Vâlcov va fi cercetat sub control judiciar

Elena Deacu
Anticorupţie / 23 iunie 2015

Vâlcov va fi cercetat sub control judiciar

Darius Vâlcov, urmărit penal în al treilea dosar, pentru trafic de influenţă

Actualizare 21:55

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis astăzi o contestaţie făcută de Darius Vâlcov la măsura arestului preventiv, înlocuind-o pe aceasta cu controlul judiciar.

Darius Vâlcov se afla în arest preventiv, după ce a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale i-a cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor.

Darius Vâlcov mai este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei, banii fiind daţi lui Prina, în municipiul Slatina.

Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.

Darius Vâlcov mai este acuzat şi că, începând din 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei.

Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif. Surse judiciare au declarat că seiful se afla în casa deputatului PSD Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanţelor.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 de opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro şi 73.077 de dolari. De asemenea, a fost instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei.

"Toate aceste bunuri şi sume de bani au ajuns în posesia inculpatului Vâlcov Darius Bogdan, cu excepţia sumei de 600.000 lei care a rămas în contul unei societăţi comerciale", au precizat anchetatorii.

Darius Vâlcov a stat în arest la domiciliu din 26 martie până în 2 aprilie, când a fost arestat preventiv.

E.D.

----

Fostul ministru de finanţe a cerut 2,5 milioane lei de la administratorul unei societăţi

Procurorii DNA au dispus urmărirea penală în al treilea dosar a fostului ministru de finanţe Darius Vâlcov, acuzându-l pe acesta de trafic de influenţă înfăptuit în perioada în care era primar al municipiului Slatina.

Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, Vâlcov a cerut unui denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, în perioada noiembrie-decembrie 2012, suma de 2,5 milioane lei în schimbul intervenţiei pe lângă factori de decizie din cadrul Primăriei Slatina.

Potrivit procurorilor, societatea comercială a semnat anterior un contract ce avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.

Intervenţia lui Vâlcov avea ca scop ca denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

DNA arată că suma de 2,5 milioane lei reprezenta un procentaj de aproximativ 10-15% din sumele încasate de societatea denunţătorului de la Primăria Slatina.

Potrivit procurorilor, Vâlcov a primit, în perioada 21 ianuarie 2013-13 iunie 2013, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei.

În dosar se efectuează acte de urmărire penale şi faţă de alte persoane.

Vâlcov mai este urmărit penal într-un dosar de trafic de influenţă din perioada când acesta era senator. Potrivit DNA, în primăvara anului 2014, anterior semnării în iulie 2014, a unui contract având ca obiect reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din două localităţi din judeţul Olt, Vâlcov i-a pretins unui om de afaceri (denunţător în cauză), prin intermediar, suma de 1,7 milioane lei. Acesta reprezenta 10% din valoarea sumelor, fără TVA, ce urmau a fi încasate de societatea comercială reprezentată de omul de afaceri, în urma încheierii contractului cu S.C. Compania De Apă Olt S.A.,

DNA arată că banii au fost pretinşi în schimbul intervenţiei lui Vâlcov pe lângă factori de decizie din cadrul companiei, astfel încât societatea pe care o reprezenta denunţătorul să încheie acel contract şi să primească banii la timp.

Ulterior, Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediari, suma de 1,7 milioane lei, în două tranşe (în luna septembrie 2014 şi în luna februarie 2015).

De asemenea, fostul ministru al Finanţelor a mai fost trimis în judecată într-un dosar pentru trafic de influenţă, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată.

În acesta, Vâlcov este acuzat de DNA că ar fi primit aproximativ două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion.

Potrivit DNA, în 2009, Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, primar la acea vreme al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb