VALENTIN LAZEA: "Vom fi pregătiţi pentru Mecanismul Ratelor de Schimb II după liberalizarea preţurilor"

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 decembrie 2012

"Alinierea automată a tuturor preţurilor ar face inflaţia să crească puternic", a explicat Valentin Lazea.

"Alinierea automată a tuturor preţurilor ar face inflaţia să crească puternic", a explicat Valentin Lazea.

Ţara noastră va fi pregătită de Mecanismul Ratelor de Schimb (MRS) II după ce vor fi liberalizate toate preţurile, consideră Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR). "Liberalizările de preţuri trebuie făcute chiar înainte de intrarea în Mecanismul Ratelor de Schimb II. Slovacia, Slovenia, Estonia, Cipru, toate celelalte, au procedat la liberalizarea preţurilor energiei, serviciilor, preţurilor administrate, alimentare, înainte să intre în MRS II, că au avut rate de 13% creştere, 12%, şi după ce au intrat în mecanism nu au mai trebuit să le facă. Asta, pentru România, este o noutate absolută. La noi se spune să intrăm în euro când vom fi pregătiţi. Nu, să intrăm în MRS II când vom fi pregătiţi", a declarat domnia sa.

Valentin Lazea a explicat că, în absenţa liberalizării tuturor preţurilor, alinierea automată a acestora ar face inflaţia să crească puternic, ceea ce ne-ar punea în imposibilitatea de a îndeplini criteriile de la Maastricht. "Să terminăm cu liberalizarea preţurilor înainte de MRS II", a subliniat economistul şef al BNR.

Ţara noastră nu va putea să înregistreze, în mod constant, o inflaţie de 2-3%, at timp cât agricultura nu este reformată, a atras atenţia domnia sa. "Agricultura este nereformată, cu terenuri neconsolidate, an de an stă la mila Domnului dacă plouă sau dacă ninge şi cu creşteri de preţ de 25% într-un coş de consum de mâncare care este de 33% (n.r. din coşul de consum)", a precizat Valentin Lazea. În cazul unei secete sau a unor inundaţii, care ar duce la creşteri ale preţurilor, pentru a avea o inflaţie de două-trei procente, ar trebui să producem deflaţie în toate celelalte sectoare ale economiei, lucru nerecomandat, a explicat oficialul Băncii Centrale.

Mihai Ionescu, ANEIR: "Aderarea la zona euro ar creşte exporturile cu 9%"

Aderarea la zona euro ar majora volumul exporturilor ţării noastre cu nouă procente, a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa a precizat: "Pe noi ne întristează că se anunţă o amânare a aderării la zona euro. Nu zic că nu este corectă decizia. Ne întristează pentru că orice zi, orice lună pierdută în acest proces de integrare în zona euro aduce un plus de stres în rândul exportatorilor şi, de ce nu, o scădere de competitivitate pentru că nu cunoaştem ce se va întâmpla. Am analizat ce s-a întâmplat în celelalte ţări şi aduce un plus de competitivitate şi dă un volum suplimentar de export de 9%, în condiţiile în care anul acesta de-abia reuşim să realizăm volumul de export de anul trecut, poate cu un mic plus".

Ţara noastră are aproximativ 20.000 de exportatori, dintre care 1.000 realizează peste 80% din exporturi, aceştia fiind foarte atenţi la perspectiva evoluţiei cursului de schimb, atunci când semnează un contract, a arătat Mihai Ionescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stimate domnule Lazea urmatoarele cuvinte le spuneati pe 20 noiembrie "Unde ar fi fost Grecia, Portugalia şi celelalte ţări dacă nu ar fi fost forţate de zona euro să-şi reformeze economiile? Ce s-ar fi întâmplat cu deficitele lor, cu exporturile lor? S-ar fi împrumutat numai de pe piaţa liberă, la dobânzi exorbitante, dacă nu ar fi avut la îndemână ajutorul oferit prin intermediul Băncii Centrale Europene, la dobânzi foarte mici. A pune totul numai pe un talger al balanţei, cum că e un dezastru zona euro, este un neadevăr"------ daca se va astepta liberalizarea preturilor nici macar eu nu voi mai putea fi convins ca se merita sa intram in zona euro. Pana atunci capitalul strain va avea suficient timp pentru a sufoca orice incercare de acumulare nationala sau va prelua la pret de dumping ca si pana acum active fixe dupa care care le va inchide una cate una subliniind ca nu sunt eficiente, unul din cele mai recente exemple derulandu-se in toamna. Pentru pozitia dvs. de economist-sef ar trebui sa folositi mai multa substanta in cadrul expunerilor dumneavoastra. Va doresc o seara placuta1

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb