În timp ce întreaga ţară este în criză, bugetul de stat rămâne, în continuare, o incertitudine, deşi actualul Executiv ne guvernează de mai bine de o lună.
Întreaga economie a ţării devine, pe zi ce trece, din ce în ce mai măcinată de probleme, iar contextul internaţional de recesiune, deloc favorabil exporturilor, ar trebui, normal, să primească, dacă nu o intervenţie pe măsură, măcar un răspuns ferm din partea Guvernului.
Cu toate acestea, guvernarea PSD - PD - L, orchestrată de Traian Băsescu şi dirijată de Emil Boc, nu poate interveni din pricina faptului că, în aceste vremuri de criză, nu a definitivat bugetul de stat.
Ministerele promit cetăţenilor programe şi proiecte de perspectivă, care, însă, ar trebui reactualizate, întrucât le lipseşte un fundament atâta vreme cât nu au o bază financiară.
În plus, bugetele ce vor fi puse la dispoziţie vor fi de austeritate, deci vor pune în imposibilitate de aplicare anumite programe deja stabilite.
Marţi aflam de la vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, că în privinţa bugetului s-au făcut progrese semnificative, în urma şedinţei nocturne a Biroului Politic Coordonator Central al coaliţiei PSD - PD -L,
Tot Flutur spunea că, miercuri, urma să aibă loc o nouă şedinţă a BPCC în care să se definitiveze proiectul de buget.
Însă lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură.
Miercuri, Ministrul de Finanţe Gheorghe Pogea a evitat să se pronunţe, clar, dacă bugetul pe 2009 va fi aprobat, astăzi, în şedinţa de Guvern.
Ministrul Pogea a precizat că va prezenta proiectul pe buget doar atunci când va avea la dispoziţie toate cifrele necesare şi a subliniat că, la finalul discuţiilor cu partenerii sociali, bugetul ţării nu va mai fi realizat de acum înainte fără consultarea sindicatelor şi a patronatelor.
Prezent la negocieri pe problema bugetului, liderul de sindicat al CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a subliniat că aprobarea bugetului ar putea fi amânată pentru săptămâna viitoare, din cauză că negocierile cu sindicaliştii nu au fost finalizate.
La rândul său, primul ministru Emil Boc a declarat, la finalul discuţiilor cu sindicatele şi patronatele, că astăzi, la Guvern, va avea loc o discuţie pe buget, însă a lăsat să se înţeleagă că nu va exista un vot final în această problemă.
Între timp, pe şeful statului Traian Băsescu l-a cuprins îngrijorarea; Băsescu a admis că recesiunea va fi foarte puternică în statele vechi ale UE, adică în principala noastră piaţă de desfacere.
Prin urmare, Guvernul spune că bugetul este aproape finalizat.
La rândul său, preşedintele patronatului UGIR1903, Cezar Corâci, prezent la discuţiile pe buget , a precizat, la finalul negocierilor, că guvernul nu va adopta în şedinţa de joi bugetul pe 2009, ci doar principiile care vor sta la baza acestuia.
Sindicatele nu exclud că aprobarea bugetului să aibă loc săptămâna viitoare.
Iar singura certitudine este că se încheie o lună plină de incertitudini, luna ianuarie, şi noi, tot nu avem buget.