În 2011, aceasta a înregistrat o cifră de afaceri de 160 de milioane de euro şi aproximativ 2.000 de angajaţi.
Într-un interviu pe care ni l-a acordat în 2011, Tiberiu Urdăreanu, acţionarul majoritar al Grupului UTI, ne-a spus că portofoliul diversificat constituie principalul avantaj într-o perioadă de criză.
Domnia sa ne-a declarat: "Odată cu apariţia recesiunii, am întreprins nişte acţiuni care s-au dovedit foarte eficiente. În primul rând, am revenit la un stil de coordonare şi control centralizat, cu precădere în zona financiar-contabilă şi am impus un sistem de monitorizare permanentă a profitabilităţii şi a costurilor fixe, astfel încât acestea să se ajusteze la nivelul veniturilor. Ne-am adaptat în timp real, prin ajustarea costurilor fixe, pentru a ne păstra profitabilitatea. Aceasta a fost prioritatea tuturor firmelor noastre - indiferent de cât de mult scade volumul cifrei de afaceri, activitatea trebuie să se păstreze profitabilă. A fost un control al costurilor foarte strict, s-a apăsat la maxim pe pedala de control al costurilor, dar, în special, am apăsat pe pedala creşterii şi am depus eforturi foarte mari pentru contracte noi şi clienţi noi".
Potrivit domnului Urdăreanu, la sfârşitului anului 2010 corporaţia a finalizat un plan de investiţii întins pe cinci ani. "Este vorba despre aproximativ 50 de milioane de euro pentru achiziţii de noi companii şi dezvoltări de business-uri noi şi despre circa 30 de milioane de euro pentru dezvoltare internaţională, în perioada 2011-2016", ne-a spus domnia sa, subliniind că, în primul rând, se urmăreşte consolidarea liniilor de business existente şi, achiziţionarea de companii, pe domeniile respective, atât în România, cât şi în străinătate.