VA DURA OARE NOUĂ LUNI? Guvernul, în chinurile facerii bugetului

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 29 ianuarie 2009

În timp ce întreaga ţară este în criză, bugetul de stat rămâne, în continuare, o incertitudine, deşi actualul Executiv ne guvernează de mai bine de o lună.

Întreaga economie a ţării devine, pe zi ce trece, din ce în ce mai măcinată de probleme, iar contextul internaţional de recesiune, deloc favorabil exporturilor, ar trebui, normal, să primească, dacă nu o intervenţie pe măsură, măcar un răspuns ferm din partea Guvernului.

Cu toate acestea, guvernarea PSD - PD - L, orchestrată de Traian Băsescu şi dirijată de Emil Boc, nu poate interveni din pricina faptului că, în aceste vremuri de criză, nu a definitivat bugetul de stat.

Ministerele promit cetăţenilor programe şi proiecte de perspectivă, care, însă, ar trebui reactualizate, întrucât le lipseşte un fundament atâta vreme cât nu au o bază financiară.

În plus, bugetele ce vor fi puse la dispoziţie vor fi de austeritate, deci vor pune în imposibilitate de aplicare anumite programe deja stabilite.

Marţi aflam de la vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, că în privinţa bugetului s-au făcut progrese semnificative, în urma şedinţei nocturne a Biroului Politic Coordonator Central al coaliţiei PSD - PD -L,

Tot Flutur spunea că, miercuri, urma să aibă loc o nouă şedinţă a BPCC în care să se definitiveze proiectul de buget.

Însă lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură.

Miercuri, Ministrul de Finanţe Gheorghe Pogea a evitat să se pronunţe, clar, dacă bugetul pe 2009 va fi aprobat, astăzi, în şedinţa de Guvern.

Ministrul Pogea a precizat că va prezenta proiectul pe buget doar atunci când va avea la dispoziţie toate cifrele necesare şi a subliniat că, la finalul discuţiilor cu partenerii sociali, bugetul ţării nu va mai fi realizat de acum înainte fără consultarea sindicatelor şi a patronatelor.

Prezent la negocieri pe problema bugetului, liderul de sindicat al CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a subliniat că aprobarea bugetului ar putea fi amânată pentru săptămâna viitoare, din cauză că negocierile cu sindicaliştii nu au fost finalizate.

La rândul său, primul ministru Emil Boc a declarat, la finalul discuţiilor cu sindicatele şi patronatele, că astăzi, la Guvern, va avea loc o discuţie pe buget, însă a lăsat să se înţeleagă că nu va exista un vot final în această problemă.

Între timp, pe şeful statului Traian Băsescu l-a cuprins îngrijorarea; Băsescu a admis că recesiunea va fi foarte puternică în statele vechi ale UE, adică în principala noastră piaţă de desfacere.

Prin urmare, Guvernul spune că bugetul este aproape finalizat.

La rândul său, preşedintele patronatului UGIR1903, Cezar Corâci, prezent la discuţiile pe buget , a precizat, la finalul negocierilor, că guvernul nu va adopta în şedinţa de joi bugetul pe 2009, ci doar principiile care vor sta la baza acestuia.

Sindicatele nu exclud că aprobarea bugetului să aibă loc săptămâna viitoare.

Iar singura certitudine este că se încheie o lună plină de incertitudini, luna ianuarie, şi noi, tot nu avem buget.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb