Valentin Lazea: Nu toată populaţia va fi afectată la fel de ajustarea bugetară

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 decembrie 2009

Valentin Lazea

Valentin Lazea

"Nu toată populaţia României va fi afectată la fel de criza economică", a apreciat, vineri, Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), prezent la conferinţa Challenges and Opportunities in Bilateral Cooperation during the Current Economic Climate, organizată la Bucureşti de Am-basada Norvegiei, potrivit Agerpres.

În condiţiile în care cheltuielile bugetare au crescut cu 5% numai pentru salarii şi pensii, ajus-tarea bugetară va fi necesară, dar ea nu va afecta la fel pe toată lumea, deoarece nu toţi românii sunt bugetari sau pensionari, dar unii dintre ei trăiesc peste limitele bugetului de stat", a explicat economistul şef al BNR.

Datoria externă nesustenabilă şi deficitul bugetar uriaş se numără printre vulnerabilităţile economiei româneşti care au făcut ca aceasta să fie şi mai sensibilă la efectele crizei, a declarat Valentin Lazea. El a mai adăugat că deficitul bugetar al României, calculat după metodologia UE, este de 5,5%, nu de 4,6%, cum consideră FMI.

Economistul şef a mai explicat că BNR nu poa-te trece la o flotaţie liberă a cursului de schimb valutar pentru că ar duce la creşterea ratei de schimb din cauza influxurilor de capital.

Valentin Lazea a mai acuzat politica salarială, care a asigurat creşteri de lefuri peste rata de 10% a productivităţii muncii şi a determinat creşterea deficitului de cont curent, care a depăşit 12% şi a scăzut acum la circa 5%.

Conform economistului şef al BNR, printre canalele prin care criza globală a pătruns în România se numără comerţul exterior (restrângerea pieţelor externe), canalul financiar (acces redus la împrumuturi şi finanţări de pe piaţa externă), rata de schimb, lipsa de încredere a investitorilor în economia românească şi modificarea bilanţurilor prin devalorizarea proprietăţilor imobiliare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb