Va reporni Mario Draghi tiparniţa înainte să plece de la BCE?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 ianuarie 2019

"Echilibru" - Grafică de Eugen Mihăescu

"Echilibru" - Grafică de Eugen Mihăescu


Călin Rechea

La prima întâlnire cu jurnaliştii din acest an, după şedinţa de politică monetară de săptămâna trecută, Mario Draghi a declarat că riscurile au crescut pentru economia zonei euro.

După câteva zile, preşedintele BCE a declarat, în faţa unei comisii a Parlamentului European, că este posibilă reluarea programului de relaxare cantitativă dacă situaţia economică se înrăutăţeşte, însă este puţin probabilă o astfel de acţiune în acest an, adică înainte de încheierea mandatului său la con­ducerea instituţiei monetare a zonei euro.

Programul de tipărire al Băncii Centrale Europene s-a încheiat la sfârşitul anului trecut, iar acum instituţia monetară a zonei euro îşi va menţine bilanţul, deocamdată pe termen nedefinit, la circa 4,7 trilioane de euro prin reinvestirea sumelor obţinute din obligaţiunile ajunse la scadenţă.

Din păcate, zona euro nu se poate "eschiva" de la tendinţa negativă a ultimei perioade, mai ales în condiţiile în care cea mai mare economie a sa, Germania, depinde de capacitatea partenerilor externi de a-i cumpăra produsele.

Iar acestă tendinţă este "formată" de politica principalelor bănci centrale, în special a Federal Reserve. După cum arată datele din ultimele luni, bilanţul cumulat al Băncii Centrale Europene, Federal Reserve, al Băncii Japoniei şi Băncii Populare a Chinei, a înregistrat o dinamică anuală negativă în ultimele trei luni din 2018 (vezi graficul 1), echivalentă cu o retragere a lichidităţii de pe pieţe, care a determinat declinul accentuat al burselor internaţionale.

De la o creştere anuală de 2,77 trilioane de dolari în februarie 2018, bilanţul cumulat al principalelor bănci centrale a trecut la o contracţie anuală de 173 de miliarde în decembrie 2018, evoluţia fiind determinată exclusiv de dinamica negativă a bilanţului Federal Reserve. Datele de la Federal Reserve arată că bilanţul băncii centrale americane a mai scăzut cu 10 miliarde în prima jumătate a lunii ianuarie 2019.

Pe fondul deteriorării semnificative a perspectivelor de creştere economică, autorităţile chineze încearcă acum "implementarea" unei program "camuflat" de relaxare cantitativă, dar şansele de succes sunt aproape nule, în condiţiile în care eficienţa marginală a tiparniţei, indiferent de natura acesteia, pare că a intrat deja în teritoriu negativ.

Deteriorarea situaţiei economice se manifestă cel mai puternic în Europa, unde indicii activităţii economice raportaţi de Markit Economics au intrat în teritoriu negativ pentru Franţa şi se află foarte aproape de acest prag pentru Germania (vezi graficul 2).

Oare mai este puţin probabilă repornirea tiparniţei, în condiţiile în care recesiunea din Germania a devenit aproa­pe o certitudine, pe fondul scăderii dramatice a prognozelor oficiale de creştere din 2019?

Tot în faţa comisiei din Parlamentul European, Mario Draghi şi-a exprimat speranţa că "măsurile de stimulare economică anunţate de autorităţile chineze pot salva economia zonei euro", deoarece "vor reduce presiunile asupra exportatorilor din zona euro".

Cum? Simplu. Preşedintele BCE speră că măsurile anunţate la Beijing, un echivalent mai "temperat" al tiparniţei, vor conduce la cumpărarea masivă a produselor exportate de economiile din zona euro, iar aceasta va permite "ocuparea" capacităţilor de producţie supradimensionate existente în China şi Europa.

Preşedintele BCE pare să treacă, totuşi, prea uşor cu vederea accentuarea tensiunilor comerciale dintre Europa şi China, pe fondul retoricii tot mai agresive privind avantajul competitiv "incorect" al celei mai mari economii din Asia.

Oare ce fel de autorităţi sunt acelea care pun speranţa redresării pe seama principalului competitor economic, în condiţiile în care presiunile cresc pentru formarea unor companii gigantice (n.a. vezi cazul fuziunii Siemens-Alstom) prin încălcarea normelor concurenţiale din tratatele europene?

Acestea sunt condiţiile în care încă se mai vorbeşte despre o posibilă normalizare a politicii monetare din zona euro.

Într-un interviu recent acordat publicaţiei elveţiene Neuen Zurcher Zeitung, Jurgen Stark, fost economist-şef al BCE, a declarat că "Mario Draghi lasă în urmă o mare mizerie" şi "nu există prea mult spaţiu pentru o normalizare a politicii monetare".

"Draghi nu doar că a condus BCE într-un teritoriu nou fără busolă şi a pornit un experiment monetar ale cărui consecinţe nu sunt cunoscute", dar a contribuit şi "la transformarea băncii într-o instituţie puternică şi politizată, adică a făcut-o vulnerabilă", a mai declarat Stark, în opinia căruia "dobânzile negative şi relaxarea cantitativă sunt cele mai mari greşeli ale BCE".

Euforia normalizării politicii monetare se pare că a dispărut şi dincolo de Ocean. În condiţiile în care Wall Street Journal a scris că "oficialii Federal Reserve iau în considerare oprirea prematură a restricţionării cantitative", Narayana Kocherlakota, fost preşedinte al Federal Reserve Bank of Minneapolis, susţine, într-un articol Bloomberg, că "Federal Reserve trebuie să ia în considerare reducerea dobânzilor".

Deja? Dar unde este "încrederea" în creşterea economică "sustenabilă", care ar fi trebuit să fie "amorsată" de tiparniţele băncilor centrale?

Jeffrey Snider, director în cadrul fondului de hedging Alhambra Investment Partners, şi-a exprimat neîncrederea în capacitatea bancherilor centrali de a perpetua iluzia creşterii prin tipărire.

"Magia trebuie să fie credibilă pentru a funcţiona, iar audienţei îi trebuie oferit ceva concret pentru a justifica miracolul", scrie Snider într-o analiză recentă.

Acum se pare că am intrat în acea etapă în care "magicienii" nu mai pot scoate nimic din joben, iar "bancherii centrali vor fi surprinşi şi şocaţi de evoluţia evenimentelor, deoarece s-au lăsat păcăliţi, mai mult decât oricine, de propriile trucuri".

Un alt "eretic", Chris Cole, de la Artemis Capital Management, consideră că "istoricii vor observa cîndva că un Trump, Sanders sau Ocasio-Cortes nu ar fi existat fără Bernanke, Yellen şi Draghi".

Poate că la fel se poate spune şi despre situaţia din România, unde un Dragnea, Vâlcov, Teodorovici sau Dăncilă nu ar fi existat acum fără "eternul" Isărescu din ultimele trei decade.

Să repornească, deci, tiparniţele şi să scadă dobânzile, pentru o bunăstare fără sfârşit!

"Istoricii vor observa cîndva că un Trump, Sanders sau Ocasio-Cortes nu ar fi existat fără Bernanke, Yellen şi Draghi". (Chris Cole, Artemis Capital Management)

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Buna observația din final, cu corectura ca d-lui Draghi i se datorează sansa- temporara desigur - de succes a unui ,supra-real, Program Psd

    E lung de explicat, dar fara un euro falsificat, dublarile Olgutei erau imposibile. 

    Si un Salvini, alt bufon . 

    1. De ce tinerii fac pasiuni pentru smartphon-uri scumpe si city-breakuri asemenea.

      Nu vor avea bătrânețe?

      Nu mai bine să fie educați să pună un aur deoparte ? 

    Rechea, aproape că ai toate argumentele să spui că PSD guvernează UE. :)))))))))

    1. insa declaratiile Alhambrei si Artemis reprezinta frustrarea unor administratori prinsi pe pickle gresiti, vezi mioritic Algebris

      Nu este nevoie de nici un argument. Domnu'...pune-te la curent cu actualitatea.

      Trendul arată clar influența OUG 114 asupra economiei UE. :))))))

    Interesanta ilustratia.

    În zona euro sunt peste 5,5 mil de oameni cu avere de peste 1 mil .dolari, s-au refăcut vile imobiliare în Irlanda, Spania, Olanda etc.

    În curând is toți milionari.

    1. Erata:bule imobiliare

    Majoritatea articolelor dl Rechea sunt purä propagandä! Se pricepe f bine sä critice si sä arunce cu noroi in institutiile europene,occidentale,dar si in dl Isarescu! De ce nu ne spune räspicat si care sunt cele mai bune solutii de urmat în economie si politicä?

    1. Meritele lui Isarescu sunt recunoscute atât în România cât si în exterior! Dumneata dl Rechea,cu ce premii internationale te poti lauda,in ce priveste "vastele" cunostinte economice?

      Poti sa îmi spui ce legi (scrise, stiintific-economice,morale, sau metafizice) dau băncilor centrale ROLUL de salvatori-planificatori ai economiei mondiale.

      Si cine va trage la răspunde nr.limitat de inși care duc economia de la o criză nemaivăzută spreu una si mai mare.

      Cu tot cu premiile de si le dau singuri 

      Tu îi ceri dlui Rechea si celor care gândim că el să venim cu ceea ce noi nu doar că nu ne-am propus , dar considerăm monstruos si -fatalmente- ceva ce ajunge la lada de gunoi a istoriei- : un plan de intervenție global pentru a menține o creștere nesustenabila a unei economii globale, o mega-planificare făcută de băncile centrale cu o putere nemaivăzută în istorie si spre un dezastru proporțional cu puterea uzurpata.

      Economia poate crește la infinit.

      Cel mai bun exemplu e Franța unde salariul mediu a trecut de 3000 Euro/lună. Bine, cheltuielile lunare depășesc 4000 Euro. :)))))))))))) 

      Când vor fi trasi la raspundere numarul urias de politicieni care comit zilnic crime cu premeditare împotriva cetatenilor?

      De ce nu ne spui tu care este cea mai bunä cale pentru a obtine o dezvoltare sustenabilä?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb