VALERIU GHEORGHIŢĂ: Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca din România expiră peste 10 zile

G.B
Miscellanea / 21 iunie 2021

Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca din România expiră peste 10 zile

România avea în stocuri, la sfârşitul săptămânii trecute, circa 6 milioane de doze din toate cele patru tipuri de vaccin folosite în ţara noastră, iar dintre acestea, în jur de 35.000 de doze de vaccin de la compania AstraZeneca au termen de expirare la 30 iunie, a declarat ieri coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, potrivit Digi24.

"Noi încercăm să distribuim - ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcţiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare şi în centrele de vaccinare. Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieşi din termenul de valabilitate în perioada următoare. Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creştem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze", a spus Valeriu Gheorghiţă.

El a explicat că aceste doze trebuie să fie redistribuite fie la nivel european, fie să intre în mecanismul de revânzare sau de donaţie. "Este etic şi este firesc să beneficieze de vaccinuri cei care îşi doresc să se vaccineze, care au nevoie de ele şi sunt ţări terţe care nu au avut un acces atât de bun, atât de facil la vaccinuri cum a avut România, ca şi celelalte ţări europene, şi tocmai de aceea este important să susţinem şi celelalte ţări, pentru a egaliza accesul la vaccin", a punctat Valeriu Gheorghiţă.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanţă de urgenţă prin care statul român poate vinde şi dona doze de vaccin. La sfârşitul lunii mai, oficiali guvernamentali declarau pentru digi24.ro că Executivul pregăteşte cadrul legal, printr-un act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii, pentru a putea exporta, contra cost, cantitatea de vaccinuri AstraZeneca pe care ţara noastră nu o poate consuma din cauza refuzului românilor de a se vaccina cu serul companiei anglo-suedeze.

România a primit de la debutul campaniei de vaccinare în jur de 16 milioane de doze de vaccin şi a utilizat aproape 60 la sută dintre acestea, a precizat medicul.

Vaccinarea, singura soluţie în faţa unui nou val al pandemiei

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiţă avertizează că se estimează o creştere a numărului de infectări în lunile următoare, probabil la sfârşit de august-început de septembrie, şi cu cea mai mare probabilitate, va fi vorba de infecţia cu varianta delta a SARS-CoV-2.

Experienţa prin care trece Marea Britanie în acest moment arată că această infecţie se răspândeşte cu precădere în rândul persoanelor nevaccinate şi nu este întâmplător că această tulpină este prezentă îndeosebi la persoanele tinere din Marea Britanie, unde procentul celor nevaccinaţi este destul de crescut, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

De asemenea, tot în Marea Britanie s-a constatat că persoanele cu schemă de vaccinare completă au un nivel de protecţie de peste 90 la sută faţă de riscul de spitalizare, faţă de boala care evoluează cu complicaţii şi cu risc de deces, spre deosebire de persoanele care sunt vaccinate cu o singură doză şi care nu au un nivel foarte mare de protecţie, având un risc destul de ridicat de a contracta boala.

"Mesajul este de a completa, într-adevăr, schema de vaccinare. Marea Britanie, astăzi, a redus acel interval între cele două doze de la 12 săptămâni la 8 săptămâni, pentru a accelera vaccinarea celor care au primit o primă doză, tocmai că s-a observat această tendinţă de a afecta persoanele care au primit o singură doză", a punctat Valeriu Gheorghiţă.

El a mai spus că până acum, în jur de 98.000 de copii cu vârsta între 12 şi 17 ani s-au vaccinat, reprezentând sub 10 la sută din populaţia de minori eligibilă, dar se aşteaptă ca numărul vaccinărilor la această categorie să crească. Nu au apărut efecte adverse deosebite, singurul caz de miocardită înregistrat fiind sub control şi copilul externat.

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat săptămâna trecută că va amâna cu patru săptămâni, până la 19 iulie, ridicarea ultimelor restricţii impuse în Anglia pentru combaterea epidemiei de coronavirus, din cauza unei creşteri a cazurilor legate de aşa-numita "variantă delta", apărută iniţial în India.

Varianta delta a coronavirsului a ajuns din India în peste 70 de ţări şi este pe cale să devină dominantă la nivel global. Este semnalul de alarmă tras de chiar de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Varianta indiană este cu 60% mai contagioasă decât tulpina britanică, cea care a fost dominantă până acum.

În România au fost raportate deocamdată 35 de contaminări cu această tulpină modificată genetic.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Cei care s-au intepat sunt dresati bine. Sa-i mai pui sa se mai intepe de cateva ori ca sa folosesti dozele.

    1. Aha, deci deja nu mai facem cancere, nu ne mai ies solzi sau semnul fiarei pe frunte. Or fi prea multi martori contra deja cu aproape 5 milioane de vaccinati in Ro. Deci acuma are interes guvernul sa foloseasca dozele in loc sa le vanda si sa ne recuperam o parte din bani. Tu nu sesizezi Fractura Logica din capu' tau?

      Fractura logica este in capul tau, din articol si mesajul lui "Gheorghita" reiese ca nu mai e vorba de "pandemie" ci de faptul ca le expira dozele :-)...deci este vorba de bani si nu de grija fata de semeni. In ce priveste efectele secundare, "putintica rabdare" si lui Shakespeare, al doilea vaccinat cu Astra Zeneca in Anglia, i-au trebuit 6 luni sa plece in "lumea celor care nu cuvanta...La noi efectele vor incepe sa fie vizibile, "toamna cand se numara bobocii" :-)

      Un barbat de 81 de ani NU A DEVENIT NEMURITOR dupa ce s-a vaccinat. Vaccinul NU VINDECA ORICE BOALA si NU VINDECA BATRANETEA

      Mare inteligent mai esti.

      Si aia cu banii - normal sa fie vorba si de ei. Guverntul trebuie sa aiba grija de orice leut, si dozele alea n-au fost ieftine. Daca idiotii ca tine nu vor sa se vaccineze nu mai bine le vand? De ce sa le lase sa expire??? 

      Deci daca idioti ca mine nu vor sa se vaccineze (sanatos fiind:-)) atunci "destepti" ca tine care se preocupa "de orice leut", nu le cumpara ca apoi sa se vaicareasca ca le expira dozele...Asta inseamna planificare si nu tepe financiare de 50 miliarde euro pe care le fac PNL-USR pe spinarea Romanilor

      Pai au planificat sa salveze 6 milioane de pensionari si se pare ca doar vreo 2-3 sunt preocupati de sanatatea lor! Ca sa nu mai zic de cei tineri si Sanatosi ca tine, care habar n-au cat e de nasoala varianta Delta! Am avut 3 colegi din India care au murit, toti relativ tineri!

      Apropo dragule, recunosc un discurs PSD-ist de la o posta, cand vorbeste de Romani cu R mare si accentuat. Continua sa faci ce faci, sa omori Oamenii inoculandu-le idei tampite. N-am vazut un PSD-ist sa sa vaccineze la televizor, nici macar pe medicii Rafila sau Strainu-Cercel. Ei cred ca asa compromit campania de vaccinare si guvernul PNL. De fapt doar isi omoara electoratul propriu sau il conving sa treaca la PNL. 

      Dintr-o data te preocupa soarta tinerilor, pensionarilor si PSD-istilor:-)...Daca te interesa cu adevarat soarta lor, PNL-istii si USR-istii mareau alocatiile si pensiile care ajutau mai mult decat asa zisele vaccinuri care umfla doar buzunarul corporatiilor. Alocatiile si pensiile ajuta la o alimentatie mai sanatoasa si constanta tinerilor si varstnicilor. Daca treceai prin scoala invatat si tu ce latinii stiau deja de acum 2000 de ani..."Mens sana in corpore sano"

      Gheorghiță spune că zeci de mii de vaccinuri AZ exipiră în câteva zile.

      Mâine mai vin în țară ALTE 200 mii de vaccinuri AZ, în condițiile în are aproape NIMENI nu se mai vaccinează cu AZ. În total, vor fi aprox 2M de vaccinuri AZ nefolosite :)

      Iar postacul plăvanisto-userist o arde că "Guverntul trebuie sa aiba grija de orice leut, si dozele alea n-au fost ieftine" :)) 

      Am facut mai multa scoala ca tine, crede-ma! Cu rezultate bune si am mai si ramas cu ceva de acolo. De exemplu cand si daca sa folosesc cratima ("-") !!!

      Contractul e legea partilor postacule PSD-ist! Daca prevede ca se livreaza dozele pe rand, trebuie respectat si noi le luam. Acuma ca n-a prea respectat firma calendarul de livrari - asta-i partea a doua. Oricum comisia a anuntat ca nu mai prelungeste contractul cu AZ.

    indesati bani in buzunarele big pharma , ca saracii n-au ce manca , noi avem bani de aruncat .

    Cum de a ajuns Romania sa aiba acces facil la un numar atat de mare de vaccinuri fata de alte terte tari si care sunt acestea? Ne amintim de perioada de inceput a vaccinarii cand tarile occidentale dadeau din coate sa aiba prioritate. Ba, unele state au negociat pe bani grei sa primeasca un numar cat mai mare de vaccinuri. Afirmatia potrivit careia "persoanele care sunt vaccinate cu o singură doză nu au un nivel foarte mare de protecţie, având un risc destul de ridicat de a contracta boala" se refera si la cei vaccinati cu Johnson & Johnson?

    1. cine dadea din coate si pentru ce ? ori esti prost ori propagandist . de abia un sfert din europeni s-au vaccinat si majoritatea fortati din diferite motive .

      Poate m-am exprimat putin mai plastic si nu am fost bine inteles. Iata un extras dintr-un articol Bursa: "Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat vineri (8 ianuarie 2021) un apel la o mai mare solidaritate în domeniul achiziţionării vaccinurilor împotriva COVID-19, cerând ţărilor bogate să înceteze să mai încheie 'acorduri bilaterale' cu laboratoarele farmaceutice, relatează AFP, citat de Agerpres".

      DA, se refera si la J&J care are o eficienta de cca 60%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb