Business-ul de distribuţie va caracteriza în următorii ani activitatea Farmaceutica Remedia (RMAH), compania având o structură adecvată şi performantă pe această ramură operaţională a spus, vineri, Valentin-Norbert Ţăruş, directorul general al companiei, în contextul în care Remedia a vândut în acest an 52 de farmacii către HelpNet, într-o tranzacţie de circa 8,5 milioane de euro.
De asemenea, conducerea distribuitorului de medicamente are în vedere dezvoltarea celor două platforme logistice pe care le deţine la Bucureşti şi Deva, investiţiile urmând să meargă către lucrări de extindere şi automatizare.
"Suntem în curs de proiectare, de evaluare a costurilor şi sperăm ca la începutul anului viitor să prezentăm toate aceste planuri în detaliu", a spus Valentin Ţăruş, cu ocazia teleconferinţei de prezentare a rezultatelor financiare ale companiei la nouă luni.
Sunt investiţii fără impact asupra politicii de dividende a companiei, ce presupune alocarea de până la 50% din profit către acţionari, a lăsat să se înţeleagă directorul Remedia. "Politica rămâne valabilă dar sigur că, dacă la un moment dat vom aprecia că există o nevoie investiţională mare, este posibil să fie afectată într-o oarecare măsură, dar nu grav", a punctat Valentin Ţăruş.
Referitor la linia business-ului de farmacii, directorul companiei a spus că, după tranzacţia cu HelpNet, Farmaceutica Remedia a mai rămas cu circa 20 de puncte de lucru în mediul rural, majoritatea oficine, dar cifra de afaceri a acestora reprezintă doar 5% din cea pe care o generau farmaciile Remedia înainte de tranzacţie.
"Farmaceutica Remedia nu intenţionează să reintre în acest domeniu. Pe de o parte suntem restricţionaţi de condiţiile de contract, pentru că nu avem voie să începem să facem concurenţă celor cărora le-am vândut business-ul. Pe de altă parte, peisajul în România s-a schimbat din acest punct de vedere. În acest context, Remedia va menţine business-ul de farmacii nu pentru a susţine profitabilitatea companiei şi pentru dezvoltare, ci pentru a avea un senzor prin care să capteze ce se întâmplă şi cum reacţionează piaţa", a precizat Valentin Ţăruş.
De altfel, tranzacţia cu HelpNet a fost cea care a stat la baza raportării de către Remedia a unui profit de net consolidat de 36,47 milioane de lei, pentru primele nouă luni ale anului, de peste 22 de ori mai mare decât cel de 1,62 milioane de lei, din primele trei trimestre ale lui 2019.
Veniturile din exploatare s-au ridicat la 372,32 milioane de lei, cu 13,2% mai mari decât cele din intervalul ianuarie-septembrie a anului trecut, în timp ce cheltuielile din exploatare au fost de 330,78 milioane de lei, cu 1,37% peste cele din primele nouă luni ale lui 2019.
La jumătatea lunii trecute, acţionarii companiei au aprobat derularea unei oferte publice de cumpărare pentru cel mult 10,608 milioane de acţiuni proprii, echivalentul a 10% din capitalul social al emitentului, operaţiunea fiind în curs de autorizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
La data de 30 iunie a acestui an, Valentin-Norbert Ţăruş, fondatorul şi directorul Farmaceutica Remedia, avea 81,5% din distribuitorul de medicamente.